Аштанга јога: Што е тоа, неговите придобивки, совети, митови и повеќе!

 • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Значењето на Аштанга Јогата

Аштанга Јога, или Аштанга Вињаса Јога, е еден од системите на јогата. Таа беше претставена на Запад од Шри К Патаби Џоис и значи „Јога со осум екстремитети“ на санскрит. Сепак, неговата практика веќе била спомната во Јога сутрата на Патанџали, за која се верува дека е напишана помеѓу 3 и 2 век п.н.е.

Името на овој јога систем е дадено затоа што методот се обидува да го прочисти тело и ум низ осум фази: Јама (самодисциплина); Нијама (верски обреди); Асана (држење на телото); Пранајама (задржување на здивот); Пратјахара (апстракција на сетилата); Дарана (концентрација); Дјана (медитација) и Самади (состојба на суперсвест).

Аштанга Јогата е динамична практика која носи безброј физички, емоционални и духовни придобивки. За да дознаете повеќе за оваа практика, следете ја статијата!

Што е Аштанга Јога, цели и специфичности

Аштанга Јогата се карактеризира со течна и енергична пракса, со движења синхронизирани со здив во однапред одреден состав. Серијата пози ги учи наставник и, покрај тоа, вклучува и морални и етички принципи. Сега разберете што е аштанга јога и како да ја практикувате.

Што е аштанга јога

Зборот „аштанга“ потекнува од санскрит, древен индиски јазик и значи „осум члена“. Овој термин бешесерии кои се движат од основно, средно до напредно и секоја од нив има фиксна низа на пози. Ученикот мора да учи постепено и под водство на својот учител.

Главната поента на практикувањето на медитацијата е дишењето, кое се прави на длабок и звучен начин за да се помогне концентрацијата и да се задржи фиксираното внимание. За оние кои навлегуваат подлабоко во филозофијата на Аштанга Јогата, постојат и морални и етички принципи, јама и нијама, кои овозможуваат избалансиран и здрав живот од внатрешно кон надворешно ниво.

Јама - Кодови и морални или етички дисциплини

Јама претставува контрола или доминација над телото. Петте главни морални кодекси на овој концепт се:

 1. Ахимса, принципот на ненасилство.

 • Сатја, принципот на вистината.
 • Астеја, принципот на некрадење.
 • Брахмачарја, континенција или целибат.
 • Апарига, принципот на неприврзаност.
 • Овие принципи служат како начин за контролирање на природните импулси на секое човечко суштество кои дејствуваат преку петте органи на дејствување наречени Кармендрии. Овие органи се: рацете, нозете, устата, половите органи и органите за излачување.

  Нијама - Самонабљудување

  Нијама се појавува како продолжение на јамата, проширувајќи ги своите принципи од умот до околината. Овие принципи беа создадени соцел на добро однесување во колективот. На овој начин, ќе работите со вашиот ум, тело и дух за да негувате позитивна средина и добар соживот, со што ќе го овозможите вашиот внатрешен и надворешен раст.

  Петте дисциплини пропишани од Нијама се:

  1. Saucan, или прочистување;

 • Сантоса, или задоволство;
 • Тапас, штедење или строгост со себе;
 • Свадјаја, проучување на светите списи за Јога;
 • Ишвара Пранидхана, посветување или просветлување.
 • Асана - држење на телото

  Асаните служат како порта за почетниците да вежбаат јога. Различните пози и барања што ги има секое држење на нашите тела го привлекоа западниот свет за убавината и силата што ги илустрира практикувањето на асани.

  Во моментов има 84 записи за позициите на асани опишани во будистичките списи. И секоја поза има своја уникатност, но меѓу толку многу позиции, постојат некои класи кои ги делат асаните во три групи, кои се: пози, медитативни и културни и релаксирачки.

