Santa Rita de Cássia: историја, посветеност, симболика, чуда и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Кој е Санта Рита де Касија?

Санта Рита де Касија беше единствената ќерка на Антонио Манчини и Амата Фери. Таа е родена во Италија во мај 1381 година. Нејзините родители многу сакале да се молат. За време на животот и по нејзината смрт, таа беше молитвена жена, која секогаш се молеше за најбедните. Таа почина од туберкулоза.

По нејзината смрт, нејзиното име беше поврзано со неколку чуда и оттогаш таа е позната како моќен посредник. Во 1900 година, Санта Рита де Касија беше официјално прогласена за светец. Беа потребни три чуда за да се докаже дека верниците можат без никаков страв да му се молат на овој моќен светец. Санта Рита е популарно позната како „светец заштитник на невозможните причини“. Сакате да дознаете повеќе за Santa Rita de Cássia? Погледнете ја оваа статија!

Приказната за Санта Рита де Касија

Света Рита де Касија отсекогаш била жена на молитва, загрижена за потребите на луѓето. Нејзината приказна служи како инспирација за сите верници, за нејзиниот живот посветен на правење добро за другите и молитва. Проверете повеќе за нејзината приказна!

Животот на Санта Рита де Касија

Света Рита де Касија имала желба да биде религиозна, но нејзините родители договориле брак за неа, како и обично на времето. Човекот избран за нејзин сопруг беше Паоло Фердинандо. Тој и бил неверен на Рита, пиел премногу и ја натерал сопругата да страда цели 18 години.Затоа, 22 мај беше посветен на прославата на Санта Рита де Касија. Таа беше жена со вера која секогаш се трудеше да прави добро.

Молитвата на Света Рита Касијанска

„О моќна и славна Света Рита Касијанска, ете, пред твоите нозе, беспомошна душа која има потреба од помош, се обраќа кон тебе со слатка надеж да биде одговорена од тебе, која ја има титулата светец на невозможни и очајни случаи. О, драг светец, заинтересирај се за мојата кауза, посредувај се кај Бога да ми ја даде благодатта што ми е потребна (постави го барањето).

Не дозволувај да ги оставам твоите нозе без да ме служат. Ако има некоја пречка во мене што ме спречува да ја достигнам благодатта што ја молам, помогни ми да ја отстранам. Вклучи ја мојата наредба во твоите скапоцени заслуги и презентирај ја на твојот небесен сопруг, Исус, во заедница со твојата молитва. О, Дедо Рита, ја ставам сета моја доверба во тебе. Преку тебе, тивко ја чекам благодатта што ја барам од тебе. Санта Рита, застапник на невозможното, моли се за нас“.

Triduum to Santa Rita de Cássia

Започнете со молитва слава на Отецот како почетна молитва секој ден:

„Боже, кој удостои да ѝ даде на света Рита таква благодат што, имитирајќи те во љубовта кон непријателите, ги носеше во своето срце и челото знаците на твоето милосрдие и страдање, дај, молиме, преку нејзино посредување изаслуги, да ги љубиме нашите непријатели и, со трн на ужас, вечно да размислуваме за болките на вашата страст и да заслужиме да ја добиеме наградата ветена на кротките и смирените со срце. Од нашиот Господ Исус Христос. Амин."

1-ви ден

"О моќна Санта Рита, застапувај во секоја итна кауза, љубезно слушај ги молбите на вознемиреното срце и удоволувај да ја добиеш за мене благодатта што толку многу јас потреба“ (Молете се на наш Оче, здраво Марија и слава на Отецот).

2-ри ден

„О моќен Санта Рита, адвокат во очајни случаи, уверен во моќта на твојата посредување, се обраќам кон тебе. Почести да ја благослови мојата цврста надеж дека ќе ја добијам, преку твоето посредување, благодатта што ми е толку потребна.“ (Молете се на Оче наш, здраво Марија и слава).

3 ден

„О моќна Санта Рита, помош во последен момент, ти се обраќам полн со вера и љубов, бидејќи ти си моето последно засолниште во оваа неволја. Посредувај се за мене, и јас ќе те благословувам за сета вечност.“ (Молете се на Оче наш, здраво Марија и слава на Отецот).

Сочувство до Санта Рита де Касија за просперитет

Симпатиите постојано се поврзуваат со суеверие и магија. Тие вообичаено ги практикуваат повеќето Бразилци. За да добиете помош од Санта Рита де Касија за да имате просперитет, започнете со молење на Salve-Rainha во пофалба за неа. Потоа запалете куп бели свеќина чинија, наутро.

