Kush është Santo Expedito në Umbanda? Sinkretizëm me Orisha Logunedé!

  • Shperndaje Kete
Jennifer Sherman

Santo Expedito është Logunedé në umbanda!

Sinkretizmi fetar është përgjegjës për krijimin e lidhjes midis Santo Expedito dhe Logunedé. Nuk ka domosdoshmërisht një shpjegim të qartë se përse filluan të krahasohen të dy, por ka një shpjegim që thjeshton marrëdhënien.

Lidhja mes të dyjave është për faktin se ato kanë disa karakteristika të shumë përfaqësim të ngjashëm. Historia nuk arrin të nxjerrë në pah qartë detajet e jetës dhe vdekjes së Shën Expeditus.

Ka një mister rreth këtyre detajeve, që tregon se koha kur shenjtori vdiq mund të mos jetë ajo që ata vlerësojnë. Për shkak të misterit të historisë së Santo Expedito, krahasimeve për shkak të ngjashmërisë dhe qëndrimit të tij, ai dhe Orisha Logunedé përfunduan duke u sinkretizuar në këtë mënyrë. Shikoni më shumë detaje në këtë artikull!

Bazat e sinkretizmit midis Santo Expedito dhe Logunedé

Arsyeja kryesore për lidhjen e Shenjtit dhe Orishës është sepse Santo Expedito përfaqësohet në një mënyrë që shfaqet gjithmonë me dy objekte specifike në duar: një kryq dhe një degë palme. Logunené, nga ana tjetër, shfaqet gjithmonë me një pasqyrë dhe një hark e shigjetë.

Një faktor tjetër që i lidh të dyja është se Orixá plotëson trilogjinë e njohur katolike: babai, djali dhe Fryma e Shenjtë. Longunedé ka një dualitet shumë të fortë dhe me siguriprindër, gjë që e bën atë të shihet si një Orisha me karakteristika si femërore ashtu edhe mashkullore.

Kjo është diçka që nuk shihet në lidhje me shenjtorët e Kishës Katolike dhe këtu humbasin ngjashmëritë e tyre.

Refuzimet ndaj sinkretizmit

Sinkretizmi midis Logunedé dhe Santo Expedito ndodh vetëm për shkak të disa ngjashmërive midis të dyjave. Prandaj, nuk ka shumë detaje për arsyet që çuan në këtë vendim.

Refuzimi mund të jetë për faktin se nuk ka shumë informacione për shenjtorin. Kështu, nuk është e mundur të plotësohen boshllëqet në tregimin e tij dhe ta lidhin atë me personalitetin dhe mënyrën e të vepruarit të Logunedé, siç ndodh midis shenjtorëve të tjerë dhe Orixás, të cilët njihen për ndarjen e ngjashmërive të tyre për sa i përket personaliteteve dhe veprimeve në tregimet e tyre. .

Në fund të fundit, a është i vlefshëm sinkretizmi midis Santo Expedito dhe Logunedé?

Aq sa nuk ka shumë informacione për arsyet pse të dy përfunduan të lidhen, sinkretizmi midis Santo Expedito dhe Orixá Logunedé është i vlefshëm dhe shihet nga fetë si reale.

Mënyra se si e mbajnë veten të dy dhe fakti që janë dy luftëtarë është pikënisja e lidhjes mes tyre. Përveç kësaj, ka edhe detaje të karakteristikave të tij vizuale dhe si janë bërë paraqitjet e tij.

Për shkak të mënyrës së paqartë në të cilën tregohet historia e SantosE përshpejtuar, lidhja mes të dyjave mund të kuptohet nga këto detaje. Pra, edhe pse janë të paktë, mjaftuan që shoqata të ekzistonte.

në momentin është me nënën e tij, ndërsa në një moment tjetër është me të atin. Prandaj, ai formon këtë trekëndësh yoruba, i cili gjithashtu shihet nga Kisha Katolike si trilogji.

Dëshironi të dini më shumë? Lexo më tej!

Çfarë është sinkretizmi?

Sinkretizmi është një përzierje doktrinash të ndryshme që përfundojnë duke formuar një të re. Ka karakter kulturor, filozofik dhe fetar. Ideja e kësaj praktike është të ruajë karakteristikat kryesore të doktrinave bazë që shërbyen për të krijuar të renë.

Kështu, detaje të tilla si bestytnitë, ritualet, ideologjitë dhe proceset ruhen në përgjithësi. Më e njohura, në këtë rast, është ajo fetare, e cila përzien një ose më shumë besime, duke i shndërruar ato në një doktrinë të re që mbart karakteristikat thelbësore dhe kryesore të doktrinave origjinale.