  Иако Асана значи стабилна и удобно држење, некои тешко се постигнуваат. Затоа, неопходно е да се повторуваат сериите секојдневно за да се прават удобно со текот на времето. Дозволете си здраво вклучување на асани во вашата рутина и ќе го најдетеколку оваа практика ќе стане позитивна за вашиот живот.

  Пранајама - Контрола на здивот

  Пранајама во основа значи проширување на здивот. Во Јогата, дишењето е една од суштините на животот, се верува дека со продолжување на дишењето можеме да го продолжиме животот. Прана ја претставува животната енергија, додека Јама го претставува патот. Затоа, вежбите за дишење се претставени со Пранајама.

  Вежбите за дишење се од фундаментално значење за вежбање концентрација и овозможување на детоксикација на вашиот организам, бидејќи со продолжување на дишењето овозможувате подобрување на респираторниот проток овозможувајќи подобра циркулација и дистрибуција на кислород во вашето тело. Во Пранајама, постојат три основни движења: инспирација, издишување и задржување.

  Секој тип на јога бара тип на дишење во Аштанга Јогата. Обично се користи со Ujjayi, познат и како здив на победата. Преку оваа техника, ќе можете да го смирите вашиот ум и да го опуштите вашето тело за да го достигнете следното ниво во вашата медитација.

  Pratyahara - Контрола и повлекување на сетилата

  Пратјахара е петтиот чекор на Аштанга Јога. Ова е чекор одговорен за поврзување на вашето јас со надворешниот свет преку контролирање на вашето тело и апстрахирање на сетилата. На санскрит, Прати значи против или надвор. Додека Ахара значи храна, илинешто што можете да го ставите внатре.

  Тајната на Пратјахара лежи во обидот да се контролираат надворешните влијанија, преку повлекување на сетилата, избегнување на секаков вид физичко одвлекување во медитацијата. Во јогата, се верува дека сетилата се способни да нè оддалечат од нашата суштина и затоа често се предаваме на задоволствата и желбите на сетилата, потиснувајќи ги она што навистина сме.

  Практикувањето на Пратјахара е поделено на 4 начини кои се:

 • Индрија пратјахара, контрола на сетилата;
 • Прана пратјахара, контрола на прана;
 • Карма пратјахара, контрола на акција;
 • Мано пратјахара, повлекување на сетилата.
 • Dharana - Концентрација

  Dharana значи концентрација и ова е еден од основните предуслови за практикување на медитација. Преку вежбите за насочување на умот, ќе можете да го дисциплинирате умот, што ќе ви овозможи да ја подобрите концентрацијата и подобро да го насочите вниманието.

  Идејата за Дарана е во вашата способност да заборавите на светот околу и фокусирајте ја целата своја енергија на една точка. Вообичаено, овие вежби се директно поврзани со вниманието на дишењето или со одредена цел, со цел да се елиминираат колку што е можно повеќе сите одвлекувања што го напаѓаат вашиот ум.

  Dhyana - медитација

  Dhyana се однесува на контемплација, практиката наОдржливиот фокус ќе ви овозможи да ја продолжите концентрацијата и да ги елиминирате физичките одвлекувања. Често се споредува со протокот на река, која тече без мешање.

  Многу е вообичаено да се достигне оваа фаза во медитацијата во практиката на асани, кога можете да ги поврзете вашиот здив, држење и вашето внимание во едно движење.

  Самади - Целосно интегрирана врховна свест

  Самади е последната фаза на медитација, позната и како состојба на врвна свест на битието. Во оваа фаза, ќе бидете целосно интегрирани во универзумот, ова е моментот кога физичкиот и духовниот свет стануваат едно.

  Самади не е препознаен како фаза, туку како манифестација на претходните фази. Тоа не се прави, тоа е нешто што се случува.

