Како да се пресмета вашето раѓање Оду? Дознајте повеќе за овој пророк!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Што е оду?

Создадени од orunmilá-ifá, Одусите се божества поврзани со Ориксас, одговорни за предодреденоста на луѓето во оваа димензија. Со потекло од Јоруба, зборот значи судбина. Мисијата на Одусот е да управува со патеките на луѓето, извршувајќи ги функциите на природата и ослободувајќи енергија за заштита.

Одусот може да биде позитивен или негативен, обезбедувајќи Универзална рамнотежа. Вреди да се запамети дека, во религиите со африканско потекло, позитивното и негативното не значат добро или лошо, туку две сили на Универзумот кои одат во спротивни насоки.

Во оваа статија, дознајте сè за вашиот Оду на раѓање од едноставна пресметка. Погледнете и што е складирано во вашата судбина и како да ја искористите силата на овие ентитети за да донесете мир, здравје и просперитет. Добро читање!

Знаејќи го одусот

Интерпретирано и потврдено преку лушпите од каури (Merindilogum), Одусот го формира пророштвото на Ифа, каде што се дизајнирани човечките искуства во оваа димензија. Севкупно, има 16 главни или главни одуси, секој претставен со обвивка и може да генерира повеќе од 256 интерпретации. Продолжете да читате за да дознаете повеќе!

Историја

Со потекло од Јоруба и Наго, Одусот припаѓа на Ифа, гатачкиот систем на религии од африканско потекло, и биле официјално признати во Западна Африка околу години 1700. И покрај тоа што се стари колку човештвото, нана Оксум, потоа доаѓа одмаздата. Исто така, постои тенденција за сериозни ментални болести кои, сепак, може да се лекуваат.

Оду 6 Обара

Отворајќи ја шестата куќа на пророштвото на Ифа, Обара е Оду на злато, просперитет и богатство. Легендата вели дека Обара е создаден и роден од златен блок. Овој Оду се обожава, иако го нема во Кабалата, затоа што претставува напредок. Дознајте повеќе за неговите аспекти!

Регентство

Управувано од Ксанго и под влијание на Ексу, Оксоси, Логун-Еде и Осанхе, шестиот Оду од Oracle of Ifá е претставен со шест отворени школки и 10 затворени. Во првата есен, Ксанго, Јеманџа, Ианса, Оба Ева и Ипори се одговорни за него.

Ипори е еден од трите елементи што ја сочинуваат душата и ја претставуваат енергијата на предците. Обара е еден од ретките Одуси кои не управуваат со човечкото тело. Ја изразува силата и моќта на човечкиот род.

Боја и елемент

Како машки Оду составен од елементот воздух над земјата, со доминација на воздухот, Обара одговара на југо-југоисток кардинална точка и не управува со човечкото тело. Претставен со јаже во однос на моќта, ги има боите виолетова и светло сина.

Неговиот елемент е оган. Барањата и прекршоците до Обара може да се зголемат ако се направат на полна месечина во среда. Неговиот поздрав мора да се каже гласно, бидејќи Обара е глув.

Го поздравуваме Обара Меџи. Тој е глината што прави. исушете ја нашатапот.

Карактеристики

Среќни, празнични и полни со духовност се оние кои се родени под власта на Обара. Покрај тоа, тие се обично физички и психички здрави луѓе. Обара е Оду на успехот и просперитетот. Затоа, не може да се испорача.

Вашите подароци мора да бидат богати и обилни и може да се испорачаат на висока карпа, во шумата. Понудите се моќни за отворање патеки и ублажување на негативната страна на Оду. Во Осогбо, домородците на Обара се склони да искусат војни и конфликти, особено во семејството на светци.

Оду 7 Оди

Во нумеричкиот редослед на традиционалниот Ифа Оракл, Оди е четвртиот Оду од Мериндилогумот. Тоа е моќен и опасен Оду. Веќе во првата есен од играта на бузиос одговара за Оди, Ексу, Огун, Оба и Оја. Тоа одговара на северната кардинална точка и е женски Оду. Дознајте сè за него подолу!

Regency

Оди е претставен во Ифа Оракл со седум отворени и девет затворени школки. Неговиот регент е Обалуа, со влијанија од Омолу, Ексу, Оксоси и Оксалуфан. Оди управува со женските полови органи, коски и заби.

