Фетиши: откријте ги карактеристиките, причините, видовите и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Кои се фетишите?

Сите човечки суштества имаат сексуални преференции. Покрај полот на партнерот, според вкусот на секој се разликува и начинот на извршување на чинот. Во оваа смисла, фетишите се желби за одредени предмети или суштества со цел да се постигне лично задоволство.

Фетишите се природни и, доколку ги почитуваат сите вклучени поединци, тие се здрави практики. Во оваа статија ќе знаете што е фетиш и некои од најпознатите типови. Љубопитни? Прочитајте и дознајте дали вашиот фетиш е наведен овде!

Значењето на фетишот

Фетишите се сексуални фантазии кои вклучуваат неживи предмети или делови од телото, кои носат толку многу возбуда, па дури и повеќе од самиот сексуален чин. Така, луѓето кои имаат фетиш се чувствуваат стимулирани од предметот на нивниот фетиш за кој станува збор. Прочитајте за да разберете повеќе!

Потекло на зборот фетиш

Потеклото на зборот фетиш за прв пат се случило во 1756 година од француски писател познат како Шарл де Брос. Оттогаш, разбирањето на зборот фетиш се менувало низ вековите.

Неговото изведување е од португалско потекло како фетисо, што значи дека е поврзано со зборот правопис. Поимот користен од Чарлс беше насочен кон африканските култови и нивните симболи. Овој термин бешебуди многу предрасуди, предизвикувајќи во некои случаи одбивност кај личноста и неговиот фетиш. Сепак, неговото значење мора да се сфати како сексуална желба на поединецот и неговата опција мора да се почитува. Важно е да бидете внимателни за вашиот фетиш да не влијае негативно на луѓето.

Бидејќи фетишот може да еволуира од парафилија во сексуално нарушување, станувајќи нешто опасно особено за поединецот. Ако вие или вашиот партнер не се чувствувате удобно со вашата фантазија, треба да создадете граници за да не и наштетите на врската и да побарате третман за ова психолошко нарушување да не еволуира.

Кога ќе станете зависни од вашиот предмет на желба и преку него може да постигнете само сексуално задоволство, ќе ви треба професионално следење. Не само да се справи со неговата зависност, туку и да го разбере потеклото на неговиот фетиш. На овој начин, ќе можете подобро да се справите со вашите импулси.

спасен подоцна од други мислители како Фројд, Кант и Маркс, на пример.

Наскоро, неговото значење се трансформира и неговиот концепт претрпе различни типови на контекстуализација во зависност од проучуваната гранка. Фетишизмот може да се објасни и со психоаналитичка, филозофска, антрополошка и психолошка пристрасност. Денес се верува дека овој поим не мора да се однесува на перверзија.

Причини за фетишизам

Во моментов, причините за фетишизам не се утврдени, а тој сè уште се проучува во академски кругови. Со цел да се објасни овој човечки однос со фетишизмот и неговите причини, се разгледува теоријата на условување. Затоа, фетишот се перцепира како несвесна реакција која била условена во детството на поединецот.

Искуствата од детството ја наведоа оваа индивидуа да ја поврзе состојбата на сексуална возбуда со некој предмет или дел од телото. Ова е тип на здружување што ќе ве придружува во зрелоста, така што вашето однесување ќе биде условено дури и кога сте возрасни.

Меѓутоа, има и такви кои веруваат дека фетишот не ја следи динамиката опишана во теоријата на условување во детството. Тие одат понатаму, наведувајќи дека има директно влијание врз пубертетот кога мастурбацијата е поприсутна.

Се смета за „нормален“

Фетишот се смета за нормален во човечкото општество, присутен во најразновидните култури восветот. Иако постојат некои фетиши кои можат да изгледаат прилично чудни и апсурдни. Ова е нормално однесување за повеќето од нас, а може да се забележи во помал обем.

Фетишизмот е прифатлив и се смета за здрав за човечките суштества се додека не влијае на другите и се воспоставуваат граници со општеството. Фетишот е здрав само кога личноста се развива и се открива себеси сексуално.

Кога претставува опасност

Фетишот претставува опасност за луѓето доколку ги условува сите форми на дразби и задоволство. Односно, го заробувате вашиот сексуален живот околу фетишот само чувствувајќи задоволство кога ќе се изврши. Наскоро, ќе можете да одржувате само секаков вид сексуални односи со вашиот фетиш.

