Како практикувате јога? Откријте ги придобивките, грижата, советите и повеќе!

 • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Погледнете неколку совети како да вежбате јога!

Јогата може да биде предизвикувачки модалитет на прв поглед, па дури и да изгледа премногу едноставна за да се смета како филозофија и начин на живот што ги воздигнува умот, телото и духот.

Но, вистината е тоа што практичарите на оваа филозофија во пракса, во нивниот секојдневен живот, ги покажуваат придобивките од поврзувањето со овој модалитет и колку ја подобриле својата внатрешна и надворешна врска по вежбањето јога.

Некои луѓе можеби навистина сакаат да започнат , но се плашите, па затоа оваа статија опфаќа сè што треба да знаете за безбедно и едноставно да започнете да ја практикувате оваа животна филозофија наречена јога.

Знаејќи повеќе за јогата

Повеќето луѓе, ако ќе прашате што е јога, ќе одговорите дека тоа е активност за зголемување на вашиот капацитет за истегнување или некои пози со телото.

Јогата оди многу далеку, ова е површен поглед кој во сума покажува што е ова филозофијата и начинот на живот се за сите.

И тоа е важно Важно е да се разјасни дека Јогата е филозофија, поголема од само позиции. Тоа е ментална, физичка и духовна филозофија. Дознајте повеќе во оваа статија за оваа моќна филозофија и колку таа може да ви помогне во секојдневниот живот.

Потекло

Јогата е древна практика, тешко е да се каже точно како почнала да се изучува поради нејзинатакомпанијата е најдобредојдена. Решение за оние кои немаат време сами е дијалогот, објаснете зошто ви е важна оваа практика и побарајте помош со молчење.

Избегнувајте да јадете пред вежбање

Во практиката на јога она што секогаш е важно е рамнотежата, така што ако јадете малку пред да започнете, ќе ви биде тешко да ги извршувате позициите за да имате „полн стомак “, но не е препорачливо да бидете гладни, бидејќи вашиот татнеж стомак ќе ви го одвлече вниманието, па рамнотежата е важна, празен стомак исто така не стои.

Носете удобна облека

Елиминирајте се што може да ве вознемирува за време на вежбањето, секогаш барајќи рамнотежа. Непријатната облека е една од работите што може многу да ви застане на патот, ако е премногу тесна, ќе ве повреди во некои пози, ако е премногу лабава, ќе ви падне во други позиции, така што удобната облека ви помага да го задржите фокусот и концентрација

Одделни цврсти и гломазни перници

За разлика од другите физички практики, материјалот потребен за јога е исклучително едноставен, во основа она што ќе ви овозможи удобност. Јога-матот, како што е познато, ќе се користи во повеќето позиции, но има и други кои, особено на почетокот, вреди да имате некои перници кои можат да ви помогнат да ја одржите удобноста и фокусот.

Започнете сополесни пози

Вежбајте различни форми на јога и запознајте ги позициите во длабочина, огромното мнозинство од нив имаат свои варијации за почетници, златен совет е, колку и да чувствувате дека сте способни да го изведете најнапредното, започнете со почетните варијации затоа што на тој начин ќе го направите тоа со поголема ревност и подобро разбирање на патувањето чекор по чекор.

Користете соодветна музика во заднина

Музиката е дел од јогата, првата филозофија на Шива беше токму хармонијата на звукот, па изберете ја саундтракот според практиката и вежбањето што ќе се развие во текот на денот. Имајте на ум дека за да ја постигнете суптилноста на вашиот ум, не само позициите ќе ви помогнат, музиката не е само дел од неа, туку и суштинска.

Барајте наставници да ви помогнат

Одлуката да имате учител понекогаш изгледа залудна со толку многу достапни информации, но не можете да барате одговори на прашања што не ги знаете, а тоа е прецизно која е улогата на наставникот, посочување на вистинскиот пат, давање чекор по чекор и одговарање на прашања кои најчесто не сте ни знаеле дека ги имате.

