Оке Аро! Дознајте повеќе за честитки до ловецот orixá Oxóssi!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е Okê Arô?

Оксоси е крал на шумите и затоа е толку поврзан со природата. Покрај тоа, тој е познат како орикса на ловот, симболизирајќи го знаењето, изобилството и претставувајќи ги шумите. Толку многу што неговата слика е претставена со фигура на човек кој во рацете држи лак и стрела, направени од челик. Типична слика на ловец и чувар.

Од ова, Оксоси има како поздрав: Okê Arô, што значи „Поздрави го големиот ловец“. На овој начин, Oxossi носи во својата суштина чувство на лов, исцелување, добрина и заштита. Покрај тоа што го носи она што е отпечаток на природата: фауната и флората, ѕвездите, месечината, сонцето. Следствено, нивните деца ја носат истата суштина.

Познавањето на Оксоси

Оксоси е орикса, богот ловец на шумата и на сите суштества што ја населуваат. Тој се карактеризира со тоа што е и бог на изобилството, храната. Покрај тоа, на Оксоси се гледа како на цивилизатор и поради неговата состојба како ловец, тој станува ориша што најдобро го претставува она што е најстарото во човековото постоење: борбата за опстанок.

Тој претставува лукавство, интелигенција , претпазливост, решителност. Тоа се атрибути на неговата приказна токму затоа што тој носи само една стрела со себе, па затоа треба да биде прецизен во својата цел. И Оксоси никогаш не промашува со стрела.

Потекло на Оксоси

Оксоси има африканско потекло. се сметаше заловци. Сите ветија дека ќе ги спасат луѓето од канџите на птицата. Сепак, сите не успеаја во обидот да се запре птицата.

Но, одеднаш, Оксотоканксоксо, ловецот на стрела ја препорача својата мајка на вештерките доколку не можеше да ја задржи птицата. Така тој нишани прецизно и ја испука единствената стрела што ја имаше, удирајќи ја и убивајќи ја страшната птица. Тој беше именуван од жителите на Оксоси.

Итан де Оксоси е казнет

Оксоси ловеше потполошки за да му угоди на Олофин. Меѓутоа, трите пати што ги ловел потполошките, тие се извлекле. Кога конечно успеал да му ги предаде потполошките на Олофин, одгледувачот му рекол: „посакај желба и ќе ти се исполни“.

Очоси пак луто извика: „Сакам стрелата да допре до срцата на тие кој ги украде потполошките.“ моите потполошки“. Среде шума се криела мајката на Оксоси, бидејќи се срамела од односот на синот.

Толку плачела што од солзите течеле реки. Имала љубезно срце, толку многу што барала од него да ги ослободи потполошките што ги одгледувала тајно, скриени од нејзиниот татко - Олофин. Така, стрелата го прекрстува нејзиното срце и Оксоси се чувствува виновна. Тој бега збунет и Јемања сигнализира дека му треба малку време да ги поправи работите внатрешно.

Оксоси се враќа во својата куќа и Олофин го казнува, терајќи го секогаш да работи со својот брат Огун. Така, Оксоси користел и тришколки за потполошки на неговиот ѓердан за никогаш да не заборави зошто и кога ја убил сопствената мајка.

Понуди за Оксоси

Оксоси е орикса која му обезбедува храна на телото преку храна . Покрај тоа, тој е ориксата на просперитетот, изобилството, мудроста и знаењето.

Значи, кога размислувате за понудите за Оксоси, важно е да размислите за овие точки. Видете подолу за придонеси за Senhor das Matas.

Oxoxô за Oxóssi

Ритуалната храна на orixás е позната како Oxoxô. Се состои од варена црвена пченка. Вреди да се спомене дека кога се нуди на Оксоси, црвената пченка се меша со меласа – меласата е мед од шеќерна трска.

Покрај црвена пченка со меласа, може да се стават и кришки кокос без лушпи. Оттаму се принесува понудата и доволно е да му се понуди на ориксата, таткото на шумите.

Плодови за Оксоси

Оксоси е ловец, па затоа секогаш е во потрага по храна, а меѓу нив има и овошје. Како понуда, плодовите што им се нудат на Оксоси се: лубеница, зелено грозје, круша, зелен кокос, диња, ананас, кашу.

Овие плодови се познати по тоа што носат хармонија, смиреност и енергија на просперитет. Нагласувајќи дека Оксоси е орикса на изобилството.

Молитва за Оксоси

Оксоси е воин, чувар и мудар човек. Значи, да се каже молитва за него значи да се отворат патиштата повеќемудро и исто така внимавајте на заштитата. Молитвата кон Оксоси е чувство на малку од оваа вена на мудрост, решителност, самоувереност. Оксоси е таткото на шумите, природата и храната.