На крајот, изговорете ја следната молитва: „Со помош на Бога и Санта Рита де Касија, светицата на невозможното, ќе го надминам она што ми треба. Амин“. Она што останало од свеќите фрлете го во ѓубре и користете го чинијата нормално.

Сочувство до Санта Рита де Касија за невозможното

За да го исполните ова сочувство, мора да држите слика од Санта Рита de Cássia , може да биде дури и светец од хартија и со вера молете ја следнава молитва: „О славна Санта Рита де Касија, вие кои бевте неверојатни учесници во болната страст на нашиот Господ Исус Христос, добијте ми ја благодатта да страдам со оставка сите пердуви на овој живот и заштити ме во сите мои потреби. Амин“.

Носете ја сликата секогаш со вас. Само тогаш симпатијата ќе стапи на сила и ќе ја видите невозможната причина што сте ја побарале да се реализира пред вашите очи.

Зошто Санта Рита де Касија е светица од невозможни причини?

Дедо Рита има историја полна со чуда. Нејзиното сопствено влегување во манастирот било чудесно. Бидејќи била вдовица и мајка, во тоа време не можела да биде примена во религиозните наредби. Таа дури се обидела три пати пред да успее да влезе. Според религиозното предание, во одредена ноќ таа видела тројца светци.

Во миг на занес, во зори ја воделе Рита во манастирот, со заклучена врата.Тоа беше крајниот доказ за божествената интервенција, па беше прифатено. Таа не е случајно покровителка на невозможните причини.

Овој наслов е поврзан со нејзината животна приказна. Санта Рита живееше околу 40 години во религиозниот ред и го посвети својот живот на молитвата, а името што го доби исто така е поврзано со фактот дека таа доби сè што побара од Бога поради нејзината молитвена рутина.

години стар. Таа имаше две деца со Паоло и беше многу трпелива со него. И покрај страдањата, таа никогаш не престана да се моли за неговото преобраќање.

Конечно, молбите на Рита беа одговорени и Паоло се преобрати. Тој се смени на таков начин што жените од градот дојдоа кај Рита за совет. За жал, Паоло создаде неколку непријателства додека не беше преобратен. Еден ден бил убиен кога заминал на работа, неговите две деца се заколнале на одмазда на убиецот, но Рита се молела да не го направат овој грев. Нивните деца смртно се разболеле, но се преобратиле. Ова го прекина циклусот на омраза што ќе трае со години.

Santa Rita de Cássia во манастирот

Santa Rita de Cássia, сега кога таа беше сама со смртта на нејзиниот сопруг и двете деца , сакаше да влезе во манастирот на сестрите Августин. Тие, сепак, се сомневаа во нејзиниот повик, со оглед на тоа што таа се омажила, сопругот и бил убиен, а двете деца и умреле од чума. Поради тоа, тие не сакале да ја примат Рита во манастирот.

Една ноќ, додека спиела, Рита слушнала глас кој вели: „Рита. Рита. Рита“. Потоа, кога ја отворила вратата, ги видела Сан Франциско, Сан Николас и Сан Хуан Баптист. Ја замолиле Рита да ги придружува и откако прошетала по улиците почувствувала мало туркање. Таа паднала во екстаза, а кога дошла била внатре во манастирот со вратитезаклучен. Калуѓерките не можеле да го негираат тоа и го признале. Рита живееше таму четириесет години.

Света Рита Касија и трнот

Додека се молеше во подножјето на крстот, света Рита Касија го замоли Исус за да може барем да почувствува малку од болката што ја чувствувал во моментот на распнувањето. Со тоа, еден од трњата на Христовата круна му се заглавил во главата и Дедо Рита почувствувал малку од страшната болка што ја претрпел Исус.

Овој трн предизвикал голема рана кај Санта Рита, на тој начин што таа мораше да биде изолирана од другите сестри. Со тоа почнала уште повеќе да се моли и да постира. Санта Рита де Касија ја имаше раната цели 15 години. Таа беше исцелена дури кога го посети Рим во светата година. Меѓутоа, кога се вратил во манастирот, раната повторно се отворила.

Смртта на Санта Рита де Касија

На 22 мај 1457 година, манастирското ѕвоно почнало да ѕвони само по себе, без никакви очигледни причина . Санта Рита де Касија имаше 76 години и раната и беше зарасната. Нејзиното тело неочекувано почна да зрачи со мирис на рози и калуѓерка по име Катарина Манчини, која во тоа време имаше парализирана рака, беше излечена едноставно со прегрнување на Дедо Рита на нејзината смртна постела.