  Митови за Аштанга Јогата

  Аштанга Јогата стана многу популарна активност на Запад. Среде толку многу предизвици што ги носи модерниот живот, многумина во источните техники бараат решение за нивните физички и ментални проблеми. Меѓутоа, со оваа широка дисеминација се создадоа многу митови. Сега, да ви ја пренесеме вистината за најчестите митови за Аштанга Јогата.

  Многу е тешко

  Многу луѓе веруваат дека Аштанга Јогата е многу тешка во споредба со другите видови јога. Сепак, треба да се каже дека ниту една линија на јога не е полесна или потешка од другата. Тие сетие се само различни, тие имаат свои специфичности и различни цели.

  Аштанга Јогата е поинтензивна од некои други видови јога, како и помалку интензивна од другите линии, како што е Јога Бикрам. Затоа, на вас е да ја разберете секоја линија и да ја практикувате онаа која најдобро одговара на вас и вашите цели.

  Само младите можат да практикуваат

  Друго погрешно верување што многумина го негуваат е дека Аштанга Јогата тоа е само за млади луѓе. Секој може да ужива во придобивките од овој тип на јога и, со соодветно следење, да успее во осумте екстремитети на Аштанга Јогата.

  Треба да сте во добра физичка форма за да вежбате

  Да имате добра физичка условувањето може да биде олеснувач за практикување на Аштанга Јога. Сепак, тоа не е предуслов. Аштанга Јогата се обидува, преку постепена и еволутивна практика, да ја достигне не само рамнотежата на телото, туку и на умот. Значи, да се биде во добра физичка форма не е одлучувачки фактор за да се започне ова учење.

  Не губи тежина

  Иако губењето на тежината не е главната цел на Аштанга Јогата, ова може да заврши една од последиците од вашата пракса. На крајот на краиштата, секојдневно ќе вршите физичка активност. Освен тоа, аштанга јогата го стимулира самоспознавањето и ви овозможува да ги контролирате нервозите и принудите, што може да доведе до здраво губење на тежината.

  Меѓутоа, доколку вашиотглавна цел е да изгубите тежина, се препорачува да побарате помош од нутриционист за да можете да ја насочите вашата исхрана кон таа цел.

  Совети за практикување на Аштанга Јога

  Многу сомнежи се јавуваат кога луѓето почнуваат да се интересираат за практикувањето на Аштанга Јога. Бидејќи е дел од култура различна од западната и вклучува физички, ментални, морални и етички елементи, може да предизвика одредени несигурности. Затоа сега ви носиме неколку совети кои ќе ви помогнат да започнете со оваа прекрасна практика!

  Одете со свое темпо

  Најважниот совет е да ги почитувате вашето тело и ум. Аштанга јогата е предизвикувачка практика и сигурно ќе сакате да ги правите сите асани и да станете мајстор за медитација. Сепак, да се олесни и да се почитува вашето темпо е од суштинско значење за да се постигнат овие достигнувања на здрав начин. Не обидувајте се да го прескокнете секој чекор.

  Практикување

  Постојаното вежбање е фундаментално за еволуцијата во Аштанга Јогата. Треба да ги изведувате низите позиции секој ден за да можете да напредувате. Друг многу важен совет за практиката е дека мора да биде придружуван од професионалец. Без разлика дали се работи за онлајн или лице-в-лице час, императив е да имате некој кој ќе ве води на правилниот начин на извршување на секоја позиција.

  Не го споредувајте вашиот напредок

  Последниот, но не и најмалку важен совет еНе ја споредувајте вашата еволуција со ничија друга. Ако полагате часови во групи, може да завршите со споредување на вашиот напредок со другите учесници. Но, знајте дека ова само ви пречи на одење. Секој од нив има свои тешкотии и можности, и секогаш имајте на ум дека Аштанга Јогата не е само физичка активност. Затоа, не се присилувајте да бидете најдобри во вежбањето асани.

  Дали има разлики помеѓу Вињаса и Аштанга Јога?

