Што е будизам? Потекло, карактеристики, трендови, Нирвана и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Општи размислувања за будизмот

Будизмот е источна филозофија на животот основана во Индија која бара внатрешен мир, намалувајќи го страдањето на луѓето преку неговите учења, прашања за универзумот, визиите и практиките. Не постои обожување на богови или ригидни религиозни хиерархии во споредба со западните верувања, бидејќи тоа е индивидуална потрага.

Преку медитативни практики, контрола на умот, самоанализа на секојдневните постапки и добри практики, тие ја водат поединецот до целосна среќа. Будистите веруваат дека оваа физичка и духовна свест ги води кон просветлување и воздигнување, ова верување може да се најде и на други спиритистички патишта.

Оваа религија, или филозофија на животот, најчесто се гледа и практикува во источните земји повеќе отколку во западните земји. Прочитајте ја оваа статија и дознајте сè за будизмот, како што се животот на Буда, историјата, симболите, жиците, меѓу другото.

Будизам, Буда, потекло, проширување и карактеристики

Сè што вклучува будизмот генерира интерес кај луѓето, предизвикувајќи некои да усвојат некои практики во нивните животи и не е неопходно да се биде дел од таа религија за тоа. Види во следните теми историјата на будизмот, Буда, неговото потекло, проширување и карактеристики.

Што е будизам

Будизмот се карактеризира со употреба на учења така што битиетоа нема точен превод на западните јазици. Понатаму, често се користи во индиските религии или филозофии како што е хиндуизмот, бидејќи е универзален закон и исполнување на должностите.

Одговорноста и исполнувањето на должностите ја поставуваат основата на општествениот и духовниот живот, што укажува на правилата правни и должностите на секој од нив. Будистичката Дарма се користи како водич за секој поединец да ја достигне вистината и разбирањето на животот. Може да се нарече и природен закон или космички закон.

Концептот на Санга

Санга е збор на пали или санскрит кој има превод што може да биде асоцијација, собрание или заедница и обично значи се однесува на будизмот, конкретно на монашките заедници на будистичките монаси или следбениците на Буда.

Наскоро, Санга ќе бидат сите заедници и групи луѓе кои имаат иста цел, визија за животот или цели. Понатаму, таа е основана од Гаутама во 5 век п.н.е., така што луѓето можат да ја практикуваат Дарма со полно работно време, следејќи ги правилата, учењата, дисциплината и далеку од материјалистичкиот живот на општеството.

Четирите благородни вистини на будизмот

Едно од најважните учења и столбови на будизмот се Четирите благородни вистини, во кои ниту едно суштество не е ослободено од тоа. За да дознаете повеќе за овие четири благородни вистини, прочитајте понатаму.

Првата благородна вистина

Според будистичките учења, Првата благородна вистина е дека животот е страдање. Сепак, оваа фраза нема точно значење и може да претставува од незадоволство до најинтензивно страдање. Ништо на овој свет не е трајно, па затоа страдањето доаѓа од стравот од губење физички работи, дури и врските и луѓето со кои сте приврзани.

Затоа, неопходно е да вежбате одвоеност за да имате полесен живот и со помала вознемиреност. На пример, Буда конечно успеа да се просветли кога се откажа од медитација додека не умре под дрвото, обидувајќи се да ги најде одговорите што ги бараше. Штом се откажал, го нашол одговорот и се просветлил, така што откажувањето од желбата е најбрзиот начин да се стави крај на страдањето.

Две страдања

Двете страдања се внатрешното и надворешното , елементарни класификации пронајдени во будистичките сутри. Терминот сутра во будизмот се однесува на канонските списи кои биле запишани како усни учења на Гаутама Буда кои може да бидат во прозна форма или собрани како прирачник.

На овој начин, луѓето можат полесно да го разберат потеклото на страдањето начин. Внатрешното страдање е болката што ја чувствува секој поединец, почнувајќи од секој, а може да биде физичка болка или психолошки проблем. Надворешното страдање, од друга страна, е она што доаѓа од она што го опкружува секое живо суштество, а што не еможно е да се избегне, што може да биде бура, студ, топлина, војни, злосторства, меѓу другото.

