Запознајте ја Ориша Оксалуфа: историја, ден, честитки, понуди и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Кој е orixá Oxalufan?

Орикса Оксалуфа е една од најпочитуваните во цел Бразил во религиите со африканско потекло. Почитта што верниците и сите орикси ја имаат кон него доаѓа од фактот дека тој е најстар меѓу божествата.

Ориксата е позната како татко на сите орикси. Во играта на merindilogun, игра на гатање составена од шеснаесет тркала и наредени од три орикси да советуваат, Оксалуфа се манифестира со десет отворени школки и шест затворени школки. и универзумот како целина. Така, тој се смета за оригинален орикса.

Знаејќи повеќе за Оксалуфа

Како и сите орикси, Оксалуфа има потекло во кое е можно да се знае неговата историја. Покрај тоа, тој има и свои добро дефинирани карактеристики. За да дознаете повеќе за сето ова и врската на Оксалуфан со другите орикса, продолжете со читање.

Потекло и историја

Сличноста на името на Оксалуфан со она на друга многу позната орикса, Оксала, не е случајност . Па, двата ентитета се исто божество, но во различни периоди од животот.

Според легендата, Оксалуфан имал волшебна торба што можела да му дозволи да создава човечки суштества. Сепак, премногу недисциплиниран ја загуби торбата. И покрај ова, Оксалуфан имаше уште еденБилките и листовите на Оксалуфа

Билките и листовите поврзани со оришите служат за воспоставување поголема врска со нив и градење извор со нивната моќ. Значи, постојат многу различни билки за секоја ориша и секоја намена. Затоа, во случајот на Оксалуфан, постојат одредени класификации на различни билки: ладни, топли и топли билки, кои се однесуваат на начинот на кој секоја од нив е подготвена за да го гарантира нејзиниот ефект.

Значи, почнувајќи од студот билки, тоа се: каранфилче, ловорови листови и цветови од јасмин. Топлите билки се: нане, босилек, сончоглед и болдо. Конечно, топли билки се: тутун и лушпи од лук.

Поздрав до Оксалуфан

Поздравите се посебна карактеристична форма на candomblé и umbanda кои функционираат како специфични повици до ентитетите и orixás, кои се поврзани со нивните природни карактеристики.

Така, секој од нив има посебен поздрав, или некои честитки. Така, не постои правилен или погрешен начин да се поздрават оришите и ентитетите. Во оваа смисла, поздравот на Оксалуфан е „Оксала на“. Оваа фраза доаѓа од Јоруба и значи „Мојот татко“. Поради оваа причина, неговите деца и сите во Тереиро го поздравуваат со оваа песна.

Молитва до Оксалуфан

Молитвите за ориксите мора да содржат елементи што одговараат на нивната личност, како што секој од нив ќе се сретнат со типспецифично барање и слушајте различен тип на молитва.

Затоа, молитвите мора да се прават на таков начин што овие принципи да се почитуваат, па ориксата ќе разбере што сака да каже личноста. Така, молитвата на Оксалуфан зборува за сила, трпение и мудрост.

Молитвите до Оксалуфан мора да бидат поврзани со барањата за смиреност, зрелост, правда и знаење. Така, тие можат да се направат во моменти на неодлучност, неправда или многу емотивен недостаток на контрола.

Понуда на Оксалуфан

Понудите се еден од најсимболичните и најважните делови на candomblé и вклучува подготовка на храна која ја претпочитаат ориксите за да им се допаднат. Значи, погледнете подолу како да го направите тоа и зошто да му понудите на Oxalufan.

Кога да го направите тоа?

Вистинското време да им се оддаде почит и да им се допадне на оришаите и ентитетите со нивните понуди мора да се направи во специфичните денови на секој од нив. Понатаму, лицето мора да се погрижи да ја даде вистинската понуда на правилната орикса.

Затоа, вистинскиот ден за принесување понуди на Оксалуфан е петок или недела. Во однос на барањата упатени до ориксата на мирот, тие мора да бидат поврзани со неговата природа и она што тој може да го понуди.

Така, оваа ориха мора да се контактира кога верникот е во потрага по емоционална рамнотежа, помош во важни одлуки и зрелост.

Состојки

Секоја оришаима свои преференции за храна, исто како и луѓето. Патем, ова е само една од нивните сличности со смртните суштества, бидејќи тие споделуваат многу световни карактеристики со своите верници.

