Бела умбанда: разлики и сличности на оваа линија умбанда!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Научете сè за белата умбанда!

Дали ги знаете сите особености што вклучуваат бела умбанда или чиста умбанда? O Sonho Astral ги носи сите информации за овој традиционален аспект основан од Caboclo das Sete Encruzilhadas, Pai Antônio и Orixá Malê, преку медиумот Zélio Fernandino de Morais, помеѓу 1891 и 1975 година.

Ова е коренот што се разграни во други гранки на религијата, од кои прва и најтрадиционална беше Умбанда, која започна во 1908 година, во државата Рио де Жанеиро, од страна на спиритистичкиот шатор Nossa Senhora da Piedade.

Следувајќи, дознајте што е тоа, како функционира, кои се сличностите и другите линии на умбанда, кои вродиле со плод во други религиозни манифестации, како што е белата умбанда!

Разбирање на белата умбанда

Ако се прашувате што е тоа бела умбанда, Sonho Astral ви објаснува на едноставен и практичен начин. Белата умбанда не е ништо повеќе од манифестација од која потекнува религијата. Познат е како најтрадиционален и најчист манифест на умбанда. Може да биде познат и како чиста умбанда.

Ова верување започнало во градскиот град Рио де Жанеиро, Сао Гонсало, поточно во Спиритистичкиот шатор Носа Сенхора да Пиедаде. Пред да заминете за неговите аспекти, погледнете неколку куриозитети за него:

- Звуци: во бела умбанда, атабаки и тапани не се користатдобротворни организации за да им служат на верниците кои ги посетуваат просторите на omolocô.

Umbanda almas e Angola

Огранокот наречен umbanda Almas e Angola е религиозна манифестација која се практикува главно во Санта Катарина. Има центри, куќи и дворови за духовна пракса, состаноци и работа.

Појавувањето на Алмас е Ангола во државата е резултат на иницијативата на мајката на светицата Гилхермина Барселос, попозната како Мае Ида. Таа со себе ги донесе обичаите и културите на религијата од Рио де Жанеиро и ги претстави во СЦ. Оттогаш, оваа гранка доби сила и нови фанови.

Umbandomblé

Umbandomblé е гранка на умбанда, позната и како умбанда Трачада. Демонстрацијата е резултат на мешавината на Умбанда од старите куќи на Кабокло Кандомбле.

Во оваа комбинација, Маес де Санто може да го слави Гирас, и Кандомбле и Умбанда, но мора да се почитуваат различни денови и времиња. за овие практики .

Белата умбанда е линија на традиционалната умбанда!

Со сите информации презентирани во овој напис, може да се каже дека белата умбанда е религиозна манифестација која наликува на традиционалната умбанда, која е создадена пред многу години во државата Рио де Жанеиро. Работи така што ги истакнува обичаите, намерите, верата и културата.

Традиционалната Умбанда што ја гледаме денес едиференцирано изразување, како во намерните заповеди, така и во начинот на облекување, делување, размислување и изразување. Затоа, точно е да се каже дека белата умбанда е линија на традиционалното: и двете се религии со слично потекло, но со различни разграничувања, карактеристики и цели.

Во рамките на умбанда, постојат неколку опции на култури, обичаи и религиите што можете да ги следите, како што е споменато во оваа статија. Затоа, барајте што прави да се чувствувате добро и да ви биде удобно, исполнувајќи ги вашите идеали и принципи!

да се манифестира преку звуци.

- Облека: припадниците на ова верување носат само бела облека - нема додатоци како што се ѓердани и наметки, кои потекнуваат од традиционалната умбанда.

- Ексу: во умбанда бела , Exu е чувар на terreiro.

- Пушење и алкохол: нема употреба на цигари, пури или алкохолни пијалоци.

- Врзувања и ритуали со намера за зло: во бело Умбанда, не се врши жртвување на животни, камшикување или работа штетна за некого.

Сега кога ги знаете овие детали, можете да продолжите со детално читање на карактеристиките на оваа религија. Следете го!

Што е умбанда?

Самата Умбанда е религија која има неколку линии, кои се движат од бела умбанда до традиционална умбанда. Ова верување е бразилско, но има африкански, христијански и домородни влијанија. Религијата почна да се манифестира на југот на Бразил, преку поврзување на други движења (Кандомбле, спиритизам и католицизам).

Умбанда ги обожува orixás, кои веруваат дека духовите и ентитетите работат за општо добро, надвор од традиционалните верувања кои се пренесуваат од генерација на генерација. Затоа, духовноста е главниот столб на оваа религија, која го има датумот на 15 ноември како ден на нејзиното појавување, а во Бразил станува официјална дури на 18 мај 2012 година.

