Свети Јован: потекло, забава, храна, оган, знамиња и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Кога се слави Свети Јован?

Денот на Свети Јован, фестивал кој широко се слави низ Бразил, особено на североисток, се слави на 24-ти јуни. Во овој период од годината, луѓето се собираат за да го „прескокнат фестивалот“, со многу форо музика, натпревари и типична храна која е многу популарна.

И покрај тоа што е позната прослава, Денот на Сао Жоао не е национален празник, и да државен, што е празник во неколку држави на североисток поради фактот што датумот е дел од североисточниот фолклорен празник.

Датум на раѓање на Свети Јован Крстител. На овој начин, прославата е најраспространета од трите јунски фестивали, другите два се слават во деновите на Санто Антонио и Сао Педро.

Така датумот има многу значајно потекло, не само поради историја на животот на Свети Јован Крстител, но и затоа што прославата има паганско потекло. Ако сакате да дознаете повеќе за овие факти, како и да ги знаете толкувањата на огнот, храната, знамињата и другите симболи на Феста Јунина, продолжете да ја следите.

Историја на Сао Жоао

Обично претставен со стап во облик на крст, Свети Јован е многу важен за католицизмот, поради неговата посветеност на Бога и неговата блискост со Исус Христос. Значи, прочитајте подолу за неговата приказна и што тојЖоао е многу важен за земјата, бидејќи освен што обезбедува славење на локалните култури, ја разгорува и религиозноста со оживување на споменот и молитвите на Сао Жоао.

Така, покрај радосниот карактер на свеченостите , вниманието посветено на католичкиот светец станува посебно за верниците, бидејќи се сеќаваат на приказната за Свети Јован и неговото проповедање, за луѓето да бидат среќни, надежни и благодарни за сите негови добри и инспиративни учења.

претставува за Католичката црква.

Потекло на Свети Јован

Свети Јован е роден во Израел, на околу шест километри од библиската престолнина Ерусалим, во мал град наречен Аин Карим, во Јудеја. Захарија, неговиот татко, бил свештеник на ерусалимскиот храм, а Исавела, неговата мајка, припаѓала на религиозното друштво од тоа време „Ќерките на Арон“ и исто така братучетка на Марија, која ќе стане мајка на Исус.

Јован бил избран од Бога во утробата на својата мајка и станал пророк кој проповедал за покајанието за гревовите и за преобраќањето на луѓето преку крштевањето, па затоа во Светата Библија се нарекува Јован Крстител.

Раѓање на Свети Јован

Раѓањето на Свети Јован се смета за чудо, бидејќи неговата мајка била неплодна, а и таа и татко му биле веќе во поодмината возраст.Еден ден, додека Захарија служел во храмот, му се јавил ангелот Гаврил, кој објавил дека неговата сопруга ќе биде бремена со момче кое веќе ќе се роди исполнето со Светиот Дух и силата на пророкот Илија и ќе се вика Јован.

Меѓутоа, Захарија мислеше дека тие се премногу стари за да се случи тоа и не му поверува на ангелот, па затоа Гаврил објави дека тој човек ќе биде нем додека не се исполни ветувањето. исполнето, односно до раѓањето на Јован. Така, времето минува, а Закарија не зборува, додека не се роди Свети Јован.

Санта Изабел и Аве Марија

Во времето кога веќе имаше шестмесеци откако Елисавета била бремена, ангелот Гаврил ја посетил Марија, невестата на Јосиф, во Назарет, во провинцијата Галилеја. Тој ѝ објавува на Марија дека ќе го роди Спасителот, синот Божји, и дека неговото име ќе биде Исус. Покрај тоа, тој и кажува и дека нејзината братучетка Елизабета, и покрај тоа што е неплодна и постара, е бремена, сведочи за чудесниот чин на Бога.

Откако ја слушна веста, Марија побрза да ја посети Елизабета, одејќи долг пат , иако сум бремена. Кога Марија ја поздравува својата братучетка, бебето се движи во утробата на Елисавета, а таа многу трогната вели: „Благословена си меѓу жените и благословен е плодот на твојата утроба, Исусе. Каква голема чест за мене што ме посети мајката на мојот Господ!“ (Lc, 1, 42-43).

Така, Света Елизабета и Света Марија Мајка на Исус беа многу среќни, а убавата честитка дадена од Елизабета на крајот стана дел од молитвата „Здраво Марија“.

