32 стиха за градење на семејството: знајте ги библиските пасуси!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Дали знаете стихови за да го изградите семејството?

Библијата, најголемата христијанска книга, е полна со учења, вклучувајќи ги и оние за семејствата. На овој начин, читањето на Библијата е исто така поучување на вашето семејство да биде обединето, заштитено и зајакнато. На крајот на краиштата, Бог го создал да биде темел на нашите вредности и на нас самите.

Со други зборови, семејството е најстарата човечка институција и онаа која нè придружува во текот на нашите животи. Затоа, неопходно е да се исполни со љубов и вредности кои се наоѓаат во Бога и во Библијата. Така, во Библијата има неколку стихови за градење на семејството.

Така, читањето на овие стихови ќе го направи целото семејство зрело во својата вера. Како и градење на вредности за зајакнување на сите членови на семејството. На овој начин, откријте во нашата статија 32 стихови за да го изградите семејството во Бога. Со цел да се направи безбедно пристаниште полно со љубов и да ни помогне во моментите на среќа и тешкотии.

Стих Проповедник 4:12

Книгата Проповедник е трета од Стариот Завет на Библијата. Така, оваа книга се карактеризира со зборување за смислата на животот и за ранливоста на човечките суштества. Затоа, знајте го стихот Проповедник 4:12 кој помага да се изгради вашето семејство.

Индикации и значење

Стихот Проповедник 4:12 се однесува на заедницата и силата што ја има двојкатасемејството. Како и за себе. За да не изградиш ништо, а исто така да не жнееш ништо.

Пасус

Стих за градење на семејството е стихот од Изреки 11:29. На крајот на краиштата, тој ја покажува важноста да се сака, почитува и почитува семејството. Затоа што ако не го почитувате вашето семејство, нема да можете да жнеете никаков позитивен плод во вашиот живот. Така, пасусот гласи:

„Кој е способен да му нанесе неволја на сопственото семејство, ќе го наследи само ветрот. Глупавиот секогаш ќе биде слуга на мудрите.“

Стих Пословици 15:27

Иако Израелците ја пишувале Книгата Пословици во античко време, дури и денес нејзините пораки се валиден. Односно, секој стих има вистинска мудрост што доаѓа од искуството и верноста кон Бога.

Значи, познавањето на овие стихови го приближува вашето семејство до Бога и ќе го издигне. На овој начин дознајте за стихот Изреки 15:27 и неговата примена.

Индикации и значење

Во светот во кој живееме, многу вредности се превртени. Односно, на парите, богатствата и световните вредности им се придава поголемо значење отколку на семејството и на Бога. Така, оние кои се претерано врзани за парите, ги поставуваат како бог и како најважна работа во својот живот.

На овој начин Бог и семејството се во втор план или дури и заборавени. Затоа, желбата за богатство ја компромитира мудроста и светоста надеца Божји. Односно, за да се изгради семејството и Бог во него, покрај просперитетот, неопходно е да се спротивставиме на световните искушенија.

Пасус

Пасусот што го карактеризира стихот од Изреки 15:27 покажува како и штетат негативните постапки на членовите на семејството. Особено оние кои ги ставаат залудните вредности, како што се добрата и парите, пред љубовта кон Бога и семејството. Затоа, стихот Пословици 15:27 е во целост:

„Скаков човек е способен да го доведе своето семејство во неволја, но кој ќе ја отфрли практиката на поткуп, ќе живее“.

Стих Ефесјаните 4:32

Книгата Ефесјани е дел од Новиот Завет и се карактеризира со писма од апостол Павле до граѓаните. Оние кои се од градот Ефесјаните и им беше потребна инспирација за да ја разберат и следат Божјата реч.

Затоа, познавањето на стихот Ефесјаните 4:32 е важно за да се изгради семејството. На овој начин дознајте за овој стих со ова четиво.

Индикации и значење

Во нашите животи е вообичаено да трпиме неправда или да страдаме поради нечие зло. На тој начин, кога ќе се појави ситуација која не повредува, нашите реакции можат да бидат различни. Со други зборови, можеме да реагираме на одмазднички, агресивен начин, па дури и со многу повреди и тага.

Така, раната се влошува кога тој што не повредил е дел од нашето семејство. Меѓутоа, треба да го следиме примерот на Исус ипростете си еден на друг. Односно, мора да бидеме претпазливи и мудри за тоа како да се однесуваме со нашите агресори. Но, никогаш не треба да се одмаздуваме или да му посакуваме штета на таа личност.

Премин

Дури и ако негуваме негативни, па дури и агресивни чувства кон некого, треба да признаеме дека простуваме. На крајот на краиштата, Бог ги сака и им простува на сите свои деца, така што не зависи од нас да судиме или да имаме спротивен став. Особено ако ситуацијата се однесува на нашето семејство. Затоа, стихот Ефесјаните 4:32 е:

„Бидете секогаш љубезни и сочувствителни еден кон друг, простувајќи си еден на друг, како што Бог можеше да ви прости вам во Христа“

Стих Ефесјаните 6: 1-3

Книгата Ефесјани има неколку учења кои се засноваат на Божјата љубов кон нас. Така, ова послание прикажува многу сознанија за семејството и за тоа како да се изгради. Дознајте повеќе за оваа тема во стихот Ефесјаните 6:1-3.

Индикации и значење

Стихот Ефесјаните 4:32 ја прикажува петтата заповед која е да се почитуваат таткото и мајката. Така, апостол Павле воспитно и нагласено им ја изнесува оваа заповед на верните. Така, овој стих покажува како децата треба да се однесуваат кон своите родители. Но, исто така, таа почит мора да биде взаемна.