  Да, постојат разлики помеѓу Аштанга Јога и Вињаса Јога. Главната е дека Аштанга има низа фиксни позиции, каде што секоја треба да се заврши за да се премине на следната. Во Vinyasa, пак, нема фиксни серии, а наставникот ја креира секоја низа за да се прилагоди на секој ученик.

  Поради неуредување на позициите во Vinyasa Yoga, не се препорачува за почетници. Па, медитацијата е координирана на подинамичен начин и кога истражувате различни пози во една практика, ова може да и наштети на вашата медитација.

  Додека Аштанга Јогата дозволува постепен развој на позите, покрај групното следење на практиките кои го олеснуваат учењето. Ова е една од предностите на практикувањето аштанга јога, бидејќи ученикот има тенденција полесно да влезе во медитативна состојба бидејќи ќе знае што треба да се направи.

  Прво користен од многу древен индиски мудрец по име Патанџали. Тој е одговорен за пишување на Јогата на сутри, опишувајќи осум основни практики за совладување и постигнување трансценденција во овој свет.

  Затоа, Аштанга Јогата се сведува на вежбање на овие осум основни практики на јогата, кои се овие осум движења:

 • Јамас (Примерно однесување, или што треба да правите);
 • Нијамас (Правила на однесување, или што не треба да правите);
 • Асана (држење на телото);
 • Пранајама (здив);
 • Пратјахара (празнење на сетилата);
 • Дарана (Концентрација);
 • Dhyana (Медитација);
 • Самади (Трансценденција).
 • Целите на Аштанга Јогата

  Преку движења синхронизирани со вашето дишење, ќе правите прогресивен сет на вежби научени во Аштанга Јогата со цел детоксикација и прочистување на вашето тело. Така, вие овозможувате свесно да се сретнете со внатрешниот ритам на вашето битие.

  Покрај тоа, постојат морални и етички принципи кои не треба да се остават настрана. Тие се однесуваат на обврските и одговорностите на добриот соживот меѓу суштествата. Овие практики се појавуваат за оние кои имаат за цел да стигнат до просветлување.

  Спецификите

  Постојат неколку линии на јога и секоја има свои специфичности. НАПрактиката на Аштанга Јога бара одлучност и дисциплина. На крајот на краиштата, ова е една од најинтензивните и најпредизвикувачките јога практики.

  Потребно е да се повторуваат сериите ден по ден додека секоја поза целосно не се совлада. Само тогаш е можно да се преселите на следното ниво. Значи, ако имате волја и сакате да бидете во добра физичка кондиција, Аштанга Јогата е за вас.

  Други линии со кои можете да се идентификувате се Хата Јога, Ијенгар Јога, Кундалини Јога, Јога Бикрам, Вињаса Јога, Ресторативна јога или дури и Бајога.

  Стил на Мајсор

  Мајсоре е градот во Индија каде што е родена Аштанга Јогата. Лицето одговорно за создавање на овој метод е познато како Патаби, а своето училиште го основал Институтот за истражување на јога Аштанга по долгогодишно учење кај најдобрите гуруа за јога во тоа време. По основањето, тој ги сподели своите учења кои станаа популарни низ целиот Запад.

  Првично, практиката на јога се вршеше само помеѓу ученикот и неговиот учител, што беше изолирана активност и малку споделена. Меѓутоа, со појавата на Аштанга Јога, практиката на медитација стана популарна и, накратко, функционира на следниов начин:

 • Практиката започнува во раните утрински часови, по можност на празен стомак .
 • Вие вежбате сет на асани следејќи ги упатствата на вашиот учител.
 • Следи за 6денови кои ги репродуцираат Асаните во исто време.
 • Откако ќе ги следите сите упатства, вие ќе бидете одговорни за следење на низата и самостојно практикување.
 • Продолжете со обуката додека не го достигнете нивото на познавање што го посакува наставникот, па тој ќе помине нови вежби додека не ја научите целата ваша серија.
 • И така вие еволуирате, достигнувајќи низа вежби кои се поголеми и поголеми.
 • Структура на серија 1 или прва серија

  Првата серија на вежби за Аштанга Јога е позната како „Јога Чикица“, што значи „јога терапија“. Таа има за цел да ги отстрани нејзините физички прамени кои ја спречуваат да има здраво тело.