Кога тоа ќе се случи, фетишизмот веќе го напуштил самото поле на дразби и стана сексуално нарушување. Во овој случај, можете дури и да го ставите на ризик вашиот физички интегритет и оној на партнерот. Потоа ќе ви треба помош од професионалец како лекар или терапевт кој ќе ви помогне да се справите со ова нарушување.

Карактеристики на фетишизмот

Постојат неколку видови фетиши и некои карактеристики помагаат да ги класифицира како фетиши, а не само поинаква сексуална навика. Продолжете со читање и дознајте кои се неопходните услови за сексуалната практика да биде фетиш.

Секогаш имајтедостапни

Сексуалните односи се случуваат и вие ќе можете да уживате во сексот само ако е присутна целта што го буди вашиот фетиш. Фетишистите можеби нема да го користат постојано, но неговото присуство е доволно за фантазирање и проектирање на нивната слика за да генерира задоволство.

Тоа ќе им помогне да го стимулираат своето тело и да се чувствуваат возбудени. Само тогаш тие ќе можат да се чувствуваат удобно до степен да постигнат оргазам.

Потребна е мала стимулација

Постојат моменти кога само визуелизација и замислување не е доволно за фетишистите. Ќе треба да го земе, мириса и да го трие предметот по телото за да почувствува возбуда и задоволство. Истиот може да бара од неговата партнерка да го користи предметот додека имаат секс.

Значи, на луѓето со некаков фетишизам им треба некаков стимул при сексуалниот чин. Бидејќи тие зависат од фетишот за да постигнат задоволство и задоволство во сексуалната врска.

Длабоко обожавање

Можно е личноста да има длабоко обожавање кон предметот на фетишот, почитување и обожавање тоа до степен на слепо да му се посвети на сексот. На овој пат тој ќе биде доведен до целосно потчинување на телото, односно нема да има друг начин да се почувствува задоволство освен преку неговиот фетиш.

Љубовта кон стварта

Оние кои имаат фетишизам за некој предмет или дел од телотопочнете навистина да ја сакам таа работа. Многу е важно да ги доживеете овие искуства со вашиот партнер и да ги направите поблиски и пострасни во врската кога и двајцата чувствуваат задоволство за истиот фетиш.

Меѓутоа, за практиката да биде здрава, ќе биде неопходно да се почитувајте некои граници. Особено ако вашиот партнер не е заинтересиран или не му е пријатно фетишот. Затоа, вреди да се разговара за вашата парафилија да не влијае на вашата врска.

Видови фетиши

Дали сте подготвени да ги знаете 11-те најпознати видови фетиши? Можеби сте слушнале за некои, но сигурно ќе бидете изненадени. Прочитајте и дознајте!

Ménage à trois

Францускиот израз „ménage à trois“ на португалски го има буквалното значење како „семејство од три“ и се однесува на врска помеѓу двојка и трет член, машко или женско. Затоа, фетишот би вклучил уште една личност во сексуалната врска, со три лица кои имаат секс во исто време.

Постојат и други специфични случаи на менаџирање што се случува кога еден од сопружниците има само желба да го гледаат својот партнер или партнер како има секс со некој друг. Може да биде дури и странец, важно е чинот да се изврши во негово присуство.

Садомазохизам

Садомазохизмот е вметнат во БДСМ универзумот или попознат како Ропство. Тоа обично вклучува двојкаи еден од нив мора да ја исполни улогата на доминатор, додека другиот мора да биде потчинет на неговата волја. Вообичаено е парот да најде задоволство преку болка, било преку садизам или мазохизам на секој поединец.

Спротивно на она што вообичаено се мисли, практикувањето на овој фетишизам се случува од договор меѓу двете страни. Бидејќи, ропството може да стане навредлива и насилна практика до степен да биде кривично дело, за да се спречи тоа да се случи, парот обично има безбедносен збор за да ги зачува границите на потчинетиот.

Подофилија

Подофилијата, позната и како личност која има желба за своите стапала, е многу присутна кај повеќето мажи. Сакаат да ги галат, мирисаат, па дури и да ги лижат стапалата на партнерот, на моменти мажот дури бара неговото тело да се стимулира преку интеракции со стапалото.

Значи, во овој фетиш личноста ќе почувствува задоволство кога да биде стимулиран од стапалата на другиот, честопати може да достигне оргазам и сексуално задоволство само со овие стимули. Исто така е доста вообичаено фетишистите на стапалата да бараат од другата личност да носи чевли, сабо и други обувки.

