Сао Косме и Дамијао: историја, молитва, сочувство, слика и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Кои биле Свети Козма и Дамјан?

Традицијата кажува дека Свети Козимо и Дамијао биле браќа близнаци, кои се родени околу 3 век, во регионот на Арабија. Потекнувајќи од благородно семејство, мајката на дуото, секогаш им го проповедала христијанското учење на своите деца.

Двајцата работеле како лекари, на доброволна основа, само со цел да им помогнат на оние на кои тоа им било најпотребно. Покрај звањето медицина, браќата добар дел од животот посветиле и на проповедање на Божјите зборови. Токму поради тоа, тие завршија со прогонство. Овој факт ги доведе до смрт.

Бидејќи работеле доброволно, и двајцата добија репутација дека не ги сакаат парите. Сепак, не беше така. Може да се каже дека Сао Косме и Дамиао знаеле само да ги стават парите на свое место. И така ќе остават безброј учења за своите верници. Следете ги деталите за оваа приказна подолу.

Приказната за Свети Косме и Дамијао

Родени во градот Егеа, во Арабија, браќата имаа можност да студираат во Сирија, во одличен центар за обука. Таму научија и специјализираа во областа на медицината.

Оттогаш, многу се промени во животот на Сао Косме и Дамијао. Следно, следете уште малку од животот на близнаците, поминувајќи низ прогонствата, сè до нивното мачеништво. Види.

Житието на свети Козма и Дамјан

Одтие се молат за сите браќа близнаци, како и за сите семејства, воопшто, за да бидат секогаш полни со хармонија, како што беше онаа на свети Козма и Дамјан.

Редоследот на молитвата е како што следи. А Оче наш се моли на големото зрно, Оче наш се моли на малото зрно:

Свети Козимо и Дамијао, посредувајте се кај Бог за мене.

Исцелете ги моите тело и душа, и дека, на Исус, секогаш му велам да.

И конечно, слава на Отецот. Овој редослед на молитви ќе се повторува во сите мистерии.

Втора мистерија

Во Втората мистерија, целта е да се разгледаат медицинските студии на браќата Косме и Дамијао. Така, во овој момент верниците ја користат можноста да ги замолат сите оние луѓе кои имаат можност и дарба да се посветат на оваа студија. За да можат како професионалци да го посветат својот занает на доброто на оние на кои им е најпотребен.

Трета мистерија

Третата мистерија се појавува за да ја разгледа целата вежба на медицинската професија на Свети Козимо и Дамијао во животот. Така, за време на овие молитви секогаш се памети како лекарот треба да го разбере својот пациент, и телото и душата. Во тој момент ја користи и можноста да побара лек за сите болести.

Четврта мистерија

За време на четвртата мистерија, се размислува за целото прогонство што го претрпеа браќата, до нивното апсење. Така, во овој период ебараше сила во молитвата, за да може секогаш со срце и вера да се соочи со сите тешкотии, па дури и со прогонства на кои може да наиде во животот.

Петта тајна

Конечно, во Петтата и последна Тајна се размислува за мачењата, како и за целото мачеништво низ кое поминале светите Козме и Дамијао. И двајцата беа одлични примери на вера, избирајќи ја смртта наместо негирањето на Христос. Така, во тој момент, верниците ја користат приликата да побараат уште поголема верност кон Исуса, за да го сакаат безусловно и покрај тешкотиите.

Посветеност на Свети Козма и Дамјан

Посветеноста на Свети Козма и Дамјан датира многу години. И во католицизмот и во религиите со африканско потекло. Така, ако навистина сакате да разберете повеќе за нив, од суштинско значење е да знаете информации како што е комеморативниот датум на двајцата, покрај нивните молитви.

Во низата, исто така, ќе можете да знаете им се нуди сочувство, кое ветува дека ќе биде моќно. Следете го.

Сочувство на Свети Козимо и Дамијао

Козимо и Дамијао имаат безброј симпатии посветени на нив. Меѓу нив, еден од најпознатите е оној кој се прави специјално за лекување болести, бидејќи во животот браќата биле големи лекари.

Првично, започнете со правење торта посветена на светците. Може да биде колачот по ваш избор, единственото предупредување е дека мора да се направи со многу вера,доверба и секако почит. Откако ќе го завршите, ќе треба да го украсите по ваш вкус и да го оставите во градина. Заедно со колачот треба да ставите и две шишиња сода и две мали свеќички, во розова и сина боја.