Почитувајте ги вашите граници

Сосема е нормално да дозволите возбудата и еуфоријата да завладеат, особено на почетокот, но почитувањето на вашите граници е нешто исклучително важно, на физичката страна има повреди кои можат потребни се години за да се подобри, идуховна страна фактот дека не ги почитувате вашите граници може да отежне сè и на тој начин да генерира фрустрација придружена со негативен полнеж.

Јогата работи на телото, умот и емоциите!

Јогата е многу повеќе од положби, истегнување или флексибилност на телото. Јогата се мислеше и беше развиена за да се приклучи на телото, умот и духот во корист на единствена еволуција. Кога ќе почнете да се искачувате по скалата на човековата еволуција и да го разберете вашето „јас“, вие будите ново толкување на вашите емоции и учите да се справувате со себе.

Со практикувањето на јогата вие еволуирате како суштество, до разбираат и помагаат во еволуцијата на светот. Станувате поемпатични со луѓето и на крајот не дозволувате емоциите да ви го заземат животот на негативен начин. Справувајќи се со внатрешното, учите да се справувате со надворешното и станувате запчаник на еволуцијата во големиот универзум.

дисеминација. Оваа филозофија се смета за наука од нејзините практичари, со цел само-развој, што помага да се трансформира густиот и груб ум во суптилен ум. Се верува дека колку е посуптилен вашиот ум, толку поблиску до божественото, толку поблиску до Бога ќе биде тој ум.

Зборот Јога значи „обединување“. Обединување на „помалото јас“, на индивидуалниот ум со бесконечното, со космичкиот ум и со Бога. Соединувањето на микро умот, на поединецот, со овој космички ум е вистинската цел на Јогата, преку танц, пеење, позиции, медитација и главно живеење во мир со целината на универзалистички начин.

Историја

Пред околу 7.000 години, во тоа време на Хималаите, имаше многу племиња, луѓето беа примитивни и нивните умови беа многу брутални. Така, првиот голем Јогин Садашива конституираше систем и го распространи меѓу своите ученици, овој систем имаше за цел прецизно да го осветли умот.

Танцот и музиката веќе постоеја во тоа време, но Шива го рафинира хармоничното поле на музиката белешки, за да се пренесе спокојство и смиреност. Исто како и во Библијата, јогите веруваат дека Бог го создал светот со звук и дека звуците имаат најголем капацитет да помогнат во усовршување на умот, заедно со тоа, биле создадени позиции и на тој начин се прошириле на сите.

Придобивките од јогата

Хата јогата е една одтехниките донесени од Шива, Јогата на телото, ги прикажува позициите и носи неколку физички и духовни придобивки. Системот на пози создаден од Шива ги масира жлездите на човечкиот ендокриниот систем и со тоа нашиот ум станува полесен, побалансиран и многу помирен.

Позициите на јогата имаат способност да го менуваат производството на хормони во нашето тело , и овие хормони контролираат сè во нашите животи. Производството на ендорфин, допамин, серотонин и окситоцин го зголемува расположението, ја спречува депресијата, се бори со симптомите на стрес, помага во регулирањето на тежината и го спречува стареењето.

Придобивките поврзани со јогата може да се забележат и на физичкото поле и на духовно поле. Постигнувајќи внатрешен мир, постигнувате мир со светот, станувајќи подружељубива личност и заштитена од надворешни напади. Јогата ви носи рамнотежа, а со неа проширувате се во животот.

Мерки на претпазливост

Важно е да се истакне некои мерки на претпазливост што вие, како почетник, треба да ги имате кога започнувате со јога. Треба да се очекуваат одредена болка и непријатност, особено ако навиката за вежбање не е дел од вашиот секојдневен живот. Меѓутоа, доколку овие болки се претерани, препораката е да не продолжите со ист интензитет и да ја земате полесно.

Друга важна работа е рутината, сфатете дека јогата треба да биде нешто пријатно во вашиот живот, а не само уште една заложба засе придржувате. Енергијата на обврските може да ви предизвика фрустрација, а особено енергетска исцрпеност, бидејќи сите активности што ги гледаме како товар, репродуцираат негативна енергија што го вклучува магнетното поле.

Која практика на јога да ја изберете?