На местото на нејзината рана. Санта Рита се појави црвена дамка која издишуваше небесен парфем и која ги воодушеви сите. По кратко време, толпа луѓе дошле да ја видат. Со тоа морааоднесете го нејзиното тело во црквата и таму е до денес, издишувајќи мек парфем кој ги импресионира сите.

Посветеност на Santa Rita de Cássia

Во Рим, во 1627 година, Santa Rita Cassia беше прогласен за блажен. Тоа го направи папата Урбан VIII. Неговата канонизација е направена во 1900 година, поточно на 24 мај, од страна на папата Лав XIII и неговиот празник се слави секоја година на 22 мај. Во североисточниот регион на Бразил, во Санта Круз, Рио Гранде до Норте, таа е неговиот заштитник.

Санта Круз е градот кој ја има најголемата католичка статуа во светот, висока 56 метри. Санта Рита де Касија се смета за кума на Сертите. Во Минас Жераис, се наоѓа градот Касија, каде Санта Рита е исто така заштитник, а нејзиниот роденден се слави и на 22 мај.

Симболиката на ликот на Санта Рита де Касија

Санта Рита де Касија е претставена од верниците со некои предмети, како што е стигмата на челото, држејќи распетие и круна од трње. Секој од нив има симболика. Подолу ќе разбереме што значат!

Распетието на Санта Рита

Во ликот на Санта Рита де Касија, распетието ја претставува нејзината страст за Исус. Таа поминувала часови медитирајќи за Христовите страсти, за презирот и навредите што Тој ги претрпел додека чекорел по патот на Голгота носејќи го крстот. Таа желно копнееше да учествува во болките наХристос распнат.

Таа ги понуди 18-те години живот со нејзиниот насилен сопруг за неговото преобраќање и за учество во страдањата на Христос. Таа поминала 18 години понижувана од нејзиниот сопруг, кој починал по неговото преобраќање. После тоа, неговите два сина умреле, исто така откако се преобратиле. Санта Рита де Касија го носеше својот крст со вера и голема љубов.

Трнната круна на Санта Рита

Трневата круна присутна на ликот на Санта Рита де Касија прави директна алузија на една од нивните практики. Една од молитвите што таа ги упати беше да може да размислува за Христос во неговите страдања во име на целото човештво. Нејзината страст за Исус беше таква што еден ден го замоли Исус да ѝ дозволи да почувствува малку од нејзината болка. Санта Рита де Касија отиде подалеку, нејзината вера и љубов кон Христос беа такви што таа го направи ова барање. Таа уште долго време имаше рана на челото, што служеше како доказ за нејзината голема вера и колку Христос страдаше за нас.

Стигмата на Света Рита

Стигмата на Света Рита го симболизира страдањето споделено со Исус. Во длабок момент на молитва, еден од трњата на круната на Исус се ослободи и го прободе челото на Санта Рита де Касија. Стигмата траеше околу 15 години, до неговата смрт. Се отвори ранана нејзиното чело, предизвикувајќи ужасни болки, како оние што ги почувствувал Исус при неговото распнување.

Дедо Рита де Касија мораше да остане изолирана некое време, подалеку од нејзините сестри, поради мирисот што го предизвика нејзината рана. Во една прилика го посетила Рим и раната целосно исчезнала. Меѓутоа, кога се вратила во манастирот, раната повторно се отворила.

Розите на Санта Рита

Рузите на ликот на Санта Рита де Касија симболизираат грмушка од роза што таа ја засадила во манастир. Некои слики на светителот се украсени со многу рози. Во 1417 година, сестра Рита засади грмушка од роза во градината на манастирот. Во период кога таа беше болна, сестрите и носеа рози.

Интересно во овој факт е што розите никнаа чудесно, бидејќи беше зима. Оваа грмушка од роза продолжува да носи рози секоја зима до ден-денес. Розите го симболизираат и посредувањето на Санта Рита де Касија за преобраќање на сите грешници и за добрината да се појави во нивните срца.

Навиката во ликот на Дедо Мраз Рита де Касија го претставува нејзиниот религиозен живот. Присуството на црниот превез ги претставува нејзините вечни завети на сиромаштија, целомудрие и послушност. Белиот дел ја претставува чистотата на срцето на Рита. Навиката на Санта Рита де Касија открива чудо. Откако Санта Рита де Касија стана вдовица и Господ зеденејзините две деца, таа побара да влезе во манастирот на сестрите Августин и за чудо успеа.