Зборот „умбанда“ или „ембада „претставува магија и уметност налекува, а доаѓа од кимбундскиот јазик на Ангола - африканска земја. Првите африкански манифестации на религијата во Бразил се случија во 17 век, преку робовите, кои формираа тапани кругови во робовите, за да свират атабаки и да танцуваат.

Умбанда линии

Умбанда религијата има 7 реда. Како да има теми кои се дел од неговата структура. Секоја линија има одредена цел, поттикната од вибрации што ги вклучува животите на сите човечки и духовни суштества. одраз на божественото (Бог), духовноста и верата;

- Народната водна линија (Iemanjá) - ја носи моќта на морето;

- Линијата на правдата (Xangô и São Jerônimo) - се однесува правда и разум;

- Линија на барања (Огун) - заштитник на воините, стимуланс на редот и рамнотежата;

- Линија на Кабоклос (Оксоси и Сао Себастиао) - истражува знаење, доктрина и catechesis;

- Линија на деца (Iori: Cosme and Damião) - симболизира деца од сите раси;

- Линија на црнци -Velhos или das Almas (Јорима и Сао Бенедито) - духови од примати кој се бореше против злото.

Лините на умбанда се претставени од Ориксас кои имаат мисија во универзумот, дали да помагаат, да водат, да советуваат или да вршат работа што влијае на поединецот, форманегативна или позитивна.

Потекло и историја на белата умбанда

Белата умбанда потекнува од елитистичката група Макумба во Рио де Жанеиро, создадена од Зелио Фернандино де Мораис, важен бразилски медиум. На почетокот, централната идеја беше да се ослободиме од древните прописи и концепти кои потекнуваат од умбанда.

Главната основа на оваа гранка се претос-велхос, кабоклос и деца, меѓусебно поврзани со спиритистичките теории на Алан Кардец . За многумина, белата умбанда го претставува почетокот на религијата, реформирајќи ги ритуалите на Макумба, убедени од кардецистичкиот спиритизам.

Како функционира тоа?

Според нејзините концепти, белата умбанда работи поинаку од традиционалната умбанда: религијата не користи жртви, ритуали и врзувања во корист на злото. Има и други карактеристики кои ги прават различни, како што се облеката, звуците и уредите

Помеѓу дефинициите за белата умбанда, можеме да го истакнеме отсуството на атабаки, тутун, пијалоци, додатоци што ги користат медиумите, финансиската собирање и работа насочена кон негативност.

Покрај тоа, можеме да нагласиме дека белата умбанда се појавила низ заедниците со добра куповна моќ и тоа значително влијае на нејзините следбеници. Меѓутоа, со текот на годините оваа религија добива нови следбеници и во денешно време има разновидна публика.

Ентитети на белата умбанда

Белата умбанда, како и традиционалната, има и духовни ентитети во извршувањето на работата, советите и помошта. Во оваа гранка, духовите се исти: може да се забележи присуство на pretos-velhos, caboclos и деца.

Покрај тоа, ентитетите на белата умбанда се: Oxalá, Oxum, Oxóssi, Xangô, Ogun, Obaluaiê, Yemanjá, Oyá, Oxumaré, Obá, Egunitá, Yansã, Nanã и Omolu.

Сличности помеѓу белата и традиционалната Umbanda

Огранокот Umbanda, во својата чиста верзија, претставува повеќе разлики отколку сличности во своите атрибути, но вреди да се споменат некои заеднички точки меѓу двете религиозни манифестации.

Така, главни сличности се духовноста како централна точка (совети и дела), употребата на бела облека на состаноците и ентитетите (и во двете, духовите се исти).

Разлики од белата умбанда

Белата умбанда е поделба на умбанда, бидејќи е поблаг на верувањето. Главните разлики што треба да се истакнат меѓу двете се начините и обичаите што се разликуваат. Во својата чиста верзија, религијата е алатка за спроведување на социјални проекти, помагање на луѓето, давање совети и помагање за одржување на духовноста на поединците.

Покрај оваа фокусна точка, во белата Умбанда, улогата на Ексу се реинтерпретира и атабак не се свири, не се користиѓердани, не се бараат пари, нема жртви, нема употреба на пијалоци и алкохол и вклучува многу други повторно измислени обичаи. Проверете ги разликите подолу!

Не користи атабаки

Звуците, тапаните и танците се најпопуларни меѓу умбанда, што е една од првите перцепции што ги имаме кога зборуваме за ова верување. Меѓутоа, во белата умбанда, оваа манифестација не се случува на тој начин.

Медиумите, спиритистите и сите други членови обично не ја користат музиката како израз на верата внатре во тереиросот и во центрите на состаноци.