Веднаш, многу внимателно, запалете ги свеќите и понудете ги на Свети Косме и Дамиао. Додека го правите ова, искористете ја можноста да побарате пресек на исцелување од болеста што ве погодувала вас или личноста што ја барате. Конечно, оставете го местото без да гледате назад.

Денот на Сао Косме и Дамијао

Близнаците Козимо и Дамијао имаат два различни денови посветени на нив. Тоа е затоа што во Католичката црква Денот на светците се слави на 26 септември. Додека на другите популарни фестивали, како оние што се одржуваат во повеќето центри за спиритизам, на пример, тој секогаш се слави на 27 септември.

Која и да е вашата религија, и на кој од овие датуми ги славите животите на овие светци, искористете го предметниот датум. Направете молитви со голема вера посветени на нив и верувајте дека овој драг пар браќа секогаш ќе се застапува кај Отецот со големо сочувство за вас.

Молитва на свети Козма и Дамјан

„Св. Благословувајте ги лекарите и фармацевтите. Добијте здравје за нашето тело. Зајакнете го нашиот живот. Исцели ги нашите мисли од ситезлото. Нека вашата невиност и едноставност им помогнат на сите деца да бидат многу љубезни еден кон друг.

Погрижете се секогаш да имаат чиста совест. Со твојата заштита, чувај го моето срце секогаш едноставно и искрено. Направете ме често да се сеќавам на овие зборови на Исус: нека ми дојдат малите деца, зашто нивно е царството небесно. Свети Косме и Свети Дамиао, молете се за нас, за сите деца, лекари и фармацевти. Амин.“

За кои причини обично се посредуваат Козимо и Дамијао?

Како што можете да видите низ овој напис, Козимо и Дамијао се многу популарни светци во различни религии. Така, причините поради кои обично се застапуваат се безброј, на крајот на краиштата, тие се заштитници на децата, близнаците, лекарите, фармацевтите, меѓу другото.

Помеѓу многуте работи што ги научивте за време на ова читање, видовте дека во животот браќата беа големи лекари. Така, нормално е верниците од целиот свет да им се обраќаат со најразновидни барања за исцелување, како за душевните, така и за телесните болести. Ова е една од главните причини што се бара од нив.

Во африканските религии, се верува дека тие почнале да се занимаваат со медицина на 7-годишна возраст, па секогаш со себе ја носеле чистотата на децата. Така, тие исто така секогаш се паметат кога детето е во неволја. Без оглед на вашата потреба,верувајте дека тие секогаш ќе се застапуваат со сочувство за вас.

Многу рано, браќата дома имале христијанско потекло, под влијание на нивната мајка Теодата. Верата на жената, како и нејзините учења, биле толку силни што Бог станал центар на животот на Сао Косме и Дамијао. За време на минувањето на браќата низ Сирија, двајцата беа специјализирани за наука и медицина.

Значи, не им требаше многу време за да станат познати лекари. Браќата се истакнаа и во откривањето на нови третмани за разни болести. Покрај тоа, Сао Косме и Дамијао сè уште беа одлични примери на солидарност, бидејќи им служеа на многумина кои имаат потреба на доброволна основа. Овие детали ќе ги следите подолу.

Свети Козме и Свети Дамијао и Божјиот лек

Поради влијанието на нивната мајка, Свети Козимо и Дамијао секогаш биле многу религиозни. Така, среде паганското општество во кое живееле, почнале да бараат начини да ги евангелизираат луѓето. Така, дарот на медицината заврши како сојузник во оваа мисија.

Преку својата дарежливост и милосрдие, тие почнаа да ги привлекуваат луѓето кон патот на добрината, носејќи им го словото Божјо. Браќата не наплаќаа за нивните услуги и користеа лекови за да им помогнат на сите на кои им беше потребна, особено на најсиромашните, со што го користеа овој дар, посредуван од верата на двајцата во Бога.

Мисијата на Сао Косме и Дамиао ги лекуваше не само физичките болести, туку и злата на душата. Затоа,тие го однесоа словото Божјо на своите пациенти. Поради ова, во денешно време и двајцата се светци заштитници на лекарите, фармацевтите и медицинските факултети.

Прогонството против Козимо и Дамијао

Во времето кога живееле Козимо и Дамијао, имало големо прогонство против христијаните, со посредство на императорот Диоклецијан. Браќата живееја ширејќи го Божјото слово, а тоа набрзо стигна до ушите на царот. Така, и двајцата беа обвинети дека практикуваат магија и затоа беа уапсени.