Три страдања

Оваа класификација зборува за илузијата, бидејќи човечкото суштество живее во третодимензионална рамнина, каде што сè е променливо и секој е подложен на тоа со фактот дека е жив во таа рамнина за да еволуира. Вообичаено и нормално е луѓето да чувствуваат страв и немоќ кога ќе видат дека сè се менува наеднаш, сфаќајќи дека имаат мала контрола врз сопствениот живот.

Страдањето се јавува кога ја негираат оваа реалност и сакаат да контролираат сè што е надворешно и што се случува со себе. Секој човек може само да го контролира начинот на кој ќе дејствува, размислува и избира, според тоа што се случува во животот. Човек мора да биде подготвен да се соочи со вистината, во одреден момент сè доаѓа до крајот.

Осум страдања

Конечно, осумте страдања детално го опишуваат секое страдање со кое ќе се соочат чувствителните суштества, ништо не е неизбежен. Тие се раѓање, стареење, болест, смрт, губење на љубовта, омраза, неисполнување на вашите желби и, конечно, петте Сканда.

Петте Сландха се сите форми, сензации, перцепции, активности и свест. Заедно тие формираат свесно постоење и средства за доживување живот во материјата и манифестирање страдање, инкарнација по инкарнација.

Втората благородна вистина

Втората благородна вистина покажувадека страдањето е предизвикано од желба, главно за материјални работи и зависности, бидејќи ништо на оваа планета не е трајно. Ова се случува затоа што желбите се менуваат кога некој ќе се исполни, човечките суштества се незадоволни и секогаш бараат нови работи и стимулации.

Ова не значи дека луѓето не можат да сакаат некој предмет, храна, голем имот или накит. Најдобриот пат секогаш ќе биде средината, без приврзаност или невнимание, уживајќи во животот на најдобар можен начин, но со свесност дека сите циклуси еден ден завршуваат.

Третата благородна вистина

Приврзаноста кон резултатот и сè надворешно предизвикува страдање. Ова завршува кога поединецот ќе се ослободи од желбите, а не кога ќе ги освои. Меѓутоа, постои една фраза од Алииб Аби Талиб која најдобро ја објаснува Третата благородна вистина: „Одвојувањето не значи дека не треба да имате ништо, туку дека ништо не треба да ве има“.

Затоа, страдањето само завршува. кога човечкото битие се ослободува од желбата, од поседувањето материјални работи и луѓе, од желбата да контролира сè околу него. Оваа приврзаност не е ништо повеќе од страв од губење контрола врз вашиот живот, над другите и над ситуациите.

Четвртата благородна вистина

На крајот, Четвртата благородна вистина зборува за вистината на патот да се стави крај на страдањето, покажувајќи што човек мора да направи за да ги надмине сите причини за таа болка конНирвана. Едноставен и брз начин да се стави крај на циклусот на страдање е да се следи благородниот осумкратен пат.

За да се следи благородниот осумкратен пат, мора да се научи да има правилно разбирање, правилно размислување, правилен говор, правилна акција, правилен начин за правилно живеење, правилен напор, правилна свесност и правилна концентрација.

Важноста на четирите благородни вистини

Четирите благородни вистини биле првото и последното учење на Буда. Како што се приближуваше до својата смрт, тој реши да одговори на сите сомнежи на неговите ученици во врска со овие Вистини пред да дојде времето за негово заминување, па на 45-годишна возраст ја објасни сета важност што им се припишува на овие учења.

Во будистичките училишта, првите години се посветени на проучување на четирите благородни вистини, поделени во три периоди наречени Три кривини на тркалото. Оваа поделба го олеснува разбирањето на овие учења на Буда од три различни перспективи, при што секоја ги гледа истите вистини.

Основните причини за страдањето

Страдањето исто така произлегува од недостатокот на хармонија во различни области од животот. Се што е надвор од рамнотежа носи непријатност и непријатни последици додека таа ситуација не се ребалансира. Продолжете со читање и откријте ги основните причини за страдање.