Од Хата Јога, беа развиени некои други варијации со цел да се создаде течна рутина за вежбање која нуди низа варијации. Идеалното е да го проучувате и пробате секој од нив за да идентификувате со кој создавате поголем афинитет.

 • Хата Јога - Позната и како класична јога, оваа практика е најпозната на Запад, таа се препорачува да се започне со неа за подобро да се вклопи.
 • Аштанга Јога - Тоа е гранка која е развиена од хата, оваа практика вклучува шест серии фиксни пози кои се развиваат според нивото.
 • Вињаса Јога - Тоа е многу грациозен тип, бидејќи се заснова на извршување на континуирани пози кои се поврзуваат речиси како кореографија, генерирајќи континуиран тек.
 • Кундалини Јога - Поконтемплативен, рефлективен и индивидуален стил на јога, дишењето е основен елемент на оваа практика и ја генерира врската помеѓу телото и умот.
 • Раџа Јога - Овие часови не се фокусирани на позиции, тие се фокусираат на емотивниот дел на вежбачот, особено за оние кои веќе имаат навика да вежбаат.
 • Позициида започнеме со јога

  Јогата претпоставува извршување на некои позиции, така што, усогласени со здивот и рефлексивниот момент, можете да достигнете смиреност и духовна суптилност. Пред самата пракса, идеално е да се започне со внатрешна подготовка, веќе барајќи смиреност и љубезност за да ја започнете филозофијата.

  Покрај тоа, околината е од суштинско значење за успехот на практиката, затоа направете го тоа во воздушесто место, просветлено и способно да се концентрира внимателно и тивко.

  Подолу наведовме некои од овие практики кои можат да ви помогнат да започнете во универзумот на јогата.

  Тадасана (планинска поза)

  Ова е исклучително важно држење бидејќи е од фундаментално значење за другите пози. Во основа се состои од тоа да научите да станете, но на правилен и свесен начин.

  Започнете така што ќе ги држите стапалата паралелни на хармоничен начин, гледајќи право кон хоризонтот, најдете точка на која ќе се фокусирате. Потоа почувствувајте како ви е коленото, правилното нешто е да не се истегнувате или виткате премногу, да ги соберете колковите во движењето, да ги оставите рамената и дланките опуштени.

  И на крај грлото на матката, отворете мал простор во него , спуштајќи ја брадата, но држејќи ја исправената положба. Откако ќе го достигнете овој состав, однесете го телото напред, додека не почувствувате притиснати прсти. Во тој момент, дишете и оставете го вашето тело да ја запамети оваа позиција.

  Уткатасана (поза на стол)

  Познато како држење на моќ, одлично е за постигнување релаксација и трансценденција. Започнуваме од положбата „Тадасана“, спојте ги стапалата и широко раширете ги прстите, вдишете длабоко и потоа свиткајте ги колената земајќи ги колковите назад како да сакате да седнете. Држејќи го погледот вперен во хоризонтот, едногласно кренете ги двете раце нагоре, со дланките отворени.

  Почувствувајте ја поддршката на нозете, особено на петите, обидете се да ги оставите колената заедно со бутовите , цртајќи агол напред, колената над петиците. Карлицата треба да биде ниска, малку да ги насочува колковите наназад, да ги издолжи страните на телото и да ги остави вратот и рамената на мазен начин.

  Adho Mukha Svanasana (поза за кучиња свртена надолу)

  Тоа е позиција главно фокусирана на истегнување на 'рбетот, не треба првично да се грижите дали вашите потпетици ја допираат земјата или не.

  Започнете со положбата за поддршка 4, држејќи ги нозете во иста линија како и колковите, рацете треба да бидат во иста линија како рамената. Од оваа положба, поставете ги рацете малку понапред (околу 10 см), обидете се да ја оставите раката широко отворена, со дланките свиткани на подот.

  Прилагодете ги стапалата, потпирајќи ги прстите на подот како ако сте биле на прсти, и во тој момент, проектирајте ги колковите нагоре, влегувајќи во положбата. Сега прилагодете ја положбата, проверувајќи како ви се стапалата ирацете, главата треба речиси да ја допира земјата, да остане во положбата на дишење и малку по малку да се обидува да ја стави петата на земја.

