Архангелите Михаил, Гаврил и Рафаел: молитва, историја, обожавање и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Кои се архангелите Михаил, Гаврил и Рафаел?

Со нивното појавување во Светото писмо, архангелите Михаил, Гаврил и Рафаел се најблиску до Бога, што го претставува високото ниво на нивните функции. Тие се исто така дел од специфична група од седум чисти души кои се блиску до престолот на Создателот.

Нивните пораки стигнуваат до Земјата, а црквата смета на моќта на Светиот Дух да се посвети на три највлијателни. Така, тие дејствуваат на заштитнички начин и одговараат на барањата на своите приврзаници, земајќи ги нивните зборови на спасение. Исто така, Архангел значи главен ангел, давајќи име на неговите чуда. Прочитајте ја статијата за да ги разберете приказните и придонесите на овие архангели!

Историја Свети Архангел Михаил

Свети Архангел Михаил е дел од врховната насока на небесата и исто така има функција на одбрана на тронот небесно. Затоа, тој се нарекува оној кој дејствува пред покајанието и праведноста. Има силна моќ да се бори против злото и ги добива сите битки.

Покрај тоа, оваа симболика е присутна во светите списи, давајќи ѝ високо значење што го заслужува. Во Евреите (1:14), сите тие имаат свое значење: „Ангелите се духови создадени од Бога за да ни помогнат во нашето спасение, во борбите на нашиот живот“. Продолжете да ја читате статијата за да ги разберете сите карактеристики на овој архангел!

Свети Михаилвера.

Значи, поврзувањето со пратениците не е тешко, бидејќи тие се поделени на хиерархии формирани од кнежевства, Херувими, Серафими, Ангели, Архангели и други. Научете како да плачете за Мајкл, Габриел и Рафаел подолу!

Молитва на Архангел Сао Мигел

За да побарате помош од Архангел Сао Мигел, приврзаниците мора да го нарекуваат вака:

Славниот принц на небесната милиција, Свети Михаил Архангел, брани нè во борбата против принцовите и силите, против владетелите на овој мрачен свет и против злите духови расфрлани низ воздухот.

Да продолжиме со молитвата, треба да го кажеш следново:

Испрати ги нашите молитви до Севишниот, за, без одлагање, Милоста Господова да не спречи и да имаш моќ да го зграпчиш змејот, древниот змија, кој е ѓаволот и сатаната, и го фрли во бездна во окови, за да не може повеќе да ги заведува народите. Амин.

Молитва до Свети Гаврил Архангел

За да се бара името на Свети Гаврил Архангел, мора да се каже:

Свети Архангел Гаврил, ти, Ангел на воплотувањето, гласник верни на Бога, отворете ги нашите уши за да можат да ги фатат и најблагите предлози и апели за благодат што произлегуваат од најљубезното срце на нашиот Господ.

Потоа, завршете ја молитвата на таков начин што ќе посредувате со Него :

Ве замолуваме да останете со нас секогаш за, добро разбирајќи го Словото наБог и Неговите инспирации, дајте ни да знаеме како да Му се покоруваме, послушно исполнувајќи го она што Бог го сака од нас. Направете не секогаш достапни и будни. Господ, кога ќе дојде, да не најде да спиеме. Свети Гаврил Архангел, моли се за нас. Амин.

Молитва до Свети Рафаел Архангел

За да се каже молитва во името на Свети Рафаел Архангел, приврзаниците треба да го нарекуваат вака:

Свети Рафаел, Архангел на светлината Исцелител Божји, отворен канал за да тече над нас изобилен небесен живот, придружник на нашето аџилак во домот Отец, победник над злите војски на смртта, Ангел на животот: еве ме имам потреба како Тобија од твојата заштита и светлина.

Конечно, мора да ја завршите молитвата на следниов начин, повторувајќи ги зборовите:

Ве молам да ме придружувате на моето патување, избавувајќи ме од злото и опасностите, давајќи здравје на телото, умот и духот на мене и на сите мои. Посебно ја барам оваа благодат денес: (рецитирај ја благодатта). Веќе ви благодарам за вашето љубовно посредување и што секогаш сте покрај мене. Амин.

