Orixá Ewa: нејзината историја, храна, квалитети, деца и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Која е ориша Ева?

Ева се смета за ќерка на Нана и Оксала и сестра на Оксумаре, Осаим и Обалуаи. Во повеќето митови, таа е опишана како моќна и убава воин која избрала да живее во целомудрие. Поврзана со чистотата, таа е дама на маглата и маглата, на хоризонтите, на розовото на небото за време на зајдисонце и на целиот космос.

Ева има доминација над убавината и креативноста. Честопати ја нарекуваат „мајка на карактерот“, поради нејзината цврстина на зборот, гледајќи ја како орикса што ја претставува можноста, чувствителноста, шестото сетило, видовитоста и плодноста. Така, можеме да сметаме на Ева дека ќе ја исчисти и ќе донесе хармонија и убавина во околината.

Таа поседува многу мудрост и понестабилна, зборлива и проширена личност. Чистотата на Ева не значи дека таа е наивна, бидејќи гледа надвор од површината и оние што ја предизвикуваат имаат тенденција да завршат изгубени во животот. Како гледач орикса, таа е поврзана со окултното, мимиката, трансценденцијата и бескрајниот циклус на животот.

Следувајќи, можете да дознаете малку повеќе за Ева. Следете ја статијата за да дознаете за нејзината историја, потекло, култ, личност и други интересни информации!

Приказната за Ewá

Да сте иницирани или не, важно е да дознаете за субјектите. За да дознаете дали има смисла да се придружите на Candomblé и да разберете како orixás може да ни помогне, напредности и патишта на волшебноста и убавината, радоста и среќата.

Госпоѓо на маглата, растерај ги облаците од моите патеки; О моќна принцеза! Повикај ги силите на ветровите во моја корист, дождот да ме покрие со благосостојба, твојата круна да ја покрие мојата судбина; о принцеза мајка на окултизмот!

Нека бидам твој изгубен и благословен син и во твоите благодати; маглата што постои во моите чекори денес да биде јасна во утре! Нека биде! Rirô Ewá!"

Понуда на Ewá

Кога и принесувате понуда на Ewá, не заборавајте никогаш да не користите пилешко во подготовката. Ewá не сака кокошки и ги направи својата забранета работа Затоа, не заборавајте да не ставате месо или други делови од пилешкото во адиму за Ева.

Ова се случи затоа што, според легендата, еден ден, откако ја испрал облеката во реката, Ева го подала да суво. Наскоро, пилешко се приближи и колваше. Ова ја налути Ева што мораше повторно да измие сè. Така, Ева го проколна пилешкото, велејќи дека ниту таа, ниту нејзините деца нема да го јадат нејзиното месо. Затоа, погледнете го подолу се главните индикации за давање понуда на Ева!

Адиму за Ева: состојки

Соберете мали количества црн грашок, црн грав, пилешка пченка, слатки компири, суви ракчиња, банана од земјата и варен кокос. Покрај тоа, Ева сака и масло од денде и фарфата направена од него.од бела свеќа.

Адиму до Ева: како да го направите

Состојките сварете ги посебно. Потоа, пржете го гравот и сварете ги компирите и кокосот исечкани на коцки. Ако можете, пропржете ја бананата на палмино масло и послужете ја сечкана. Во сад измешајте сè и запалете ја свеќата. Затоа, поздравете ја Ева на соодветен начин и презентирајте ја вашата понуда. Таа претпочита да прима жртви на бреговите на реките и езерата.

Што има да ни каже Ева?

Имајќи ја предвид историјата и вештините на Ева, таа нè предупредува за важноста да се користи интуицијата. Ова ги растера маглите кои предизвикуваат илузии и ни овозможува да ги видиме работите онакви какви што навистина се. Освен тоа, ни помага да не ги игнорираме даровите што се манифестираат во нас.

Затоа, бара од нас да имаме решителност и цврстина во нашите одлуки и ни помага да разбереме на кои области од животот им треба итна промена - каде треба да бидеме флексибилни и да научиме да се прилагодуваме.

Како орикса на голема сила во женскиот поларитет, Ева ја нагласува големината на трансформациите кои се насочени кон тоа што сме. Односно, кога се менуваме за да решаваме внатрешни прашања, а не поради притисоци наметнати од околината и другите луѓе, овие постапки нè водат кон автентичност.

