Што е духовно будење? Симптоми, придобивки, совети и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Дали знаете што е духовно будење?

Духовното будење е процес низ кој поминуваат многу луѓе во моментов на планетата Земја. Далеку од тоа дека е лесно, тоа е нешто трансформативно што ги става луѓето се повеќе и повеќе во согласност со нивните душевни патишта и нивните животни цели.

Како што имплицира името, духовното будење носи перцепција и разбирање на други реалности, други визии на светот, така што луѓето развиваат се повеќе и повеќе свест за единство со целината, со универзумот и да се исклучат од ограничувачките верувања и стандарди наметнати од општеството во текот на милениумите на човечкото постоење.

Следете ја оваа статија со некои информации за овој процес кој е толку влијателен и важен за еволуцијата на човештвото. Како нејзината важност, нејзините симптоми и како да се подготвите за тој момент.

Разбирање на духовното будење

Духовното будење може да се случи во која било фаза од животот, бидејќи секој има свое време и свое сопствени внатрешни процеси. Тоа обично се случува со непријатност или чувство на одвоеност од светот. Тоа е еден вид мака што завршува играјќи ја улогата на туркање на луѓето да бараат нешто надвор од нивната реалност.

Оттаму, оваа потрага ги води луѓето кон будење и кон свеста дека постојат светови надвор од нашата, дали на духовно илиби бил поинаков. Свесноста за вашите постапки може да го подобри овој процес, да видите како да ги елиминирате ексцесите, да се поврзете со себе и да имате повеќе позитивни мисли.

Елиминирајте ги вишокот

Храна, пороци, потрошувачка, бучава итн. Сè што е вишок го дебалансира нашето тело. Во оваа смисла, обидете се да ја искористите вашата совест за да процените дали она што го барате е навистина неопходно во моментов. На пример, ако навистина треба да го поминувате целиот ден на социјалните мрежи, ако треба да купувате облека секоја недела.

Се разбира, исто како и вишокот, недостатокот е исто така нездрав. Тоа не значи дека одвреме-навреме е погрешно да се купува облека и да се придржуваме до „консумеризмот“, сепак, сепак живееме во капиталистички свет. Но, свесноста за постапките и одвојувањето од материјалните нешта ќе бидат сè поприсутни како што ќе се одвива процесот на будење.

Поврзете се со себе

Многу луѓе се плашат да останат сами и да поминуваат време во сопствено друштво. Сепак, вака ќе ја напуштиме оваа планета, на истиот начин како што дојдовме: сами. Патувањето е осамено, затоа треба да почнете се повеќе и повеќе да ја цените сопствената компанија.

Ова не се случува преку ноќ, уште повеќе ако сте личност која не е навикната на тоа. Редовно одвојувајте време за себе. Оди читај книга, гледај филм сам, готви сама,погледнете се во огледало, уживајте во сопственото друштво и запознајте се себеси. Направете го тоа навика.

На почетокот може да биде тешко, чудно, па дури и лошо, но може да се смета како одење во теретана: потребна е дисциплина и внимание, но по неколку дена, она што беше болно се намалува и отстапува место за задоволство или, во најмала рака, неутралност, внатрешен мир.

Ценете ги малите нешта

Малите нешта можат да бидат големи, во зависност од гледната точка. Вреднувањето на насмевката, прегратката или гестот почнува да има многу поголема вредност кога сме во процес на будење. Обидете се да обрнете внимание на ова.

Усвојувајте позитивни мисли

Неколку студии покажуваат дека мислите емитуваат вибрациона фреквенција, па затоа делуваат на физичката материја. Во оваа смисла, обидот да се задржат позитивните мисли секогаш кога е можно, ги зголемува вибрациите на телото и го поставува на фреквенции каде што болестите имаат потешкотии да се развиваат.

Покрај тоа, бидејќи фреквенциите на позитивни мисли се високи, пристапот до високи димензии станува многу полесно.

Гледајте подалеку од изгледот

Да не ги осудувате другите и ситуациите низ кои минуваат е тешко, но од суштинско значење е да го следите вашиот пат на поздрав начин. Никој не ја поседува апсолутната вистина, бидејќи самата вистина е релативна.

