Самоспознание: љубов, работа, духовност и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е самоспознавање?

Самоспознавањето е широк концепт кој главно вклучува свесност за вашето Јас, вашите желби, стравови, несигурности, верувања и вредности. Ова е широко распространето сфаќање уште од античките филозофи, кои веќе ја сигнализирале важноста да се познаваат внатрешните мистерии на битието, покрај надворешните.

Разбирањето на вашите чувства е исклучително корисно, бидејќи тоа води кон разбирање на вашето однесување, вашиот однос со другите луѓе, па дури и за некои ваши навики кои претходно биле неразбирливи. Ви помага да најдете рамнотежа во вашиот живот.

Постојат неколку видови на практики кои ќе ви помогнат на вашето патување до самоспознавање, покрај тоа што ќе ви помогнат во вашата духовност и во вашиот професионален живот. Затоа, доколку сакате да уживате во сите предности на самоспознавањето, следете ја оваа статија до крај!

Самоспознавање и духовност

Иако некои луѓе не го разбираат тоа лесно, духовноста е тесно поврзана со самоспознанието. На крајот на краиштата, духовноста е за разбирање на вашите верувања, вредности и цел. Сега сфатете малку повеќе за спознанието на вашето вистинско јас!

Познавањето на вашето вистинско јас

Да знаете што ве движи, што ве возбудува, како и што ве парализира и предизвикува страв дека е фундаментално е. Сите ние имаме различнивнимателен кога добиваме каков било вид критики или пофалби, за да немаме негативни реакции и да го апсорбираме она што е најдобро за нас.

Имајте емпатија

Чин на ставање во кожата на другиот е од суштинско значење за да го развиете вашето самоспознавање. Откако ќе почнете да ги забележувате емоциите што ги чувствува другата личност, ќе почнете да ги разбирате сопствените емоции. Па, често она што му пречи на другиот може да ви пречи и вам.

Читајте висококвалитетна фикција

Читањето ви овозможува да се потопите во светот на ликовите опишани таму. Кога читате висококвалитетна фикција, влегувате во нивниот свет и почнувате да го разбирате начинот на кој размислуваат и ги чувствуваат своите емоции. Овие мисли се пренесуваат во вашиот живот и наскоро почнувате да ги забележувате овие влијанија.

Добрата фикција ве учи да размислувате за различни контексти, различни ликови, но ништо од тоа не ја намалува вредноста на човечките емоции. Љубовта, тагата, осаменоста, среќата се универзални вредности и справувањето со нив го отвора патот до вашето самоспознавање.

Злоупотреба на алатките за самоспознавање

Нема ограничувања за да достигнете го вашето самоспознавање, слободно злоупотребувајте ги практиките што ќе ви помогнат во вашата потрага. Можете да изберете какви било алатки сè додека сметате дека тие работат и ве прават среќни.добро. Тоа може да биде астрологија, тарот, медитација или пишување дневник.

Опкружете се со добри луѓе

Семејството и пријателите можат да ви помогнат на вашиот пат да го разбудите најдоброто од вас. Тие имаат поинаква перцепција за тоа кој сте вие, зборуваат за вашите ставови и се свесни за секој детал. Набљудувајте се и обидете се да разберете кој сте, овие разговори ќе бидат основни во вашето патување кон самоспознавање.

Дали самоспознавањето е достапно за секого?

Самоспознавањето треба и може да го практикува секој. Иако многумина се оддалечуваат од себе и, следствено, живеат несреќен живот, нема пречки за практикување на самоспознавање. На крајот на краиштата, знаењето за себе е бесплатно и во основа бара од вас да се погледнете себеси.

Затоа, одвојте малку време за себе, набљудувајте ги вашите ставови, желби, грешки и успеси. На почетокот нема да биде толку лесно, но со текот на времето ќе научите да се почитувате себеси и на тој начин да барате почит и доверба во сите ваши врски.

