Фрустрација: значење, последици, како да се справите со неа и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е фрустрација?

Фрустрацијата е чувство кое сите луѓе го доживуваат во различни периоди од нивниот живот. Секој кој веќе создал очекувања и не ги видел исполнети, доживува фрустрација. Оттука, да се биде фрустриран е исто како да се има разочарување или скршено срце, да се доживее неуспех, да се гледа себеси пред неисполнувањето на нешто на што се надевал или посакувал.

Она што не секој го знае е како да се справи со фрустрацијата . Важно е да се биде свесен за моќта за учење на овие ситуации. Со фрустрации учиме, на пример, да создаваме пореални очекувања пред животот. Разочарувањата нè учат и да развиеме емпатија кон луѓето во слични ситуации. Дознајте повеќе за оваа тема низ оваа статија!

Значење на фрустрација

Ќе ја видиме дефиницијата за фрустрација, нејзината врска со очекувањата и нејзината улога во личниот развој. Ќе откриеме и дека тоа се разликува од тагата. Проверете!

Дефиниција за фрустрација

Фрустрацијата е чувство на незадоволство поради неисполнетите очекувања. Тоа е сложено, но вообичаено чувство кое може да се воспостави во душевната состојба на една личност поради различни ситуации. Општо земено, ова се ситуации во кои личноста полагала надеж.

Можеби очекувале награда која не дошла, но може да бидат и фрустрирани одпотврди дека сме ја одбрале вистинската дестинација.

Фокус на процесот

Фокусот на процесот, во однос на вашите цели и соништа, е од суштинско значење за да се искусат можностите за постигнување на здрав начин . Сепак, немаме контрола над сè, ниту гаранции дека ќе стигнеме таму каде што сакаме, туку самиот пат укажува на важни прашања за нашето самоспознавање и нè опремува за идни обиди, дури и кога денес не успеваме.

Фокусирањето на идниот процес значи вреднување на нашите сопствени напори и усвојување на став на трпение и рамнотежа: оваа комбинација нè прави подобри стратези и уште подобри губитници. Затоа, добри губитници се оние кои ги учат најдобрите начини да постигнат нешто во иднина.

Анализирајќи ја зачестеноста на фрустрациите

Вообичаено е дека, во нашиот секојдневен живот, треба да се справиме со фрустрации во голем дел од времето. Тие можат да бидат тривијални, произлезени од мали причини или поинтензивни, генерирани од посериозни разочарувања.

Важна работа што треба да се земе предвид е како реагирате на фрустрациите. Некои луѓе се чувствуваат фрустрирани многу од времето. Тие не можат да се ослободат од чувствата што ја придружуваат фрустрацијата, како што се лутина, импотенција, обесхрабрување, тага и пад на самодовербата.

Во овие случаи, веројатно треба да размислат за барање помоштерапија, со цел адекватно да се справи со ова многу вообичаено чувство.

Промена на перспективата

Учењето да се справи со фрустрацијата, исто така, вклучува знаење кога е неопходно повторно да се фокусира, да се бараат нови перспективи. Ова значи да се анализира дадена ситуација на пообјективен или пореален начин, да се бара да се разбере кои се најдобрите можности за постигнување цел или цел.

Меѓутоа, размислувањето за сопственото држење не треба да биде исто како и закопувањето се самите со прекумерна самокритика. Наместо да се казнуваме себеси психолошки, подобро е да се фокусираме на конструктивни размислувања. Разговорите со други луѓе се исто така важни за рефокусирање. Понатаму, ние дури имаме право да сонуваме нови соништа и да бараме различни патишта.

Управување со емоции

Личноста која се справува со фрустрацијата на здрав начин е таа која учи да управува со сопствените емоции . Со други зборови, можно е да се научи да се справи со фрустрираните очекувања, или преку асимилирање на самото искуство или преку терапија.

Други начини на размислување за ова прашање се претставени во студијата, медитацијата и дијалогот со луѓе на кои им веруваме кои поминале низ проблеми слични на нашите. Пред сè, преку спокојството и прифаќањето ја асимилираме фрустрацијата. Ова дури не прави подготвенида продолжиме по одреден пат, па дури и да поставуваме нови цели.

Спроведување активности што ви се допаѓаат

Фундаментален фактор за нас да постигнеме конструктивно држење наспроти фрустрациите е да извршуваме активности што сакаме да го правиме, што ни носи благосостојба и задоволство.