Што ги разликува Мигел, Габриел и Рафаел од другите ангели?

Мигел, Габриел и Рафаел се испратени од Бога за важни мисии и во корист на приврзаниците. Тие се оние кои остануваат околу Господа, покрај тоа што ги користат своите вештини за патот на Создателот. Тука многу се прославуваат папата, свештениците и епископите.

Свети МихаилАрхангел е одговорен за одбрана на Божјата кауза, покрај борбата со змејот и змијата. Габриел ги има своите обврски фокусирани на пораките што Бог сака да им ги испрати на своите поданици, а Рафаел има моќ да ги лекува сите. Затоа, тие се претставени со ученици во нивните мисии да размислуваат за Библијата!

Архангел

Основите на Сао Мигел Архангел се насочени кон сите борби со кои морал да се соочи и тоа се во Светото писмо. Најпознатото и најважното за неговата фигура беше против Ѓаволот. Оттогаш, тој носи оклоп и меч за да ја симболизира победата.

Покрај тоа, Свети Архангел Михаил се појавува во исламската, еврејската и христијанската религија. Ја заштитува црквата и сите нејзини приврзаници, имајќи го и своето високо влијание како гласник на Создателот. Дефиницијата на неговото име на хебрејски резултира со: „оној што е сличен на Бога“. Заедно со Габриел и Рафаел, тој е на врвот на хиерархијата на ангелите.

Чувар и воин

Сан Мигел се нарекува воин, принц и небесен ангел. Понатаму, тој имаше силно учество во создавањето на светот, секогаш беше на страната на Бога. Тој ја има оваа позиција да служи и да ја исполни својата улога, главно затоа што е еден од седумте најчисти од избраната група ангели.

Мајкл има и цитат во Откровението, бидејќи има директна врска со Создателот . Тој им ги пренесува Господовите пораки на луѓето, покрај тоа што може да ги реши барањата што му се испраќаат. Така, ја исполнува улогата на бранител, грижејќи се за сите кои се драги на Бога.

Култ на Свети Архангел Михаил

Култот на Свети Архангел Михаил е потврден во црквата и со висока моќност, бидејќи наексордија. Неговите приврзаници му кажуваат молитви и новости, барајќи негова заштита од злото и за целосниот Божји пат на спасение. Овој процес се прошири на Запад и Исток.

Со присуството на Дева Марија, култот на Свети Михаил станува моќен да се бори против ѓаволот. Двајцата се гледаат преку газењето на нивните нозе и победија во борбата против сатаната. Покрај тоа, и двајцата се со змеј и змија.

Михаил бил симболизиран од папата Пие XII во 1950 година како заштитник на морнарите, лекарите, радиолозите и многу други.

Свети Архангел Михаил во Светото писмо

Свети Архангел Михаил е присутен во четири Писма, а тие се оние што се наоѓаат во книгите на Даниел, Јуда и Откровението. Секој од овие цитати ја нагласува неговата моќ, а во Дан 12:1 гласи токму вака:

Во тоа време ќе стане големиот принц Мајкл, кој е заштитник на децата на вашиот народ. 4>

Кога ги бранеше луѓето од сатаната, тој беше спомнат во Jd 1:9 вака:

Сега, кога архангел Михаил се расправаше со демонот и го оспоруваше неговото тело Мојсеј, тој не осмели се да му удри жестока казна, но само рече: „Самиот Господ нека те укори!“

Историја Архангел Свети Гаврил

Да се ​​биде тој ангел кој ја има својата функција фокусиран на божествените пораки, Габриел го има значењето на неговото име на хебрејски како: „Воинот наБог". Тој може да се нарече и "Божји гласник", бидејќи бил одреден да им заповеда на ангелите со духот на вистината.

Создателот го избрал да го придружува во сите негови процеси на спасение, поминувајќи низ за откровението на пророштвата до големото објавување кое го прими Месијата.Него имаше и Воскресението и Страдањата Христови.Дознајте малку повеќе за овој архангел читајќи ги следните теми!