Во играта на тела, Омолу, Ексу, Обатала, Огун и Ејџ се одговорни за него. Нејзината езотерична претстава е круг поделен на половина, кој го претставува женскиот полов орган, од кој е роден Оди. Оди, исто така, има блиска врска со „Кенесис“.

Боја и елемент

Оди ги спојува четиритеелементи под нејзина моќ. Сепак, земјениот елемент е тој што најмногу се истакнува и покрај тоа што во својот состав има вода со преовладување на воздухот, што значи обновување.

Неговата боја е црна. Нему му припаѓаат кокошките, китовите, тиквата, кармата, ибисите (полжавите) и сите риби во морето.

Карактеристики

Среќата, среќата и големата љубов се она што Оди понуди за оние родени под овој Оду. Потоа, направете принос во сад или кошница со подароци, секогаш со бројка од седум, за да ги отворите вашите патишта.

Домородците од Оди се весели и помагаат. Оди истакнува и дека ќе бидете личност со големо влијание. Меѓутоа, ако е негативно, Оди се смета за Оду на насилството и може да симболизира неуспех во сите области од животот.

Odu 8 Ejionile

Најстариот Оду на Оракл на Ифа, со исклучок на Офум, од кого е генериран, Еџиониле се смета за татко на другиот Одус. Врховен сопственик на денот, тој е одговорен за ротацијата на Земјата. Проверете ги неговите карактеристики подолу!

Regency

Oxaguiã е владетел на овој Оду. Но, во Мериндилогун, каде Еџиониле е претставен со осум отворени и осум затворени школки, кои наместо него одговараат Обатала, Ксанго, Ајра, Огун и Омолу.

Еџиониле управува со здивот, белите дробови и 'рбетот. Овој Оду ги контролира морињата, реките и планините.

Боја и елемент

Боите наEjionile се бели и бебешко сини, а нивниот елемент е воздухот. Сепак, стариот Оду е поврзан со силата на огнот, небото и сонцето. Тоа е машки Оду, кој се смета за најжешкиот од сите и познат како Оду на немирите.

Тоа е машки Оду, претставен со бел круг и одговара на кардиналната точка Исток. Ежиониле ја има енергијата на животот и смртта.

Карактеристики

Независноста и решителноста се особини на личноста на родените под Ежиониле. Имаат голема духовна заштита, чесни се и посветени. Тие сè уште имаат голем интелектуален развој.

Меѓутоа, кога се во негатива, има многу негативност, насилство и бес. Еџиониле е познат како „жешка глава“ Оду на Ораклот на Ифа.

Оду 9 Оса

Претставен во Мериндилогун со девет отворени и седум затворени школки, Оса е тој што претседава над повикувањето на другите знаци на Opon Ifá (дрвена табла за играње тела). Овој Оду се смета за симбол на моќта на женскиот волшебник. Дознајте повеќе подолу!

Регентство

Владетелот на Оса е Ианса, со влијанија од Ксанго, Осане и Оксоси. Сопственик на крвта, Оса управува со сите внатрешни органи на телото. Тоа е исто така сад за големите реинкарнации на вештерки и волшебнички.

Во играта на волците, личноста која зборува за овој Оду е Јеманџа, Олокун (божеството на морето), Ксанго, Аганџу, Оба, Обатала, Елегбара и Егун. Оса се исто такаСите животни поврзани со магии и црна магија се припишуваат.

Боја и елемент

Сите денови во неделата се веројатно денови за оддавање почит на Оду 9. Но, четврток и петок мора да се избегнуваат. Составен е од елементот вода над оган, а суштински елемент му е водата.

Неговите бои се: црвена, портокалова, винска, бела и сребрена. Езотерично, деветтиот Оду од Ораклот на Ифа е претставен со човечка глава на месечината што опаѓа, симбол на моќта на женскиот волшебник.

Карактеристики

Главните позитивни карактеристики на домородците на Оса се возвишени духовни, медиумистички и парапсихолошки моќи. Затоа, оние со кои управува Оса имаат тенденција да бидат големи свештеници.

