Exu do Lodo: знајте ја приказната за овој моќен ентитет Умбанда!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Кој е Exu do Lodo?

Приказната за Ексу до Лодо е многу стара, датира од 18 век. Според научниците, Ексу до Лодо бил многу популарен лекар во своето време, кој бил познат по тоа што спасил безброј животи. Сепак, пациентите што ги лекувал биле сите од високото општество, па така најсиромашните завршувале изоставени.

Според Ексу до Лодо, тој присуствувал во високата класа, бидејќи му биле потребни парите што му ги платиле , да ги финансираат нивните студии. Затоа, тој ги игнорираше сите молби за помош од оние кои не можеа да си ја дозволат. Затоа, и покрај тоа што имал дарба за медицина, Ексу до Лодо не практикувал милосрдие.

Тој никогаш не вреднувал ниту еден вид религија. Напротив, тој беше личност полна со залудни работи и имаше начин на живот кој денес би го нарекле „наметнување“. За да проверите повеќе детали за овој моќен Exu, продолжете со читање на следново.

Знаејќи го Exu do Lodo

Пред да разберете кој всушност бил Exu do Lodo, ​​постојат некои важни делови од информации што треба да ги знаете. На пример, потребно е детално да се дознае што е Умбанда, а што е ексу.

Оттаму, имајќи го знаењето за ова, ќе можете да бидете внатре кој всушност бил Ексу до Лодо и разоткријте ги сите точки од неговата историја. Следете ги деталите подолу.

Што е Умбанда?

Умбанда е афро-бразилска религија, која произлезе од мешавината на елементи од различни религии, како што се африканските, домородните, источните и европските. Последната се однесува на католицизмот и спиритизмот на Кардец.

Според некои специјалисти, Умбанда би се појавил на 15 ноември 1908 година, за време на спиритистичката сесија во градот Нитерои, во Рио де Жанеиро. Поради оваа информација, Денот на Умбанда се слави токму на тој датум.

Во оваа религија се обожава врховното божество наречено Олорум, а под него се уште се наоѓаат ориксите, покрај заштитните ентитети или водичи. Општо земено, за многумина умбанда е еден вид култ, каде што инкарнираните духови доаѓаат во контакт со божественото преку ориксите, а исто така и преку еволуираните бестелесни духови.

Што е Exu?

Ексу е орикса кој е чувар на сета комуникација. Тој е дел од религиите кои потекнуваат од Африка, така што тие се присутни во кандомбле и во умбанда. Во рамките на овие религии, Ексу е една од најпопуларните и најпопуларните личности.

Според историјата, Ексу ја добил мисијата да воспостави комуникација помеѓу луѓето и духовниот план. Така, поради неговото големо значење, претставуваше почеток на комуникацијата. Поради ова, вообичаено е референци или понуди за Ексу да се прават на почетокот на одредени ритуали.

Историја на Ексу до Лодо

Како што дознавте на почетокот на оваа статија, Ексу до Лодо бил контроверзен лекар, кој ги поделил мислењата, бидејќи никогаш не практикувал добротворни цели. Неговата најголема желба била да биде славен и признат по својата работа. Освен, се разбира, да може да живее бујна живот, фалејќи се со луксуз.

Со вака однесување, Ексу до Лодо верувал дека ќе ги разбуди очите на богатите и ќе добие статус во општеството. Со парите што ги заработил служејќи им на благородниците, Ексу до Лодо изградил две болници. Но, и по многубројните барања од мајка му, за со новите потфати да почне да им служи на сиромашните, тој секогаш негирал.

Така, Ексу до Лодо никогаш не обрнувал ни најмало внимание на скромните, кои не можеле да платат за својата работа. Со текот на времето, тој станува сè поарогантен и посебичен, особено по смртта на неговата мајка. Така, тој го усвоил овој залуден стил во текот на целиот свој живот, додека не умрел.

Смртта и духовноста на Ексу до Лодо

Откако живеел со години и години во залуден живот, без да гледа во добротворни цели, Ексу до Лодо на крајот починал. Поради начинот на живот што го усвоил додека бил жив, Exú do Lodo завршил во најдлабоките региони на прагот - место кое, според некои религии, е местото каде што повеќето луѓе одат по смртта.

Таму, останал во кал од регионите кои се сметаа за најпеколни и поминаа низ аголемо страдање. Exú do Lodo почнал да плаќа таму за сè што направил во животот, сеќавајќи се дека тој секогаш бил крајно себична, себична и ситна личност.

По одредено време во ова страдање, неговата мајка дошла кај него за да му помогне него.него и го извади од длабоките предели каде што беше. После се што поминал на прагот, Ексу до Лодо конечно се покајал за се што направил во животот. Така, му била дадена нова шанса преку реинкарнација.

Exú do Lodo се реинкарнирал во племенско семејство, но на крајот умрел многу рано, на 8-годишна возраст, откако бил каснат од змија. Повторно на помош му пришла мајка му и во периодот додека бил во духовен план многу учел. Така, тој побара од него да ја исполни својата мисија како лекар на оние духови кои беа изгубени, како во животот, така и на прагот.

На овој начин, Exú do Lodo не се отелотвори повторно, меѓутоа, тој ја презеде форма на чувар од лигите. Таму почнал да ги спасува сите кои паднале во калта и илузиите, исто како што му се случило. По сето ова патување, Exu do Lodo стана ентитет што е познат денес.

Exu do Lodo работи по линијата на кој Orixás?

Откако се покаја за залудниот живот што го водел додека живеел на Земјата, Ексу до Лодо стана големиот ентитет што сите го знаат денес. Така тој стана ана чуварите на душите, кои, како него, правеле грешки во животот и затоа поминуваат низ периоди на страдање во нивниот задгробен живот. преку сите трансмутации на енергиите. Така, тој е способен да внесе светлина во темнина и секоја негативна страна ја претвора во позитивна.

