Токсична позитивност: значење, штета, како да се справите и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е токсична позитивност?

За да може да се скрие она што луѓето навистина го чувствуваат, токсичната позитивност е жестока дебатирана. Прикривањето на емоциите за да се преправате дека сè е во ред е начин да не се обидувате да го решите или извлечете. Во можностите на социјалните мрежи, многумина се обидуваат да покажат дека сè е во совршен ред, без да биде.

Да стане задушливо чувство, тоа може да доведе и до комплициран процес на негативност. Затоа, предизвикува многумина да го сокријат ова чувство. Ако се храни, се истроши и троши. Позитивноста мора да се ублажи, во смисла да се остане во прогресивен и просперитетен систем.

Дознајте кои се процесите на токсична позитивност со читање на статијата!

Значење на токсичната позитивност

Градење ситуација која насилно го обврзува лицето да одржува чувство на позитивност, токсичниот исто така влегува во овој контекст за да изгради благодарност за сè што се случува, на пример. Не мора да треба да се тргне од позитивниот принцип за нешто што тргнува наопаку, ова можеби не е здраво.

Единствениот начин да се борите со него е да не го потиснувате она што го чувствувате, покрај тоа што давате можност за резолуција. Со тоа што може драстично да влијае на здравјето, ставовите стануваат непотребни и начинот на кој се постапува секојдневно стануваат можности кои треба да се решат.проблем.

Продолжете да ја читате статијата за да научите како да се справите со токсичната позитивност!

Не го негирајте непријатното

Еден од првите чекори за справување со токсичната позитивност е не негирајќи го неговото постоење. Може да се појават непријатни чувства, но им треба разрешница. Ставајќи ја зрелоста во оваа смисла, можно е да бидете посвесни за она со што се соочувате и да барате начини да се справите со тоа.

Обидот да зборувате за овие чувства може да придонесе за решение и да разговарате за тоа со блиска и доверлива личност може да помогне. Невозможно е да се обидете да избегнете тешки ситуации, бидејќи тие се неопходни за сечиј раст. Добрите времиња нема да траат вечно, а ниту комплицираните.

Зборувањето за она што ви пречи

Да бидете искрени со себе и да го кажувате она што го чувствувате е важно, а решението може да биде уште полесно. Токсичната позитивност може да направи многу штета, со оглед на потребата за рамнотежа. Ако има личност на која можете да му верувате, разговорот со нив за да се олесни тоа може да помогне.

Сега, ако ова не е решението, барањето квалификуван професионалец ќе донесе подобар резултат. Срамот не може да постои во овој процес, како што не може насилно да се избегне. Природен разговор може да тече од двете страни,покрај удобноста.

Потврдување на вашите чувства

Покрај потврдувањето на чувствата, важно е и нивното истакнување. Токсичната позитивност се состои од зборови кои можат да утешат, но во претерување можат да наштетат. Така, изразувањето чувства може да биде начин да започнете да се справувате со таква тешкотија.

Повеќе од тоа, тие треба да се разоткријат и изгаснат. Имајќи поволен поглед на она што се пренесува, можно е да се прикаже и зајакне. Резолуцијата ќе се изгради само со негување на овие чувства и изложување на валидации. Затоа, не можете да се плашите да покажете што чувствувате и што сте.

Барајте мрежа за поддршка

За да го надминете овој проблем, кој е токсична позитивност, вистинската работа е да создадете врски со луѓе кои можат да ја зајакнат оваа кауза. Ако се добри за удобност и здравје, држењето за нив може да биде решение. Повеќе од тоа, тагата ќе се разбере и со трансформациите што резултираат со радост.

Секому му треба пријателско рамо за да добие поддршка и совет, а ова прашање не се разликува и со помош сè може да се направи полесно . Нема потреба да чувате сè, кога приликата тропа на вратата и бара простор.

Пазете се од жртвата

Сè што чувствувате е фер и разбирливо, аТоксичната позитивност може да се изгради без соодветна грижа. Обидувајќи се да се потпрете на нешто или некого, можно е да научите да се справите со оваа ситуација и да ја подобрите. На луѓето им треба токму она што е можно да се живее и во рамките на нивните потреби.

