Свети Фрањо од Асизи и животните: Проповедање на волкот, рибите и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Каков е односот помеѓу Свети Фрањо Асишки и животните?

Свети Фрањо Асишки е светец-заштитник на животните, како и светец-заштитник на животната средина, дејствувајќи на екологијата. Доблестите на понизноста и сочувството се нејзините главни атрибути. Овој светец, почитуван од католиците, но и влијателен и восхитуван надвор од сферата на оваа религија, е пример за моќта на волјата и вербата во човечките трансформации.

Неговата величина на духот покажува дека добрината и духовноста се работи да биде освоен, да се вежба на дневна основа и да се стави на прво место. Неговата љубов кон животните нè инспирира да гледаме добронамерно на сите суштества и нè потсетува дека мора да се грижиме и да ги штитиме суштествата од други видови, бидејќи и Бог е во нив. Видете во оваа статија сè за Свети Фрањо Асишки.

Историја на Свети Фрањо Асишки

Ќе ја знаеме подлабоко историјата на Свети Фрањо Асишки, гледајќи ги важните фази на неговиот живот и учењето на неговите учења. Проверете го подолу.

Житието на Свети Фрањо Асишки

Крштението на Свети Фрањо било Џовани ди Пјетро ди Бернардоне. Роден е во 1182 година во Асизи и бил син на успешни буржоаски трговци. Френсис уживаше во младоста ориентирана кон задоволство, заинтересиран за стекнување слава и богатство.

Овие мотивации го наведоа да стане витез1226.

Песната е позната и како „Песната на Сонцето брат“, во однос на стиховите кои го спомнуваат начинот на кој Френсис се осврнал на природата. Се вели дека оваа песна за прв пат ја испеал Францис, придружуван од браќата Лео и Анџело.

Празникот на Свети Фрањо ги благословува животните

Празникот на Свети Фрањо Асишки е се слави на 4 октомври. Овој фестивал традиционално е посветен на славењето на животот и учењето на светецот, како и на благословот на животните.

Во оваа смисла, вообичаено е парохиите да нудат благослов на домашните миленици, донесени од нивните воспитувачи за прославите . Оваа практика е популарна не само во Бразил, таа е вообичаена и во парохиите во безброј други земји.

Популарноста на празникот Сан Франциско е демонстрација за тоа како влијанијата на овој светец остануваат живописни и како неговата учењата, во време на закани за животната средина, тие се уште поважни.

Молитва за благослов на животните

Покрај читањето на Песната на суштествата, човек кој сака да моли се за животните може да ја научи следнава молитва:

„Свети Фрањо, ревносен заштитник на животните и на целата природа, благослови ја и заштити ја мојата (кажи го името на твоето милениче), како и сите животни. посветени на твоите браќа на човештвото и другите области ги исполнуваат животите на суштестватаневин.

Да ја добијам вашата инспирација да се грижам и да го заштитам мојот помал брат. Простете ни го занемарувањето на животната средина и поучете ни да бидеме посвесни и да ја почитуваме природата. Амин".

Дали Свети Фрањо Асишки е светец заштитник на животните и екологијата?

Свети Фрањо Асишки е светец признат како светец заштитник на животните. приказните кои ги вклучуваат овие суштества носат учења кои се прошируваат на човечките односи и држење пред лицето на материјалниот свет.

Тој нè инспирира да се фокусираме на правење добро, почитување на околината, хармонија и практикување на простување и сочувство. популарноста е огромна, што се потврдува со фактот дека околу 3 милиони луѓе годишно го посетуваат неговиот гроб во Асизи, Италија.

Во 1979 година, папата Јован Павле II го прогласи Свети Фрањо за заштитник и на еколозите. Нека вдахновението на овој милостив светител допира до сè повеќе срца.

и додека се борел во војна, бил заробен и останал затвореник околу една година. Во овој период, тој добил болест која го придружувала до крајот на животот, предизвикувајќи проблеми со стомакот и видот.

Се зборува дека тогаш младиот човек целосно ги променил своите навики, се замонашил и почнал да зема грижа за сиромашните, основајќи религиозен ред фокусиран на заветот на сиромаштија, редот на малите фраери. По цел живот на подобрувања и страдања од разни болести, Фрањо умре во Асизи во 1226 година.

Повикот на Свети Фрањо Асишки

Преобраќањето на Свети Фрањо Асишки започнува помеѓу 1202 и 1208 година. се состои од прогресија на настани од неговата 25-та година па наваму.

Првата фаза од она што може да се опише како негов повик се верува дека се наоѓа во неговото време како воен заробеник, кога почнал да го чувствува првиот симптоми на болест што го придружуваше во текот на неговиот живот.

Френсис слушна глас кој му рече да се врати дома, каде што ќе ја најде својата вистинска цел.