Карактеристики на Exu do Lodo

Exu do Lodo, ​​во повеќето случаи, се претставува како млад човек, седи на работ на мочуришта или езера. Неговата облека обично има нијанси на сива или кафеава, а ретко може да се најде облечен во црно.

Кога се манифестира, секогаш е стуткан, изгледа дека има некои потешкотии да стане. Сепак, тоа е сосема спротивно, бидејќи тој се движи многу пргаво. Друга карактеристика што е многу присутна во Exú do Lodo е тоа што секогаш кога му се закажува работа, почнува слаб дожд. Ова е знак дека е внимателен и внимава на сè.

Вградување на Exu do Lodo

Вклучувањето на Exu do Lodo ретко се изведува. Тоа е затоа што тој има исклучително тешка енергија. Оваа енергија е толку густа и огромна, што многу пати, дури ни самиот Exú do Lodo не може да ја носи. Поради оваа причина, тој често завршува како наведнат постар човек.

На овој начин, експертите велат дека неговото вградување треба да го направи само медиумисклучително моќен, кој има големо искуство. Ако не, ќе биде невозможно да се успее.

Карактеристики на оние кои имаат Exu do Lodo

Карактеристиките на оние кои имаат Exu do Lodo се безброј. Првата е дека имаат многу енергија. И еве еден многу интересен момент, бидејќи иако Exu do Lodo и неговите фаланги се често закривени и стари, нивната енергија го кажува токму спротивното.

Тие се движат со голема агилност и сила, дури и носат енергија на апсурдна сила . Така, покрај енергијата и силата, волјата и решителноста се исто така многу впечатливи карактеристики кај оние кои го имаат овој Exú.

Друга карактеристика што често се забележува е тоа што не сакаат да посетуваат. Значи, колку што имаат можност да ги покажат своите квалитети, тие претпочитаат да останат на потемната страна, без да прават посети. Ова покажува дека тие не сакаат и не чувствуваат потреба да ги покажуваат своите квалитети, а уште помалку сите добри работи што ги прават.

Тие усвојуваат предност за паѓање во заборав, наместо да бидат мета на завидливи луѓе, за кои веруваат дека секогаш можат да се појават. Затоа, тие се љубители на смиреност, спокојство, па дури и самотија. Дружењето за нив, само ако е меѓу големи, искрени и вистински пријатели.

И покрај карактеристиките споменати погоре, знајте дека сакаат да се забавуваат, но само со оние на кои навистина им сметаатвистински пријатели. Од друга страна, тие може дури и да уживаат во забава, но кога темата е сериозна, тие прифаќаат поинаква поза. Затоа, тие се крајно сериозни и коректни со сите.

Конечно, мразат лаги, секогаш претпочитаат да бидат фер, искрени и коректни со сите оние кои го заслужуваат овој третман.

Ponto do Exu do Lodo

Според религиозните, да имаш добра поента, и испеана и изгребана, да пееш или читаш кога чувствуваш потреба е нешто многу важно. Така, стиховите на поентата на Exú do Lodo се следни:

„На напуштената плажа го видов Ексу, а потоа целото тело ми се затресе. (бис) Ја запалив мојата свеќа, мојата пура. Ајде мој марафо. Саравеи Ексу! (bis).“

Покрај поентата, молитвата до Exú do Lodo е исто така исклучително важна. Оној што ќе го видите подолу служи конкретно за привлекување на саканата личност и можете да ја натерате да почувствува потреба:

„Ексу Лодо, моќен волшебник, ти го доверувам овој и оној. Ја сакам оваа личност со целото мое срце и сакам да излеете малку љубов за мене врз нив. Направи го/ја да има очи само за мене, знам дека твојата магија е силна и џабе се обидуваш да избегаш од твојата реченица, така е и ќе биде до последен ден.

Прави што барам и на седумте ветрови ќе кажам дека Ексу Лодо ми го промени животот. Ја промени мојата љубов. Ја промени мојата судбина. Така нека биде, така ќе биде!“

Како да го знам мојот Exu?

СпоредЕксперти, секое човечко суштество на Земјата е управувано од чувар Ексу, кој е определен од креаторот Бог на Умбанда, Олорум. За ова се земаат предвид некои точки, како датумот на раѓање и времето кога лицето дошло на свет. Меѓутоа, за да го откриете вашиот Exu, важно е да знаете дека ова е многу специфичен духовен процес.

Постојат многу методи кои можете да ги најдете на интернет кои ветуваат дека ќе ви помогнат да го откриете вашиот Exu. Сепак, бидете внимателни, бидејќи некои од нив, како што е само датумот на раѓање, на пример, не можат со сигурност да ги откријат овие информации. За да го откриете ова правилно, ќе биде неопходно духовно чистење.

Постојат два главни начини да го откриете вашиот Exu: преку медиум или игра на whelks. Сепак, пред сè, вреди да се нагласи една важна точка. Откровението ќе се случи само ако духовите навистина мислат дека е вистинското време за такво нешто. Има многу случаи во кои личноста не е подготвена и затоа откровението не се случува.

Ако изберете да барате медиум за да го откриете ова, истражете го искусен. Запомнете дека не сите водичи се, всушност, квалификувани да ја пренесат оваа информација. Затоа, идеално би било да барате поблиско тереиро, каде што ги има исклучителноквалификувани.

Што се однесува до играта на buzios, овде важат истите информации споменати погоре: барајте само искусни и исклучително квалификувани луѓе. Во спротивно, ризикувате да не ја завршите работата правилно.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.