Отсуство на уреди што ги користат медиумите

Доколку сте запознаени со оние додатоци вообичаени во Умбанда, како што се ѓердани и големи и ефектни глави, треба да знаете дека постои отсуство на овие уреди што ги користат медиумите во на традиционалниот начин. Во чистата умбанда, верниците не ги користат овие додатоци за да ја комплетираат својата облека.

Всушност, она што се користи е само бела облека, а не шарени и светкави ткаенини, како во оригиналната умбанда.

Тие не работат со тутун или пијалок

Кога одите на состанок во Умбанда, сигурно сте сретнале субјекти кои консумираат алкохолни пијалоци и пушат пури или цигари. Па, во белата умбанда, ова не се гледа. Всушност, секое консумирање алкохол во тереиро е целосно забрането.

Улогата на Ексу е поинаква

Во белата лоза наУмбанда, улогата на Ексу е поинаква. Еден од најпопуларните и главни Орикса на оваа религија, во својата чиста верзија, е само чувар на тереиро. Некои луѓе сè уште веруваат дека Ексу е само поеволуирано суштество од човечките суштества.

Од друга страна, веќе во традиционалната верзија на верувањето, Ексу е фигура што може да се вклучи во медиумите.

6> Без финансиски трошоци

Сигурно веќе сте ги виделе тие плакати распространети низ градот со следнава реченица: „Го враќам лицето за 24 часа“. 3>Во чиста умбанда тоа не се случува, бидејќи во оваа гранка не се наплаќа духовна работа. Крајно е забрането да се наплаќаат пари во секоја ситуација.

Отсуство на негативна работа

Ако обожавате пристаништа или негативна работа, Умбанда Бранка не е идеалното место за да го направите ова, бидејќи оваа линија не е умешна за овие практики, кои предизвикуваат и негативно влијаат на животот на животното или животното.

За оваа религија се истражува духовноста да донесе корист за животот на луѓето, без да предизвика никаква штета на поединец. Односно, во овие простори, дејствата ќе бидат насочени кон доброто на поединците.

Помирен и духовен аспект

Можеме да ја класифицираме белата умбанда какопоблага верзија на традиционалната умбанда, која е почиста алтернатива на религијата, индицирана за оние кои бараат средна духовност како поткрепа на верата.

Затоа, духовниот фактор е клучната точка за активностите што се вршат внатре и надвор од тереирос. Духовите извршуваат работа, даваат совети и предлагаат патишта за оние кои бараат одговор, решение или помош преку вера.

Социјална и волонтерска работа

Една од највосхитувачките точки на белата умбанда е прашањето за инвестиции во социјална работа и волонтери. Многу членови кои присуствуваат на состаноците донираат храна, облека, чевли, кутии за ручек и друг прибор на оние на кои им е потребна.

Покрај тоа, медиумите ја користат моќта на духовноста за да им помогнат на луѓето, без разлика дали со совети, предупредувања или едноставно смирување на срцето на оние кои имаат потреба.

Други линии на умбанда

Покрај чистата умбанда, оваа традиционална религија има и други линии на однесување и манифестации, кои формираат гранки кои се развиле од верата и духовноста на оваа религија.

Подолу, погледнете повеќе детали за овие други аспекти, кои се умбанда мирим, умбанда популарно, умбанда омолоко, умбанда алмас и Ангола и умбандомбле!

Умбанда мирим

Преку медиумот Бенџамин Гончалвес Фигуердо (12/26/1902 – 12/3/1986), со помошCaboclo Mirim, Umbanda Mirim потекнува од Рио де Жанеиро, во внатрешноста на Tenda Espírita Mirim.

Оваа гранка може да се идентификува и како Umbanda de Cáritas, Escola da Vida, Aumbanda, Umbanda Branca или Umbanda de Mesa Branca.

Не е вообичаено да има култови поврзани со католички светци. Покрај тоа, постои и друга разлика помеѓу неа и традиционалната умбанда: Ориксите беа реинтерпретирани во поинаков поглед на африканските матрици. имиња дадени на истото античко верување, кои потекнуваат од античките куќи на Макумбас. Во оваа гранка, постои поголема отвореност и флексибилност за трендови и новитети.

Нема правило или доктрина во неговите прописи, но некои начини на традиционалната Умбанда се одржуваат, како што е одгледувањето католички светци и Ориксас. Во популарната умбанда, постои мешавина на култури, што резултира со практика на подготовка на бањи за прочистување, користење кристали и темјан, молитви, благослови и сочувство.

Umbanda omolocô

The omolocô или umbanda omolocô е бразилска религија, создадена од влијанието на африкански, спиритистички и американски елементи. Се појави за време на периодот на ропство во земјата и нејзиниот принцип е да се обожаваат ориксите со нивните песни на јорупски.

На овој начин, прето-велхо и кабокло дејствуваат како

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.