Значи, во случајот со Оксалуфа, постојат две посебни намирници кои мора да се направат во неговиот понуди . Првиот од нив е Ибим, познат и како волот на Оксала, кој е мал полжав. Покрај тоа, друга храна која многу ја цени Оксалуфан е Ebô, која е еден вид бела хоминска паста или каша.

Подготовка

Подготовката е еден од најважните чекори кога сакате -ако нудите понуда на субјект, бидејќи во зависност од тоа како е направен, ефектот може да не е очекуваниот и субјектот да се налути. Ebô, и покрај тоа што е едноставен, мора да се направи со голема грижа и одговорност. Во случајот со Ibim, полжавот, тој треба да се сервира суров.

Сепак, на Ebô му треба уште малку подготовка. Прво, мора да го зготвите хомониумот, внимавајќи да не се залепи на дното на тавата, а потоа зачинете го со мед и малку шеќер.

Оксалуфан е Ориша Баба, божество на плодноста!

Оксалуфан е стара верзија на познатата орикса Оксала. Затоа, тој е најстариот од ориксите и најпочитуваниот исто така. Ова се случува затоа што ги создал сите човечки суштества иуниверзум. Поради оваа причина, луѓето го познаваат како Ориша Баба, божеството на плодноста.

На крајот на краиштата, тој е поврзан со создавањето и ртењето на човечките суштества во овој свет и исто така презеде голема татковска улога, бидејќи е познат како Татко на сите. Покрај тоа, еден од белите елементи кои се поврзани со Оксалуфан е спермата, односно суштинска половина за оплодување, за создавање на живот.

можност.

Без волшебната кеса, тој одлучи да создаде човечки суштества од глина. Но, за тоа не можеше да пие ништо со алкохол, уште едно правило кое исто така го прекрши и за кое беше жестоко казнет. Така, таткото на сите го започна светот.

Визуелни карактеристики

Оксалуфан е постарата, позрела и пожива верзија на Оксала. Затоа, тој се претставува со фигура на многу стар и ослабен човек, веќе ослабен од староста. Освен тоа, Оксалуфа е осакатена и оди со голема тешкотија, издржувајќи се и со закривен распон на крилјата. Но, и покрај неговата старост и недостатокот на брутална сила, годините му донеле други квалитети.

Во облеката, Оксалуфан секогаш се појавува со совршено бели ткаенини кои формираат туника што дури и ги покрива неговите стапала. На главата, бел турбан му ја покрива главата и бела брада се протега до брадата.

Дејства и претстава

Оксалуфан во своите постапки и во она што го претставува, ја носи сета мудрост што ја има стекнати со сите години настава. Во неговите времиња на Оксала, владееше импулсивност, бунт и возбуда. Меѓутоа, во својата остарена форма, тој ја претставува ориксата на мирот и спокојството, справувајќи се со сè на најнежниот можен начин и со трпение кое во себе може да го имаат само оние кои многу живееле.

Така, Оксалуфан земете ги со себе сите смирености на светот иможе да се опише како смиреност по бурата, алудирајќи на нејзината пред, како Оксала, и нејзиниот пост како Оксалуфан, татко на сите.

Оксалуфан и Ориксас Фунфум

Ориксас Фунфум беа првиот орикса создаден. Создадени од Олорум, врховниот бог на кандомбле, Funfum orixás ги претставуваат првите шест орикси. Заедно со Оксалуфан се: Oxapopô, Obalufom, Obatalá, Oxaguiã и Oduadua.

Така, тие ги формираат Orixás do Branco, односно сите елементи поврзани со овие orixás имаат бела боја. Затоа, некои елементи поврзани со funfum orixás се коските, среброто, спермата, памукот и ефумот, што е свечена церемонија во која телото на поединецот е обоено со бели точки.

Односот помеѓу Oxalufã и другите orixás

Оксалуфа е најстариот орикс меѓу сите други, затоа му беше доверена одговорноста да го создаде светот и луѓето. Така, тој е многу почитуван од сите Candomblé orixás. Понатаму, односот помеѓу Оксалуфан и другите орикса е однос на таткото со неговите деца.

Поради неговата возраст, Оксалуфан акумулира многу мудрост, длабоко знаење за животот и се претставува како водич за сите. Поради оваа причина, другите орикса на религиите со африканско потекло му пружаат најголема почит, како и сите верници.