Луѓето кои секојдневно го работат она што го сакаат, ослободуваат од вознемиреност и се помалку склони кон состојби на болка и очај. Затоа, важно е да мислите дека нешто што го правите ви носи задоволство и позитивност во однос на самите себе.

Токму овие активности полесно нè одвојуваат од разочарувањата и служат како простори кои ќе треба да ги вратиме до кога нешто не функционира. Покрај тоа, активностите кои ни се пријатни помагаат да се зајакне самодовербата.

Запишете ги вашите достигнувања

Ефикасна и позитивна стратегија за постигнување поконцентриран фокус на вашите животни цели е да напишете намалете ги вашите достигнувања. Ова е исто така вежба која има голем потенцијал да го ублажи чувството на неуспех наспроти фрустрираните очекувања.

Кога ги пишувате вашите сопствени достигнувања, наведете што позитивно сте постигнале во вашиот живот, без разлика дали станува збор за лични или професионални прашања. Размислете за негативните аспекти што сте биле во можност да ги промените, на пример, и предизвиците што сте успеале да ги надминете, бидејќи пишувањето му помага на умот да го врати чувството на достигнување кое го доживува воминатото, кое нè зајакнува да се соочиме со неволјите.

Слушањето на себе си

Слушањето себеси е од суштинско значење за надминување. Разговорот со себе е исто така начин да се справите со проблемите воопшто, особено со чувствата како фрустрација. Вообичаено е лицето да се чувствува обезвреднено или неспособно кога не може да постигне нешто.

Првиот чекор за да се ослободите од парализирачките состојби на умот како обесхрабрување и фрустрација е да се запрашате себеси. Што би можеле да направите поинаку, што би можело да се случи за да се чувствувате подобро, што би можеле да направите следниот пат. Така, прифаќањето на загубите и утешувањето се клучни чекори за обновување на силата и почеток од почеток.

Зошто чувствуваме фрустрација?

Сите луѓе чувствуваат фрустрација. Важно е да научиме да ја свртиме страницата, односно да ја доживуваме фрустрацијата како нешто што не можеме да го спречиме, но што можеме да го надминеме. На крајот на краиштата, природно е да немаме контрола над сè.

Во животот, настаните се одвиваат на неочекуван начин, често предизвикувајќи наше разочарување и разочарување. Чувствуваме фрустрација токму затоа што сме суштества водени од целите.

Сакаме да постигнеме, бараме лична сатисфакција или исполнување на различни очекувања, а кога сме спречени да постигнеме или да добиеме нешто, се фрустрираме. Значи ова чувство не мора да бидедефинитивен и парализирачки. Тоа не дефинира нас. Понатаму, секоја фрустрација има потенцијал да не научи на нови перспективи и стратегии.

верувајќи во некоја личност или врска и подоцна разочаран. Вообичаено е неостварената желба да генерира фрустрација и, многупати, ова чувство е придружено со импотенција, што е чувството дека не можеш да решиш нешто или да го промениш текот на работите.

Фрустрација и идеја на „награда“

Начинот на кој сме научени, во нашето општество, да чекориме по патишта и да постигнуваме конкретни цели за да постигнеме животна цел, на пример, е фактор што често предизвикува фрустрација.

Ова се случува затоа што растеме со идејата дека ќе бидеме наградени за сите наши напори. Митот за заслугите е тој што ќе им донесе еднаков принос на сите. Овој говор често завршува кога ќе сфатиме дека многу од нашите очекувања во животот едноставно нема да се исполнат. Разочарувањето, сепак, треба да не научи да гледаме на иднината посмирено, од свеста дека немаме контрола над сè.

Фрустрацијата во развојот

Фрустрацијата природно игра важна улога во развој на личноста. Сепак, има луѓе кои не знаат добро да се справат со фрустрацијата и, кога не гледаат дека нивните очекувања се исполнети, имаат тенденција да ги напуштат напорите и да се предадат на неуспехот.

Справување на здрав начин со фрустрациите е нешто што секој може да го научи. Пред се, треба да се помирите со себе.дури и со оглед на тоа, ако животот не ве награди за вашите обиди да направите нешто да успее, тоа не значи дека сте изгубиле време или дека сте осудени да не постигнете нешто важно за вас. Фрустрацијата може да биде лекција за издржливост и прифаќање.

Разликата помеѓу фрустрацијата и тагата

Фрустрацијата е разочарување или разочарување пред нешто што не е направено или што не ги исполнило целосно очекувањата. Тагата е исто така ефект на загуба и незадоволство и може да биде резултат на фрустрација. Сепак, тагата може да се појави без очигледни причини, случаи во кои може да биде симптом на депресија.