Пророкот на пустината

Јован пораснал со религиозните учења на неговите родители и кога станал полнолетен, почувствувал дека е подготвен. Така, тој го започна својот проповеднички живот во јудејската пустина, поминувајќи низ различни тешкотии со многу посветеност и молитва кон Бога.

Тој им проповедаше на Израелците објавувајќи го доаѓањето на Месијата и дека народот треба да се покае за своето гревови и придржувајте се кон Господовите патишта. За да го одбележи ова преобраќање, Јован ги крстил во реката Јордан и неговитепопуларноста како голем Божји пророк привлече големо мноштво да присуствува на неговото проповедање.

Крштевањето на Месијата

Бидејќи бил познат како голем водач и пророк, Евреите прашале дали Јован Крстител не бил самиот Месија, на што тој одговорил: „Те крштавам во вода, но доаѓа некој со поголема власт од мене, а јас не ја заслужувам ни честа да му ги одврзам ремените од сандалите“. (Lc, 3, 16).

Потоа, еден ден, Исус, вистинскиот Месија, ја напушти Галилеја и отиде до реката Јордан за да биде крстен од Јован. Свети Јован се зачуди и прашува: „Треба да бидам крстен од тебе, а ти доаѓаш ли кај мене?“, а потоа Исус му одговара: „Остави го засега; ни одговара да го правиме ова за да ја исполниме сета праведност“. Така Јован се согласи и го крсти Спасителот. (Мт, 3, 13-15).

Кога Исус излегува од водата, небото се отвора и Светиот Дух, во вид на гулаб, слетува на него, момент во кој Бог се гордее со акцијата на неговиот Син да одлучи да биде крстен од Јован Крстител.

Апсење и смрт на Јован Крстител

Во времето на Свети Јован, управител на Галилеја бил Ирод Антипа, личност која била критикувана од Јован Крстител поради неговите погрешни постапки во владата, како и поради прељубата што ја извршил со неговата снаа, Иродијада, која била сопруга на неговиот брат Филип.

Значи, поради Иродијада, Ирод го врза Јован и го стави возатвор. За жената тоа сè уште не беше доволно, бидејќи го мразеше пророкот и сакаше да го убие, но таа не можеше да ја исполни оваа желба бидејќи Ирод се плашеше од реакцијата на Евреите, а исто така и самиот Јован Крстител, и така го заштити, бидејќи “ знаеше дека е праведен и свет човек“ и „сакав да го слушам“. (Мк, 6, 20).

Иродијада тогаш ја имала својата можност на роденденот на Ирод. Во тој ден управителот приреди голема гозба, а потоа влезе ќерката на Иродијада и заигра за него и гостите, на што Ирод беше многу задоволен. Како награда, тој и рекол на девојката да побара што сака, а тој ќе и даде.

Потоа разговара со мајка си, која ја тера да ја побара главата на Свети Јован на чинија. Иако вознемирен, затоа што се заколнал и бил пред гостите, Ирод го исполнил барањето. Така, џелатот оди во затворот и го обезглавува Јован Крстител, носејќи му ја главата по барање, која и била дадена на девојката, која пак и ја предала на мајка си.

Откако слушнал што се случило, учениците на свети Јован го зедоа неговото тело и го положија во гроб.

Посветеност на Свети Јован Крстител

Како последен од пророците, братучед на Исус, многу праведен и свет, предвесник на доаѓањето на Месијата и проповедник на вистината, без разлика за која цена, Свети Јован стана маченик на Католичката црква од нејзиното основање, која се празнува секој 24-ти јуни. Неговото мачеништво се памети секој 29 август.

Значи,Свети Јован Крстител е многу важен во католичката посветеност, бидејќи е единствениот светец со празнување на деновите на неговото раѓање и смрт во литургиската година. Се одбележуваат само раѓањата на Јован, Исус и Марија.

Важноста на Свети Јован Крстител

Јован Крстител ја проповедал исправноста на патот, дека секој треба да биде љубезен, дека треба сподели со сиромашните, таа туѓа доминација ќе заврши и ќе дојде Спасителот да ги води своите верници на патот на мирот и правдата.

Затоа свети Јован беше проповедник на надежта и волјата Божја, и Името Јован значи „благодат од Бога“. Така, тој е инспирација за луѓето да не дозволат да бидат обземени од тешкотиите и разочарувањата во животот, туку да се држат по патиштата Господови и да не губат надеж и радост.

Свети Јован

Денот на Свети Јован, покрај католичкото потекло, има и паганско потекло, бидејќи е многу популарен фестивал во Бразил. Прочитајте подолу за повеќе детали за овие љубопитни факти.