Затоа обидете се да имате на ум дека работите секогаш одат подалекуна појавите и дека секој има своја историја и причините што го однеле таму. Запомнете дека има информации до кои немаме пристап како кармата и зошто одредени работи треба или не треба да се случуваат.

Фокусот на сегашноста

Прелистувањето на жалење или размислувањето за доброто минато, како и трошењето часови проектирајќи ја иднината ги тера луѓето да го пропуштат единствениот момент каде што всушност можат да дејствуваат: сегашноста.

Секако дека минатото и иднината влијаат на нас и важно е тие да се во нашата сегашност, но со помала тежина. Минатото ни помага да направиме подобри избори во сегашноста, а иднината ни помага да планираме што сакаме да постигнеме, но фокусирањето на сега е навистина живеење.

Преземете одговорност за вашата судбина

Живееме во хаотичен и многу нееднаков свет, важно е да го имаме овој поим за да не останеме во балон. Надворешната помош е секогаш добредојдена, особено кога станува збор за социјални прашања. Сепак, сè што е надворешно ќе може да дејствува само до одредена граница. Ниту една надворешна помош или промена не може да го промени она што не доаѓа одвнатре и тоа е идејата на која се заснова и духовното будење.

Потребно е да се преземе одговорност за направените избори, за донесените одлуки. Во спротивно, луѓето секогаш ќе бидат занесени и обликувани од она што се случува околу нив. Добар пример е ситуацијата кога некој ни зборува грубо. Непријатно,но ние немаме контрола над тоа. Но, можно е да се контролира начинот на кој ќе реагираме.

Ако ќе ви пречи остатокот од денот, ако ќе се карате со личноста, наплатете ја дека не е учтив ( што често е исто така важно, во зависност од средината во која се наоѓате) или ако не се грижите и не дозволувате оваа ситуација да ви го уништи денот, тоа е во ваши раце. Ова е моќта на секој од нив.

Духовното будење претставува друга реалност на светот!

Будењето, да се биде посвесен и да се развива е многу позитивно и ослободувачко. Сепак, мора да се биде многу внимателен да не се предаде на егото и ароганцијата токму затоа што е на пат да стане свесен.

Луѓето кои пристапуваат на ова место не се супериорни во однос на оние кои сè уште не започнале или кои се далеку од иницирање духовно будење. Никогаш не заборавајте го тоа.

Секој има свој процес, со својата приказна за душата и она што треба да се доживее во своето време и вистинските моменти. Затоа, духовното будење вклучува и неосудување, почит и пред се свесност дека учењето секогаш ќе биде континуирано за секого!

дури и на други планети и димензии, и дека работите не се баш како што ги учеше општеството. Погледнете ги подолу основите, придобивките и како да се подготвите за духовно будење.

Основи

Духовното будење не е нужно поврзано со религиите, кои се форми на поврзување со божественото, секоја по ваш пат. Можно е луѓето од сите вери да се разбудат духовно, бидејќи концептот на будење оди подалеку од догми и верувања.

Будењето е процес на враќање на свеста, тоа е патување кое нема крајна точка. Сепак, и покрај тоа што не мора да биде поврзан со некоја специфична религија, процесот на будење може и вообичаено се пристапува и се практикува во различни религии, бидејќи токму во работата на будењето ние како луѓе се подобруваме.

Која е важноста на духовното будење?

Колку повеќе човекот се буди, толку повеќе се стекнува со самоспознавање и на тој начин, тие се способни да донесуваат одлуки покохерентно како нивна цел во животот. Следствено, среќата станува константа, бидејќи таа е сè помирна со себе и со светот. Така, работите околу вас почнуваат да течат.

Покрај тоа, со средување на внатрешната куќа, односно самите себе, можеме да им помогнеме на другите. Од моментот кога подобро ќе се запознаеме, имаме повеќе алатки исила за разбирање и исклучување од моментите на болка, во потрага по внатрешно исцелување. На тој начин, ние сме многу поспособни да допреме до другите на поздрав начин.

Придобивки

Духовното будење не е лесно. Соочувањето со вистините и гледањето во сопствените сенки е предизвик и често тежок, но неопходно е за да се постигне трансценденција. Со бегање од проблемите не се решаваат работите и во духовното будење е сосема истото.