  Во повеќето случаи, се користи за отворање на колковите и истегнување на мускулите на тетивата што лежат зад бутот. Но, се вели дека има и емоционални и психолошки ефекти, што секако ќе биде од корист за вашето ментално здравје.

  Практиката на првата серија на Аштанга Јога се сведува на:

 • 5 поздрави на сонце А и 3 до 5 поздрави на сонцето Б;
 • Стоечка положба, вклучително свиткување напред, извртување и балансирање движења.
 • Низа седечки пози како што се свиткување на колкот, расцепи и пресврти.
 • Завршна низа, за да ја завршите структурата од серијата 1 ќе правите вежби за флексија на грбот, рамото и главата.
 • Сите движења треба да се разработат соодветно, одржувајќи го пулсот високо и постепено зголемувајќи ја силата и интензитетот на движењата, за да го загреете телото и да го детоксицирате организмот.

  Групни часови под водство

  Постојат неколку студија за јога кои ви дозволуваат да ја доживеете Аштанга Јогата во групи водени од гуру. Во овој формат на часови, нема да можете да ги научите сите движења, бидејќи часовите обично се мешаат и тоа го оневозможува примената на понапредните движења од првата серија на Аштанга Јога.

  Ова е тип на час каде што ќе ги научите најосновните потези или изменетите верзии на серијата за да можат сите ученици да го следат. Најверојатно ќе научите помалку стоечки и седечки позиции. За ова, разговарајте со вашиот гуру и тој ќе ви помогне.

  Како да го направите тоа безбедно и да избегнете повреди

  Кога вежбате јога, мора целосно да се концентрирате на движењата што ги правите. Внимателноста на држењето на телото и дишењето е она што создава врска помеѓу вашето тело и ум и ви овозможува да настапите на вашиот врв во медитацијата.

  За да ја олесните јогата, правете ја безбедно и за да избегнете повреди ќе биде неопходно, во додаток на внимание, за загревање. Главно, ако се направи првото нешто наутро, загрејте ги мускулитепостепено за да избегнете каква било повреда ако правите понапредна положба. Добар совет е да започнете со сериите за поздравување на сонце.

  Придобивките од Аштанга Јогата

  Како што видовме, јогата носи многу придобивки за секој што ја практикува. Од подобрување на вашето физичко тело до ментални придобивки, Аштанга Јогата негува самосвест што ви е потребна за да го балансирате вашето тело. Откријте ги сите придобивки од Аштанга Јогата сега!

  Физичка

  Практиката на Аштанга Јогата е динамична и напорна, сето тоа се должи на вежбите кои имаат за цел да генерираат интензивна внатрешна топлина која помага во детоксикација на телото. Запомнете дека сериите придонесуваат и за зајакнување и тонирање на мускулите на вашето тело. Меѓу физичките придобивки од Аштанга Јогата се:

 • Зголемено зголемување на мускулната маса и зајакнување на телото.
 • Ја подобрува стабилноста.
 • Придонесува со флексибилност.
 • Помага при слабеење.
 • Ментална

  Медитациската вежба нуди неверојатни ментални придобивки кои се резултат на вежбање со дишење и концентрација, пранајама и дришти. Меѓу наведените придобивки се:

 • Помага да се намали стресот;
 • Постои зголемување на чувството на смиреност;
 • Го подобрува вниманието и концентрацијата.
 • Краткорочни придобивки

  НаКраткорочните придобивки од Аштанга Јогата се директно поврзани со вежбите за дишење, концентрацијата и физичките положби. За оние кои почнуваат да практикуваат медитација, додека ја репродуцираат првата серија, ќе забележат зголемување на флексибилноста и поконтролирано дишење. помогнете да го одржите вашиот ум почист и вашето тело посилно и пофлексибилно. Поради фактот што вежбите создаваат внатрешна топлина, тие ја интензивираат циркулацијата што овозможува подобрување на оксигенацијата и детоксикација на телото со ослободување на нечистотии преку потењето.