Паганскиот фестивал

Од многу античко време, првите Европејци одржувале фестивали за да ги слават своите богови и крајот на зимата и почетокот на пролетта и лето.

На овие фестивали, тие се заблагодаруваа на доаѓањето на летото и бараа од боговите обилни жетви, што исто така завршува со објаснување на присуството на пченка во јунските прослави, бидејќи житото се бере во овој период на година.

Акатолички празник

Кога дојде до подем на католицизмот во Европа, овие ритуални празници беа асимилирани од црквата, така што почнаа да имаат христијанско религиозно значење.

Така се празнуваат тројца светци во ова време: Денот на Свети Антониј, на 13 јуни, датумот на кој светителот умрел; Свети Јован, 24 јуни, неговиот роденден; и Петровден на 29 јуни. На тој датум има и луѓе кои го слават Сао Паоло, кој починал на истиот ден.

Празнувањето на Денот на Свети Антониј е многу традиционално во Португалија, додека на Свети Петар, рибарот, е поголемо во крајбрежјето на регионите, каде што риболовната активност е многу повторлива. Сепак, генерално, Сао Жоао е најпознат во Бразил.

Во Бразил

Јуниските фестивали со христијански карактер навлегле во бразилската култура бидејќи ги донеле Португалците за време на колонијалната фаза на земјата. Кога стигнале, виделе дека домородното население веќе изведува, во исто време од годината, ритуали за подготовка на почвата за садење за да има родот во изобилство.

Така, веселбите почнале да се спојуваат со ликот на Сао Жоао. Набргу потоа, фестивалите претрпеа и влијанија од африканските култури, што помага да се објаснат различните манифестации на свеченостите според регионите на Бразил.

Популарниот фестивал

Како настанале јунските фестивали од прославите допопуларни светци и, во Бразил, ги апсорбираат домородните и африканските влијанија, нивните манифестации низ целата земја се мултикултурни и на крајот ги прифаќаат популарните карактеристики на овие потекла и места.

Така, некои forró инструменти, како што се хармоника, се признати реко и кавако, на пример, се дел од португалската популарна традиција. Облеката „капира“, од друга страна, се должи на жителите на село кои го населувале бразилскиот североисток и слична на облеката на жителите на руралната област на Португалија.

Друг фактор што го прави фестивал популарен е способноста за негово ажурирање и соодветност, бидејќи актуелните бендови и музика се мешаат со традиционалните на регионалните прослави, секогаш привлекувајќи многу луѓе.

Симболи на празникот Сао Жоао

Покрај многу љубопитна приказна за потеклото на празникот Сао Жоао, многу интересни се и симболите на прославата. Затоа, продолжете да читате за да дознаете повеќе.

Оган

Огновите биле вообичаени во европските пагански ритуали поради светлината, топлината и способноста за печење храна. Со христијанизирањето на прославите, се појави приказната дека, по раѓањето на Јован, Изабел ќе запалила оган за да ја предупреди Марија. Така, огнот остана традиција на јунските свечености.

Знамиња

Со Португалците доаѓаа и знамиња и други украси од хартија, како новитети што ги донесоа одАзиски дел од планетата. Во нив ликовите на тројцата прославени светци беа заковани и потопени во вода, за да се прочистат околината и луѓето. Така станаа шарени и помали, па и денес ги украсуваат забавите.

Балоните

Како знамињата и балоните се азиски иновации кои ги донесоа Португалците, а служеа за предупредување на сите од почетокот на партијата. Во Португалија сè уште се пуштени, но во Бразил се забранети поради опасност од пожар и сериозни повреди.

Quadrilha

Кадрилата потекнува од францускиот квадрил, извонреден танц во парови од селско потекло. Позната меѓу европските елити, а подоцна и меѓу португалската и бразилската елита, со текот на годините се шири меѓу населението, главно кај оние во руралните области.

Така, таа претрпе некои трансформации, како што е добивката на повеќе парови и веселиот ритам, а во денешно време е бесплатен и лежерен.

Храна

Поради тогашната жетва има многу фестивалски јадења кои се прават од пченка, како пуканки , торта од пченка, хомини и памона. Други типични јадења се кокада, квентао, пе-де-молеке и сладок ориз. Како и да е, во зависност од регионот, повеќе јадења се подготвуваат и уживаат кај луѓето.

Дали Денот на Свети Јован сè уште е важен религиозен датум за Бразил?

Јунискиот празник Св.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.