Односно, родителите се свештеници во домот кои не можат да го екстраполираат својот авторитет. Исто како и децата во улога начираците треба да ја почитуваат духовната хиерархија. На крајот на краиштата, должноста на послушност и морал е должност на децата.

Пасус

Иако е краток, пасусот од стихот Ефесјаните 6:1-3 е многу силен за да го изгради семејството . Впрочем, таа е учење за деца. Така, таа се состои од:

„Деца, обидете се да ги слушате своите родители, бидејќи тоа е она што е исправно. Почитувај го својот татко и почести ја својата рака. Ова е првата Божја заповед. За да ви биде добро и да живеете долго на оваа земја.“

Стих Ефешаните 6:4

Павле го напишал посланието на Ефешаните за да ги води луѓето од таа земја. град. Така, тие ги оставија настрана доктрините и учењата на Исус. А без тоа се губи хуманоста, особено институцијата семејство. Затоа, знајте за стихот за градење на семејството 6:4.

Индикации и значење

Значењето на стихот Ефесјаните 6:4 покажува дека раководството во домот е одговорност на родителите. Така, децата должат послушност и почит кон своите родители, исто како што треба да ги слушаат и следат Божјите заповеди.

Затоа, за ова, родителите не смеат да ги предизвикуваат своите деца на гнев. Но, тоа не значи дека не треба да ставате ограничувања на вашите деца. Тоа е дека авторитетот не треба да биде насилен или неурамнотежен. Тоа е она што ќе предизвика конфликтипомеѓу семејството и негово отуѓување од учењата на Исус Христос.

Пасус

Пасусот од Ефесјаните 6:4 покажува стих за градење на семејството. И ова е особено точно кога станува збор за воспитување деца. Затоа, родителите треба да внимаваат на овие зборови за да изградат благословено и обединето семејство:

„А вие, татковци, не предизвикувајте гнев вашите деца, туку воспитувајте ги во воспитување и опомена Господова“. 4>

Стих 1 Коринтјаните 7:3

Во книгата 1 Коринтјаните, црквата во тој град била поделена поради неморалот, лажните идоли и погрешните учења. Меѓу нив, тие погрешија во врска со учењата на Исус и како да ги следат.

На овој начин, ние исто така треба да ги почитуваме и да ги следиме заповедите и законот на Христос за да го изградиме нашето семејство. Исто како што претставува стих 1 Коринтјаните 7:3. Значи, дознајте за овој стих со следново читање.

Индикации и значење

Во целата книга 1 Коринтјаните, Павле ја покажува важноста на единството меѓу верните, како и постоењето на неморал сексуален. На овој начин, стих 1 Коринтјаните 7:3 покажува дека секој што се оддалечува од патот на Христос паѓа во искушенија. И овие искушенија не треба да се случуваат во ниту едно семејство.

На крајот на краиштата, телото на секој е свет храм на Светиот Дух. Понатаму, бракот е заедница пред Бога која никој не може да ја раздели.Затоа, двојката која го дели божествениот пат не може да се потчини на она што му припаѓа на непријателот, како што е неверството.

Пасус

Пасусот од стих 1 Коринтјаните дава информации за брачното неверство. Односно, тој ја покажува потрагата по неморалности на начин што целосно се спротивставува на учењата на Исус Христос. Затоа, пасусот во целост гласи:

„Мажот секогаш мора да ги исполнува своите брачни обврски кон својата жена и на ист начин жената мора да ги исполнува своите должности кон својот маж.“

Стих 1 Петар 4:8

Апостол Петар има две посланија во светата книга на Библијата. Така, и двата припаѓаат на Новиот Завет, но имаат свои карактеристики.

Така, првото писмо покажува дека само со вера учениците можат да поднесуваат страдања. Затоа, видете повеќе за стихот 1 Петар 4:8 и како овој стих помага да се изгради семејството.

Индикации и значење

Преку писмата на Петар, конкретно стих 1 Петар 4:8, гледаме дека сите сме подложни на прогон. Вклучувајќи ги и апостолите и светителите. Така, за да ги надминеме сите тешкотии, мора да го следиме примерот на Исус Христос. Главно за љубовта.

Тоа е, мораме да бидеме понизни и да ги исповедаме Господовите учења за љубов. Значи, она што ни е најпотребно е да негуваме љубов меѓуеднакви, особено меѓу нашето семејство. Затоа што само така се грижиме еден за друг и ќе можеме да ги надминеме проблемите и да не подлегнеме на гревовите.

Пасус

Стих 1 Петрово 4:8 проповеда дека треба да негуваме љубов за нашите сограѓани. На крајот на краиштата, повеќе од сè друго, љубовта е таа што може да не спаси од гревот. Прво, треба да го сакаме Бог, а потоа и сите наши ближни, вклучително и себеси. Така, овој пасус се карактеризира со тоа што е:

„Пред сè негувајте ја меѓусебната љубов, бидејќи љубовта може да покрие мноштво гревови.“

Стих 1 Коринтјаните 10:13

Во Книгата на Коринтјаните, Павле ја нагласува важноста да се следат учењата на Исус Христос и тоа за да се добие спасение. Така, важен став е да се има единство и почит во семејството, за да биде благословено. Дознајте повеќе за тоа како да го изградите семејството со стихот 1 Коринтјаните 10:13.

Индикации и значење

Индикациите што ги прикажува стихот 1 Коринтјаните 10:13 се дека секогаш веруваме дека е цврсти во нашата цел. Меѓутоа, непријателот секогаш демне со своите искушенија да не одведе од Божјите патишта. Затоа, секогаш треба да се зацврстуваме во Христа и во неговите поуки.