Од негативната страна, овој Оду се плаши од влијанието на Егунгун, кои се духови на важни бестелесни луѓе, што може да доведе до силна негативна енергија . Тие се исто така склони кон финансиски тешкотии и многу долгови.

Оду 10 Офун

Мајка на сите Одуси и затоа на создавањето, Офун е Оду на животот и смртта, на скриеното и откриеното. Затоа, има моќ да воскреснува мртви. Заповеда, заедно со Оса и Иросун, менструација. Следно, ајде да зборуваме за неговите бои, елементи и карактеристики!

Regency

Со 10 отворени и шест затворени школки во Мериндилогун, Офун е управуван од Оксалуфан со влијание на Ксанго иОксум. Во бузиите, кој одговара наместо него се Одудуа, Обатала, Оксум, Елегбара, Баба-Егун, Ироко, Кпосу и сите Забавни Орикса.

Забавните Орикса се првите Орикса создадени од Севишниот. Офун е женски Оду кој поседува сè што се движи. Тој е толку моќен што, во некои Илезе, неговото име не се споменува.

Боја и елемент

Ofún е составен од елементот вода над вода, што укажува на солидарност. Сепак, неговиот суштински елемент е воздухот. Неговата преовладувачка боја е белата, но во зависност од приликата може да прифати сина и виолетова.

Езотерично, таа е претставена со јајце на кое дванаесет точки се испишани вертикално во надредени парови, а лево четири се преклопуваат хоризонтални линии. Овие симболи го претставуваат самиот Оду Офун, вклучувајќи ги сите други Одуси на пророштвото на Ифа.

Карактеристики

Од позитивната страна, Офун ги има квалитетите на просперитет, богатство, смиреност и мудрост. Домородците на овој Оду се добротворни, поддржувачи и трпеливи и имаат многу емпатија.

Од негативна страна, бидејќи е многу силен и моќен, овој Оду носи финансиски проблеми, деморализација и тага. Така, неговите домородци се внимателни и тврдоглави.

Оду 11 Ованрин

Исклучително поврзан со сексуалноста, Ованрин е женствен и одговара на кардиналните точки запад-југозапад. Во Мериндилогун е претставена со седум отворени и 11 затворени школки.Проверете ги неговите главни карактеристики подолу!

Regency

Odu Owarin е управуван од Iansã со влијание на Exú, Ossanhe и Egun. Но, во играта на бузиос, тие што одговараат наместо него се Јеманја, Јева, Логун-Еде, Обалуа, Оксум и Оксоси Инле. Оварин ги поседува стомакот, рацете и стапалата.

Езотерично, овој Оду е претставен со два преклопувачки триаголници, во средината на кои има три точки кои формираат други триаголници. Оварин е креаторот на планините и карпите и се нарекува и Оду на брзањето.

Боја и елемент

Боите на Оварин се секогаш топли и ја прикажуваат страста, како што се црвената и златната. Тој е креатор на бои и принт. Во својот езотеричен симбол, триаголниците, секој врв има различна боја.

Покрај тоа, секогаш додавајќи 6 различни бои, без разлика какви се тие, дава идеја за мешање и мешање. Оварин означува заштита, составен од елементите земја над оган, со доминација на земја. Неговиот суштински елемент е оган.

Карактеристики

Оние кои се родени под команда на Оду Оварин се обдарени со плодна имагинација, добро здравје, долг живот и многу енергија. Секогаш возбудени и во движење, домородците на овој Оду може да страдаат од лоши влијанија и недостаток на вера, што може да предизвика големи финансиски тешкотии.

Кога е негативен, Оварин може да укаже на сериозни болести во стомакот и ненадејна смрт. десеттиотПрвиот Оду од пророштвото на Ифа е директно поврзан со Ику (смрт, во текот на ноќта) и Гбе, живот, во текот на денот.

Оду 12 Еџилаксебора

Попознат како Ejilasegbora Êjilaxeborá, оваа Оду ја зазема дванаесеттата куќа на Oracle of Ifá и е претставена во играта на раковини со 12 отворени школки и четири затворени школки. Одумот на правдата има силна врска со четирите елементи и со комуникацијата. Следете подолу!