Недостаток на хармонија со материјалниот свет

Хармонијата значи отсуствона конфликти, лесно и пријатно чувство, да се биде во врска со се, со секого и со себе. Религиите и животните филозофии ширум светот зборуваат за постоењето хармонија во животот, важноста на тоа и дека опфаќа различни ситуации.

Недостигот на хармонија со материјалниот свет предизвикува сериозни проблеми во животот на поединецот, кои можат да се движат од блокирање патеки до паѓање во зависности, без разлика дали станува збор за дрога, храна, пијалоци, игри или секс. Практикувањето на одвојување е од суштинско значење за да се води полесен живот без опсесии или зависности.

Немањето хармонија со другите луѓе

Од односот со семејството до мажот или жената, недостатокот на хармонија со другите луѓе носи проблеми во комуникацијата и односите во текот на животот. Оваа нерамнотежа носи конфликти, чувство на осаменост и раскинувања на врски и сојузи.

Постојат неколку причини за дисхармонија во секоја врска како што се себичност, индивидуализам, недостаток на емпатија и емоционална нерамнотежа. За да бидеме во хармонија со луѓето, неопходно е да научиме да споделуваме, слушаме, разбираме, помагаме и да не одиме подалеку од границите еден на друг.

Недостиг на хармонија со телото

Недостаток на хармонија со самото тело е почеста отколку што се замислува, затоа што општеството наметнува стандарди и оние кои не го следат стандардот завршуваат да бидат исмејувани, намалени, исклучени од општествените групи. нема потреба да бидеисмејуван поради тоа што не е во хармонија со телото, самиот поединец не го сака изгледот.

Помислата за отфрлање на изгледот на телото може да потекнува од искривеното гледиште за себе, опсесијата, ниската самодоверба, недостаток на самољубие или траума. Личноста бара да се подложи на операции, диети, да троши многу пари на овие процеси бидејќи не се прифаќа себеси онакви какви што се. Како последица на тоа, може да донесе проблеми во физичкото здравје и финансискиот живот.

Недостиг на хармонија со умот

Дисхармонијата со умот е многу честа појава, повеќето луѓе во светот не се усогласени со сопствениот ум, на пример, имате анксиозност, трауми од детството, многу негативни или опсесивни мисли, недостаток на фокус, меѓу другото. Покрај тоа што го поткопува менталното и емоционалното здравје, ова одекнува и во физичкото здравје.

За да се ребалансирате и да имате хармонија со умот, неопходно е да бидете придружувани од професионалец, било да е тоа психолог, терапевт или психијатар. Еден од првите чекори кон добро ментално здравје е да се бара емоционална рамнотежа и да се намалат ексцесите во животот.

Недостиг на хармонија со желбите

Се чини контрадикторно да се прикажат последиците од недостатокот на хармонија со желбите желби кога будизмот учи дека крајот на страдањето доаѓа од нивно отпуштање. Меѓутоа, човечкото битие е трогнато од желби и љубопитности, копнее по новитети и тоа е природно, што го прави општеството какосе еволуира.

Материјалните работи можат да се искористат на најдобар можен начин и на најодржлив начин. Она што не може да се случи е да дозволите да бидете понесени од зависности, себичност и материјализам, живеејќи само за да се акумулирате и да ги имате најдобрите материјални работи. Акумулацијата на материјални предмети кои немаат никаква корист во животот го блокира патот и ги стагнира енергиите.

Недостаток на хармонија со мислењата

Човечките суштества се премногу загрижени за тоа што другите ќе прават мислејќи и ова станува нарушување кое негативно се одразува на сечиј живот. Личноста не се изразува како што е, постапувајќи поинаку од неговото природно само за да биде прифатена или да му угоди на некого во општеството.

Не е здраво да заземате ставови што другите очекуваат да ги имате, ова ја брише суштината на секој поединец, ја губи автономијата и не е во состојба да заземе позиција пред каква било дискусија. Згора на тоа, додека едниот се занимава со проценката на другите, другиот можеби не ги осудува.

Недостигот на хармонија со природата

Исклучувањето на човештвото и оддалеченоста од природата носи големи катастрофи за луѓето, животните и самата планета. Овој недостаток на хармонија со природата го тера човекот да мисли дека сè е достапно за уживање и дека ресурсите се бесконечни.