Барајте во вашите односи да ја стимулирате потрагата по самоспознавање. На овој начин, не само што ќе имате корист, туку ќе имаат корист и оние што ги сакате, фаворизирајќи создавање на средина на мир и љубов.

вештини, квалитети и недостатоци и тие се дел од она што сме ние. Сепак, нивното разбирање ни помага да го искористиме најдоброто од секоја наша карактеристика, како и да се справиме со дефектите што ги имаме.

На овој начин, со разбирање како работите, полесно е да ги постигнете вашите цели и , пред сè, , разберете дали целите што ги поставивте се навистина позитивни за вашиот живот. Ако се така, вашиот раст ќе биде многу полесен и помирен, бидејќи нема да се борите со себе, туку да работите заедно со вашите емоции и желби.

Знаејќи се себеси

Веќе мора да имате ја слушнал познатата фраза од грчкиот филозоф Сократ, „Спознај се себеси“, таа е референца во западниот свет и го одразува целото негово размислување. Потрагата по самоспознание е од фундаментално значење за да постигнете урамнотежен, автентичен и среќен живот.

Зрелоста во животот ќе ја достигнете само со искуство, тој е полн со искушенија и најголемиот предизвик што треба да го надминете сте вие . Да, често престануваме да се набљудуваме за да бидеме свесни за другиот. Ја забораваме посветеноста што ја имаме со нашите животи и се споредуваме со модели кои не одговараат на нашата реалност.

Самоспознавањето во љубовта

Самоспознавањето е клучната точка на љубовните врски, било да е тоа со себе, со членовите на вашето семејство и исто така во љубовните врски. Неопходно е да се знаедлабоко, така што овие средби на душата се корисни за двете страни.

Во овој дел ќе ја разберете улогата на самоспознанието за самољубие и за другите врски и, на тој начин, ќе знаете како да изградите синдикати засновани на доверба и дружење.

Оние кои се сакаат, сакаат подобро

Ќе ги сакате другите подобро само кога прво се сакате себеси. Самоспознанието е пат на прифаќање, прво мора да се прифатиш себеси таков каков што си. Ова може да биде тежок пат, бидејќи ќе бара од вас да ги прифатите вашите недостатоци за да разберете што треба да се промени во вашиот живот.

Да обрнувате внимание на себе значи дека ќе се грижите за вашата најголема предност . Грижејќи се за вашата самодоверба, вашата фигура и вашиот духовен живот, ќе ја најдете вашата рамнотежа. Само така ќе го пронајдете патот до изобилството и ќе се чувствувате способни не само да се сакате себеси, туку и да го сакате ближниот.

Наспроти надворешните влијанија

Во општеството во кое живееме каде што одржувањето на изгледот е приоритет, на крајот стануваме жртви на колективот. Живееме обидувајќи се да ги изненадиме другите и да престанеме да се грижиме за најважното нешто, за себе. Наскоро сакаме да бидеме најдобри во сè и да станеме робови на нашите референци.

Сепак, не секогаш успеваме да го следиме животниот модел на нашите идоли. Почнуваме да се потценуваме себеси како човечки суштества и престануваме да се сакаме себеси затоа што неги исполнуваме очекувањата на општеството.

На патот кон самоспознавање треба да направите избор. Овој чекор ќе дефинира како ќе се позиционирате во вашиот живот од сега па натаму. За да се справите со надворешните влијанија, прво ќе треба да создадете лична свест за тоа кои сте и што навистина сакате да бидете.

Самоспознавање и односи

Љубовта буди длабоки чувства во нашите животи, се чувствуваме исполнети со ова чувство и целосно задоволни од животот. Здравата љубов ќе биде можна само кога врската е изградена околу почит, пријателство и дијалог. Самоспознавањето во односите е неопходно за да ги контролирате вашите емоции.