Regency

Ejilasegbora Êjilaxeborá го има Xangô како регент, со влијанието на Logun edé и Yemanjá. Во Мериндилогун, кои одговараат наместо него се Ксанго, Огун, Оксоси, Ироко и Обатала. Во првиот пад од играта, Ајра, еден од слугите на Ксанго, исто така одговара.

Оду одговара на јужната кардинална точка, од која исто така е регент заедно со Еџиониле, на исток, и Ојеку или Ологбон, на запад.

Боја и елемент

И покрај тоа што е составен од елементите вода над воздух, суштинскиот елемент на Оду 12 е оган. Нејзините бои се црвена, бела, кафеава и метал.

Ejilaxeborá го симболизира соединувањето на две, врската помеѓу небото и земјата, патот помеѓу двете рамнини и двојноста помеѓу материјалното и духовното. Неговото име значи „отсечени глави“, бидејќи е поврзано со смртта на физичкото тело.

Карактеристики

Домородците од 12-тиот Оду се генерално пријателски расположени, пријатни и учтиви луѓе. Но, тие се многу контролирани финансиски.Со голем духовен капацитет, тие се од помош и поддршка, но можат да имаат моменти на ароганција.

Оварин во негативно предизвикува агонија, немир и несоница. Единаесеттиот Оду од Ораклот на Ифа, исто така, претставува длабока тенденција кон алкохолизам. Тоа е силен и праведен Оду, бидејќи ги координира 12-те министри на Ксанго.

Оду 13 Еџиологбон

Се смета за еден од најстарите Одус на пророштвото на Ифа, според некои изучувачите на јорупската митологија, Еџиологбон го изгубил своето место од Еџиониле. Тоа е затоа што, според митологијата, темнината постоела пред светлината, а Еџиологбон е Оду на смртта. Проверете ги карактеристиките на овој Оду подолу!

Regency

Со три отворени школки и 13 затворени, Еџиологбон се смета за вистински Оду од Нана, најстарите религии Ориша од африканско потекло кои учествувале во создавањето на Универзумот.

Овој Оду е управуван под влијание на Обалуа, а оние кои одговараат наместо него во играта на телата се: Нана, Јами Осоронга (синтеза на женска моќ), Омолу, Оса, Олокун, Оја, Огун, Ексу, Егун и Ори (претставен во играта од Оса). Овој Оду управува со нозете и 'рбетот.

Боја и елемент

Соодветно на кардиналната точка Запад, Еџиологбон ја има земјата како суштински елемент, а нејзината моќ може да се засили со црниот бисер и чадот кварц, кои се одлични катализатори за позитивните вибрации на оваОду.

Неговите бои се црни, бисерно бели и сребрено сиви. Езотерично, тој е претставен со црн круг и е женски Оду.

Карактеристики

Со претставување на циклусот на животот и неговото влијание врз земјоделството, Еџиологбон им дава дар на домородците да ракуваат со Земјата . Домородците од овој Оду претпочитаат да живеат во заедница и обично лесно ги надминуваат тешкотиите.

Тие се вредни, чесни и резигнирани луѓе. Кога се склони кон религиозност, тие имаат дар на исцелување. Меѓутоа, ако е негативен, Ejiologbon може да донесе сериозни семејни проблеми и кратења и во финансиската област и во односите.

Odu 14 Iká

Iká е сопственик на мудроста и создаде сожалување и универзална љубов. Тоа е мажјак, богат и перспективен Оду. Ако сте роден во Ика, продолжете со читање и дознајте кои се нејзините бои, елементи и карактеристики!

Регентство

Управувано од Оксумаре, под влијание на Осанхе и Нана, Ика е претставена во whelk дивеч за 14 отворени и две затворени школки. Оксумаре, Осаин, Логунеде и Ибеџи реагираат на првото паѓање на лушпите од каури.

Во другите падови, оние кои одговараат на овој Оду се Оксумаре, Ксанго, Огун, Јева, Аге, Оксала, Егун, Ироко и Ибеиџи. Во човечкото тело, Iká е одговорен за градниот кош и неговата заштита.

Боја и елемент

Составен од елементите вода на земјата, Ikáзнаењето за Одусот и нивната Ифа зависи од толкувањето на бабалаво.