Потребно е да се биде свесен за виктимизмот што може да се создаде во овој контекст, секогаш ставајќи се себеси со најпогодената личност во ситуацијата. Препознавањето нема да боли и само ќе изгради нова перцепција за она на што може постојано да се работи. Мотивирачките зборови можат да утешат, но нивното игнорирање за да се реши ќорсокакот е уште подобро.

Добивање терапија

Покажувањето грижа за себе и самопочит може да се префрли во терапија. Барањето стручна помош ќе работи на прашања како што е токсичната позитивност, спречувајќи овој процес да се шири и уште повеќе да ги комплицира работите. Исто така, важно е да се обрне внимание на овие емоции кои не влијаат на луѓето, бидејќи тие не се навистина одговорни.

Игнорирањето на овие чувства може да ве натера да оставите настрана сè што сте, а специјализиран професионалец може да помогне во решавањето и соочувањето со таквите проблеми. Имајќи потреба од постојан третман, не мора да постои формула која ќе го елиминира и следејќи ја патеката ќе најде рамнотежа.

Која е границата на која позитивностдали станува токсичен?

Постојат граници што треба да се постават за токсичната позитивност да не троши цела индивидуа. Да се ​​мотивирате себеси и другите со просперитетни зборови е добра алтернатива, но со нив треба добро да се постапува. Поддршката може да се пренесе за да се одржи рамнотежа, но без исклучоците што му штетат.

Кога некое лице ќе стане опседнато со ова, можеби нема ни да го сфати абењето што се гради и драстично влијае на него. Игнорирањето на комплицирана ситуација нема да ја реши сам, како и да ја метите под тепих. Затоа, конфронтацијата мора да се трансформира во решенија, па дури и да не дојдат да дадат позитивен резултат.

се избегнува.

Продолжете да читате за да ги разберете дефинициите и примерите на токсичната позитивност!

Дефиниција за „Позитивност“

Дефинирано како особина што пренесува просперитет и просперитет. Навистина, позитивност доаѓа од срцето. Така, човекот успева да остане фокусиран на она што го сака и да ја користи таа емоција. Соочувањето со работите во овој процес прави сè полесно да се конзумира.

Психологијата и науката веќе зборуваа за ова чувство, покажувајќи ја силата што се храни одвнатре, покрај тоа што може да се покаже и да се одмори. . Ако не се постапува на балансиран начин, може да уништи и направи човек да стане заложник на нешто што може да ве разболи.

Дефиниција за „токсично“

Она што е токсично може да се опише како нешто што предизвикува штетни ефекти, покрај тоа што е поврзано со она што може да вкочане. Во оваа смисла, чувството го пренесува она што може да биде штетно, предизвикувајќи неповратни ефекти без личноста да го сфати тоа.

Повеќе од сето тоа, задржувањето на нешто како ова може да потроши без да го сфатите и да не видите ништо повеќе од она што е напред. Мора да се работи на перцепцијата, правејќи да има точен поим за тоа што се негува на начин што штети.

Токсична позитивност и позитивна психологија

Кога позитивната психологија доаѓа во контакт сотоксична позитивност можно е и двете карактеристики да се збунети. За да се разбере разликата што постои, психологот Антонио Роделар веќе рече дека луѓето не се раѓаат како песимисти. Сето ова чувство се гради со текот на времето и преку животните искуства.

Третманот на оваа психологија се обидува да ги промени негативните мисли во позитивни. Може да се најде проблем во оваа транспозиција и кога емоциите се прекумерни. Бидејќи може да ја отстрани перцепцијата, ја остава личноста без да види што е вистина и со тоа да се фокусира само на позитивните чувства за да ги скрие тажните моменти.

Примери за токсична позитивност

Постојат некои фрази што луѓето ги користат за да го дадат некому тоа чувство на веселба, и може да има проблем со ова прашање ако тоа се прави прекумерно. Токсичната позитивност се претвора во зборови кои можат да имаат негативен ефект, не помагајќи воопшто.

Секогаш обидувајќи се да ја видите поволната страна на нештата, користете фрази како: „престани да бидеш негативен“, „не се откажувај лесно “ и „само биди среќен“ се примери. Игнорирањето на она што може да биде тешко, убедувањето и криењето не се одлични опции. Луѓето треба да се справат со неповолните чувства за да растат и еволуираат.