Со ова, кога се молите за него, станува возможно да се чувствувате уште позаштитени, бидејќи Господарот на шумите штити и го отвора патот. Следниве се две молитви до Оксоси за заштита и уште една молитва за просперитет и заштита.

Молитва до Оксоси за заштита

Кажете ја молитвата до Оксоси за заштита:

„Оксоси , татко од сите шуми, фауна и флора.

Заштити ме од сè што ме успорува, од сè што ме симнува.

Очоси, Господ покрај неговиот лак и твојата стрелката може да ме заштити од сите лоши енергии.

Дајте ми мудрост да се справам со моите проблеми и да ги отворам моите патишта за тие да напредуваат.

Оксоси, голем мајстор во планот

Дај ми ја истата смиреност и решителност како тебе, за да можам да дејствувам.

Oxóssi, Oxóssi, Oxóssi.

Да ги постигнам моите цели .

Okê Arô, Okê Arô, Okê Arô!!!"

Молитва за просперитет и заштита на Оксосите

„Оксоси, Господ нека ме заштити од сето зло на

Оксосите, може Господи ме заштити од сета завист на светот.

Оксоси, Господ нека ги унапреди моите патишта и ми носи среќа мир и спокој.

Оксоси, Господ да ме погледне и да ми го покаже патот

Твојата стрела и твојот лак нека ме штитат и напредуваат во моја корист.

Очоси, нека нема горчина во мене.

Нека има љубов, спокојство.

Оксоси, нека ми бидеш тврдина и затоа те молам да ме заштитиш.

Ок Аро, Ок Аро, Ок Аро!"

Како да дознаете дали сум јас син на Оксоси?

Оксоси е крал на природата, фауната и флората. Тој е ловец на шумите и неговите главни карактеристики се решителност, смиреност, знаење и инстинкт за заштита Тој прави се што е потребно е да го спаси својот народ и да го нахрани.

И неговите деца не се разликуваат, тие имаат карактеристики слични на овие. Децата на Оксоси се најинтровертните деца на ориксите и најтивките. Ја сакаат природата, одлучни се, имаат мирен изглед.

Покрај тоа, тие се чувствителни, дискретни, отсутни, искрени, креативни, лесно се повредуваат, непостојани се и имаат љубезно срце и фер. со овие карактеристики, веројатно сте син на Оксоси.

чувар на ловџиите, бидејќи тие ловеле и им носеле храна на својот народ. Тоа е орикса што е во афро-бразилските религии умбанда и кандомбле.

Во кандомбле, Оксоси има брз танцувачки ритам како да лови и неговата слика е претставена со машка фигура, каде што држи лак и стрела во раката. Оксоси ја има природата во својата суштина, ја фали фауната и флората. Во Бразил, тој се смета за еден од главните орикси.

Оксоси во Бразил

Оксоси во Бразил ја има шумата како свое живеалиште. Како главни инструменти има и лакот и стрелата. Орикса се смета за многу точна и решителна орикса во Бразил, бидејќи со стрела може да ја погоди целта, што го прави вешт.

Оксоси е многу популарен во земјата, во Умбанда се смета за покровител на линијата кабоклос. И преку candomblé тој се смета за крал на нацијата Кето.

Домени на Оксоси

Домите на Оксоси се под силно влијание на неговата суштина. Затоа, тој како главен домен ја има шумата. Токму затоа што се смета за бог на природата и животните. Други домени на Оксоси се земјоделството, изобилството, храната.

Ловот, на пример, е најпримитивната форма на барање храна, така што ова претставува преживување затоа што во минатото луѓето имале потреба да ловат за да се прехранат. Покрај тоаХраброста, одлучноста, интелигенцијата и мудроста на Оксоси го прават единствена ориша и посебен чувар. Орикса ја има земјата како свој елемент.

Земјиниот елемент

Оксоси ги има земјата, шумите, обработливите полиња како свој елемент. Тоа значи дека тој со себе носи фокус, самоувереност, знаење, цврстина, трпение, храброст, агилност. Земјиниот елемент ги носи сите овие карактеристики.

Оксоси учи дека е потребна храброст да се соочиш со пречките и предизвиците. Дека е потребен фокус за да се постигнат целите. Агилност за брзо дејствување, самоувереност да се направи вистинскиот избор. Како и да е, Оксоси има многу доблести и тоа се покажува преку елементот земја.

Животно

Оксоси е орикса што влегува во универзумот на шумите, шумите. Тој е божество на ловот и дивите животни. Тој има контакт со многу видови животни и главно птици.