Всушност, фрустрацијата и тагата се чувства кои се дел од животот и, доколку се гледаат како неопходни искуства, може да се надминат . Сепак, се препорачува луѓето кои доживуваат поголеми тешкотии при природно ослободување од чувствата како што се фрустрација и тага да побараат терапевтска помош.

Видови фрустрации

Во овој дел, ќе дознајте за различните видови на фрустрација, решавајќи ги некои можни причини за ова чувство. Следете го.

Фрустрација поради недостаток на задоволство

Често, недостатокот на задоволство е резултат на систем кој постојано врши притисок врз нас. Пораснавме со охрабрување да се истакнеме во нашите студии, да избереме финансиски сигурна професија и да се залагаме за признавање.

ПонатамуДополнително, социјалните мрежи ни донесоа загриженост за изгледот и статусот кој често е претеран. Почнуваме да живееме по безброј модели на однесување и имиџ. Сето ова може да генерира циклус на незадоволство: за да се чувствуваме добро, треба да преземаме се повеќе и повеќе чекори.

Потребно е, во оваа смисла, да го преориентираме нашиот фокус за да најдеме што навистина има потенцијал да не прави цели, разбирајќи дека сме единствени и имаме различни потреби.

Фрустрација поради неостварување на целта

Честа причина за фрустрација е кога не можеме да постигнеме цел. Како субјекти, ја споделуваме тенденцијата да поставуваме очекувања за сите сценарија и да го мешаме личното исполнување со исполнувањето на нашите планови.

Секој треба да има цели во животот, но мораме и да ја интернализираме идејата дека, често, што се случува за нас е надвор од нашата контрола и дека навистина можеме да одиме по нови патишта дури и кога некој пат е прекинат.

Така, неостварувањето на целта не треба да значи дека патувањето во потрага по неа било залудно . Неисполнетите работи исто така имаат што да нè научат.

Фрустрација поради тоа што не добиваме задоволство

Сите ние бараме лично исполнување. Дел од овој процес е признавањето на нашите напори, односно нашите постапки и заслуги да бидат одобрени од нашитеврсници, колеги, семејството и пријателите. Оттука, да се очекува враќање на она што го направивме со посветеност е нешто природно.

Меѓутоа, има луѓе на кои им е потешко да се справат со каков било вид на назадување, а празнината што ја чувствуваат често е придружена од гнев и вознемиреност. Затоа, важно е да знаеме дека животот не е секогаш фер и дека, покрај тоа, поздраво е да се фокусираме на акцијата и на она што ни значи, пред да чекаме признание од другите.

Фрустрација поради прекин на врската

Крајот на врската е секогаш деликатен настан. Прилично е вообичаено луѓето кои се занимаваат со крајот на врската, било да е тоа љубов или пријателство, да се соочат со чувства како што се болка, недоразбирање, празнина, фрустрација, па дури и лутина.

Здравата транзиција на чувствата кои вклучуваат губење на желбата за нов почеток и ново значење за себе е да дозволите чувствата да се смират, односно да дозволите да се живеат. Болката од раскинувањето често може да се чувствува како тага. Затоа, раскинувањето природно предизвикува фрустрација, но тоа мора да се асимилира како дел од процесот.

Фрустрација од конфликт

Има луѓе кои имаат тенденција да бегаат од конфликти токму затоа што не знае како да се справи со овие ситуации. Други имаат тенденција да бараат конфликт за најмалите работи. За првите, конфликтот е генератор намака и несигурност. За второто, тоа е еден вид гориво што го прави животот подинамичен.

Меѓутоа, ваквите поларитети предизвикуваат незадоволство, ги сегрегираат луѓето и го спречуваат развојот на здрави односи. Според тоа, здравата работа е да се помине низ конфликти свесни дека тие се минливи и дека може да се научи од нив, разбирајќи дека секој ќе доживее конфликти, но дека многу може да се избегнат.

Последици од фрустрација

Сега ќе научиме за различните последици што произлегуваат од фрустрацијата. Така, можеме да научиме малку повеќе за тоа како реагираме на тоа. Дознајте повеќе!

Гнев

Чувството на фрустрација е ефект на незадоволство што предизвикува други чувства. Некои луѓе, соочени со фрустрирани ситуации или планови, реагираат со апатија и тага, додека други се пореактивни.

Гневот, според тоа, може да биде последица на фрустрација, особено за луѓето кои имаат поголеми тешкотии во справувањето со спротивност. Вообичаено е чувството дека сте фрустрирани пред нешто што не успеало да предизвика одреден степен на гнев.