На овој начин, кога изгледаме изгубени или со многу проблеми, непријателот нè искушува со ветувања. Но само Бог исилата на нашето семејство ќе не натера да издржиме и да поминеме низ тешкотии. Затоа, треба да се спротивставиме на искушенијата за да го изградиме нашето семејство.

Пасус

За да го изградите вашето семејство, знајте го стихот 1 Коринтјаните 10:13:

„Искушенијата со кои се соочуваат ја имавте мерката на мажите. Бог е секогаш верен, нема да дозволи да бидете искушувани над вашите сили. Но, преку искушението ќе ви понуди средства за бегство од него и сила потребна за да го издржите.”

Стих Евреите 13:4

Павле им напиша писма на Евреите кои стана една од книгите на новозаветната Библија. Така, апостолот ги напишал за да го воздигнат Исус Христос и да ја поттикнат верноста на луѓето кон него.

Така, Божјата верност мора да се појави во семејствата. Значи, треба да го знаете стихот Евреите 13:4 за да го изградите вашето семејство.

Индикации и значење

Исус Христос умре на крстот за нас и за нашите гревови. Односно, тој ја пролеа својата крв за да можеме да добиеме спасение и искупување за нашите гревови. На овој начин, преку верата и учењата на Исус се чуваме себеси безбедни и чисти.

Меѓутоа, многу пати можеме да отстапиме од Исусовите патишта. Така што во врска некој може да направи грев на прељуба.

И ова е апсолутно против сето она што Исус го проповедал, бидејќисе склучува брак со благослов и соединување на парот во едно тело. Затоа, за да се изгради семејството, бракот мора да се почитува, но и да се почитува. На крајот на краиштата, ако има неверство, Бог ќе им суди на сите неверници, бидејќи тоа не е Божјо учење. Во целост, пасусот гласи:

: „Бракот треба да го почитуваат сите; брачниот кревет, чуван чист; зашто Бог ќе им суди на неморалните и на прељубниците. конкретни, но и метафорични. Сепак, една поговорка се заснова на искуствата на луѓето и здравиот разум. Книгата на Изреки во Библијата се однесува на искуствата на Соломон и Израелците.

На овој начин, оваа книга има многу кратки, но важни учења за оние кои ја читаат. Откријте го стихот Изреки 3:5-6.

Индикации и значење

Стихот од Изреки 3:5-6 е исклучително важен за вашиот живот и за вашето семејство. Односно, во овој стих сме сигурни дека мора да му веруваме на Бога. Како и во неговата љубов кон нас и она што го подготвил за нашите животи. Односно, преку учењата на Исус стекнуваме мудрост.

Така, божествената мудрост е таа што не води низтешки животни патишта. Значи, во каква и да се најдеме, добра или лоша ситуација, Бог мора да го ставиме на прво место. И токму со доверба во Бог и мудроста што тој ја дава ќе го изградиме нашето семејство.

Премин

Довербата во Бог и неговите зборови е патот до спасението и мудроста. Затоа, тоа е она што мора да го следиме во текот на животот и со нашите семејства. Така, пасусот од стихот Изреки 3:5-6 покажува дека:

„Секогаш имај доверба во Господа со сето свое срце и никогаш не се потпирај на сопствената интелигенција, зашто на сите ваши патишта мора да го признавате Бога. и ќе ги исправи патеките.“

Стих Исус Навин 1:9

Книгата Исус Навин прикажува 24 поглавја кои ги покажуваат учењата кои даваат сила и храброст да се соочиме со неволјите. Како таков, стихот Исус Навин 1:9 е суштински за инспирација на верните и за градење на семејството. Дознајте повеќе за овој стих читајќи го ова.

Покажувачи и значење

Водејќи го Исус Навин во ветената земја, Бог се погрижи Тој да го води и да биде со човекот на неговото патување. Така, Бог му заповедал на Исус Навин да ги следи неговите учења, како и да биде силен и храбар. Така и ние треба да постапиме, односно да се надеваме на Бога и да го следиме.

На тој начин ќе најдеме сила и храброст да се соочиме со сите тешкотии во животот. Еда се надминат тешкотиите во животот. Меѓутоа, на крајот од стихот, се зборува за трократен кабел што никогаш нема да се скрши. На овој начин, тројниот кабел покажува дека на парот е додадена уште една личност.

Но, оваа референца не е за нов живот, како дете, што може да се генерира. Тројната акорд е составена од парот плус Бог. Односно, парот треба да го негува присуството на Бога во нивната врска, за да може да биде модел и референца. Покрај интервенцијата и дел од бракот.

Премин

„Само човек може да биде поразен, но двајца можат да се спротивстават заедно бидејќи ја додаваат својата сила, тројното јаже никогаш нема лесно да се скине“.

Стих Марко 10:9

Втората книга од Новиот Завет е Евангелието по Свети Марко. Свети Марко бил еден од учениците на Свети Петар и во својата книга ја раскажува приказната и службата на Исус Христос. Така, неговата книга има многу учења за Исус. Видете повеќе за стихот Марко 10:9.

Индикации и значење

Стихот Марко 10:9 е краток и конкретен. Сепак, иако е содржан, носи голема поука и значење. На крајот на краиштата, овој стих покажува дека кога се склучува брак, Бог ја благословува и обединува двојката до крајот на нивниот живот.

На овој начин, оваа заедница не може да се отповика, од која било причина. Тоа е, Бог го осудува разводот, дури и ако личностаПреку овие чувства кон Господ можеме да го изградиме нашето семејство. Зашто ни треба храброст и сила да живееме во хармонија. И со доверба дека Бог ќе ни помогне да го изградиме најдоброто.