Последиците од оваа дисхармонија се уништување на шуми, мориња, реки,експлоатација и истребување на животните, акумулација на ѓубре што не може да се рециклира, храна со токсични производи, правење на земјиштето неплодно со текот на времето и климатски промени. Меѓутоа, сите овие дејства еден ден се враќаат кај човечкото суштество во форма на катастрофи, недостаток на ресурси, па дури и смрт.

Кое е значењето на Нирвана за будизмот?

Нирвана е опишана од Гаутама Буда како состојба на мир, смиреност, чистота на мислите, спокојство, ослободување, духовно воздигнување и будење. По достигнувањето на оваа состојба, поединецот го прекинува процесот на тркалото на Самсара, односно повеќе не е неопходно да има реинкарнации.

Овој термин доаѓа од санскрит, преведен како прекин на страдањето. Во будизмот, концептот на Нирвана може да се користи за други ситуации, на пример, претставување или укажување на смрт. Покрај тоа, многу луѓе го гледаат постигнувањето на оваа состојба на мир како крај на кармата.

Затоа, за да се достигне Нирвана, треба да се откаже од материјалната приврзаност, бидејќи тоа не носи духовно воздигнување, туку страдање. Со текот на времето и вежбањето, негативните особини на личноста на личноста се намалуваат додека тие повеќе не се манифестираат, како што се омраза, гнев, завист и себичност.

човечкото оттргнување од се што си штети себеси и на другите, како гнев, завист, насилство, заменувајќи го со љубов и добри ставови. Една од научените лекции во оваа филозофија е одвојувањето, бидејќи сè во животот е минливо, ништо не трае вечно.

Покрај тоа, будизмот опфаќа традиции, верувања и духовни практики засновани на учењата на Буда и неговите толкувања, имајќи како главни гранки Теравада и Махајана. Во 2020 година таа беше четврта по големина религија во светот со повеќе од 520 милиони следбеници.

Животот на Буда

Животната приказна на Буда, која светот ја знае, беше онаа на Сидарта Гаутама, родена во Индија во 563 п.н.е. и бил принц од династијата Сакија. Гаутама го поминал своето детство заштитен од надворешниот свет во својот дом се додека еден ден не решил да излезе и за прв пат видел болен човек, старец и мртов човек.

Откако видел и откривајќи за човечкото страдање, нашол патник во потрага по духовно просветлување, мислел дека тој поединец ќе му донесе одговори на неговите прашања и решил да му се придружи на практичарот за просветлување. Потоа ја избричил главата во знак на понизност и раскошната облека ја заменил за едноставен портокалов костум.

Исто така се откажал од сите материјални задоволства, хранејќи се само со плодовите што му паднале во скутот. Оваа идеја не беше многу добра, бидејќи тој почна да биде неухранет. Од тоа,Тој утврдил дека ниту една крајност не е добра, ниту да се живее на задоволства ниту да се живее од негирање на тие задоволства, но најдобриот начин да се живее е средниот пат.

На 35 години, по медитација под дрво 49 дена , стигна до Нирвана, создавајќи ги 4-те благородни вистини. По неговото просветлување, тој отишол во градот Бенарес, на брегот на реката Ганг, за да ги пренесе своите откритија и настани.

Почетокот на будизмот

Откако Буда одлучи да ги сподели своите патот до просветлувањето и крајот на страдањето за другите, неговите учења се помешаа со верувањата на хиндуизмот, индиска религиозна традиција која се прилагодува на секој регион на земјата. Секој поединец беше слободен да го практикува и проучува.

На 45-годишна возраст, неговата доктрина и учења како што се „Четирите вистини“ и „Осум патеки“ беа веќе познати во сите региони на Индија. Меѓутоа, само неколку векови по неговата смрт беа дефинирани будистичките прописи, со две школи кои преовладуваат: Теравада и Махајана. по смртта на Гаутама. Откако се рашири низ азиските земји, околу 7 век, тој заврши повеќе заборавен во Индија, а хиндуизмот остана како религија на мнозинството од индискиот народ.