Одусот при раѓање делува како хороскоп, но, за разлика од зодијакот, тие се управувани и под влијание на божества. Ако се проучат, тие можат да помогнат во самоспознавањето и да влијаат на некои важни одлуки. Системот почитува некои правила, како што се, на пример, карактеристиките на Орикса со кои е поврзан.

Основи

За оние кои се вешти во религиите од африканско потекло, основите се основата која управува со секој ритуал, од палење свеќа до фрлање школки. Основите се вредностите што ги водат обредите на африканската религија. Во случајот на Одусот, темелите го водат системот на овој зодијак, претставите на Ориксас.

Така, толкувањата на Одусот мора да следат одредени правила. На пример, Оду може да се толкува само со babalaô или yaô, со развиен медиум, третирана визија и длабоко познавање на пророштвото, покрај тоа што знае да ја слуша интуицијата, суштинско во интерпретацијата на whelks.

Што е Ифа

Дали знаевте дека во 2005 година, УНЕСКО ја призна Ифа како нематеријално наследство на човештвото? Иако е многу стар, дури сега Ифа доби меѓународно признание како организиран систем на божества на религии од африканско потекло.

Ако е повеќе од гатачки систем, бидејќи вклучува математика, литература, визуелни уметности иНеговиот суштински елемент е водата. Езотерично, тој е претставен со змија, бидејќи е заштитник на ладнокрвните животни.

Нејзините бои се црвена, црна и сина. Вреди да се запамети дека вашите подароци секогаш треба да се депонираат на работ на водопадите и треба да бидат ставени во контакт со двата елементи, земјата и водата.

Карактеристики

Корисни и пријатни, домородците од Ика се самоуверени, издржливи, сензуални, суетни и убави луѓе. Тие имаат моќ на заведување, а исто така имаат талент за магија и голема духовна сила.

Во Осогбо, Ика укажува на барања, загуби, несогласувања и конфликти. Во екстремна негативност, Iká може да укаже на болести како што се мускулна атрофија и воспаление, кожни болести и хеморагија.

Odu 15 Obeogundá

Оду Obeogundá, исто така наречен Kalelogun, е Оду на пророштвото ifá, претставено во Мериндилогун со петнаесет отворени школки и една затворена, што е Оду на расудувањето. Луѓето со овој Оду се храбри, борбени и непристрасни. За да дознаете повеќе, продолжете да читате!

Regency

Obéogundá е управувана од Obá со влијание од Ewá. Во бузиите, одговорните за овој Оду се Омолу, Огун, Ксанго, Оба, Јеманџа и Игбааду, кои ја претставуваат врската помеѓу материјалниот и духовниот свет.

Обеогунда, машки Оду, управува со сослушувањето. Меѓу животните, овој Оду е одговорен за опстанокот навид, бидејќи ја симболизира борбата и жртвувањето на мажјаците за заштита на женките и потомците.

Боја и елемент

Светло црвена, сина, црна, бела и сива се боите на Obeogundá , петнаесеттиот Оду на пророштвото на Ифа. Составен од елементот оган над вода, со доминација на вода, Obeogundá значи динамика.

Таа езотерично е претставена со квадрат во круг. Плоштадот симболизира сè што знаеме. Кругот, пак, го симболизира окултното и она што сè уште е мистерија.

Карактеристики

Луѓето од 15. Оду се вредни и вредни и се успешни во малите бизниси. Општо земено, тие имаат целосна контрола на ситуацијата и се крајно селективни, особено во однос на односите.

Поради својата динамичност, овој Оду инцизивно влијае на човечкото тело и, доколку е негативно, може да предизвика вишок во емоциите.физички активности. Тоа значи и стагнација во различни области од животот.

Оду 16 Алафија

Со сите шеснаесет школки отворени во Мериндилогун, последниот Оду значи мир. Odu Aláfia Êjibé, или едноставно Aláfia, претставува светлина, радост, вистина, просперитет, здравје и долговечност. Следно, погледнете ги сите карактеристики на овој последен Оду на пророштвото на Ифа!

Регентство

Управувано од самиот Ифа, Алафија го има самиот Орумила како негови дописници во играта на челниците.Во другите падови, Орумила, Обатала, Одудува, Елегба, Аге и Салуга се одговорни за него.