Учењето да се справите со вашите емоции е од фундаментално значење за врските, бидејќи точно ќе знаете што барате и како да создадете неагресивна комуникација со вашиот партнер . Односите се полни со предизвици, справувањето еден со друг ќе бара од вас да го вежбате вашето трпение и емпатија за да се задоволите себе си и партнерот.

Сакањето и да бидете сакани со малку ставови

Вашиот секојдневен живот често создава непријатни ситуации и работната рутина врши притисок врз вас, генерирајќи вознемиреност и стрес. За овие чувства да не влијаат на вас, ќе зависи од начинот на кој се справувате со светот.

Човечките суштества имаат лоша навика среќата да ја бараат во она што го немаат, затоа еТреба да вежбам љубов кон малите нешта. Наскоро, ќе биде неопходно во нивните ставови да се бара потребната леснотија за да се сака и да биде сакан. Не се преоптоварувајте со негативни мисли, запомнете дека животот е краток, па ваша обврска е да го направите одличен!

Важноста на самоспознавање на работа

Друг сектор од вашиот животот дека самоспознавањето е од големо значење е во работната средина. На крајот на краиштата, работното место е исто така место на социјални интеракции, конфликтни желби и постигнување цели. Продолжете со читање и научете како да го продлабочите своето самоспознавање и да ги откриете вашите силни страни во вашиот професионален живот!

Подобро справување со стресот

Со самоспознавањето ќе откриете како вашата рутина влијае на вас, наскоро ќе станете ќе ве натера да можете да разликувате дали е позитивно или негативно за вас. Кога ќе почувствувате дека сте под стрес или иритирани, ќе бидете свесни за причините што ве доведоа до таа состојба на напнатост.

Познавањето на овие врвови и нивните предизвикувачи ќе ви помогне да ги предвидите овие моменти. Исто така, ќе можете да го организирате вашиот секојдневен живот за да го направите полесен и потечен, без потреба да привлекувате толку многу негативни емоции како што е болката.

Бидете внимателни на вашиот секојдневен живот, запишете што се чувствувате ако е потребно и ќе почнете подобро да се справувате со стресот.

Управувајте со вашето време подобро

Обидете се да го знаете вашетоограничувања за да знаете како работите и како можете да го подобрите. Често создаваме цели во нашите животи во време што не се совпаѓа со нашата реалност. Наскоро, почнуваме да се чувствуваме вознемирени и да се обвинуваме себеси што не ги исполнуваме нашите задачи.

Анализирајте се, запишете ја вашата рутина и набљудувајте го времето кога ги извршувате вашите активности. Ова ќе ви помогне да бидете повеќе свесни за вистинското време што ви треба за да ги завршите. Покрај тоа што ќе ви помогне подобро да управувате со вашето време, ќе ги избегнете овие моменти на болка и стрес помагајќи ви да ја постигнете вашата благосостојба.

Разбирање на влијанието на вашите емоции

Емоциите директно влијае на нашето одлучување и на тоа како го гледаме светот. Доброто познавање на вашата емоционална состојба ќе ви помогне да го разберете нејзиното влијание врз вашиот живот, покрај тоа што ќе биде корисно за вас и за луѓето околу вас.

Ако се чувствувате под стрес, на пример, треба да барате да го разберете изворот на вашиот стрес и како да интервенирате. На овој начин ќе се справите со вашето расположение на позитивен начин, секогаш барајќи решенија за да ве направат посреќни и да не ја симнете вашата иритација на другите луѓе.

Добивање подобра критика

За многумина, справувањето со со критика е тешко. Во тоа може да ви помогне самоспознавањето, кое ќе ве научи да примате критики конструктивно. Одбивање на негативниот дел и преземање за себесамо она што ќе донесе одредено подобрување во вашиот живот.

Нема да ви помогне ниту да бидете во одбрана, особено ако сте негативно погодени од критиките. Дискутирајте ако е потребно, но секогаш барајте позитивни одговори за вашиот живот. На овој начин ќе се справите со сите критики на начин што нема да ве засегнати, туку да ја барате вашата еволуција.