  Vrksasana (Дрво поза)

  Поза на дрво е многу добро позната поза и многу се препорачува за почетници, таа работи на рамнотежа, концентрација, фокус и сила.

  Почеток со позицијата Тадасана. Почнете да ја носите тежината до основната нога, раширете ги прстите широко, а потоа наместете ја левата пета на страна од внатрешната страна на десната нога, добро прилагодете ги колковите и спојте ги рацете пред градите, ова е првото варијација на држењето на дрвото.

  Секогаш внимавајте на држењето на колковите, држете ја ногата што е на страна во добра положба. Најпознатата варијација се состои од фиксирање на истата основа, но наместо петицата да лежи на долниот дел од ногата, ја кревате ногата до внатрешниот дел на бутот, многу блиску до препоните. Започнете од дното и изградете ја вашата рамнотежа.

  Триконасана (Триаголна поза)

  Важна позиција, сепак, со одреден степен на тежина, така што има некои варијации за оние кои почнуваат и за оние кои се во напреден степен.

  Започнете со положбата Тадасана, проверувајќи ја целата положба за да се уверите дека е точна, а потоа раширете ги нозете на околу десет метри, почитувајќи ги границите на висината. Држете го глуждот во линија, ротирајте годесната нога напред, а десната пета оставете ја во иста линија на средината на левата нога.

  Внимавајте при вртењето на стапалото, да не го ротирате колкот, мора да остане исправен, сега спуштете го левото колено , и добро отворете ги рацете, во овој момент кренете ја десната рака нагоре, а левата надолу, свртете ја главата нагоре и задржете ја положбата, дишејќи и вдишувајќи.

  Совети како да започнете да вежбате јога

  Јогата е предизвикувачка и многу одговорна практика, и покрај тоа што е духовна пракса, не е лесна бидејќи вклучува физичка и во зависност од вашата подготовка може да биде потешко за некои отколку за други. Но, ова не е причина да се обесхрабрувате, практикувањето јога е нешто еволутивно, односно започнете во вашите граници и растете малку повеќе секој ден.

  Исто како и секоја физичка вежба, на јогата и треба време за да се смири вашето тело се навикнува на тоа и разбира што се случува, а покрај тоа, тоа е директно поврзано со вашето ментално здравје, спојот и рамнотежата помеѓу телото, умот и духот, па затоа е потребно време, но некои совети можат да ви помогнат во ова. процес, што го прави полесен и попријатен. Затоа, проверете неколку важни клучеви подолу за да започнете да ја практикувате оваа животна филозофија.

  Создадете ритуал

  Креирањето ритуал значи да го ритуализирате моментот од вашиот ден избран за вежбање. Оваа подготовка може да започне и пред моментот когаДа, ако сте навикнати на тоа, направете прочистувачка бања пред да вежбате јога. Идеално, треба да имате резервирано место каде што ќе можете да го правите тоа без вознемиреност, но ако го немате, подгответе ја околината пред да започнете.

  Запалете свеќа со мислите за Бога, а потоа запалете темјан да го прочистите воздухот, пуштете музика и да го имате при рака сиот материјал што можеби ќе ви треба за да не морате да излегувате за да го набавите, и конечно да изградите рутина со почеток, средина и крај.

  Одделете широко и пространо место

  Идеално место би било врвот на планина или долина во средината на природата, каде што можете да ги вежбате позициите и да уживате во врската со зелено размислување за божественото. Меѓутоа, во денешно време многу малку луѓе имаат пристап до овие места, затоа резервирајте место во вашиот дом или дури и во канцеларија.

  По можност широко место каде што нема да се чувствувате заробени и нема да се судрите во ѕидовите или други предмети.движејќи се за време на положбите. Изборот на локација е особено важен бидејќи одвлекувањето на вниманието може да ве одврзе од вашата главна цел која е да одите навнатре за да достигнете суптилност во вашиот ум, дух и физичка флексибилност.

  Изберете време кога сте сами

  Изборот време кога сте сами не е секогаш возможно, но за да се обезбеди максимален фокус, многу се препорачува, освен ако кој и да е со вас да биде вашата јога партнер, таму

  Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.