Салуга е ќерка на Јемања и Олокум, сопственици на морето. Алафија управува со сите човечки раси, освен црните, и е одговорна за здравјето воопшто. Тој, исто така, поседува уметничка вокација, под влијание на сентименталноста.

Боја и елемент

Составен од елементот воздух над оган со доминација на воздух што укажува на двоумење, суштинскиот елемент на Алафија е водата. Тоа е женски Оду, езотерично симболизиран со човечка биста.

Оваа биста е облечена во Nahwâmi, моментално позната како „Kansã“, која во Abomehy ја користат само министрите на кралот. Абомеј е врховното „семејство“ на предци и оригинални Орикса, кои биле обожени.

Карактеристики

На оние родени под заштита на Алафија секогаш им треба многу духовно водство и, нормално, се во добро расположение. Тие поседуваат напредок, просперитет, богатство и љубов. Тие се смирени и имаат тенденција да имаат, во текот на нивниот земен живот, многу мир и спокојство.

Сепак, кога е негативен, Алафија може да донесе недостаток на решителност и карактер. За да се неутрализираат негативните енергии на овој Оду, на неговите домородци им се препорачува да носат бела облека секој петок, а подароците и понудите секогаш на 16-ти сметка.

Што се случува кога одуто станува негативно?

Како што видовме во оваа статија, кога Оду е внатреОсогбо, тоа може да укаже на тешкотии во животот. Меѓутоа, за религиите со африканско потекло, да се биде негативен не мора да значи проблеми. Според јорупското толкување, Ире и Осогбо се две спротивставени универзални сили кои треба да бидат во рамнотежа.

Затоа, Оду во Осогбо генерира тенденција за привлекување негативни енергии, дозволувајќи доминација на негативните точки на личноста и предизвикување нерамнотежа . Ова е причината зошто, во зависност од Оду, може да настанат тешкотии во сите области на животот.

Така, рамнотежата на овие сили се постигнува преку некаква духовна грижа, како што се бањи со билки, понуди и подароци, истовар и заштита марамчиња. Но, сè мора да се направи врз основа на водството на свештеникот и играта со школки!

филозофија. Ги разбира толкувањата на судбината и животот, од 16 Одус. Одусот се манифестира во играта на тркала, прикажувајќи алтернативни однесувања и ставови кои ветуваат дека ќе му помогнат на барателот да ја најде својата судбина или да избегне некои камења што се појавуваат на патот.

Како да го пресметате вашиот оду

За да се пресмета вашето раѓање Odu, важно е да се земат предвид некои правила. На пример, оваа сума никогаш не може да надмине 16. Сакате да знаете зошто? Дознајте подоцна во оваа статија!

Додавање на датумот на раѓање

Иако тоа води до 256 различни толкувања, во зависност од различните конјугации помеѓу 16-те одуси претставени со луковици или семиња, во зависност од „страната“, збирот на броевите е едноставен. Само додадете ја секоја од цифрите од денот, месецот и годината на вашето раѓање.

Видете го овој пример: Ако вашиот датум на раѓање е 12 март 1964 година, тогаш збирот би бил вака: 1 + 2 + 0 + 3 + 1 + 9 + 6 + 4 = 26.

Бидејќи збирот не може да го надмине бројот 16, тогаш потребно е повторно да се додаде. Збирот би бил: 2 + 6 = 8. Така, резултатот би бил Оду број 8.

Оду 1 Оканран

Прв Оду од пророштвото на Ифа, Оканран е претставен во Merindilogun за една отворена и 15 затворени школки (количини до 16). Тоа е женски Оду, претставен од Ибејјес, и се смета за Оду на движење, бучава, превирања игалама. Се смета за опасен, Оканран реагира на северо-североисточната кардинална точка и управува со гркланот, јазикот, вратот и гласните акорди. Проверете повеќе подолу!

Regency

Exu е Orixá кој управува со Odu 1. Ибејџи, Осунмаре, Омолу и Егун исто така одговараат наместо него. Легендата вели дека човечкиот говор бил воведен од овој Оду, како и од сите постоечки јазици.

Кога Оканран се појавува во играта, бабалао или јао мора да нарача мала кварта со вода на улица. Ако регенцијата е од Оканран Меџи, се препорачува ритуал за омекнување на личноста на консултантот.