Со налог за апсење, Козимо и Дамијао беа брутално отстранети од местото каде што ги лекуваа своите пациенти. Оттаму биле изведени на суд. Обвинението за вештерство се должи на едноставниот факт што браќата ги лекувале своите болни. Така, судот ги обвини дека пропагираат забранета секта.

Кога ги испрашувале за лековите што ги правеле, браќата не се плашеле и во сите писма одговарале дека лекуваат болести во името на Христос, преку неговата моќ . Така, судот наскоро им наредил на двајцата да се откажат од својата вера и да почнат да ги обожаваат римските богови. Браќата цврсто стоеле и одбиле, а поради тоа почнале да ги мачат.

Мачеништво на Свети Козме и Свети Дамијао

Откако поминаа низ судот под обвинение за маѓепсништво, Свети Козимо и Дамијао беа осудени на смрт со каменување и стрели. И покрај сета бруталност на оваосуда, браќата не умреа, што уште повеќе го разбуди гневот на властите.

По инцидентот, тогаш беше наредено браќата да бидат запалени на јавен плоштад. Сепак, на изненадување на многумина, пожарот сè уште не стигнал до нив. И покрај сите страдања, браќата продолжија да го фалат Бога и покажаа благодарност што страдаа за Исус Христос.

По епизодата од пожарот, беше наредено и двајцата да бидат убиени со давење. Повторно интервенираше божествената рака и дуото беше спасено од ангели. Конечно, по наредба на императорот, мачители ги обезглавија главите на браќата, што доведе до смрт и двајцата.

Св. Сепак, од суштинско значење е да се каже дека тие исто така имаат свое значење во Умбанда, а исто така и во Кандомбле.

Следно, разберете малку повеќе за овој синкретизам во другите религии и проверете повеќе детали за ова харизматично дуо браќа. Проверете.

Ибеџис, или Ерес

Според учењето на Федерацијата Умбанда и Кандомбле од Бразилија, Ибеџис и Сао Косме и Дамијао не се исти луѓе. Сепак, и двајцата се браќа кои имаат многу слична животна приказна.

Ибеџиите се африкански божества, во кои, според Кандомбле, решавале секаков вид проблемна нив, во замена за играчки и слатки. Легендата исто така кажува дека еден од браќата се удавил. Поради тоа, другиот беше длабоко натажен и го замоли таканаречениот Врховен Бог да го земе и него.

Така, по смртта на браќата, на земјата остана слика и од двајцата, во која беше рече дека никогаш не може да се разделат. Од тој момент, на сликата и беа дадени ветувања, нудејќи и слатки или играчки.

Во Умбанда се слават Сао Косме и Дамијао, наместо Ибеџиите. Тоа е затоа што кога робовите пристигнаа во Бразил и ја создадоа оваа религија, за да можат да ги извршуваат своите култови, тие ги поврзуваа своите богови со светците на Католичката црква, според Паи Нино, претседател на Федерацијата Умбанда и Кандомбле од Бразилија.

Невиност и чистота

Во африканските религии, ибеџиите отсекогаш ја претставувале чистотата, како и невиноста и добрината. И двајцата секогаш пренесувале радосни и хармонични енергии, така што нивното присуство, било физичко или духовно, секогаш носело мир во околината.

Според легендата, ибеџиите почнале да се занимаваат со медицина на 7-годишна возраст. На овој начин се знае дека само детето со себе ја носи чистотата на детството. Така, овој факт служеше уште повеќе за да се одбележат овие карактеристики кај ибеџиите.

Празникот на Косме и Дамијао

Празникот за Дојди и Дамиао или Ибеџис се одржува на секој 27-ми воСептември, а се слави во различни делови на Бразил. Во денешно време, може да се каже дека оваа прослава стана голем популарен бразилски фестивал, главно во јужните и југоисточните региони. На тој ден во прашање, вообичаено е меѓу верниците да се направи јадење наречено „caruru dos Meninos“ или „caruru dos santos“.

Познатата каруру обично се дели бесплатно на децата за време на прославата. . Во Рио де Жанеиро, исто така, постои традиција на бесплатни пуканки, слатки и бонбони, исто така за деца. За време на сите прослави, можно е да се забележи чувството на благодарност на верниците кон Козимо и Дамијао.

Симболизам во ликот на Свети Козме и Дамијао

Како и сите светци, ликот на Свети Козме и Дамијао со себе носи безброј симболики. Од зелената туника, до црвената мантија, до дланката на браќата, сите овие детали имаат свое посебно значење.

Покрај тоа, нивните интерпретации често со себе носат траги од историјата на ова дуо. За да ги разберете сите овие детали, внимателно следете го читањето подолу.