Архангел Сао Габриел

Свети Архангел Гаврил има пасус во Лука 1:19, каде што вели:

Јас сум Гаврил и секогаш сум во присуство на Бога. за вас ова добро

Затоа, тој ги замолува своите приврзаници да веруваат во неговиот збор и да комуницираат со Бога. да ги разбере сите карактеристики присутни кај оние што се водени.Тој ја отелотворува следната реченица во Амос 3:7:

Господ не прави ништо без откровение. кажете им ги своите планови на пророците, неговите слуги.

Свети Гаврил Архангел во Стариот Завет

Во Стариот Завет, познато е дека Свети Гаврил Архангел е тој што ги носи потребните пораки до луѓето . Преку Бога, тој ја игра оваа улога заради добри најави. Се појавува како комуницира со Даниел, прикажувајќи ја визијата што ја имал еден пророк во стихот 8:16 од

Така, тој исто така ја пренесе својата порака до народот на Израел, каде што сите беа во изгнанство (Даниел 9:21). Неговиот лик е препознатлив затоа што носи стап од крин, покрај тоа што го нарекуваат светец-заштитник на комуникаторите и комуникациите.

Свети Гаврил Архангел му се јавува на Захарија

Пред пророштвото за 70 седмици , на Захарија во Ерусалим му се јави архангел свети Гаврил за да му ја пренесе веста дека ќе се роди претходникот на Исус Христос. Затоа, свети Јован Крстител бил син на Света Елизабета со пророкот. Тие постапуваа праведно пред Бога, покрај тоа што ги следеа неговите заповеди.

Бидејќи и двајцата веќе беа стари и не можеа да имаат деца, бидејќи Елисавета беше неплодна, Гаврил го објави раѓањето на нивниот син, предизвикувајќи ако се случи чудо. Јован Крстител е роден на ист начин како што на светот му биле претставени Самоил и Исак.

Го објавува раѓањето на Исус

Бог испратил порака преку Архангел Свети Гаврил до Марија. Живеејќи во Галилеја, таа требаше да се омажи за Јосиф, кој беше потомок на царот Давид. Кога ѝ се јави ангелот, тој рече:

Те поздравувам, омилена жена! Господ е со тебе.

Марија се преиспитуваше и сакаше да разбере што значат тие зборови. Потоа, Габриел продолжи:

Не плаши се, Марија. Бог ќе ви даде прекрасен благослов! Многу наскоро ќе бидешбремена и роди момче, на кое ќе му го дадеш името Исус. Тој ќе биде голем и ќе биде наречен Син на Севишниот.

Светите зборови на Аве Марија

Светите зборови на Аве Марија се резултат на испраќањето на Свети Гаврил Архангел во името на Бог. Затоа, се слави и затоа што ангелот и ја соопштил веста за нејзината бременост, велејќи дека таа ќе биде мајка на Исус Христос: „Радувај се, благодатна!“, така и тој направи.

Датумот 25. Март се слави и се нарекува Благовештение, како и девет месеци пред Божиќ. Штом била соопштена бременоста на Елизабета, шест месеци подоцна била објавена и бременоста на Исус Христос. Таа беше братучетка на Марија и мајка на Јован Крстител.

Се појавува на свети Јосиф

Јосиф се сметаше за љубезен и добар човек. Тој требаше да се ожени со Марија, кога дозна дека е бремена, не сакајќи повеќе да се обврзува. Тогаш во неговиот сон се јавил Архангел Гаврил и му го кажал следново, во Матеј 2:13:

Стани, земи го детето и мајка му и бегај во Египет!

Затоа тој послуша Пораката на Габриел и се омажи за Марија. Тој, исто така, му рекол на Јосиф дека синот што Марија го носи во нејзината утроба е Син Божји. Бебето требаше да се вика Исус и ќе ја игра улогата на спасител на светот.

Други појави во Новиот Завет

Кога Свети Гаврил Архангел се појави во Новиот Завет, тој направи објава до Елисавета и нејзиниот сопруг Захарија. Тојисто така имаше свое силно учество во раѓањето и воплотувањето на Синот Божји, а оваа вест дојде за да може луѓето да се спасат преку благодатта на Исус Христос.