Калуѓерките одбија да ја примат, бидејќи таа беше вдовица и нејзиниот сопруг беше убиен. Но, во одредена ноќ ѝ се јавија Свети Никола, Свети Јован Крстител и свети Фрањо. Рита во тоа време отишла во екстаза, па дури и со затворени врати, светците ја сместиле во манастирот. Сестрите ја препознаа Божјата волја и ја прифатија.

Чудата на Санта Рита де Касија

Без сомнение, Санта Рита де Касија направи многу чуда во животот, па дури и на смртната постела смрт. Неговиот живот на вера и посветеност на Христа служи како пример за сите верници. Проверете повеќе информации за чудата на Санта Рита де Касија подолу!

Чудотворната лоза

За да ја стави на тест послушноста на Санта Рита де Касија, претпоставениот од манастирот и наредил секојдневно да се напои сува гранка, веќе сува лоза гранка. Рита не го доведе во прашање и направи како што ѝ беше кажано. Некои сестри ја гледаа со иронија. Ова траеше околу една година.

Во одреден ден, сестрите беа воодушевени. На таа исушена гранка повторно се појави живот и од неа никнаа пупки. Исто така, се појавија лисја и таа гранка се претвори во прекрасна лоза, давајќи во вистинско време вкусно грозје. Оваа лоза и денес останува во манастирот и дава плод.

Мирисот на телото на светителот

Ова чудо се случи на уникатен и импресивен начин. На 22 мај 1457 година, неочекувано, манастирското ѕвоно почнало да ѕвони само по себе. Раната на Санта Рита де Касија, кога имала 76 години, едноставно зараснала и почнала да зрачи со неопислив парфем од рози.

Друг импресивен факт е дека на местото на раната се појавила црвена дамка која рашири рајски парфем низ околината и тоа ги маѓепса сите. Кога се случи тоа, се собра толпа луѓе да ја видат. Потоа го однеле нејзиното тело во црквата, каде што е до денес, издишувајќи мек парфем кој ги импресионира сите што ќе се приближат.

Девојката Елизабет Бергамини

Уште едно од чудата на Света Рита де Касија и се случи на Елизабет Бергамини. Таа беше млада жена на која и се закануваше да го изгуби видот поради големи сипаници. Неговите родители го прифатиле мислењето на лекарите, кои рекле дека состојбата на детето е критична и дека не можат ништо да направат. Конечно, тие решија да ја испратат Елизабета во Августинскиот манастир Касија.

Тие жестоко ја молеа Света Рита да ја ослободи нивната ќерка од слепило. Кога пристигнале во манастирот, детето носело костум во чест на светецот. По четири месеци, Елизабет конечно можеше да види. Таа почна да му благодари на Бога со монахињите.

Козимо Пелигрини

Козимо Пелигрини страдаше одхроничен гастроентеритис и хемороиди толку тешки што немаше надеж за закрепнување. Враќајќи се од црква еден ден, тој стана многу слаб со нов напад на неговата болест. Ова за малку ќе доведе до неговата смрт. Лекарите му наредиле да ги прими последните тајни.

Ги прими во кревет, со сета појава на смртта што се приближуваше. Одеднаш ја виде Санта Рита де Касија, која се појави да го поздрави. Наскоро, неговата поранешна сила и апетит се вратија, и за кратко време тој можеше да ја заврши работата на еден млад човек, иако имаше повеќе од седумдесет години.

Како да се поврзете со Санта Рита де Касија

Постојат неколку начини да се поврзете со Санта Рита де Касија, светецот на невозможните причини. Исто како што има специфични молитви и сочувство за да можете да имате пристап до чудата што ги прави Бог преку Санта Рита. Погледнете го подолу!

Денот на Санта Рита де Касија

22 мај е денот на Санта Рита де Касија, кој стана познат како „светец-заштитник на невозможните причини“, заштитник на вдовиците и светецот на розите. За разлика од многу други католички светци, Санта Рита де Касија има една особеност: можно е да се знаат многу детали од нејзиниот живот.

Веќе е познато дека е родена во италијанскиот град наречен Рокапорена, еден вид село се наоѓа на околу 5 км од Касија, во 1381 година, а починал на 22 мај 1457 година.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.