Практики за развивање на самоспознавање

Сега кога знаете за важноста на самоспознавањето за вас, вашите врски и вашиот професионален живот, дојдете со нас да научите техники за да го развиете. Можно е да се промовира самоспознавање преку терапии, пишување, медитација и многу повеќе!

Земете терапија

Постојат голем број на терапии кои можете да ги користите во процесот на вашето самоспознавање. Од традиционални до алтернативи, сè ќе зависи од критериумите што ќе ги поставите за себе и што најмногу одговара на вашите цели и верувања.

Ако се консултирате со психолог, на пример, можете да следите повеќе терапевтски линии како бихејвиористичка , хуманистички, аналитички, когнитивно-бихејвиорални, меѓу другото. Ако одите кај психоаналитичар, има фројдовски, јунговски, лакански линии и многу други.

Преку алтернативна медицина имате и можност да следите холистички терапии, во кои има најразновидни практики како што е ајурведата. хромотерапија,реики, акупунктура, ароматерапија и многу други. Проценете ги сите можности и побарајте ја онаа за која верувате дека ќе ви донесе најголема корист.

Напишете дневник

Пишувањето е одличен процес на асимилација на мислите, бидејќи помага да се одрази и детално анализирајте ги вашите проблеми. Со регистрирање на вашите мисли и емоции, ќе имате поголема свесност за она што се случува во вас.

Потоа ќе можете да барате решенија за справување со вашите грижи, покрај тоа што ќе ве наведе да имате поголемо разбирање за себе си. Направете навика да пишувате за вашиот ден пред спиење, на пример. Направете дијалог со себе, ова секако ќе ви помогне во процесот на самоспознавање.

Најдете време за себе

Многу пати сме полни со обврски во текот на неделата, живееме исцрпувачки живот без време за одмор. Престануваме да одвојуваме време за себе затоа што мислиме дека тоа е непотребно и се преоптоваруваме со обврски. Сепак, одвојувањето време за себе е од фундаментално значење за секое човечко суштество.

Кога сме расеани со пријателите или правиме активности што нè опуштаат, почнуваме да дејствуваме без грижа. Одвојте време да се опуштите, обидете се да резервирате најмалку 30 минути од вашиот ден и ќе ја почувствувате разликата.

Вежбајте свесност

Миндфузноста е категорија на медитација која вежба вниманиеполн. Преку вашата пракса ќе можете подобро да се концентрирате и да имате поголем фокус на вашите активности. Оваа вежба е тесно поврзана со дишењето и се обидува преку него да го врати вашето внимание на вашето тело.

На овој начин ќе бидете присутни во вашата рутина и ќе бидете внимателни на вашите емоции и мисли. Наскоро, кога ќе се појават ситуации кои ќе ве стресат, ќе знаете како да постапите, не дозволувајќи овие негативни чувства да влијаат на вас.

Научете да слушате

Слушањето е чин кој бара внимание не само кај другите, туку и во средината во која се наоѓате. Наскоро, со учењето да слушате, ќе се чувствувате поприсутни со вашето тело и емоции. Звуците ќе ве натераат поинтензивно да ја согледате вашата реалност.

Значи, обидот да бидете подобар слушател ќе ви помогне подобро да се запознаете себеси, а исто така ќе ви помогне да имате поголема емпатија. Бидејќи токму во овој гест на слушање ќе создадете подлабока врска со вашите пријатели и семејството.

Прифатете ги критиките и пофалбите

Многу пати сме заробени во нашето его, ние остануваме такви фокусирани на нашите мисли дека го забораваме постоењето на другиот. Неуспехот да се обрне внимание на вашето присуство. Општо земено, токму во овие моменти престануваме да ги слушаме пофалбите и стануваме под влијание на критиките.

Престануваме да ја асимилираме критиката на позитивен начин и наскоро нè вознемирува она што се зборува за нас. Затоа, неопходно е да се биде

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.