Како последица на ваквиот став и свесност, има поголеми можности за внатрешно исцелување и сигурност во одлуките. Покрај тоа, со сè поконстантна рамнотежа помеѓу умот, телото и духот во нашите животи, позитивно влијае и на физичкото здравје.

Траума x Духовно будење

Траумата е непријатно искуство кое вклучува болка и емоционални или физички лузни. Духовното будење го доведува едно лице во лице со овие ситуации за да можат да се преобразат. Односно, будењето не е само кревет од рози, потребна е храброст да се соочиш со сенките и најдлабоките болки кои ги носиш во себе.

Токму поради оваа причина, потребно е самоспознавање за да разбереш дали се подготвени до овој момент на средба со оваа болка. Во спротивно, наместо да излечите траума, на крајот би можеле да создадете друга.над него. Затоа, не брзајте.

Духовното будење не е техника или рецепт, а уште помалку нешто брзо. Најчесто потребни се години и години контакт со терапии, учење, менување навики за да се постигне „клик“ на будењето.

Само во тој момент процесот може да почне да се забрзува, бидејќи лицето е веќе поподготвено и има алатки за да се справи со што и да дојде.

Како да научиме духовно будење?

Постојат патишта кои водат до духовно будење и ги потенцијализираат клучевите за овој пристап. Но, духовното будење не е рецепт за торта, затоа имајте на ум дека нема правила и дека секој од нив ќе се идентификува со различни алатки, а исто така може да потрае и различно време.

Меѓутоа, многу чекор важно, корисно и што ќе послужи како основа за целиот пат е да се побара психотерапевтска помош. Нема духовно будење без самоспознание и колку повеќе се запознаваме себеси подобро, толку повеќе ќе можеме да се соочиме со падот на превезите што ќе ни претстојат за време на будењето.

Читање на темата е исто така многу важно. Постојат неколку книги на оваа тема со содржини кои се движат од најосновните до најкомплексните. Процесот на читање, исто така, отвора врати и врски со астралното, бидејќи содржината се апсорбира и вари.

Но имајте на ум дека никојја поседува апсолутната вистина, затоа проучувајте од различни извори и проценете дали содржината ви има смисла пред да верувате во сè.

Подготовка на телото и умот

Телото е нашиот храм на Земјата, затоа е важно добро да се грижиме за него со здрави навики, на крајот на краиштата, балансиран ум и емоционална состојба не е доволно ако физичкото тело нема структура. Запомнете дека тајната е рамнотежата на здравото тело, ум и дух.

Лошата храна и недостатокот на движење, како што се физичките вежби може да предизвикаат физички нерамнотежи кои влијаат на емоционалното, менталното и на крајот ја попречуваат врската со каналите на ова будење. Добрата исхрана, со по можност свежа храна како овошје, зеленчук, житарки, билни чаеви и минимална можна количина на обработена и брза храна го одржува телото чисто.

Медитацијата, на пример, го зголемува капацитетот на свесноста, бидејќи тоа е момент на чиста поврзаност со самиот себе и со суптилните рамнини. Не е толку едноставно како што изгледа и бара посветеност, труд и пред се пракса. Неговите придобивки достигнуваат и до физичкото тело.

Симптоми на духовно будење

Од моментот кога ќе пристапите до други идеи и ќе сфатите дека животот и светот се многу повеќе од она што го гледате на планетата, тешко е да се вратите на наметнатите стандарди.

Постојат некои знаци дека нашето тело и нанастаните околу нас ни даваат показател дека духовното будење, во најмала рака, чука на нашата врата. Останете во тек и видете дали ви се случила некоја од ситуациите подолу.

Поголема перцепција

Ги знаете деталите што никој не ги забележува? Не зборуваме за брчка во облеката или нешто слично, туку детали во ситуации, како нечиј гест или тон на глас, чувства итн. Па, колку повеќе се зајакнува духовното будење, толку повеќе луѓето ја прошируваат перцепцијата за она што се случува наоколу.

Длабоката врска со природата и потребата да се биде во природни средини, исто така, почнува да се манифестира. Телото и душата го бараат тоа, бидејќи тие се средина за чистење и полнење на енергија. Покрај тоа, врската со животните може да стане честа, бидејќи тие се чисти живи суштества, во споредба со луѓето.