Боја и елемент

Составен од елементите земја над воздух, Оканран е првиот Оду од Јоруба Оракл поврзан со елементот оган. Нивните бои се црна, црвена и сина. Подароците за Оканран мора да се доставуваат на високи места.

Оканран прифаќа понуди и на отворени раскрсници. Ако ги исполнувате овие барања на левата страна на гробиштата, во трговски центар, болница или дури и на плоштад, понудата ќе биде зголемена.

Карактеристики

Луѓето под влијание на Оканран се генерално интелигентна, разноврсна и страсна. Тие имаат огромен потенцијал за магија и голема среќа во бизнисот и врските. Бидејќи Ексу е тој што командува со овој Оду, домородците на Оканран се многу сомнителни. Тие се креативни, упорни и имаат одлична меморија.

Како и сè друго воУниверзум, овој Оду има своја позитивна и своја негативна страна. Кога сте во Ире (иницијација со кандомбле, со бричење на главата), тоа може да укаже на религиозна вокација, сексуалност и мажественост, напредок и ненадејно збогатување. Кога сте во Осогбо (негативно и за одржување рамнотежа), тоа може да укаже на религиозен фанатизам, кражба, затвор и целосна пропаст.

Odu 2 Ejiokô

Две школки отворени од природата и 14 затворени : вака е претставен Odu Ejiokô во Merindilogun, одговарајќи на Ibeji и Oxalufan. Меѓутоа, кој командува е Оксала, заштитник на децата (Ибеџис). Тоа одговара на кардиналната точка Запад - Северозапад. Дознајте сè за него подолу!

Регентство

Управувано од Ибеџи и Оба, Еџиоко, по наредба на Офун Меџи, ги создаде земјата и планините. Тие одговараат за Оду 2: Омолу, Огун, Ксанго, Обатала, Одудува, Осаин и Ибејџи (близнаци ориша).

Кога Ejiokô се појавува во првата есен од играта, тој мисли на медиумство и наклонетост кон окултните науки . Во други падови, тоа значи бременост или неодлучност.

Боја и елемент

Ejiokô одговара на сите нијанси на црвено и црно, особено во тонови со проѕирност и сјајност. Овој Odu исто така прифаќа отпечатоци во црвена и црна боја. Нејзиното дрво е кедарот, а неговото животно е тигарот.

Овој Оду е поврзан со елементот воздух, и покрај тоа што е составен од елементот земја над воздухот со доминација на земја.Нивните понуди мора да се направат во шумата, во близина на чист поток.

Карактеристики

Домородците на Оду 2 се среќни луѓе со добро срце. Како позитивен аспект, постои тенденција за неочекувана среќа, големи триумфи и добри лични и професионални партнерства. Нејзината мисија е еволуцијата.

Од негативните аспекти, оние кои се родени под регентството на Еџиоко страдаат од доцнење во животот, големи очи, завист, одвоеност, фригидност кај жените и импотенција кај мажите. Тие се многу подложни на магии и вештерство.

Оду 3 Етаогунда

Познат како Оду на тврдоглавоста, Етаогунда одговара на Огун и е претставена со 3 отворени и 13 затворени школки. Во овој Оду се создадени седумте алатки на Огун, а тоа се чеканот, српот, мечот, вртежните моменти или наковалната, мачетата, лопата и чорбата. Проверете повеќе подолу!

Регентство

И покрај тоа што е управуван од Обалуаи, под мечот на Огун, оние кои одговараат за Етаогунда во играта на бузиос се Огун, Ксанго, Обатала, Оксоси, Ибејџис , Дадилка Оке, Елегбара и Егум. Овој Оду симболизира победнички ситуации.

Тоа беше под грижа на Етаогунда и под команда на Ксанго дека Обалуаи го стекна дарот на гатање, станувајќи крал на Акара. Патем, Акара на јорупски значи огнена топка, омилената храна на Ксанго и од која настанала акараје.

Боја и елемент

Сината или темнозелената се боите штого претставуваат третиот Оду на пророштвото на Ифа. Составен со огнен елемент над воздух, неговиот суштински елемент е земјата. Нејзините билки се перегун и смирна, кои имаат афродизијачки својства.