Копрофилија

Ова е еден од видовите фетиши што може да им пречи на многу луѓе, во додаток да се смета за еден од најапсурдните и најчудните. Копрофилија значи дека личноста има желба за измет. Некои луѓе тврдат дека имаатоваа желба како форма на анален еротизам.

Механофилија

Друг тип на фетиш кој е почест кај мажите. Механофилијата ги опфаќа оние луѓе кои имаат машини, особено автомобили, како свој фетиш објект. Наскоро, овие луѓе ќе постигнат задоволство и задоволство кога се во блиска врска или интеракција со нивниот автомобил.

Хибристофилија

Сигурно веќе сте виделе во истражните серии случаи на убијци кои, и покрај природата на неговите злосторства добиваат писма од обожаватели и други луѓе кои го третираат како идол. Ова е фетишот познат како Хибристофилија, кој не е ништо повеќе од сексуална привлечност за насилните убијци.

Трихофилија

Трихофилијата опстојува во сексуалното возбудување од употребата на косата и косата на партнерот (The) . Ова е типот на парафилија што може да се подели во различни категории како што е хирсутофилија која е привлечност кон влакната на човечкото тело или пуефилија која се однесува на привлечноста кон срамните влакна.

Акротомофилија

Акротомофилија , од друга страна, е поврзана со оние луѓе кои чувствуваат возбуда со деловите од телото кои им се ампутирани. Секој дел што е ампутиран, од прст до рака или нога ќе послужи како фетиш. А нејзината перцепција ќе го разбуди сексуалното задоволство во врската.

Значи, потеклото на овој фетиш е токмуповрзани со отсуството на овој дел од телото. Може да се помеша и со други фетиши како што е апотемнофилија, што е кога има возбуда кога некој член на сопственото тело е ампутиран. Овој тип на фетишизам би можел да се смета за ризик по животот, па затоа мора да се третира.

Зоофилија

Тоа е тип на парафилија што се смета за кривично дело со казна предвидена со закон, и може да биде погубен од три месеци до една година затвор, или парична казна во зависност од сериозноста на делото.

Зоофилијата се состои од фетиш за животните, така што лицето ќе чувствува задоволство кога има сексуален однос со животни . Оваа практика е позната и како бестијализам, или на латински како coitus bestiarum, која е препознаена во историјата на човештвото.

Но, без оглед на неговото присуство, таа се смета за сексуално нарушување кое бара третман, бидејќи може да се се изложени на ризик за здравјето и животот на поединецот што го практикува.

Инсуфлација

Вдишување е начин на чувство на сексуална возбуда со дување во отворите на другите луѓе. Ова е практика која бара грижа, бидејќи во зависност од отворите што се користат, тие можат да имаат негативни последици по телото на поединецот. Може да создадете дури и здравствени проблеми.

На пример, ако дувате воздух во вагината на вашиот партнер за време на орален секс, тоа дури може да резултира со емболија. А во некои случаи тоа може да биде дури и фаталножените. Бидејќи, во зависност од сексуалната положба, овој воздух внесен во вагината може да не излезе и да предизвика гасна емболија, генерирање меурчиња и опструкција на крвните садови.

Воздухот што влегува во крвотокот може да создаде состојба способна да ја убие жената во рок од 30 минути. Ако боледува од болести на срцето или белите дробови, веројатноста тоа да се случи е уште поголема!

Urolagnia

Постои термин кој стана популарен на интернет познат како златен туш, се однесува на желбата на личноста преку урина. Наскоро, личноста ќе почувствува сексуално задоволство кога прима млаз урина од партнерката или уринира врз неа. Во некои случаи, може да се случи дури и да уживате во пиењето урина.

Практиката на фетишот за уролагнија е општо позната како ондинизам, уринарниот еротизам дури може да разбуди други форми на парафилија како што е копрофилија. Затоа, вреди да се биде внимателен, бидејќи користењето измет во сексуалниот чин може да привлече болести и да го загрози вашето здравје.

Дали фетишите можат да бидат здрави?

Фетишите природно се јавуваат кај луѓето, станувајќи импулс способен да ги преформулира нивните желби и да го пренесе нивното задоволство околу предметот на фетишот. И покрај тоа што е тесно поврзан со сексот, постојат и други случаи на фетишизам во кои поединецот може да ги насочи своите желби кон уметноста, на пример.

Ова е практика која

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.