По серија визии и духовни пораки примени, тој почна да се грижи за сиромашните и лепрозните, целосно напуштајќи го својот претходен начин на живот во корист на верата и следејќи ги учењата на Исус.

Оставката на Свети Фрањо Асишки

По враќајќи се од војната, Френсис слушнал глас кој го поттикнал да тргне по стапките на Господ. Потоа, тој се откажа од својатаматеријални добра и ги напушти своите соништа за суетна слава и богатство. Исполнет со вера и волја да им помогне на другите, откако видел толку многу луѓе во потреба и страдање на неговите патувања, тој претрпе длабока трансформација.

Френсис, во оваа почетна фаза од неговото преобраќање, имаше визија за Христос да побара од него да ја обнови неговата Црква. Важно е да се запамети дека, во тоа време, Католичката црква беше обземена од материјални интереси и борби за моќ, а Франциско се сврте кон потребата да се фокусира на сиромашните, започнувајќи ги своите добродетели со лепрозни.

Чудата на Исус Свети Фрањо Асишки

Постојат неколку чуда што му се припишуваат на свети Фрањо Асишки. Еден од најстарите се случил набргу по погребот на светителот, кога една девојка која боледувала од болест на вратот ја положила главата на неговиот ковчег и била исцелена.

На сличен начин, многу други инвалиди поминале низ сонување за светецот или аџилак до неговиот гроб, исто како што на слепите им беше обновен видот.

Покрај тоа, опседнатите луѓе, кои веруваа дека се опседнати од демони, нашле душевен мир откако го допирале неговиот гроб. Со текот на времето, на светителот му се припишувале многу други чуда поврзани со исцелувањето на болестите.

Основање на Редот на малолетни фраери

На почетокот на неговатаверски дела, Френсис се обиде да ги преобрати луѓето и да добие донации за сиромашните. Кога сфатил дека има значителни следбеници, отишол со верниците во Рим за да добие одобрение за основање ред.

Но тоа се случило само откако папата Инокентиј III му наредил да оди да им проповеда на свињите, што Френсис го стори тоа, со што ги натера верските власти да ја поддржат неговата кауза.

Орденот на малолетни фраери се засноваше на принципите на сиромаштија и прецизно ги следеше учењата на Исус. Неговите следбеници се грижеа за болните, животните и сиромашните и беа дел од овој важен религиозен ред, како што е Санта Клара.

Новиот религиозен ред на Сан Франциско де Асис

По одреден период на аџилак низ Светата земја, Френсис го нашол Редот во Асизи, опколен од моралните отстапувања на некои членови и разни несогласувања. Многу следбеници беа незадоволни од прекумерната строгост што ја бараа заветите на Редот.

Сите овие внатрешни конфликти и постојаното мешање од Ватикан го наведоа Францис да го реформира Редот на малите фраери. Светецот бил принуден да напише нов сет правила со кои на следбениците ќе им бидат појасни обврските што треба да ги исполнат.

Овој текст, сепак, доставен на одобрување од Рим, претрпе важни промени направени од кардиналот Уголино, штоотстапил од фрањевската суштина. Со текот на времето, фрањевскиот ред се подели на различни гранки, машки и женски.

Примерот на животот на Свети Фрањо Асишки

Свети Фрањо Асишки ни нуди модел на вера, но и богати со инспирации за нашите секојдневни практики. Односот на Фрањо кон парите е одличен пример за материјално оддалечување и не учи да се фокусираме на духовното богатство.

Добрината на овој светец, кој се посветил на грижата за болните и животните и кој максимално се трудел да ги поправаме потребите на осиромашените, ни покажува дека духовноста може да се развие само преку пракса, односно преку ефективни дејствија во овој земен свет.

Животниот пример на Свети Фрањо, според тоа, се состои од дејствување како што води кон патот на светлината, истакнувајќи ја вредноста што им ја дал на животните како суштества кои мораме да ги почитуваме и заштитиме.

Божествената мудрост на Свети Фрањо Асишки

Свети Фрањо бил инспириран од последователни мистични епизоди, како како слушање на гласови кои го воделе кон добри дела. Но, неговите дела на љубезност се родени и од неговото вродено сочувство и емпатија за оние на кои им треба и неговата љубов кон природата. на духовноста. Свети Фрањо нè учи на смирение и одвоеност. Твојотмудроста се состоеше во едноставноста, во гледањето на сиромашните, болните, животните, сите оние кои се презрени од нивните современици, толку фокусирани на парите и статусот.

Стигмата на Свети Фрањо Асишки

Непосредно пред неговата смрт, Франциско се повлекол во Монте Алверн, каде што имало светилиште на неговиот ред, придружуван од некои браќа браќа. Во овој период, светителот имал визија за шесткрилен серафим и оттогаш почнал да ги покажува трагите од Христовото страдање на неговото тело.