Важноста на негативното размислување

Во овој специфичен контекст размислувањето на негативната страна може да биде нешто развојно,имајќи предвид дека е неопходно да се дојде до процес на самоспознавање. Токсичната позитивност се меша со благосостојбата, барајќи негативна перцепција за животот. Не одат сите работи според планираното и треба да знаете како да се справите со тоа.

Пренесувањето на позитивна слика на другите може да го создаде тоа веднаш чувство. Се брза и сака сè вчера, и двете емоции можат да повредат. Мора да разберете дека нема да може сè да се справи и барањето помош нема да ве ослабне. Затоа, психотерапијата може да соработува.

Токсична позитивност и социјалните мрежи

Со комбинирање на она што е токсична позитивност на социјалните мрежи, можно е лесно да се најде содржина насочена кон овој контекст. Луѓето кои секојдневно ги покажуваат своите предизвици можат да користат позитивни коментари за да можат да се соочат со нив, што може да биде сосема спротивно од она што тие навистина го доживуваат.

Идеализирајте го животот во согласност со позитивните емоции според за тоа што се консумира на интернет може да биде опасно, бидејќи сигурноста не е идентификувана. Бидејќи може да развие дури и психолошки болести, овој сегмент поминува низ процес на барање себеси пред перцепцијата на друга личност.

Штети од токсичната позитивност

Како и другите чувства, токсичната позитивност може да создадесерија на поврзани загуби и обиди да се скрие реалноста, на пример. Повеќе од тоа, овие проблеми можат да се интензивираат и да наштетат се повеќе и повеќе.

Може да се поврзе и стресот, покрај емоциите како несигурност, потиснување на чувствата, незрелост, соматизација, напуштање и други. Обидувајќи се да ги скрие овие дејствија, поединецот само си нанесува штета, покрај несогласувањето, што е уште еден процес од кој се разболува.

Прочитајте ги темите подолу за да ја разберете штетата од токсичната позитивност!

Сокриј ја реалноста

Обидот да се скрие реалноста е начин да се игнорира моменталниот момент, но во процесот на токсична позитивност, тоа само ја влошува ситуацијата. Во нормала, во контекст доаѓа и непредвиденото, бидејќи луѓето нема секогаш да имаат контрола над животните проблеми.

Фрлањето на некои ќор-сокак под тепих може да го интензивира прашањето на кое треба да се работи, па дури и пред да се соочиме со него. . Соочувањето со него еднаш засекогаш можеби нема да донесе позитивен резултат, но веројатно ќе донесе поука. Да се ​​реагира со незадоволство пред некој проблем е нормално, но да не се делува и да се преправа дека не постои е полошо.

Самоопуштањето

Самоопуштањето се гради кога одговорноста за грижата ви е одземена. Токсичната позитивност е исто така дел од овој процес и негувањето на нешто само за да се обиде да утеши. Понатаму, изолацијатаЕмоционалната вознемиреност може да се изгради преку овие постапки и да ве натера да се дистанцирате од луѓето.

Воспоставувањето на ова чувство може да биде опасно и зависноста се негува додека процесот продолжува. Вниманието што останува во овој чин на саботирање на себеси ја прави личноста комплицирана за справување, пренесувајќи ги сите овие емоции на другите и исфрлајќи ја социјалната интеракција од оптек.

Избегнувајте тешки разговори

Соочени со можностите за токсична позитивност, некои знаци кои се развиваат се оние дека луѓето прават сè за да избегаат од тешки разговори. Дури и ако нема позитивен исход, најдоброто нешто што треба да направите е да се соочите со него и да се обидете да го решите. Игнорирањето нема да утеши.

Нема сите работи да одат според планираното и сето тоа е нормално. Важно е да не ги криете овие чувства, бидејќи само со нивно разоткривање може да се реши и разреши ќорсокакот. Со текот на времето, овие непријатни разговори стануваат помазни процеси и поединецот ќе може да се справи.

Стрес

Со стресот и токсичната позитивност рамо до рамо, човечките суштества негуваат исцрпувачки и штетни процеси. Повеќе од тоа, тие не дозволуваат човек да бара изговори дека не е постојано мотивиран. Совршенството што се бара во овој контекст станува болно и се претвора во постојана нервоза.