Пасус

Стихот Џошуа покажува дека довербата и стравот за Бог се она што треба да го имаме. На крајот на краиштата, што и да се случи, Бог ќе биде со нас. Затоа, пасусот е:

„Бидете секогаш цврсти и храбри, не плашете се и не плашете се, зашто Бог ќе биде со вас каде и да одите.“

Стих Римјаните 8:28

Апостол Павле е одговорен за пишувањето на писмата до Римјаните. Односно, шестата книга од Новиот завет на Библијата има за цел да ја воздигне славата што ја дава Исус Христос. Така, стихот Римјаните 8:28 помага да се изгради семејството. И ќе дознаете сè за овој стих.

Индикации и значење

Еден од најпознатите стихови во Библијата, Римјаните 8:28 вели дека можеме да живееме само среде болка и страдање со Исус. Односно, во овој стих Павле ни покажува дека Христос сака да бидеме како него. И ова за да живее во нас и да може да ни помогне.

На овој начин, кога ќе го прифатиме Христос и неговото учење во нашите животи, успеваме да го изградиме нашето семејство. На крајот на краиштата, Бог нè обликува за полнота и сè што вети дека ќе го исполни. Затоа, сакајте го Бога и верувајте му,на тој начин ќе бидете на вистинскиот пат за да ги постигнете нашите цели.

Пасус

Запознајте го пасусот од стихот Римјаните 8:28 кој ја прикажува Божјата добрина со неговите верни:

„Едно знаеме, Бог работи заедно во сè за да им прави добро на оние што навистина го сакаат, на оние што се повикани според неговата намера.“

Стих Еремија, 29: 11

Пророкот Еремија ги ставил своите пророштва, предупредувања и учења во својата книга. На овој начин, луѓето кои не го слушаат и не го следат Бога, нема да бидат заштитени од Него. Затоа, за да го изградите вашето семејство, секогаш верувајте и следете го Господа. Затоа, запознајте се со стихот Еремија 29:11 и како тоа му помага на вашето семејство.

Индикации и значење

Кога се соочуваме со тешкотии и неволји, стихот Еремија 29:11 нè води до победата. На крајот на краиштата, овој стих покажува дека Исус секогаш ќе биде наше прибежиште. Меѓутоа, за ова мораме да му веруваме на Бога и да не се поклонуваме на лажни пророци и идоли. Зашто само Господ ќе ни ги олесни страдањата.

Меѓутоа, Божјото време е различно од нашето. На овој начин работите не се случуваат кога сакаме и очекуваме, туку кога Бог сака и дозволува. Затоа, со оваа сигурност и доверба во Бога ќе знаеме како да го изградиме нашето семејство.

Пасус

Пасусот што ја претставува довербата што треба да ја имаме во Исус е Еремија 29:11. Значи овој стихго гради семејството затоа што вели:

„Ги знам еден по еден плановите што ги направив за вас, ова е пророштвото Господово, тие се дизајн на мир, а не на срам, така што Можам да ти дадам иднина и надеж.“

Стих 1. Царевите 8:61

Вторните истории на Библијата ги опфаќаат 1 Цареви и 2 Цареви. На овој начин, оваа книга покажува дека Бог им суди на мртвите кралеви според нивната верност. Значи, непослушноста и идолопоклонството на лажните пророци и богови се осудени. Значи, откријте го стихот 1. Царевите 8:61 и како тој ќе го изгради вашето семејство.

Индикации и значење

За да постигнеме вечно спасение, ние мора да ги слушаме и да живееме според Божјите заповеди. Односно, треба да бидеме искрени со Господовите намери и да ги следиме сериозно и верно. На овој начин, ќе можеме да го изградиме нашето семејство преку лојалност и посветеност.

Затоа, одвојте момент секој ден да се молиме. Покрај тоа што во секое време постапува во согласност со заповедите на Исус Христос. Зашто само така ќе го постигнеме најдоброто за себе и за оние околу нас. И ние исто така треба да го вклучиме нашето семејство со овие учења.

Пасус

Љубовта и стравот од Бог нè водат до полнота. Затоа, стих 1. Царевите 8:61 гласи:

„За да бидат вашите срца секогаш совршени со Бога, за да ги исполнувате неговите заповеди ислушајте ги неговите заповеди, како што е денес“

Стих Изреки 19:11

Книгата Пословици ги опфаќа сите области и аспекти од човечкиот живот. На овој начин, однесувањето и вредностите на луѓето се водени од односот меѓу нив и Бог. И, главно, вашето читање ќе покаже стихови кои го градат семејството. Затоа, видете повеќе за стихот Изреки 19:11.

Индикации и значење

Стихот Изреки 19:11 ги прикажува вредностите на мудроста и трпеливоста. На крајот на краиштата, за да се изгради и зајакне семејство во љубовта и учењата на Исус, треба да се користат овие вредности. На тој начин, следејќи ги стапките на Исус, се стекнува знаење и мудрост.

Така преку мудроста човекот ќе стекне трпение. И со трпение нема да се одмаздувате кога ќе претрпите нешто, како што е грешка или навреда. На крајот на краиштата, откажувањето од чувството на одмазда е исто како и спротивставувањето на перверзноста на луѓето кои не го следат Бога. изгради семејството зборува за доблестите на мудроста и трпението. Затоа, прочитајте го овој стих во целост:

„Мудроста на човекот треба да го направи трпелив, зашто му е слава да ги игнорира навредите упатени кон него.“

Стих 1 Петар 1:15 ,16

Петар бил еден од првите апостоли што Исус ги избралда останам покрај тебе. Така, овој апостол е автор на две посланија присутни во Новиот завет, 1 Петар и 2 Петар.

Секое од нив има свои особености, а првото е писмо од Петар полно со истрајност до верниците. Значи, запознајте се со стихот 1 Петар 1:15,16 и како тоа функционира за да го изградите вашето семејство.