Овие знаци се познати како стигмата и одговараат на раните што ги претрпел Исус за време на распнувањето. Овие траги се истакнаа на неговите раце и стапала, но имаше и отворена рана на градите, за што сведочеа неговите браќа во верата. Фрањо бил првиот христијанин кој бил стигматизиран.

Свети Фрањо Асишки и животните

Сега ќе дознаеме за некои значајни приказни за односот на Свети Фрањо со животните и што учат овие приказни нас. Проверете!

Проповедајќи му на жесток волк

По пристигнувањето во градот Губио, Франциско ги нашол жителите исплашени, вооружувајќи се да се одбранат од жесток волк. Волкот ги избркал стадата и им се заканувал на жителите. Франциско решил да се сретне со животното, кое го примило подготвено за напад. Меѓутоа, додека се приближувал, Франциско го нарекол волкот „брат“, што го направил со волкотдека ќе стане послушен.

Држејќи ги шепите на волкот како за рацете на човекот, светецот го замолил да не напаѓа никого повеќе, а потоа му дал заштита и дом. Велат дека овој волк умрел од старост и го оплакувале жителите на Губио, кои почнале да го гледаат со братските очи.

Проповедање на птиците

Се вели дека кога се вратил во Свети Фрањо дошол покрај патот на едно од неговите аџилак во Асизи, малку изнервиран од рамнодушноста на луѓето кон Евангелието.

Одеднаш слушнал силни звуци на птици и видел јато птици од различни видови на страната на патот. Светителот отишол кај нив и им објавил дека ќе им даде благослов. Имаа обичај да ги нарекуваат животните браќа и сестри.

Франциско продолжи да му проповеда на стадото, минувајќи покрај тивките и внимателни птици и положувајќи ја својата туника врз нив, допирајќи ги нивните глави со рацете. Откако го заврши својот говор, тој им даде знак да одлетаат и птиците се разотидоа на четирите кардинални точки.

Спасување јагниња од колење

Тома од Селано му припаѓал на Францисканскиот ред и ја раскажал приказната за тоа како Свети Фрањо спасил две јагниња од колење. Ова беше животно на склоност кон светецот, кое се сеќаваше на поврзаноста што Исус ја направи меѓу јагнето и смирението.мали јагниња, кои ги носел со себе врзани за неговото рамо.

Со сожалување на животните, Франциско во замена за нив ја понудил наметката што ја користел за да се заштити од студот и која му била дадена од богат човек непосредно пред тоа. И, откако ја направил размената, Франциско ги вратил на продавачот, молејќи го да се грижи за нив и да се однесува со нив со љубов и почит, како што биле неговите мали браќа.

Плачот на магарето

По долги години, погоден од безброј болести, свети Фрањо се пензионирал со своите најблиски пријатели, знаејќи дека часот на неговата смрт е близу. Тој се збогуваше со сите со зборови на љубов и читаше делови од Евангелието.

Неговата огромна љубов кон животните го натера да го следат овци и птици каде и да одеше и, во близина на неговиот премин, меѓу животните Кога му пријдоа беше магарето што го водело толку години на неговите аџилак.

Се вели дека Франциско се простил од малото животинче со зборови на сладост и благодарност и дека верното магаре потоа обилно плачело .

Собрание на риби

Меѓу приказните за односот на Свети Фрањо со природата, се вели дека рибата му приоѓала на бродот кога светецот патувал по водите и само се движела подалеку од него откако ќе ги заврши своите проповеди.

Светецот им проповедаше на сите животни што ги наоѓаше и неговите зборови секогаш беа добрипримени и од водни суштества.

Кога Франциско добил мрежа со риби од рибар, веднаш ги пуштил во водите, благословувајќи ги никогаш да не бидат заробени. Тој, исто така, ги замолил рибарите, секогаш кога уловот бил изобилен, да го вратат вишокот во неговото природно живеалиште.

Советување зајак

Приказната за еден зајак се случила кога еден од францисканските монаси донел во Животното од Сан Франциско, кое го нашол преплашено, паднало во стапица во шумата. Светителот го ставил зајакот во скутот, галејќи го и советувајќи го да се чува од ловците.

Потоа му даде благослов, нарекувајќи го „помал брат“, како и секогаш, и го стави на земјата за да може да оди по својот пат. Меѓутоа, зајакот инсистирал да скока назад во скутот на Франциско секој пат кога ќе го спуштат на земја. Сè додека светецот не побарал од еден од браќата да го земе зајакот и да го пушти во шумата.

The Canticle of the Creatures

The Canticle of the Creatures е песна составена од Свети Францис Асишки самиот, веројатно диктиран од него, во време кога веќе бил слеп и многу болен.

Оваа песна е пофалба на Божјото создание и може да се сфати и како синтеза на неговото учење. Светецот ја започнал композицијата во 1224 година и се вели дека ја завршил само неколку минути пред неговата смрт, во

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.