Верувањата и Оксалуфа

Афро-бразилските религии се плод на нарелигиозен синкретизам, односно комбинација на христијанството, религиите од африканско потекло, па дури и домородните верувања. Значи, продолжете да читате за да дознаете за Оксалуфан во различни религии.

Оксалуфан во Кандомбле

Кандомбле е само една од многуте афро-бразилски религии кои потекнуваат од процесот на религиозен синкретизам што се случи во Бразил . Во случајот на оваа религија, Оксалуфан се смета за орикса на мирот. Така, тој е поврзан со смиреноста, мудроста, мирот и небесата.

Бидејќи тој е творец на луѓето, во candomblé тој е поврзан и со природата и божественото создание. Конечно, во култовите на Кандомблец, Оксалуфан е еден од најважните орикси, покрај тоа што е многу почитуван од сите. Тие го бараат за мудрост, а исто така и за прашања за раѓање.

Oxalufã in umbanda

Умбанда е религија која потекнува од Бразил кога Португалците донеле црнци од Африка во Новиот свет. Во овој процес, африканските, европските и домородните религии се измешаа и формираа нови производи, во овој случај, умбанда.

Така, умбанда стана не само една од најпопуларните религии во Бразил, туку и таа што дава поголема религија синкретизам, односно оној кој инкорпорирал повеќе елементи од различно потекло.

Во оваа смисла, Оксалуфа, во Умбанда, го претставува мирот. Тој е ориксата одговорна за смиреноста, за мерењето и зазнаење. Поради неговата напредна возраст и сето она што веќе го живеел, сите му посветуваат најголема почит.

Оксалуфан во Католичката црква

Мешавината што ги формирала афро-бразилските религии овозможува поврзување помеѓу светци на Католичката црква и орикса и ентитети на кандомбле и умбанда, како што биле инспирирани и инкорпорирани еден во друг. Во религиите со африканско потекло, Оксалуфан е одговорен за создавањето на светот, за создавањето на луѓето и е најпочитуваниот орикс меѓу сите други.

Така, во Католичката црква тој е еквивалентен на Исус Христос. Па, и двајцата се деца на битието од кое настанало сè и се претстави или манифестации на првобитните суштества покрај тоа што припаѓаат на рајот и го симболизираат мирот.

Оксалуфан во различни култури

Оксалуфан е присутен во многу други култури распространети низ светот. Тој секако е присутен во африканската култура, бидејќи потекнува од Јоруба, етничка група која живее во Источна Африка.

Покрај впечатливото африканско потекло, Оксалуфа има и некои влијанија од арапската култура. Најголемото божество на исламот е Алах, со оглед на тоа, името на Оксалуфан е инспирирано од молитвата „Ин ша Алах“, што значи „што сака Бог“, но и од два други повици. Тие се: Обатала и Оксагуја.

Како се синовите и ќерките наОксалуфан

Оришаите имаат свои деца, што во кандомбле и умбанда значи дека овие луѓе ќе имаат карактеристики слични на оние на ентитетот чиј син е. Продолжете да ја читате статијата и дознајте повеќе за некои карактеристики на децата на Оксалуфан.

Се чини дека тие се постари

Личноста на Оксалуфан е иста како Оксала, но остарена. Затоа, двајцата се слични, но Оксалуфан е позрела, одговорна и помислена фигура од неговиот помлад колега. Така, децата на Оксалуфан се луѓе кои изгледаат постари отколку што навистина се затоа што покажуваат многу зрелост и извонредна духовна еволуција.

Покрај тоа, тие се многу мирни и секогаш го ценат мирот кога се во среде конфликти. Наспроти ова, другите луѓе имаат тенденција да ги гледаат децата на Оксалуфан како луѓе кои се добри во давање совети, бидејќи се чини дека тие живееле многу години и затоа знаат многу за животот.

Слатка и смирен

Оксалуфа се претставува како прв орика, татко на сите, но има и репутација на орикса на мирот. Така, нејзината остарена личност е мирна, слатка, грижлива и лесна. Во оваа смисла, на ист начин се гледаат и децата на Оксалуфан.