Меѓутоа, гневот што опстојува од фрустрација може да генерира долготрајна емоционална нестабилност и да доведе до погрешни постапки . Во овие случаи, неопходно е да се обидете да асимилирате фрустрација.

Обесхрабрување

Една од најчестите последици од фрустрацијата еобесхрабрување. Кога копнееме по нешто, па дури и правиме напори да постигнеме цел што не се остварува, обесхрабрувањето е еден од првите ефекти кои влијаат на нас.

На овој начин, потребно е да се биде внимателен со обесхрабрувањето што се развива се протега до степен да не блокира да идеализираме други проекти, да правиме нови планови и да се надеваме дека ќе ги постигнеме нашите цели. Јасно е дека сите луѓе поминуваат низ моменти во животот кои носат обесхрабрување. Прифаќањето дека тоа е дел од искуствата на патувањето не значи да дозволите да бидете обесхрабрени од негативноста на животот.

Бегството

Бегството е начин да се одговори на животните фрустрации, начин кој е често инстинктивно да се однесуваат по нарушувањето на некое очекување. Така, многу луѓе се справуваат со незадоволството на овој начин, едноставно одлучуваат да се откажат од остварувањето на целите, плашејќи се повторно да бидат фрустрирани.

Сè уште има такви кои нурнуваат во чувството на несигурност и подлегнуваат на ниската самодоверба, спречувајќи самите, макар и несвесно, да бараат нови идеализации и обиди. Бегството, во двата случаи, никогаш не е позитивен одговор на фрустрацијата. Напротив, бегањето од нови цели е рецепт за острацизам и емоционална кршливост.

Надомест

Многу деликатен начин да се одговори на фрустрациите е преку компензација. Под компензација мислиме на сите начини коифрустрираната личност наоѓа начини да се чувствува подобро за себе.

Значи, некои луѓе бараат начини да компензираат позитивно со вклучување во физичка активност или грижа за другите. Проблемот е што има луѓе кои се препуштаат на вештачки и опасни компензации, како што се зависности и разни други видови на ексцеси.

Во овие случаи, компензацијата е форма на бегство. Да се ​​компензирате себеси без да се справувате директно со фрустрации е нешто илузорно и тоа само го влошува чувството на лично незадоволство.

Секојдневна загуба

Кога фрустрацијата ја чувствувате за нешто што не е исполнето, тоа е прекинато или оставено да се посакува ако интензивно се смести, тој е способен да им наштети на нашите секојдневни постапки. Дополнително, нашата перцепција за светот и ситуациите може да се смени, така што песимистичкиот и ставот на откажување нè спречува да продолжиме понатаму.

Трајната дневна штета по фрустрацијата е алармантен знак дека емоциите на лицето на одговорот се компромитирани . Затоа, значителната тешкотија во справувањето со фрустрацијата е нешто што треба да се сфати сериозно, барајќи професионална психолошка помош.

Како да се справите со фрустрацијата

Подолу ќе најдете упатства за тоа како да се справи со фрустрацијата, за сите што сакаат подобро да ги разјаснат начините за соочување со проблемот.

Развијтееластичност

Се разбира, ниту една личност не се чувствува добро кога доживува фрустрација. Сепак, фрустрациите се дел од човечкото искуство, па дури и се фундаментални за нашиот психолошки развој.

Оние кои доживеале фрустрации и научиле да се справуваат со неисполнување на очекувањата, покажуваат поголема волја за постигнување на идните цели. Отпорноста, во оваа смисла, е нешто што се зајакнува преку падови, разочарувања и разочарувања.

На овој начин, гледањето на светот на пореален начин, подготвеноста за предизвиците и фрустрациите на патот не значи отфрли го сонливиот поглед. Сонувањето е секогаш важно, но со нозете на земја.

Негување реални очекувања

Многу луѓе се соочуваат со неуспех на нивните проекти и имаат тенденција да се обвинуваат себеси. Има и такви кои ја обвинуваат третата страна за мешање. Сепак, важно е да се обидеме да ги анализираме нашите избори и стратегии.

Внимавајте дали вашите планови всушност не биле многу далеку од реалните можности што животот би можел да ги понуди во одредена ситуација. Мораме да продолжиме да ги негуваме нашите соништа, сепак, треба да се преземат чекори и тие можат да бидат бавни и сложени.

Така е така, тука лежи важноста од негување реални очекувања: малите победи на патот ќе бидат примени како

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.