Жените, особено, не треба да заборават дека вежбањето и познавањето на нивните потенцијали не треба да се обликува имајќи ги копнежите и очекувањата намажите како параметар. Ова е товар што не им треба и не треба да го носат.

Затоа е добра идеја да се направи листа од три можности за развој. Потоа наведете три дејства што водат до оваа цел и потоа побарајте водство од Ewá.

Во оваа статија, можете да видите сè за фасцинантната орикса Ева. Се надеваме дека ви помогнавме подобро да ја запознаете. Затоа, ако го почувствувате повикот, не двоумете се да побарате Candomblé terreiro. Ви посакуваме многу среќа, мудрост и секира!

познавањето на приказните и ритуалите на едни со други е дел од познавањето и се однесува на овие древни души. Подолу, погледнете ја приказната за Ева!

Ева во Кандомбле

Ева е женска орика почестена повеќе во Кандомбле отколку во Умбанда. Само неколку многу традиционални тереиро лоцирани во Баија изведуваат ритуали насочени кон Ева, бидејќи се посложени и помладите генерации не знаат многу за неа. Знаењето стекнато за Ева потекнува од култот на Ифа и неговите трактати.

Ова и фактот дека Оксум е уште една орикса на водите доведува до нејзина конфузија со Ева. Ова се случува и со Ианса, поради сличните бои, прибор и пеење - понекогаш, трите дури се гледаат како едно.

Така, тереироите во Баија што ја обожаваат Ева се Гантоис, Куќата на Оксумаре, Куќата Obé Ogum Ebé Axé Ecô и Ilê Axé Opô Afonjá.

Нејзиното потекло

Поврзаноста на Ева со водата доаѓа од неговиот дом и неговиот главен извор на сила е истоимената река лоцирана во Нигерија, во државата Огун. Понатаму, некои контроверзни варијации во митологијата тврдат дека нејзиниот култ бил впиен во пантеонот Јоруба, почнувајќи од народот Махи.

Ева ја измамил смртта

Ева е опишана како многу храбар и кој ја измамил смртта неколку пати. Една од тие прилики беше денот кога носеше облека во големо корито наречено игба, до работ на реката.река. Додека ги миел, забележал човек кој очајно трча кон него. Ева се чувствуваше принудена да му помогне, криејќи го внатре во игба.

Кога Ику (смртта) се приближи, праша каде е тој човек, Ева смирено одговори дека го видел како оди по реката. Ику помина покрај момчето, кое се претстави како Ифа и и понуди да се ожени со неа. Ева не го прифати барањето, но токму од Ифа дозна за видовитоста.

Ева и Ксанго

Бидејќи Ксанго беше голем љубител и Ева имаше посебна убавина, тој беше еден од многуте кои се обидоа да ја освојат, без успех. Еден ден, Ксанго танцуваше над една од териториите на Ева и таа го исмеваше. Затоа Ксанго не се откажа и рече дека ќе прави што сака и каде сака.

Ева замина, земајќи ја со себе маглата што го покрива местото. Тоа го натерало да сфати дека местото се гробишта и станал тажен. Ксанго на крајот си замина, бидејќи смртта е единственото нешто од кое се плаши. Понатаму, фактот што таа го сака мирот на гробиштата е нешто што прави Ева да биде поврзана со Ианса.

Ева и неговиот брат Оксумаре

Според митологијата, Нана навистина сакала Ева да се омажи, бидејќи ја најде својата ќерка многу осамена. Сепак, Ева претпочиташе да биде сама и да се фокусира на заштита на се што е чисто и вистинито. Затоа, Ева побарала помош од Оксумаре, кој ја одвел до крајот на виножитото, каде што никој никогаш не стигнал.Така, Ева стана одговорна за белата лента на виножитото и од таму Ева ја прави ноќта да се појави.

Бидејќи тој сака да танцува покрај Оксумаре и двајцата се одговорни за виножитото, некои тие ги гледаат како нивната сопруга или женска колешка. Општ консензус е дека тие се браќа кои делат атрибути и симболики - меѓу нив и змијата. Но, онаа што Ева ја носи со себе е помала.