Од ова ги штити ловците, животните и планинарите, затоа и неговото животно е папагалот. Причината зошто птицата ја има заштитата на Оксоси е затоа што папагалот брзо разбира.

Боја

Како што се гледа во претходните теми, Оксоси ја има шумата како свое главно живеалиште. Значи, бојата што ја симболизира оваа orixá е зелената боја, оваа во пристрасноста на Umbanda.

Во перспективата на candomblé, бојата што ја симболизира Oxóssi е светло сината боја, којапривлекува пријателство. И зелената и светло сината се претстави на природата како што се: реки, шуми, шуми.

Ден во седмицата

Денот во неделата кога Оксоси е осветен е четврток, од умбанда. На овој ден можете да запалите бели, светло зелени или светло сини свеќи, бои кои се негови.

Вреди да се спомене дека на овој ден е интересно да се каже молитва на Оксоси. Во текот на статијата е можно да се знаат две молитви.

Број

Среќниот број на Оксоси е бројот 6. Овој број претставува решителност, хармонија, смиреност, рамнотежа, одговорност, семејство, позитивност.

Значи, Оксоси ги има сите овие елементи и на тој начин со решителност и трпение успева да се избори за она што го сака. Позитивната страна се појавува затоа што тој секогаш ја гледа добрата страна на ситуациите.

Религиозен синкретизам

Религискиот синкретизам се јавува кога две или повеќе религиозни практики се спојуваат и формираат една. Сепак, тие не ја губат својата суштина. Во Бразил, можно е да се набљудуваат неколку религиозни матрици.

Во Бразил, религиозниот синкретизам е забележан особено меѓу католицизмот и афро-бразилските религии. Пример за ова се Оксоси, кој е орика, и Сао Себастиао, кој е христијански светец. Видете повеќе детали подолу.

Што е религиозен синкретизам?

Религискиот синкретизам значи обединување на елементи на две различни религии, но кои имаатсличности. Односно, кога едно или повеќе религиозни верувања се измешани, без да се остави нивната првобитна доктрина и основни карактеристики.

Во Бразил, можно е да се видат некои религиозни синкретизми, но најчест е синкретизмот кој бил направен помеѓу религии Афро-Бразилци, како што се Кандомбле и католицизмот. Покрај тоа, во афро-бразилските религии има неколку орикси, меѓу кои и Оксоси кој има синкретизам со Сао Себастиао.

Кој е Свети Себастијан?

Свети Себастијан е маченик и христијански светец. Тој би умрел за христијанската кауза. Свети Себастијан ги штител христијаните кои биле заробени, давајќи им храна, вода, а понекогаш и ослободувајќи ги христијаните кои биле заробени.

Наскоро царот Диоклецијан бил бесен и наредил да го врзат за дрво и да го гаѓаат со стрела. Затоа, сликата на Сао Себастиао е млад човек со кратка коса со стрели на телото.

Сао Себастиао е светец-заштитник на градот Рио де Жанеиро, како заштитник на спортистите, на оние кои се занимаваат со спорт, стрелци, занаетчии.

Така, како што Сао Себастиао се смета за светец кој ги штити луѓето од глад, Оксоси, ловецот на шумите, секогаш е во потрага по храна за да го снабдува својот народ . Има сличности меѓу двете.

Сао Себастиао и Оксоси

Во религиозниот синкретизам Сао Себастиао е Оксоси, бидејќи како Сао Себастиао, ориксата е заштитник на човештвотопротив гладот. Оксоси е ориша која го одржува телото преку храната. Значи, овие сличности покажуваат дека религиозните верувања се различни, но дека суштината е иста.

Зашто и двајцата постапуваат според потребите на својот народ и на оние кои се блиски и имаат потреба од храна или помош. Во Умбанда, денот на Оксоси е ист како оној на Сао Себастиао токму поради религиозниот синкретизам што се јавува меѓу нив.

Денот на Оксосите

Во религиозниот синкретизам, 20 јануари се слави ден на Оксоси - Сао Себастиао. Прва орика која има голема симболика и е прва што се слави во умбанда.

Така, Сао Себастиао е тој кој се грижи за сите цели. Затоа, јануари е месецот во кој треба да бидете повнимателни на она што го сакате, односно да посветите повеќе внимание на целите што сакате да ги следите и да ги поставите во текот на годината.

Овие цели се побарани од Оксоси. Затоа, во храмовите и календарите на умбанда, денот на Оксоси се слави во јануари.

Карактеристики на децата од Оксоси

Оксоси се карактеризира со потребата да се биде блиску до природата, со фауната и флора. Како орикса на контемплација, присутна е и ценење за она што е убаво и за уметностите.