Индикации и значење

Стих 1 Петар 1:15,16 вели дека треба да ги следиме стапките на Петар. Односно, треба да истраеме во надежта и учењата на Исус Христос, без разлика колку е макотрпен патот. Така, не можеме да се скршиме пред животните проблеми и тешкотии.

На овој начин, со послушно живеење на овие учења, ќе живееме како Господ, како правилен одраз на Него. И со тоа што ќе живееме како Исус Христос, ќе можеме да изградиме цврсто семејство кое се заснова на љубов, единство, надеж и верност. Треба само да ја храниме и да ја исповедаме нашата вера секој ден.

Пасус

Надежта што ја проповеда Петар беше исто толку суштинска за верниците тогаш како и за денес. На овој начин, секогаш мораме да го бараме присуството и да се огледаме во Христовото учење. Дури и ако минуваме низ проблеми и битки, без разлика дали во нашиот живот, со нас самите или во нашето семејство. Затоа, пасусот од стихот 1 Петар 1:15,16 е:

„Како што е свет Оној што ве повика, така бидетеТи си свет во сè што правиш.“

Стих Дела апостолски 16:31

Делата на апостолите, или само Дела, е петтата историска книга од Библијата. Дел од Новиот Завет, оваа книга ги прикажува сите дејства на Светиот Дух во општеството. Односно, покажува како Исус ја водел својата црква заедно со Светиот Дух.

На овој начин, стихот Дела 16:13 го гради семејството покажувајќи ја важноста од ширење на Исус Христос и неговите учења. Видете повеќе за овој стих.

Индикации и значење

Стихот Дела апостолски 16:31 е едноставен, објективен и јасен. Односно, тој проповеда дека верувајќи во Исус ќе го постигнете своето спасение. Сепак, дури и ако спасението е индивидуално, кога човек ќе го прифати спасението, тој влијае и на неговите блиски да го прифатат.

На овој начин, човекот треба да го следи своето семејство, особено кога го проповеда Исусовото учење. и обратно. Така, Исус нуди спасение на индивидуален, но и на семеен начин. И ова за секој да може да гарантира единство во мир и радост, покрај тоа што ќе се откупи себеси пред божествената милост. Исус Христос. На тој начин покажува дека само преку верата ќе се спасиме и ќе ги постигнеме нашите цели. Затоа, овој пасус е:

„И рекоа: Верувај во Господ Исус Христос ивие и вашето семејство ќе се спасите.“

Стих 1 Коринтјаните 1:10

Книгата Коринтјани е поделена на два дела, 1 Коринтјаните и 2 Коринтјаните. Како такви, и двете се писма што апостол Павле ги напишал за да ги води и одговори на прашањата за верниците од Коринтската црква.

Затоа, видете повеќе за стих 1 Коринтјаните 1:10 за да го дознаете значењето на овој стих. И на тој начин изградете го вашето семејство.

Индикации и значење

Стихот 1. Коринтјаните 1:10 ги покажува проблемите на споделување и поделба што се случиле меѓу црквата. Односно, верниците им се поклонувале на различни проповедници и им објавувале верност. Така, дошло до поделби меѓу членовите на црквата бидејќи тие не го следеле единствениот вистински Исус Христос.

Така, тој што му ги соопштил овие проблеми на апостол Павле било семејството на Клои. Оној кој остана обединет во рамките на Христовите идеали и учења. Затоа, исто како и семејството на Клои, нашето семејство треба да остане обединето и да го следи Бога, а тоа за да се постигне спасение и да се изгради.

Премин

Во пасус од 1. Коринтјаните 1: 10, апостол Павле ги предупредува христијаните за единството меѓу членовите. На крајот на краиштата, меѓу верниците на црквата немаше единство. На ист начин на кој единството меѓу членовите на семејството е неопходно за да се изгради. Затоа, погледнете го овој стих во целост:

„Меѓутоа, ве молам,браќа, во името на нашиот Господ Исус Христос, сите да зборувате исто и да нема поделби меѓу вас; туку, бидете обединети, во иста смисла и во исто мислење.“

Стих Пословици 6:20

Стиховите што припаѓаат на Книгата на Изреки во Библијата се кратки . Сепак, тие се афирмации кои содржат големи учења и мудрост. На овој начин, сите стихови покажуваат како треба да живееме врз основа на божествените начела. Дознајте за Изреки 6:20 и неговата примена во семејниот живот.

Индикации и значење

Пословиците се учења што се собрани во една книга. На овој начин, како и уште еден стих за градење на семејството, стихот Изреки 6:20 служи како форма на помош. Односно, тој презентира како да станете мудри и да чекорите по својот пат.

Односно, со стекнување мудрост ќе стекнете знаење и смисла на животот. Така, преку мудроста се влегува во заедница со Бога и неговите учења. Затоа, овој стих покажува дека децата треба да ги почитуваат, следат и почитуваат правилата и учењата на нивните родители. И ова за да се постигне мудрост и полнота на Божјите патишта.

Пасус

Стихот Изреки 6:20 зборува за важноста на семејството, комуникацијата, пренесувањето на учењата и послушноста. На овој начин родителите мора да ги водат своите деца, но овиетие мора да внимаваат и да не го напуштаат она што го научиле. Така, пасусот од стихот Изреки 6:20 гласи:

„Синко мој, пази заповедта на татко ти и не го напуштај учењето на мајка си. „

Стих 1 Јован 4:20

Стих 1 Јован 4:20 е дел од книгата на Евангелието според Јован. Оваа книга е последното од четирите канонски евангелија кои припаѓаат на Новиот завет. На овој начин, сите овие стихови откриваат како оние кои живеат според учењата на Исус постигнуваат многу благослови.