Заштитничка на девиците и сè што не е допрено

Откако никогаш не се омажила, Ева е заштитничка на девиците и на нештата што имаат никогаш не биле допрени, биле истражени. Ова ја прави и регент на зачуваните шуми, реки или езера, места каде што не е можно да се плива, животни кои се камуфлираат себеси и човештвото како целина.

Santa Luzia во синкретизам

Ewá практично нема култ во Умбанда. Сепак, неговиот најблизок католички еквивалент е Санта Лузија - заштитник на луѓето со проблеми со видот и офталмолозите. Тие ги визуелизираат сите патишта на душата, а ги поврзува и самата видовитост.

Според приказната, Света Лузија од Сиракуза била млада девица чија мајка била болна долго време. Во потрага по лек за хеморагијата на нејзината мајка, Лузија ја придружувала до гробот на Санта Агата. Таму, Санта Лузија имаше визија во која Санта Агата рече дека таа самата може да го направи чудото. После тоа и рекол на мајка си дека таатаа беше исцелена.

По чудото, Лузија го откри својот личен завет за посветување на Исус Христос како девица. Со почитување на нејзината одлука, Санта Лузија можеше да го донира својот мираз и други материјални добра на сиромашните и да се фокусира на духовната страна. Таа била осудена на царот од пагански додворувач, ѝ ги извадил очите и ѝ ја отсекле главата.

Дедо Лузија била маченичка на 21-годишна возраст, затоа што не се откажала од својата чистота и својата вера. На тој начин, дури и откако ги изгубила очите, Санта Лузија ги гледа најдобрите патеки, оние кои го надминуваат физичкиот свет. Ева е исто така девица и ја користи својата интуиција за да види што допрва ќе се случи, додека таа изгледа под маглата што ги дели световите.

Квалитетите на Ева

Како и сите Како и другите орикса , Ева има многу аспекти поврзани со сопствената историја, нејзината симболологија и нејзините способности. Овие аспекти, наречени квалитети, обично се поврзуваат со орикси и специфични ситуации. Ајде да ги видиме квалитетите на Ewá подолу!

Ewá Owo

Orixá Ewá се вика Ewá Owó, кога е поврзана со сè што е окултно и мистериозно. Таа е орикса на играта бузиос, а нејзиниот оду е Обеогунда. Покрај тоа, тој носи облека од розова ткаенина и додатоци со школки од каури, појавувајќи се покрај Ианса, Оксоси и Осаим.

Ewá Bamiô

Според митологиите, Bamiô е аспектот на Ева поврзаните бои, камења и благородни метали. Затоа, оришатаобично носат ѓердани со мониста од различни бои и е директно поврзана со Осаим.

Ewá Fagemy

Ewá Fagemi е аспектот на оваа орика пред маѓепсаните и кристални реки и езера, што го прави виножитото видливо во близина водопади. Таа носи проѕирна облека од ткаенина и шарени кристални ѓердани. Понатаму, тој е поврзан со Oxum, Oxumaré, Ayrá и Oxalá.

Ewá Gyran

Според неговите атрибути, Ewá Gyran е квалитетот на Ewá што управува со зраците на сонцето, лакот двоен ирис и општиот преглед на виножитото. Таа користи бела боја и водичи украсени со кристали и е поврзана со Oxumarê, Oxum, Omolu/Obaluaiê и Oxalá.

Ewá Gebeuyin

Gebeuyin е главниот квалитет на orixá Ewá. Таа е Ева во нејзината најисконска состојба, која владее со ветровите и маглата. Покрај тоа, таа е одговорна за прикривањето и трансформацијата на нештата.

Во нејзините физички атрибути, таа носи црвена и жолта облека и црвени водичи ишарани со жолта боја. Таа е видена со Oxumarê, Omolu, Iansã, Oxum и Nanã.

Ewá Salamin

За orixá Ewá, Саламин е нејзиниот млад, воин и ловец. Ова е квалитетот на Ewá поврзан со девствени шуми, како и со Месечината и нејзините фази. Покрај тоа, нејзината облека потсетува на лов и носи сребрени украси, поврзани со Оксоси и Иемања.

Карактеристики на синовите и ќерките на Ева

Во рамките на Candomblé terreiros, Ewá е орикса штообично се качува само на женски глави. Така, таа традиционално имала само женски или женски наклонети деца на светци. Затоа, подолу наведуваме некои карактеристики на ќерките на Ева. Проверете!