Покрај тоа, тој се гледа како чувар, воин и мудрец. И децата на Оксоси имаат карактеристики слични на оние на нивниот татко, дури и секоесинот е самец. Видете повеќе подолу.

Карактеристики на децата на Оксоси

Како што се гледа погоре, Оксоси има посебни карактеристики, а исто така и неговите деца. Вреди да се спомене дека секое дете е уникатно, но она што ги прави деца на Оксоси е токму фактот што имаат заеднички карактеристики.

Одарени со силна суштина како онаа на таткото, децата на Оксоси се се карактеризира со тоа што е интровертен, љубезен, дискретен, воздушен, расеан, трпелив. Тие сакаат да размислуваат за природата, тишината, внатрешниот мир и мирот околу нив. Не сакаат расправии и секогаш се подготвени да им помогнат на другите. Исто како Оксоси.

Карактеристики на ќерките на Оксоси

Ќерките на Оксоси имаат карактеристики слични на нивниот татко, како што се смиреноста, чувствителноста да размислуваат за она што е убаво, дарбата за уметноста , тие се дискретни, интровертни, љубезни и многу одлучни. Исто како и нивниот татко, тие ја сакаат природата: сонцето, животните, ѕвездите, водопадите, зеленилото на шумите, бидејќи тоа е она што им носи спокојство и смиреност.

Друга карактеристика што може да се забележи во ќерките на Оксоси го одвлекуваат вниманието, тие се расеани и имаат способност да се изразат - знаат како да се изразат. Покрај тоа, тие се многу емпатични, ставајќи се во кожата на другиот.

Заљубените деца на Оксоси

Децата на Оксоси се чувствителни и љубезни и кога станува збор заљубов имаат многу убав и интензивен капацитет да сакаат. Во љубовта се целосно внимателни, одговорни и спокојни. Тие не ги покажуваат многу своите чувства, но тоа е затоа што се интровертни и срамежливи.

Фактот дека тие се повеќе во нив не значи дека не го чувствуваат тоа, затоа што се обдарени со интензивни чувства и емоции. Бидејќи се чувствуваат премногу, стануваат романтични и чувствителни, сакаат да бидат во друштво на саканата личност и да се чувствуваат сакани. Но, легендата (itan) вели дека децата на Оксоси се непостојани во љубовта.

Itans of Oxóssi

Itans значи „приказни“, „приказни“, „легенди“. Оксоси на своето патување помина низ многу ситуации и затоа има многу Итанци. Некои носат тага, радост и мака. Итаните од Оксоси се исполнети со акција и чувствителност токму затоа што го вклучуваат неговото семејство и луѓето што тој ги штити и сака.

Следниве се неколку легенди за оваа орика која е позната како Господарот на шумите. Покрај тоа зошто е казнет, ​​неговата приказна со птицата и неговата љубовна приказна со Оксум.

Што е Итан?

Зборот Итан има јорупско потекло и значи историја, приказна и легенди. Покрај тоа, Итан значи, конкретно, наративи на системот Наго.

Овие наративи се единствени, бидејќи со себе носат учења, енергии и духовност токму затоа што се поврзани со Оксоси, како што може да се види од

Итан од Оксоси и Оксум

Легендата вели дека Оксоси била маѓепсана од Оксум - таа е орикса и божица на слатката вода, ја претставува женската моќ, чувствителност и мудрост. И Оксоси, ловец на шумите, се заљубил во оваа кралица. Еден ден, Оксоси излегол да лови и да набави храна за својот народ. Но, нешто го натера да го изгуби фокусот: кралицата Оксум, таа пловеше низ нејзините слатки води кога ја забележа Оксоси.

Тој веднаш го прекина ловот и ѝ пријде, веднаш се заљубија. Жителите на Оксоси се почувствувале изневерени и почнале да гаѓаат со стрели кон нив, Оксум го заштитил и го однел во засолниште, далеку од опасност. Тие најдоа засолниште во малото гратче наречено Кету, каде што Оксум страсно му ја даде кралската круна на Оксоси. Така ловецот станал крал Кету.

Итан де Оксоси и птицата

Според легендата, Оксоси ја убил птицата на вештерки за да ја прослави жетвата на јамови што им била понудена на луѓето во голема Забава. Церемонијата се одвивала нормално, додека страшна птица не слетала на покривот на палатата.

Птицата предизвикала паника кај луѓето кои биле на настанот, тие почувствувале страв и биле исплашени. Се запрашаа од каде потекнува птицата, додека не дознаа: птицата ја испратиле вештерките затоа што не биле поканети на прославата.

Птицата се спушти ниско додека кралот не ги повика најдобрите

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.