Тоа е, за да го изградите вашето семејство, дознајте за стихот 1 Јован 4:20. Покрај тоа што знаете што ќе ве научи вас и вашите најблиски.

Индикации и значење

Самиот апостол Јован го напишал своето евангелие. На овој начин, Јован ни ја покажува божественоста на Исус Христос, како и дека само тој обезбедува спасение на суштествата. Затоа, стихот 1 Јован 4:20 покажува дека никој не може вистински да го сака Бог ако не го сака својот ближен.

На крајот на краиштата, сите човечки суштества се портрети и творби на Бог. Односно, невозможно е да го сакаш Бога ако не ги сакаш и не ги почитуваш своите браќа. На крајот на краиштата, ако не можеме да го сакаме оној што знаеме дека постои и го гледаме, не е можно да го сакаме оној што не го гледаме. Кој во овој случај е Бог.

Пасус

Пасусот што го претставува стихот 1 Јован 4:20 покажува дека е невозможно да го сакаш Бог без да ги сакаш членовите на своето семејство.Така, овој пасус во целост е:

„Ако некој рече: Го сакам Бога и го мразам својот брат, тој е лажливец. Зашто, кој не го сака својот брат, кого го видел, како може да го љуби Бога што не го видел?“

Стих Псалм 133:1

Зборот псалм значи пофалба . Односно, Книгата Псалми е најголемата книга во Библијата и е дел од Стариот Завет. Исто како и сите други поетски и мудрости книги. Затоа, псалмите се песни на обожавање, молитви и химни исполнети со учења.

Така, меѓу овие учења се и стиховите за градење на семејството. А меѓу нив е и Псалм 133:1. Така, дознајте сè за овој Псалм со ова читање.

Покажувачи и значење

Секој стих има показатели и значење, како во Псалм 133:1. Така, овој псалм покажува дека вистинското соединување се состои од задоволство и љубов. Односно, заедницата се карактеризира со тоа што е пријатна и наградувачка, за да биде широко благословена.

На овој начин семејството треба да живее во единство и хармонија. На крајот на краиштата, сите оние кои Исус ги благословува и кои ги следат неговите учења живеат на овој начин. Односно, за животот да биде добар и мазен, потребно е целото семејство да биде обединето. Покрај тоа што секогаш ги следите учењата на Исус Христос.

Пасус

Псалм 133:1 е краток, но има моќна порака што треба да се користи заразведете се и повторно ожени се.

Значи, учењето на овој стих е дека треба да се биде сигурен пред да се ожени и да ја заснова врската на Бога. За да цвета и да не заврши со развод.

Пасус

Пасусот од Марко 10:9 вели дека покажува дали има прифаќање во царството небесно меѓу разведените:

„Она што Бог го соединил, никој не може да го раздели“

Стих Проповедник 9:9

Третата книга од Стариот Завет, Проповедник, покажува прашања и одговори за смислата на животот и за вашата цел. Така, меѓу овие прашања се и оние кои зборуваат за љубовните врски. Значи, дознајте информации за стихот Проповедник 9:9.

Индикации и значење

Значењето на стихот Проповедник 9:9 е дека сите ние поминуваме низ лоши или добри времиња во нашите животи. Тоа е затоа што, дури и ако не се зачуваат човечките дела, Божјите се вечни. Односно, сè во нашите животи е привремено.

Меѓутоа, Бог ни обезбедува задоволство и награда за цврстината на нашите животи. А таа награда е љубовта на саканата жена која ќе ве зајакнува и поддржува во секое време. Затоа, уживајте во даровите Божји, кои се животот и неговата љубов, тие се она што прави сè да вреди.изгради семејството. На тој начин го карактеризира мирот што доаѓа од добриот соживот. На крајот на краиштата, во целост е

„Колку е добро и пријатно кога браќата живеат заедно во единство!“

Стих Исаија 49:15-16

Книгата на Исаија е дел од Стариот Завет и има пророчки карактер. Односно, во оваа книга Исаија напиша пророштва за сегашноста и иднината кои мора да се исполнат.

Значи, тој би сакал да го обнови Ерусалим, но имало многу гревови, недостаток на вера во Бог и непослушност . Затоа, видете повеќе за значењето на стихот 46:15-16 и како тоа може да го изгради вашето семејство.

Индикации и значење

Со пишувањето на стиховите 46:15-16, Исаија покажува дека Исус Христос е таткото и светлината на сите човечки суштества. На овој начин, дури и ако мајката не се грижи за своето дете, Исус секогаш ќе биде вистинскиот спасител. Покрај тоа што е носител на вечна, чиста и слободна љубов која ја споделува со сите негови деца.

Односно, само Исус е спасителот кој нè љуби безусловно. Така, само со своето присуство и неговото учење, ќе стави крај на сите страдања на едно скршено семејство. Исто како што ќе донесе единство и ќе го изгради тоа семејство преку неговите учења.

Пасус

Пасусот од стихот Исаија 46:15-16 покажува како родителите можат да заборават и да не се грижат за твоите деца. Меѓутоа, Исус Христостаа секогаш ќе се грижи за своите деца и никогаш нема да ги заборави.

„Може ли жената толку многу да го заборави детето што го дои за да не се смилува на него, синот на нејзината утроба? Но, и да заборавила, јас нема да те заборавам. Ете, те изгравирав на дланка. Зашто твоите ѕидови се постојано пред мене.“

Стих Изреки 22:6

Иако Книгата на Изреки му се припишува на Соломон, оваа книга е збирка на мудроста на различни Израелците. Така, меѓу сета мудрост во оваа книга има стихови за градење на семејството. Значи, видете повеќе за стихот Изреки 22:6.