Зелената туника на Козимо и Дамијао

Зелената туника на овие двајца драги браќа е симбол на надежта. Покрај тоа, таа го претставува и животот кој ја победува смртта. Затоа, важно е да се запамети дека браќата двапати ја победија смртта во текот на нивнатамачеништво.

Затоа се подразбира дека светите Козма и Дамјан ги дадоа своите животи за Христа, па дури и во моментите на мачење не се одречеа од него. Поради тоа, тие добија вечен живот од Создателот. Дополнително, секако, на тоа што се посветија на медицината, и спасија многу животи, така што, макар и привремено, успеаја да ја надминат смртта на своите пациенти.

Црвената мантија на Козма и Дамијао

Мантијата на светите Козимо и Дамијао ја носи со себе црвената боја за да ги потсети сите на мачеништвото низ кое поминале и двајцата. Вреди да се запамети дека, бидејќи тие беа христијани и не се одречеа од Христа, пред царот и двајцата беа обезглавени.

Исто така, затоа што имаа дар на медицина и излечија многу луѓе, не само од болки во телото, но и на душата, Сао Косме и Дамијао, исто така, беа обвинети за волшебство, факт што придонесе за нивното тажно мачеништво.

Белата јака на Козма и Дамијао

Белата јака на светите Козимо и Дамијао, како што може да се замисли, ја симболизира чистотата. Чистота која секогаш била присутна во срцата на браќата. Ова чувство се гледаше и преку нивната професија, која ги негуваше и телото и душата на болните пациенти.

Така, браќата се однесуваа бесплатно и со многу љубов кон секого, како да е нивниот Христос. На овој начин се подразбира дека сета наклонетост и посветеност што обајцата им ја нудеа на пациентите, претставуваше повеќечекор кон нивно лекување.

Медалјонот на Козимо и Дамијао

Медалјонот на Сао Козимо и Дамијао има многу едноставно и посебно значење. Тоа не претставува ништо повеќе, ништо помалку од верата што ја имаа браќата во Христа, во животот.

Може да се види дека медалјоните го имаат ликот на Исус, со што го претставуваат докторот на лекарите, на целото човештво . Така сеќавајќи се на професијата на браќата, кои во животот спасија и многу луѓе.

Кутии за подароци на Cosimo и Damião

Се гледа дека Cosimo и Damião носат кутии за подароци во своите раце. Овие, пак, имаат две различни значења. Прво, тие ги претставуваат лековите што браќата ги подготвувале да им ги дадат на своите пациенти. Поради ваквите дела, тие на крајот ја добија титулата светец-заштитник на лекарите и фармацевтите.

Другото значење на кутијата за подароци, го симболизира она што може да се каже, тоа беше најголемиот подарок што дуото можеше да го им дава на своите пациенти, поучувајќи за религијата и верата во Христа.

Дланката на Косме и Дамијао

Дланката на браќата претставува многу благородна порака. Тоа значи победа на свети Козма и Дамјан под нивните маченици. Односно победа над секаков вид грев, како и под смрт.

Свети Козимо и Дамијао ги дадоа своите животи за Христос и за тоа се вознесоа на небото итаму повторно се родиле за да живеат вечен живот. Вреди да се запамети дека близнаците повеќе ја претпочитале смртта отколку да го негираат Исус и неговата вера. Така на крајот од животот ја примиле победата што им се принесува на светиите и затоа во едната рака носат лист од палма.

Како да се моли бројаницата на Свети Косме и Дамијао

Како и секоја добра молитва, за да се моли бројаницата на Свети Косме и Дамијао, основно е да барате мирно место, каде може да се концентрира без да биде прекинат. Исто така, важно е да запалите свеќа за браќата додека ги кажувате вашите молитви.

Во низата ќе можете да дознаете малку повеќе за сите мистерии на бројаницата на Сао Козимо е Дамиао. Следете со вера.

Прва мистерија

Пред да навлеземе подлабоко во мистериите, важно е да се објасни дека бројаницата започнува со знакот на крстот и верата. Набргу потоа, на првото големо зрно од бројаницата се моли Оче наш, а на првите три мали зрнца се моли Здраво Марија. Конечно, на второто големо зрно, се чита Глорија.

На крајот од овие молитви, можете да го направите вашето барање, а потоа започнува Првата тајна. Ова за возврат се одржува за да се размислува за раѓањето на Сао Косме и Дамијао. Покрај тоа што се родени во христијанско семејство, што им овозможило да ја научат христијанската вера.

На овој начин за време на Првата Тајна верните

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.