Влијателни

Ќерките на Ева имаат тенденција да бидат многу влијателни луѓе. Тие дозволуваат да бидат приспособени и обликувани од другите за да можат подобро да одговараат на средина или ситуација. Затоа, тие можат да се претстават како зборливи и весели на помалку софистицирани места или како тивки и воздржани жени во високото општество.

Приврзани за богатството

Според оваа орикса, ќерките на Ева се многу љубител на комплименти и комплименти. Тие се приврзани за материјалниот и убавиот свет и затоа носат убава облека и се обидуваат да покажат други знаци на богатство. Затоа, не е невообичаено да се обидат да ги следат модните трендови.

Темперамент со двојности

Поради нивната калаплива карактеристика, ќерките на Ева обично прикажуваат сосема спротивни аспекти во нивната личност. Затоа, тие може да изгледаат како многу постари отколку што навистина се. Покрај тоа, тие исто така имаат тенденција да звучат пријателски во еден момент, а арогантно во друг.

Егзотична убавина

Како и Ева, многу сензуална жена, нејзините ќерки се шармантни и ја наследуваат нејзината егзотична убавина. Како и оришата, тие имаат тенденција да ја ценат осаменоста и можат да развијат вештини за гатање. Покрај тоазгора на тоа, со нивниот поглед фокусиран на она што е длабоко или внатре, тие може да имаат потешкотии да се концентрираат на надворешни стимули.

Да се ​​поврземе со Ewá

Ако сакаме да се поврземе со Ewá и ве молиме неа, треба да ги знаеме нејзините вкусови и вистинскиот начин да поднесеме барање или да приложиме понуда. Затоа, во темите подолу, наведовме некои од најрелевантните ставки. Проверете!

Ден во годината на Ева

Света Лузија или Луција де Сиракуза умреле маченички на 13 декември 304 година. Затоа, поради синкретизам, ова е главниот ден во годината во кој Ева се слави во Тереирос. На тој ден, придонесите и барањата до Ewá се интензивираат.

Ден на седмицата на Ewá

Деновите во седмицата секогаш се меѓу областите на ориксите. Затоа, секоја ориша има своја и, со Ева, ова не се разликува. Денот во неделата во кој присуството и моќта на Ева се најсилни е вторник.

Поздрав до Ева

За време на ритуалите Умбанда и Кандомбле, ориксите се поздравуваат на специфичен начин, како знак на почит во форма на поздрав. Затоа, поздравот до Ewá е „Ri Ró Ewá!“. На јорупски, овој термин значи „слатка и блага Ева“.

Симбол на Ева

Постојат неколку елементи што симболично ја претставуваат орикса Ева, почнувајќи од змиите (главно шарените и отровните оние) и змиитезавиткани околу себе. Покрај тоа, уште еден симбол на Ewá е игба адо калаба, што е тиква со ленти од рафија. Харпунот го претставува неговиот воин аспект, како и бакарниот меч и лирата.

Боите на Ева

Ева е симбол на орикса на чистота, женственост и сензуалност. Затоа, нејзините ќерки и медиуми носат облека и водичи во бои како жолта, розова, корална и светло црвена, што ја претставува неа. Покрај тоа, Ева исто така многу ги сака црвените цвеќиња во даровите што и се принесуваат.

Елемент на Ева

Бидејќи главниот извор на моќ на ориксата Ева е река, водата е една на елементите со кои владее таа. Толку многу што Ева е таа која знае да ја промени водата од течна во гасовита состојба, да создава облаци и да врне. Покрај тоа, таа е и љубовница на маглата, маглата и виножитата, заедно со Оксумаре, и е таа што се грижи за линијата на хоризонтите.

Молитва до Ева

Кој должи најмногу обврски кон Ева се неговите ќерки на свети, како и со која било орика. Но, тоа не значи дека другите луѓе не можат да се обратат до Ева ако мислат дека таа може да им помогне. Еден начин да го направите ова е преку молитва. Најдобрата молитва е онаа направена со наши зборови. Но, ако сакате, можете да го кажете следново:

„Госпоѓа на розево небо, дама на енигматските попладневни часови; дама на бурните облаци, будење виножито.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.