Гаврил ја извести Марија и таа почна да ја разбира моќта на Еспирито Санто, покрај тоа што ја почитува мисијата и се подготвува за неа. Во Даниел 9:21-27 тој е цитиран:

Додека сè уште бев во молитва, Габриел, човекот што го видов во претходното видение, дојде брзо летајќи до местото каде што бев, во времето на вечерта. жртва .

Историја на Свети Рафаел Архангел

Приказната за Свети Рафаел Архангел започнува кога значењето на неговото име има голема моќ. Се нарекува „Бог лечи“ и „Бог ве лекува“. Ги фаворизира луѓето и обезбедува духовно и физичко здравје. Ги фаворизира и слепите, свештениците, лекарите, извидниците, војниците и патниците.

Рафаел се смета за ангел на Промислата, кој ги штити сите луѓе. Дејствува ефикасно на повредите на телото и душата, покрај тоа што ги брани сите подеднакво. Без оглед на општествената класа на секој, Бог е воден да им помогне на сите. Разберете ги неговите аспекти подолу!

Претпоставена човечка форма

Свети Рафаел Архангел беше единствениот кој доби човечки облик за да го води Тобија, доминирајќи се себеси од Азарија. Така, на синот на Товит му помогнал да го освои она што му го дал татко му.побара тој. Тој се оженил со Сара, а ангелот ја ослободил од маките на ѓаволот, кој ги натерал нејзините сопрузи да умрат во нивните брачни ноќи.

Така, неговиот лик е симболизиран токму со ова патување, бидејќи Тобија уловил риба што се користеше за да се излечи неговиот татко од слепило.

Благословувајте го Бога и објавувајте ги меѓу сите живи добрите работи што тој ви ги дал. Јас сум Рафаел, еден од седумте ангели кои се секогаш присутни и имаат пристап до славата Господова. (Тб 5:12)

Донесувач на божествено исцелување

Архангел Свети Рафаил е испратен од Бога да ги лекува луѓето психички, физички и духовно. Така постапувајќи ја добива оваа титула, бидејќи е главен во процесот на транзицијата на духот и телото. Во еврејската и христијанската религија, Рафаел се нарекува тој што ги помести водите во Јован 5:4.

Тој не е спомнат во Новиот завет, но тој е присутен во јудаизмот. Така, тој го посети Авраам со уште два ангела, а тоа се случи уште пред уништувањето на Гомор и Содом. Во исламската религија тој го најави доаѓањето на Страшниот суд и засвири.

Заштитник на милосрдието

Сметан за ангелот кој е заштитник на милосрдието, Свети Рафаел се грижи за лекарите и свештениците. Исто така, ги штити војниците и патниците, обезбедувајќи духовна сила. На овој начин, тоа е во силна врска содобротворни институти и болници, давајќи го она што е неопходно и суштинско.

Така, Свети Рафаел ја преобразува, исцелува и гарантира верата. Со сите овие главни карактеристики, го тера човечкото суштество да води на својот пат на одбрана, покрај тоа што отстранува се што може да биде штетно. Пред Страста на Создателот секој наоѓа спасение и, со посредник на Рафаел, сè може да се оствари.

Заштитникот на аџиите

Свети Рафаел Архангел има моќ да се грижи за аџиите, покрај тоа што ќе ги води на нивните патувања. Со неговата грижа се заштитуваат и сите кои се на Божјиот пат. Така, архангелот ја обезбедува безбедноста на сите животи, терајќи ги луѓето да чекорат по правиот и безбеден пат.

Од него, поклониците одат да се сретнат со Бога, како главна фигура на претставување за спасението. Во Исус секој наоѓа лек за телото и душата, а Рафаел ја гарантира неговата улога во овие аспекти. Во 1969 година, неговото одбележување стана 29 септември, но неговите поданици секогаш можат да го слават.

Молитва на секој архангел

Пред молитвата, луѓето пристапуваат кон Бога. Затоа, Исус бил одличен пример не само во оваа смисла, туку и во сите оние што ги направил присутен за спасение. Со зборови, приврзаниците можат да побараат трансформација, а таа ќе дојде ако сметаат на тоа.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.