Само во 1819 година пристигна во Европа и таму беа некои нови концепти направени одГерманец по име Артур Шопенхауер. Потоа, конечно се прошири низ целиот свет, со неколку будистички храмови во некои земји од Европа, Америка и Австралија.

Будизмот во Бразил

Во Бразил, будизмот има слични карактеристики како и другите земји, на пример, фактот дека оваа земја е дом на Јапонци и потомци донесе неколку будистички свештеници и инструктори кои се раширија низ бразилската територија. Со текот на времето, јапонските потомци станаа католици и будизмот беше заборавен.

Меѓутоа, според пописите на IBGE (Бразилски институт за географија и статистика), бројот на следбеници и практичари на будизмот почна да се зголемува од 2010 година. Бразилците кои се не од јапонско потекло почна да бара и проучува повеќе за оваа религија и конвертирање во неа, иако многумина преминуваат во други религии или ниедна.

Главните карактеристики на будизмот

Будизмот има карактеристики што го прават уникатен и добредојден за секого, користејќи низа учења и практики за медитација за одвојување од материјата и страдањето, кон духовна еволуција. Во оваа филозофија, нема почеток или крај, Нирвана е идеална фаза, но може само да се согледа и да не се научи.

Понатаму, темата карма е исто така достадискутирани во оваа религија, сите намери и ставови, добри или лоши, генерираат последици во овој или следниот живот. Повторното раѓање, или реинкарнацијата, е природен дел од животот додека некој не го напушти циклусот на страдање, достигнувајќи просветлување. Овој циклус се нарекува „Тркало на Самсара“, управуван од законите на кармата.

Разлики помеѓу будизмот и хиндуизмот

Главната разлика е во тоа што во хиндуизмот постои верување и обожавање на богови . Покрај тоа, тоа е филозофија на религиозен поредок кој ги опфаќа културните традиции, вредности и верувања преку другите народи, кои сакаат да стигнат до знаење преку боговите.

Будистите, од друга страна, не веруваат во богови и барај ја Нирвана, која е целосна состојба на мир и среќа, преку учењата на Буда. Како што се ширеше низ азиските земји, имаше повеќе следбеници во Кина, станувајќи официјална религија на таа земја.

Значењето на симболите на будизмот

Како и неколку други религии и филозофии, будизмот исто така има симболи кои ги користи во своите учења. За да го откриете значењето на симболите на будизмот, прочитајте ги следните текстови.

Тркалото на Дарма

Сликата е златно тркало на кочија со осум краци, што ги претставува учењата на Буда и е најстариот будистички симбол пронајден во индиската уметност. Покрај Тркало на Дарма, може да се преведе и како Тркало на доктрината,Тркало на животот, Тркало на законот или едноставно наречено Дармачакра.

Тркалото на Дарма одговара на главниот закон на универзумот и го претставува резимето на сите учења на Буда, додека краците го претставуваат Благородниот осумкратен пат, кои се главните основи на будизмот. Со други зборови, го опишува циклусот на смртта и повторното раѓање што е природен за сите суштества додека не стигнат до просветлување, завршувајќи го овој циклус. растение кое цвета од вода, неговите корени растат низ калта во езерата и езерата и потоа се издигнуваат на површината за да цветаат. Лотосот е сличен на Викторија Регија, која исто така е водно растение и е роден во регионот на Амазон, со некои мали разлики.

Како будистички симбол, тој ја прикажува чистотата на телото, умот и духовното воздигнување. Матната вода се поврзува со приврзаноста и егото, додека растението што расте во средината на оваа вода стигнува до површината и цветот му цвета, асоцирање на потрагата по светлина и просветлување. Покрај тоа, во некои азиски религии како што е хиндуизмот, божествата се појавуваат како седат на цвет од лотос во медитации.

Златна риба и школки

Во будизмот, Златната риба претставува суштества кои практикуваат Дарма, а не се плашат да не паднат во страдање, можат да изберат повторно раѓање и слободно да одат каде што сакаат. Како додаток наСимболизирајќи ја среќата, овие животни се свети во Индија и имаат други претстави како што се слободата и реките Ганг и Јамуна.