  Примарната серија на Аштанга Јога е позната како Јога Чикица, која се однесува на терапија преку јога. Тој има за цел да ги исправи бравите на вашето тело и да ви помогне со вашето прочистување. Постои втората серија наречена Нади Шодана (чистење на нервите) и третата серија која е Стира Бхага (божествена благодат).

  Тие работат на таков начин што гарантираат целосна детоксикација на телото, елиминирање на блокадите, покрај обезбедувањето поголем ментален фокус и емоционална рамнотежа.

  Трите принципи на Аштанга Јогата

  Принципите на Аштанга Јогата се вградени во концептот на Тристана, што значи: држење, дришти (точка на внимание) и систем за дишење. Ова се вежбите кои работат вомедитација и да им помогне на практичарите да се фокусираат на нивната интроспекција. Откријте ги трите принципи на Аштанга Јогата кои се неопходни за правилно практикување на медитација подолу.

  Пранајама

  Зборот Пранајама е комбинација од прана, што значи живот и здив, со ајама, што е проширување . За античката јога, комбинацијата на прана и јама се заснова на проширување на енергијата помеѓу телото и универзумот преку свесни и рафинирани движења на дишење, со цел да се изгради внатрешен и постојан проток на битието.

  Ова е основата на практиката на Јога дизајнирана да ја разбуди вашата животна сила. Во Аштанга Јогата, методот на дишење што се користи е уџаи пранајама, кој е познат како „дишење на океанот“, кој има за цел да ја зголеми физичката топлина и да го зголеми нивото на кислород во крвта.

  Асана

  Созерцание или медитација во положбата, најчесто седењето, долги часови е позната како Асана. Во индиската традиција, Асаната му се припишува на Шива кој ја учи на Парвати, неговата сопруга. Во Аштанга Јогата постојат неколку седечки или стоечки пози преку кои преку вежбање ќе можете да ја течете вашата енергија.

  Преку асани ги активирате трите основни бенди на телото, кои се 'рбетот или мула банда, карличниот регион кој е удијана банда и регионот во близина на грлото познат како јаландхарабанда.

  Дришти

  Дришти е деривација на Дарана, или концентрација, и првично е опишан како осумте екстремитети на јогата. Дришти значи фокусиран поглед и служи како средство за развивање на фокусирано внимание.

  Ова е практика каде што го фиксирате погледот на една точка, служејќи како начин да се развие свесноста. Овој елемент на Тристана е практично одговорен за подобрување на фокусот и самосвеста додека вежбате дишење и движење, или Пранајама и Асана.

  Осумте екстремитети на Аштанга Јога

  Аштанга Јога значи , на санскрит „Јога со осум екстремитети“. Така, преку осум фази, практичарот настојува да го прочисти своето тело и ум, покрај тоа што ќе постигне самореализација. Осумте членови се:

  1. Јама;

 • Нијама;
 • Асана;
 • Пранајама;
 • Пратјахара;
 • Дарана;
 • Дјана;
 • Самади.
 • Разберете сега секој од овие екстремитети и како да ги вежбате!

  Филозофија и принципи

  Зборот Аштанга преведен од санскрит значи „осум екстремитети“, така што Аштанга Јога се однесува на осумте екстремитети на јогата. Според нејзиниот основач, Патаби, секојдневното практикување на медитација е неопходно за да се овозможи силно тело и урамнотежен ум.

  Затоа Аштанга Јогата е толку динамична и интензивна. Составен е од шест

  Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.