Marrëdhënia midis sinkretizmit dhe kolonizimit

Në Brazil, sinkretizmi fetar shprehet shumë nga çështjet historike, të cilat tregohen përmes kolonizimit dhe formimit të popullit brazilian. Kjo për shkak të procesit të ndërlikuar historik që kaloi vendi, në të cilin u futën me forcë kultura të ndryshme.

Si e tillë, kjo situatë shkon përtej kufijve të gjithçkaje që është dokumentuar. Kjo është edhe arsyeja pse mund të vërehen disa matrica të dallueshme fetare, të tilla si Judaizmi, Krishterimi, Islami, Budizmi, Spiritizmi dhe shumë më tepër.

Të tjera.sinkretizmi i njohur

Sinkretizmi kulturor është një nga modelet më të njohura të sinkretizmit. Mund të shpjegojë disa çështje, siç janë shoqëritë që dolën në Amerikën Latine dhe lindën nga bashkimi i kulturave të tjera, si ameridianët, evropianët dhe afrikanë.

Ka gjithashtu sinkretizëm estetik, i cili është përzierja e ndikime të ndryshme artistike e kulturore.kulturore, të cilat janë filli i përbashkët për të formuar një lëvizje të re artistike. Kjo i referohet periudhës në të cilën po krijohet dhe ekzekutohet një lëvizje e re artistike, siç është, për shembull, paramodernizmi, nga vitet 10 në Brazil.

Duke ditur më shumë për Santo Expedito

Historia e Santo Expedito ka disa boshllëqe që nuk janë plotësuar me kalimin e viteve dhe është parë në një mënyrë folklorike, sepse shumë është jehonë përmes imazhit të tij dhe supozimeve për shenjtorin.

Disa histori tregojnë detaje të origjinës, vdekjes dhe aspekte të tjera rreth Santo Expedito, por nuk ka shumë siguri për të në jetë, në fakt. Kjo mungesë informacioni konkret madje është bërë edhe objektivi i studiuesve.

Kështu, Santo Expedito, pavarësisht se adhurohet në disa fe dhe nga disa njerëz sot, ka një mister të tërë rreth tij, për shkak të mungesës së detajeve të pasura. për përvojat dhe veprimet e tyre në botë.

Mësoni më shumë rrethhistoria e Santo Expeditos dhe detaje të tjera më poshtë!

Origjina dhe historia

Historia e Santo Expedito është ende shumë konfuze, por dihet se ky ishte një shenjtor i martirizuar në shekullin e katërt në Melitene, Armeni. Nuk ka shumë të dhëna për jetën e tij, madje as për vdekjen dhe varrimin e tij, diçka që ka qenë objekt studimi deri në momentin e tanishëm.

Shumë njerëz kanë vënë në dyshim ekzistencën e Shenjtorit për shkak të mungesës së informacion, duke theksuar se ai mund të jetë thjesht një legjendë fetare. Ajo që dihet për të është se Santo Expedito ishte një ushtar që përfundoi duke u prekur nga hiri i Zotit dhe u largua nga ushtria. Kjo është arsyeja pse ai u vra.

Karakteristikat vizuale

Imazhi i Santo Expedito tregon një ushtar romak të veshur si një legjionar. Ai shfaqet i veshur me një tunikë, një mantel dhe forca të blinduara, të cilat nxjerrin në pah historinë e shenjtorit dhe lidhjen e tij me ushtrinë, duke vërtetuar gjithashtu vdekjen e tij. në njërën dorë, pëllëmbën e martirizimit dhe në tjetrën kryqin mbi të cilin mund të lexohet fjala Hodie, e cila lidhet me legjendën që përfaqëson historinë e tij.

The does Saint Expedite përfaqëson ?

Përfaqësimi kryesor i Shën Expedite për besimtarët e tij është fakti se ai është shenjtori i shkaqeve të pamundura dhe urgjente. ashtu eshteai të cilit duhet t'i drejtohet përballë një situate që duket se nuk ka zgjidhje dhe që duhet të zgjidhet menjëherë.

Ky atribut është për shkak të një historie që lidhet me shenjtorin. Sipas asaj që tregon historia, atij iu shfaq një sorrë dhe i tha të bënte diçka që duhej bërë vetëm të nesërmen. Santo Expedito nuk e dëgjoi sorrën dhe u përgjigj duke thënë 'Hodie', që do të thotë 'Sot'.