Индикации и значење

Значењето на стихот за градење на семејството Изреки 22:6 е краток и практичен совет за семејниот живот. Односно, еден израелски мудрец покажува дека родителите мора да ги поучуваат своите деца со Божјите вредности. Како и да ги води по патот на црквата и љубовта на Исус Христос.

На овој начин целото искуство и мудрост на родителите ќе им го пренесе на децата кои научиле од овие искуства. Така, децата никогаш не се оддалечиле од Божјите патишта и учења иако многу работи се случуваат и стареат. На крајот на краиштата, тие беа воспитани со мудрост.

Пасус

Стихот Изреки 22:6 се карактеризира со учења што мора да им ги пренесете на вашите деца. На овој начин, прочитајтеовој стих во целост:

„Воспитувајте го детето според намерите што ги имате за него, и како што минуваат годините, нема да отстапува од нив.“

Стих 1 Тимотеј 5 : 8

Меѓу ликовите и книгите на Новиот завет, Тимотеј е оној што луѓето најдобро го знаат. На крајот на краиштата, тој има две посланија во Библијата. На овој начин се учи од Тимотео почит, верност и добар карактер. Значи, видете повеќе за стих 1 Тимотеј 5:8.

Индикации и значење

Додека го читате стихот 1 Тимотеј 5:8, постои голема навестување за нашето семејство. На крајот на краиштата, стихот зборува за грижата што треба да ја имаме за нашите сакани. Затоа, од суштинско значење е христијаните да се грижат за членовите на своето семејство, како што тоа е вообичаено за Божјите слуги.

Тоа значи, Бог не бара или обврзува да се грижите за членовите на вашето семејство. Ова се случува затоа што сите оние кои имаат вера се луѓе кои се грижат.

А, со тоа што не се грижи за своите ближни, христијанинот ја негира својата вера, за да биде полош од неверник. Затоа, за да го изградите и обедините вашето семејство, грижете се за него, и тоа без осудување.

Пасус

Стих 1 Тимотеј 5:8 е еден од стиховите за градење на семејството. Така, овој пасус вели дека:

„Но, ако некој не се грижи за своите, а особено за оние од своето семејство, тој ја негирал верата и е полош од неверник. ”

Како да се запознаеместиховите за градење на семејството можат да помогнат во вашиот живот?

Светата Библија е книга што христијаните ја користат како референца за својот живот. Така, оваа книга е компилација од неколку други книги кои се поделени на Стар и Нов Завет. Така, секоја книга има поглавја и стихови.

Секое поглавје е поделено на стихови, кои се извадоци од редови или само кратки реченици. На овој начин, секој стих има толкување, бидејќи се концизни, но обдарени со значења и учења.

Односно, како што Библијата ги пренесува Божјите учења како љубов и сочувство, така и стиховите. Затоа, од суштинско значење е да се знае и толкува секој стих, бидејќи секој од нив е единствена лекција за различни области од животот.

На овој начин има безброј стихови кои се наменети за семејството и како да се изгради нагоре. А познавањето на овие стихови ќе помогне во семејниот живот, бидејќи тие претставуваат лекции за вредности на кои треба да се заснова семејството. Меѓутоа, најголемата вредност е љубовта и довербата во Бога и неговите намери.

тешкотии во животот, но и како да се надминат. А одговорот секогаш ќе биде љубовта кон Бога и жената која ќе ве направи посилни. Погледнете го пасусот во целост:

„Уживајте во животот со вашата сакана жена и во сите денови што Бог ви ги дава под сонцето. Сите ваши бесмислени денови! Зашто ова е вашата награда во животот за вашата напорна работа под сонцето.“

Стих Второзаконие 6:6,7

Книгата Второзаконие е петта и последна од Стариот Завет. Значи, оваа книга е за Мојсеј и неговото заминување од Египет во ветената земја. Затоа, за да стекнете благослови, неопходно е да имате послушност и љубов кон Бога, како и кон вашите ближни. Откријте го стихот Второзаконие 6:6,7.

Индикации и значење

Укажувањето и значењето на стихот Второзаконие 6:6,7 го покажува односот помеѓу родителите и децата и Божјата реч. Односно, сите генерации мора да се плашат и да му се покоруваат на Бога. Меѓутоа, одговорноста да ги поучуваат и пренесуваат божествените учења на децата ја имаат самите родители.

На овој начин родителите треба да го градат своето семејство врз основа на она што го кажува Бог. Но, повеќе од тоа, тие се одговорни за пренесување на Божјата љубов и учење на своите деца. Зашто тие нема да научат сами ако семето на божествената љубов не е засадено од нивните семејства.Одговорноста на родителите во пренесувањето на божествените учења на своите деца е 5. Мојсеева 6:6,7. Знај ги овие стихови:

„И зборовите што ти ги заповедам секогаш ќе бидат во твоето срце. И поучи ги на своите деца и зборувај за нив во својата куќа, кога одиш по патот, кога легнуваш или кога стануваш.“

Стих Битие 2:24

Библијата започнува со книгата Битие, која е првата книга од Стариот Завет. На овој начин, книгата Битие е одговорна да раскажува за потеклото на светот и човештвото.

Меѓутоа, не затоа оваа книга нема стихови за да го изгради семејството. Значи, откријте го стихот Битие 2:24.

Индикации и значење

Адам, кажувајќи ги зборовите од стихот Битие 2:24, ја покажува важноста и единството што произлегуваат од бракот. Односно, Бог му наредил да каже дека нема ништо што се приближува до брак. На крајот на краиштата, бракот е тој што претвора двајца луѓе во едно.