Вашите подароци мора да бидат во форма на триаголник и секогаш да се нудат во чисти шуми и високо. Ако сакате заштита, можете да го магнетизирате вашиот камен, кој е сафир.

Карактеристики

Како еден од најпочитуваните Orixás и сопственик на Odu 3, Огун е господар на војната и сопственик на начини. Децата на Огум се упорни и вредни, тврдоглави со сопствената судбина.

Со фер срце и објективен ум, нивните поданици се храбри и имаат тенденција да имаат голем капацитет за производство и постигнување. Меѓутоа, кога е во Осогбо (негативно), може да се соочи со предавства, конфликти и семејни тепачки.

Оду 4 Иросун

Машко и што одговара на североисточната кардинална точка, Иросум е Оду на смиреност. Во Merindilogun, следејќи ја логиката на Oracle of Ifá, Иросун е претставен со четири отворени и 12 затворени школки. Во првата есен, тој одговара на Омулу, Јемања и Егун и покажува духовно водство. Следете повеќе детали!

Regency

Кој управува со Иросун е Јемања, со влијанието на Јанса, Оксоси и Егун. Според африканската митологија, Иросун ги создал сите гробници и катакомби на земјата и ги поседува сите дупки. Оттука и неговата поврзаност со Омулу и Егун.

Неговиот архетип епретставена со два концентрични кругови кои го претставуваат DO (дупката). Во играта, оние кои одговараат за четвртиот Оду од Ораклот на Ифа се Оја, Оксоси, Обалуа, Осанхе, Јеманја, Ксанго и Егун.

Боја и елемент

Оние родени под Regency of Odu 4 им е забрането да носат црвена облека, чевли, додатоци или кој било друг предмет. Тоа е затоа што боите на Иросун се прецизно црвена и портокалова, а резервирањето на овие тонови за Оду како знак на почит е вообичаено во африканските религии.

Составен од елементот оган на земјата, со доминација на оган , Иросун значи недостиг. Но, вреди да се потсетиме на силната поврзаност на овој Оду со Оксум преку менструалната крв.

Карактеристики

Со свештеничка склоност, оние со кои управува Иросун имаат голема мудрост за мистериите на животот и окултното . Неговата позитивна страна укажува на грандиозни победи, успех, светла иднина и успех во семејното опкружување.

Од друга страна, неговото негативно езеро претставува опасност од несреќи, болести во семејството, загуба на пари и недостаток на ресурси. . Може да укаже и на клевета, завист и озборување. Бидејќи има директна врска со Егун, може да укаже на проблеми со предците.

Odu 5 Oxé

Се смета за Оду на осветленоста, Oxé или Òsé, како што е попознато , беше генерирана од пет огледала, голема жолта ткаенина и бело знаме, на брегот на река. Тоа е Оду на мирот, љубовта,просперитет и плодност. Проверете ги нејзините карактеристики подолу!

Regency

Oxum, со влијанието на Yemanja и Omulu, е регент на Odu 5. Но, во играта, оние кои одговараат за Òsé се Oxum, Orunmila, Omolu, Logun-Edé, Yemanjá и Age.

Претставен во Мериндилогун со пет лушпи отворени од природата и единаесет затворени, исто така реагира на Òsé во првата есен, и Iami или Iami-Ajé. Јами е сакрализација на мајчината фигура, а нејзината моќ се должи на тоа што ја чува тајната на создавањето.

Бојата и елементот

Òsé нема дефинирана боја, туку бара трите да бидат претставени бои заедно, какви и да се тие, во нивните ритуали. Сепак, не се препорачува оние родени под Оду 5 да носат многу шарена облека.

Нејзиниот елемент е водата, без разлика дали е слатка или солена, бидејќи со Òsé управуваат Оксум и Јемања. Тој е машки Оду и е претставен со полумесечина, со двете точки свртени надолу.

Карактеристики

Пронаоѓањето на изгубените работи, зголеменото збогатување и големата интуиција се главните карактеристики на домородците на Òse. Луѓето под власта на овој Оду имаат голема моќ на магија. Ако Осе командува со Ори (главата), личноста има склоност кон мистерија, шарм и задоволства, покрај натпросечната интелигенција.

Од негативен аспект, децата на Осе се злобни. Дури и ако, прво, дојде плачот, поради влијание

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.