Dita e Shën Expeditos

Saint Expedito, i njohur për zgjidhjen e çështjeve urgjente, arriti të konvertonte disa ushtarë për të dëgjuar thirrjen e tij, por përfundoi duke u vrarë më 19 prill, sipas asaj që dihet për historinë e tij, e cila është ende shumë misterioze.

Për shkak të këtij rekordi, dita e Santo Expedito u shënua si 19 prilli , në të cilin shenjtori festohet nga fetë që festojnë ekzistencën e tij dhe kanë disa besimtarë që besojnë në arritjet e tij në jetë.

Lutja për Santo Expedito

Lutja më tradicionale drejtuar Shën Expeditës përbëhet nga të një kërkese për ndihmë nga të vuajturit, pasi ky është shenjtori përgjegjës për të ndihmuar ata që janë në një situatë të vështirë dhe që kanë nevojë për zgjidhje urgjente për problemet e tyre.

Në një nga fragmentet e lutjes drejtuar Santos Expedito spikat:

“My Santo Expedito i shkaqeve ju stas dhe urgjente

Më ndihmo në këtë orë mundimi dhedëshpërim

Ndërmjetëso për mua te Zoti ynë Jezu Krisht”

Të dish më shumë për Orixá Logunedé

Logunedé është një Orixá e njohur për të qenë një nga më të bukurat, diçka gjë që nuk mund të ishte ndryshe, pasi ai është djali i Oxum dhe Oxossi. Për këtë arsye, ai trashëgoi disa karakteristika thelbësore nga prindërit e tij, si sjelljen e tij të butë dhe hirin, që vinte nga Oxum, dhe lumturinë dhe shpirtin e tij gjuetar, të ardhur nga Oxóssi.

Për shkak të këtyre ndikimeve, Logundé është i njohur për mënyrën se si shpreh karakteristikat femërore dhe mashkullore në veprimet dhe qëndrimet e tij. Kjo mënyrë të vepruari bën që ai të përfaqësohet si një figurë e re.

Falë dualitetit të tij shumë të fortë, Orisha e ndan kohën e tij si më poshtë: një periudhë me të atin, në të cilën ai e shoqëron atë nëpër pyll dhe zhvillon aftësitë e tij si gjahtar dhe një periudhë në të cilën ai qëndron me nënën e tij, në lumenj, duke mësuar të jetë një peshkatar i madh.

Shih më shumë rreth Logunedé më poshtë!

Origjina dhe historia

Historia e Logunedé tregon pak nga mënyra se si jetuan Oxossi dhe Oxum. Të dy, pavarësisht se e donin njëri-tjetrin, nuk mundën të jetonin bashkë, për shkak të dallimeve në zakonet e tyre. Por kur Oxum mbeti shtatzënë, Oxossi i propozoi që të kujdesej për fëmijën dhe tha se do t'i mësonte gjithçka që dinte, në mënyrë që të bëhej një luftëtar dhe një gjuetar i shkëlqyer.

Oxum, megjithatë, nuk e bëri këtë. duan të qëndrojnëlarg djalit të saj dhe i propozoi Oxossi-t që Logunedé të qëndronte me të për gjashtë muaj dhe që ai të kthehej tek ajo për të qëndruar edhe për gjashtë muaj të tjerë. Kështu, Logunedé u rrit nga prindërit e tij, me këtë ndarje, dhe ai mësoi të ishte një gjahtar i madh dhe peshkatari më i mirë.

Karakteristikat vizuale

Imazhi i Logunedé tregon ngjyrat e tij, të cilat janë ari i verdhë dhe blu bruz. Orisha konsiderohet pa cilësi për shkak të veçorive që e formojnë atë. Kjo sepse Logunedé ka aftësinë të transformojë veten në atë që dëshiron.

Për shkak të faktit se ai fokusohet në 3 energji të ndryshme, të tijën, atë të Oxum dhe atë të Oxossi-t, ai është në gjendje ta arrijë këtë arritje . Prandaj, imazhi i tij është ai i një luftëtari dhe një peshkatari që vesh ngjyrat e prindërve të tij.

Dita e Logunedé

Dita e javës për të festuar Logunedé në Umbanda dhe Candomblé terreiros është e enjte , kur mund të zhvillohen ngjarje kushtuar Orishës, për të festuar forcën dhe cilësitë e saj.

Por dita për të festuar, në fakt, Logunedé është 19 Prilli, e njëjta ditë në të cilën festohet Santo Expedito për shkak të sinkretizmi fetar midis të dyjave. Atë ditë, Logunedé merr disa homazhe përmes ofertave dhe lutjeve.