Соочени со работи кои секогаш може да се видат од десната странаПа, негативното може да биде нешто поздраво и останувањето во овој процес може да поттикне чувство на задушување. Чувствата кои не се просперитетни мора да се оценуваат пред овие постапки, обидувајќи се да се стремите кон позитивни ситуации и без претерување.

Потиснување на чувствата

Потиснувањето на некои чувства може да ја влоши ситуацијата во контекст на токсична позитивност, бидејќи и двете можат да се интензивираат и да предизвикаат неповратна психолошка штета. Бидејќи не функционира сè во животот на среќен и ентузијастички начин, да се понесете од тага е начин да се обидете да го обликувате ова штетно прашање.

Избегнувањето одредени чувства од страв нема да биде здраво, со оглед на сите напредокот да стане да се оцени. Подемите и падовите се дел од животот на многу луѓе, но некои знаат како полесно да се справат со тоа за да не го игнорираат и да го изметат под тепих.

Несигурност

Несигурноста е одлучувачки фактор за нееволутивниот процес, а на сцена стапува и токсичната позитивност. И двете се сметаат за комплицирани емоции, но има нешто што може да се обиде да го запре овој процес. Обидот да се соочите со ситуации и да не се плашите од тоа може да биде начин да се ослободите од несигурноста, покрај тоа што не ја игнорирате ситуацијата поради страв од резултатот.

Поединецот треба да стимулира процес за да продолжи да се обидува да се смири и да се утеши, земајќи ги во предвид види тешкотија. Ќе успее да се населите во оваа токсична позитивностсо што се губи перцепцијата и јасноста на нештата, покрај несигурното чувство кое ќе се храни со ненапредувањето на созревањето.

Соматизација

Кога човекот не наоѓа начин да да ги изрази и изгасне чувствата, тие се наталожуваат и со токсична позитивност може да се влоши. Затоа, може да се забележи одредена штета со ова натрупување и предизвикување на некои проблеми со кожата. Покрај тоа, може да се развијат акни и нервозно дебело црево.

Роделар зборуваше за нешто што ги надминува овие последици, велејќи го следново:

Кога се фокусираме само на позитивни емоции, добиваме повеќе наивна или детска верзија на ситуациите кои можат да ни се случат во животот, за да станеме поранливи на тешки времиња“.

Незрелост

Ако човек постапува незрело пред некоја ситуација. Слично на процесот на токсична позитивност, таа гради личност која луѓето не ја гледаат со добри очи. Колку и да нема потреба да се задоволува, созревањето ќе треба да се воспостави едно или друго време.

Да се ​​однесувате како личност која сè уште минува низ процесот на раст и разбирање може да биде срамно, а животот ќе го бара тоа. Затоа, двете емоции мора да се контролираат и проучуваат, со цел подобро дејство и перцепција.поволни.

Ментално здравје

На некои луѓе им е тешко да одржат урамнотежено ментално здравје. Да се ​​биде процес на кој му треба смиреност, токсичната позитивност може да ја влоши ситуацијата уште повеќе и доколку не се контролира. Соочени со искуства, емоционалната исцрпеност може да преовладува, а на умот му треба одмор за да се нахрани.

Бидејќи не е лесно да се задржи смиреноста пред оваа акција, менталното здравје треба да се стави како приоритет . Бидејќи може физички да рефлектира многу работи, лесно се уништува и закрепнувањето станува сè покомплицирано. Неопходно е да се ставите себеси како приоритет и да побарате помош, насочени кон благосостојба.

Како да се справите со токсичната позитивност

Оптимизмот е чувство кое прави многу добро, но кога се користи прекумерно може да биде штетно. Од овој процес, притисокот може да почне да се гради, што предизвикува создавање токсична позитивност. Исто така, постои голема разлика помеѓу оваа емоција и неговата постојана страна. Неопходно е да се биде внимателен, покрај обидот да се балансира и да се одржува усогласеноста.

Кога негативните процеси се негираат, чувствата може да бидат потиснати и фрлени под тепих. Ако има балон каде сè станува прекрасно, тој мора да пукне и да покаже како да се справи со моментите на тага. Може да се развие и анксиозност, што сè повеќе го влошува

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.