Луѓето ги знаат по тоа што се послушни луѓе, тие се исто така многу мирни, фер и секогаш го ценат мирот пред се друго. Затоа,овие луѓе имаат тенденција да бидат добри татковци и мајки, бидејќи се трпеливи, решителни и мирни во нивните начини и во начинот на кој се однесуваат кон другите околу нив.

Набљудувачи

Оксала, најмладиот жена од Оксалуфан, таа беше многу бунтовен, незначителен, тврдоглав и енергична. Меѓутоа, со годините, трансформирајќи се во Оксалуфан, тој созреал и речиси целосно ја променил својата личност.

Затоа, со зрелоста, Оксалуфан станал некој кој е внимателен, кој чека пред да дејствува и кој го прави механизам да го направи вашиот одлуките се понаметливи и праведни за сите.

Во оваа смисла, и децата на Оксалуфан се вакви. Значи, тие не се љубители на големи дискусии или изливи на гнев или болка, бидејќи без брзање чекаат расплетот на фактите да се однесуваат со голема претпазливост.

Добри луѓе

Децата на Оксалуфан носат се што е соодветноста на тој ентитет. Бидејќи е најпочитуваната орикса меѓу сите други, Оксалуфан е одговорен за пофалба на правдата, а исто така и за добредојде на оние на кои им е потребна. Така, децата на Оксалуфан се познати по тоа што се добри луѓе токму поради нивното однесување кое потекнува од нивниот татко.

Во оваа смисла тие се разбирливи, фер и достоинствени луѓе. Дополнително, за нив корупцијата и лагата се најлошото во светот и во човештвото, така што моралот и добрите обичаи се на прво место во пресудата надецата на Оксалуфан.

Тие не знаат како да ги прикријат своите емоции

Иако Оксалуфан претставува стар и многу внимателен ентитет, неговата помлада верзија Оксала има најсилен темперамент, поради неговата бунтовност и тврдоглавост. Така, некои делови од личноста на помладата верзија на Оксалуфан, односно на Оксала, се присутни и кај децата на ориксата на мирот. Како, на пример, силните емоции кои ги контролираат.

Во оваа смисла, дури и ако емоциите не се лоши, во смисла дека тие се повеќе поврзани со нивното чувство за морал и правда, тоа е речиси невозможно за децата на Оксалуфан да успеат да ги маскираат или сокријат.

За да се поврзат со Оксалуфан

Во религиите воопшто, постојат специфични начини за поврзување со светци или специфични ентитети. Така, со Oxalufan има и работи како ден, боја, па дури и симболи. Проверете подолу кои се тие.

Ден на Оксалуфан

Секоја ориша има посебен ден во кој верниците можат да посветат молитви, тестови и забави на секој од нив. Се разбира, култот на ориксите може да се изведува на секој ден, но посебните денови им даваат одредена прослава.

Така, посебниот ден за прославата на Оксалуфан се одржува секој петок. Затоа, на последниот работен ден од неделата, кога за многу луѓе започнува одморот, започнуваат прославите на Оксалуфан.

Објаснувањеако изборот на денот се должи на религиозниот синкретизам со католицизмот, бидејќи Велики петок е денот избран за комеморација на распнувањето на Исус, на кого Оксалуфан одговара во Католичката црква.

Боја и елемент на Оксалуфан

Секоја ориша и ентитет на candomblé и umbanda имаат специфична боја или бои. Покрај тоа, има и елементи поврзани со природата на ориксите. Во оваа смисла, прво мора да се размисли за природата на овие орикси.

Во случајот на Оксалуфа, тој е познат како орикса на мирот, покрај тоа што е поврзан со царството небесно. Затоа, неговата боја е бела, а елементот поврзан со него е воздухот. Исто така, важен аспект: децата на Оксалуфан никогаш не можат да користат силни бои, а уште помалку црвена.

Симболи на Оксалуфан

Симболите на ориксите се, во повеќето случаи, предмети што ги носат а тоа ја преведува малку нивната суштина и нивниот начин на постоење. Дополнително, симболите секогаш се појавуваат во претставите на оришаите.

Така, симболот на Оксалуфан се нарекува Opaxorô, кој е голем бел стап со три кружни кругови, по еден од секоја големина, кои се опкружени со реси. Понатаму, бела птица го краси врвот на стапот.

Овој инструмент што го носи Оксалуфан ја претставува мудроста што владее со светот и моќта на предците. Неговото име, Opaxorô, доаѓа од јоруба што значи „работник што зборува“.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.