Marrëdhënia e Logunedé me Orixás të tjerë

Logunedé ishte gjithmonë një fëmijë aktiv dhe, kur kalonte nëpër ujërat e thella me nënën e tij, ai gjithmonë u paralajmërua të mos jetë shumëlarg, sepse Obá jetonte atje, i cili kishte një urrejtje shumë të madhe për Oxum-in.

Pasi vuri re praninë e djalit, Obá u përpoq ta mbyste fëmijën, gjë që e bëri Oxum-in aq të dëshpëruar sa ajo vendosi t'i kërkonte ndihmë Olorum-it. Ai e shpëtoi djalin, por ia dorëzoi Iansã-së, sepse mendoi se ishte e rrezikshme për të të ishte në një zonë konfrontimi midis Oxum dhe Obá. Iansã, e cila ishte gruaja e Ogun në atë kohë, e rriti Logunedé sikur të ishte djali i saj.

Lutja për Logunedé

Lutja e bërë për Logunedé thekson mënyrën e gëzueshme në të cilën Orisha shihet dhe shërben në mënyrë që besimtarët të mund të kërkojnë mbrojtje për këtë luftëtar të fuqishëm. Lexoni lutjen që i është bërë Logunedé më poshtë:

“Djalosh Zot, Logunedé, zot i lojërave dhe gëzimeve të vazhdueshme

Djalosh Zot i bekimeve të jetës dhe tokës me gaz

Djalosh Zoti i abebé dhe ifá se vëmendja jote është tek unë

Djalosh Perëndi i arit prej gurësh ylberi

Djalosh Zot i harkut dhe shigjetës që tregon fatin

Djalosh Perëndi i prosperitetit

Djalosh Mbreti i Mirësisë

Djalosh Zoti i ruan hapat e mi

Djaloshi Zoti më mirëpret në krahët e tij

Djalosh Zot, Zoti i botës, zoti i shpresoj, udhëzo hapat e mi nën mantelin tënd të verdhë dhe jeshil. Saravá Logunedé”

Sinkretizmi midis Santo Expedito dhe Logunedé

Aq sa ka sinkretizëm midis Logunedé dhe Santo Expedito, nuk ka asnjë shpjegim të qartë përqë të dyja janë të lidhura. Ajo që kuptohet është se për disa çështje simbolike kanë përfunduar në krahasim.

Santo Expedito ka një histori mjaft konfuze dhe pa shumë detaje, por, me sa dimë, ka qenë ushtarak. Kështu, një luftëtar që luftoi me guxim, para se të merrte thirrjen hyjnore. Logunedé, nga ana tjetër, është gjithashtu një luftëtar, sepse ai mësoi nga Oxóssi që kur ishte fëmijë.

Simbolgjia e të dyve tregon detaje të paraqitjeve të tyre vizuale që i bëjnë ata të ngjashëm, përveç çështjeve që ofrojnë bazën që sinkretizmi të ketë ndodhur. Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth Logunedé dhe Santo Expedito!

Ngjashmëritë

Ngjashmëritë midis Santo Expedito dhe Logunedé mund të jenë vizuale dhe në lidhje me mënyrën se si ato janë vënë në dukje në tregimet e tyre. Sa i përket pjesës vizuale, të dy shfaqen me objekte në duar. Në rastin e Expedito, ai mban një kryq dhe një degë palme.

Ndërkohë, Logunedé mban me vete një pasqyrë dhe një hark e shigjetë, të cilat simbolizojnë historinë e tij. Lidhja mes të dyve është edhe për faktin se ata janë luftëtarë të mëdhenj, sepse Santo Expedito u vra nga ushtria ku bënte pjesë, edhe para se të merrte thirrjen e tij hyjnore.

Distancat

Distancat midis Logunedé dhe Santo Expedito mund të vijnë nga karakteristikat e veçanta të Orishës, sepse ai trashëgoi shumë detaje nga

Si ekspert në fushën e ëndrrave, spiritualitetit dhe ezoterizmit, jam i përkushtuar t'i ndihmoj të tjerët të gjejnë kuptimin në ëndrrat e tyre. Ëndrrat janë një mjet i fuqishëm për të kuptuar mendjet tona nënndërgjegjeshëm dhe mund të ofrojnë njohuri të vlefshme në jetën tonë të përditshme. Udhëtimi im në botën e ëndrrave dhe shpirtërore filloi më shumë se 20 vjet më parë, dhe që atëherë unë kam studiuar gjerësisht në këto fusha. Unë jam i pasionuar për të ndarë njohuritë e mia me të tjerët dhe për t'i ndihmuar ata të lidhen me veten e tyre shpirtërore.