На овој начин, врските меѓу мажот и жената се поинтимни отколку меѓу таткото и синот. Сепак, ниту едното никогаш нема да го замени другото, бидејќи и двете врски ќе го формираат семејството на поединецот. Но, со бракот, двојката станува едно тело со формирање на едно тело.

Пасус

Пасусот што го претставува 1. Мојсеева 2:24 покажува дека бракот е формирање на ново семејство. Илиодносно, ниту едно семејство не заменува друго, туку само поради оваа причина мажот може да ги остави таткото и мајката. Затоа, погледнете го овој пасус во целост:

„И затоа секој ќе ги остави таткото и мајка си и ќе се прилепи за својата жена, и тие ќе станат едно тело.“

Стих Излез 20:12

Преку студиите се знае дека зборот „излез“ значи заминување или заминување. На тој начин, книгата Излез, во Библијата, е втора книга од Стариот завет, а се карактеризира и со ослободувањето на израелскиот народ, кој го напуштил Египет и се ослободил од своето ропство.

Не Сепак, оваа книга има и стих за градење на семејството. Дознајте повеќе за стихот Излез 20:12.

Индикации и значење

Во поглавје 20 од книгата Излез, се претставени Десетте заповеди што Бог му ги дал на народот на Израел. На овој начин, стихот Излез 20:12 ја покажува петтата заповед која е за семејството и за родителите. Односно, укажувањата на овој стих се да ги почитувате вашите родители за да задоволат каква било потреба.

Затоа, Божјите услови за Израел беа тие да ги следат неговите заповеди. А израелскиот народ вети дека ќе ги исполни, па семејството и љубовта и почитта кон него мора да бидат на сила. Така, на семејството кое е благословено од Бога му треба децата да ги почитуваат таткото и мајката за да имаат долг и просперитетен живот.

Пасус

СтихотИзлез 20:12 прикажува како децата треба да постапуваат со своите родители за да добијат целосен и благословен живот. Така, пасусот се карактеризира со:

„Почитувај ги татка си и мајка си, за да живееш долго во земјата што ти ја дава Господ, твојот Бог.“

Стих Исус Навин 24: 14

Дел од Стариот Завет, книгата на Исус Навин покажува како Израелците ги освоиле земјите на Ханаан. Така, Џошуа беше тој што го ослободи и го предводеше овој потфат. На овој начин, оваа книга прикажува како израелскиот народ успеал преку нивната послушност кон Бог и не успеал преку непослушноста.

Затоа, запознајте го стихот Исус Навин 24:14 и како овој стих ќе го изгради вашето семејство преку неговото значење и индикации.

Индикации и значење

Барајќи од својот народ да се плаши од Господа, Исус Навин не бара од нив да се плашат од Бог. Но, повеќе да го обожавате, да го почитувате, да го почитувате и да бидете лојални на Господа и верно. Односно, стравот и верноста се само за Бога, а не за другите.

На овој начин ни е наложено да ги напуштаме и да не ги идолизираме луѓето, предметите или суштествата освен Бога. Односно, со обожавањето на древните богови, израелскиот народ не бил ниту верен ниту се плашел од Бога. На ист начин како што треба да се плашиме и да му бидеме верни само на Бога за да го изградиме и обединиме нашето семејство.тој, пред својата смрт, го инспирирал народот да го следи Божјото учење. На овој начин и двајцата избираат да му служат и да го сакаат Господа. Затоа, пасусот во целост гласи:

„Сега плашете се од Господа и служете Му со чесност и верност. Фрлете ги боговите што вашите татковци ги обожаваа отаде Еуфрат и во Египет, и служете му на Господа. и викај кон Господа. На тој начин тие имаат разновидни пораки и учења од различни автори и од различни времиња во рамките на Стариот Завет. Значи, едно од учењата на неговите стихови е за тоа како да се изгради семејството.

Затоа, погледнете повеќе во стихот Псалм 103:17,18 и дознајте што може да покаже за да го зајакне вашето семејство. 4>

Индикации и значење

Стихот Псалм 103:17,18 покажува дека добрината на Исус е вечна. На крајот на краиштата, учењето Господово, како и љубовта и стравот од него, мора да се пренесуваат од генерација на генерација.

Така, Бог секогаш ќе биде милостив кон нас, но за тоа нашите деца треба да научат за . И ова учење се пренесува од татко на син. Со други зборови, кој ги учи и пренесува пораките на Исус Христос секогаш ќе биде благословен.

Меѓутоа, тоа не е само пренесување на учењата, туку и исповедање и исполнување на истите. Затоа, да се изгради семејство со љубов Божја,треба да има учење. Но и да ги репродуцира и пренесе.

Пасус

Пасусот, во целост, што го покажува стихот Псалм 103:17,18 покажува дека Бог е секогаш милостив, полн со љубов и љубезен. Особено за оние кои го следат и се плашат од него. Така, пасусот гласи:

„Но, милоста Господова е од век до век на оние што се бојат од Него, и Неговата праведност врз децата на децата; на оние што го пазат неговиот завет и на оние што се сеќаваат на Неговите заповеди да ги извршуваат. до Стариот завет. Така, во оваа книга има неколку прашања за вредностите, моралот, однесувањето и смислата на животот. Затоа, неговите стихови го градат семејството. Знајте го стихот од Изреки 11:29.

Индикации и значење

Љубовта и почитта кон семејството и Бог се основата на просперитетен и среќен живот. Така, постојат семејни односи кои се засноваат на глупост, незрелост, агресивност и непочитување. Со други зборови, овие односи го немаат Бог во себе.

Затоа, ако семејството не го става Бог како и секогаш и не ги води нивните животи, тоа е осудено на неуспех. Односно, кога некој член на семејството не изгради темел што се заснова на учењата на Исус, тој му прави штета на своето семејство.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.