Минатото и сегашноста се помалку важни

Кога го доживувате духовното будење, работите што се случило во минатото повеќе не се важни во смисла дека повеќе не се важни. Разбирањето на нештата се зголемува, па веќе нема смисла да се биде врзан за она што се случило.

Во оваа смисла, малите нешта на сегашноста исто така го заземаат своето место на малите нешта, бидејќи свеста дека има нешто поголем од се е сè поприсутен.

Свеста за божествено присуство

Свеста забожественото присуство што прави минатото и сегашноста да имаат помала тежина во нашите животи, директно е поврзано со чувството на припадност кон нешто поголемо. Тоа е сè поинтензивно чувство да се биде дел од Целината, бидејќи во сè има божествено присуство.

Внатрешен мир

Чувството дека се е во ред и дека работите се случуваат како што треба, бидејќи сè има своја цел носи бесценет внатрешен мир. Гледате, не треба да престанете да дејствувате во ситуации на начин „да ме земе животот“ на незначителен начин, туку да имате идеја дека не можете да контролирате сè.

Зголемена емпатија

Со духовното будење се менува и визијата во однос на другите. Свеста дека сите се на оваа планета и токму во овој момент да ги искусат двете страни на вагата за учење на душата, предизвикува намалување на расудувањето и зголемување на емпатијата.

Емоционална и физичка благосостојба

По најтешките моменти, обично на почетокот на духовното будење, кога се случуваат шокови, конфронтации и отворање кон други перспективи на светот, тенденцијата е токму животот се подобрува во многу аспекти.

Разбудената свест носи физичка благосостојба поради рамнотежата на емоциите и чувството на внатрешен мир и поврзаност со универзумот. Следствено, позитивно влијае и на физиката, особено аколицето да ги вклучи промените во навиките во рутината на јадење и физичките вежби.

Помал страв од смртта

Со идејата дека постои нешто што не живее на Земјата како луѓе, луѓето кои се на патот на духовното будење разбираат дека смртта е само уште едно затворање на животот циклус на душата во тој момент. Смртта повеќе не значи крај, туку нов почеток.

Промена на навиките и идентитетот

За духовното будење да тече уште подобро, природно е дека навиките треба да се менуваат, на крајот на краиштата, неопходно е да се одржуваат физичките, менталните и духовните т.н. дека каналите на поврзување со духовниот свет се секогаш чисти и течни.

Поголема етика и морал

Едно од сфаќањата што доаѓа како последица на целиот процес на духовно будење е дека ние го жнееме она што ќе го посееме, односно дека сме одговорни за нашите постапки. кои секогаш ќе имаат последици, без разлика дали се добри или лоши.

Во оваа смисла, луѓето стануваат посвесни за своите постапки, што автоматски ги става на патот на градење на повисок морал и етика.

Почитување на неактивноста

Исклучувањето од начинот на живот во големите градови, каде што прекумерната работа и стресот се секогаш присутни, почнува да има се повеќе смисла и да биде сè попотребно. Тоа е затоа што безделничење, односно ценење„да не се прави ништо“ станува нешто без чувство на вина.

Актот да не се прави ништо е исто така важен. На нашите тела му треба одмор (ментален, емоционален и физички) надвор од ноќниот сон. Не само во смисла на инерција или недостаток на одговорност, туку дозволи. Дозволете си да не правите ништо и уживајте во моментот без вина, стравови или вознемиреност.

Промена во односите

Шебините на болно однесување почнуваат повеќе да не се вклопуваат во животите на луѓето кои се на патот на духовното будење и тоа често вклучува прекинување или намалување на контактот со луѓето во нивниот циклус социјално.

Значи, повеќе од природно и очекувано е промените да се случат и во смисла на дистанцирање и во смисла на однесување со луѓето. Иако ова повлекување може да звучи негативно, мислите дека ако ситуацијата се случила, тоа е затоа што личноста не била подготвена или во склад со своето ново јас.

Во оваа смисла, за сите е подобро секој да ги следи своите сопствен пат. Што се однесува до оние кои остануваат во својот социјален циклус по промената на идентитетот и стандардите, остануваат затоа што се согласуваат и го почитуваат овој нов момент. Духовното будење ја менува не само личноста која се буди, туку и оние околу нив.

Совети како да го трансформирате вашиот живот преку духовно будење

Новите ситуации бараат нови навики, а духовното будење не

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.