Школките се школки кои ги штитат мекотелите и другите мали морски животни со меко тело. Тие ја симболизираат моќта и заштитата, особено од властите како што се родителите и наставниците кои едуцираат и учат за животот. Понатаму, тој претставува директен говор и будењето на суштествата од незнаењето.

Бесконечниот јазол

Бесконечниот јазол има иконографија на течени и испреплетени линии кои создаваат затворена шема, која може да се опише како четири испреплетени правоаголници, два на левата дијагонала и два на десната дијагонала, или некои испреплетени квадрати изгледаат како да формираат шестоаголна форма.

Во будизмот, овој симбол го претставува зависното потекло и меѓусебната поврзаност на сите манифестации. Покрај тоа, ја симболизира причината и последицата на соединувањето на сочувството и мудроста, две карактеристики кои се важни за да се живее со поголема исполнетост и помалку страдање.

Теравада, Махајана и различните аспекти на будизмот

Будизмот има неколку школи, од кои секоја е дел од различна гранка. Некои се потрадиционални и антички, други користат повеќе пракса за да стигнат до истиот пат како другите, просветлување. Продолжете да читате и дознајте повеќе за Теравада, Махајана и различните аспекти на будизмот.

Теравада

Во буквален превод, Теравада значи учења на старешините и е една од главните насоки на будизмот заснована на најстариот и најцелосен запис за учењата на Буда, Пали Типитака. Оваа нишка е поконзервативна и фокусирана на монашкиот живот на облиците на оваа религија.

Теравада е фокусирана на принципите на Дама и се обраќа на сите со едноставност како што се дисциплината, етичкото однесување на монасите, медитацијата и внатрешната мудрост . Во моментов оваа нишка се практикува повеќе во Тајланд, Шри Ланка, Бурма, Лаос и во некои региони на Јужна и Југоисточна Азија.

Махајана

Махајана значи Големиот пат и е традиција најбројна од насоките со нивното потекло од преминот на Сидарта Гаутама на планетата, имајќи ги зачуваните списи на кинески додека неговите учења се ширеле низ Азија.

Оваа школа брани дека секој може да го следи и чекори по патот на просветлувањето и да го постигне , исто така тврдејќи дека неговите учења се релевантни за сите луѓе. Махајана е доминантната нишка на будизмот која е присутна во Индија и моментално се практикува во Кина, Кореја, Тајван, Јапонија и исто така во Виетнам.

Другите нишки

Покрај Махајана и Теравада, таму се други аспекти на будизмот, како што се Ваџрајана или Ламаизам, кои се појавија во Индија во 6 и 7 век, каде што хиндуизмотсе прероди во земјата. Како резултат на тоа, некои приврзаници биле под влијание на некои карактеристики на оваа религија, како што се обожавањето на боговите и ритуалите.

Вајрајана значи Дијамантска патека, која се користи за одбрана на своите идеи и постои хиерархиска структура каде што има мајстор одговорен за учење на знаење и практики наречен Лама. На пример, Далај Лама беше духовен водач на оваа нишка и политички водач на Тибет.

Буда, Дарма и Санга за будизмот

Во оваа религија, секој детал, секој симбол, секое учење има свое значење исто како и секоја друга религија или филозофија. Прочитајте и откријте ги концептите на Буда, Дарма и Санга за будизмот подолу.

Концептот на Буда

Името Буда значи „разбуден“ или „просветлен“. Тоа беше човекот кој успеа да се просветли и да се издигне духовно, достигнувајќи ја Нирвана и висок степен на мудрост. Таа, исто така ја претставува сликата на Сидарта Гаутама, Буда, кој го основал будизмот.

Оваа титула се доделува на луѓе кои целосно го достигнуваат највисокото ниво на духовно будење споделувајќи го своето откритие и знаење со другите. На пример, во традиционалните свети списи, будизмот споменува 24 Буди кои се појавиле во различни минати времиња.

Концептот за Дарма

Зборот Дарма, или Дарма, доаѓа од санскрит што значи она што одржува висока

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.