Lodhja: kuptimi, shkaqet, simptomat, si ta parandaloni atë dhe më shumë!

  • Shperndaje Kete
Jennifer Sherman

Çfarë është rraskapitja?

Shumë njerëz i përmbahen rutinave të tyre të ngarkuara të përditshme dhe kjo mund të shkaktojë rraskapitje që intensifikohet me kalimin e kohës. Mendja lodhet dhe shkakton rraskapitje fizike. Disa shqetësime gjithashtu marrin përsipër këtë proces dhe individi rrëmbehet prej tyre.

Puna, faturat, fëmijët, një problem me hidraulikun, e kështu me radhë: mendja mbingarkohet dhe trupi reflekton derisa nuk munda' mos e duroni më. Kjo mund të rezultojë në pasoja të rënda, të tilla si rraskapitje, dhe për këtë arsye ka nevojë për kujdes. Lexoni artikullin për të kuptuar kuptimin e rraskapitjes dhe proceseve të ndryshme të tij!

Kuptimi i rraskapitjes

Shterimi mund të përkufizohet edhe në termat e parimit tradicional të stresit, përveçse është i ndarë në tre nivele bazë: vigjilencë, ristrukturim dhe rraskapitje. Kështu kthehet në mendime negative, mungesë motivimi, pagjumësi, acarim, dhimbje koke etj.

Me nivelin e theksuar të konsumit kjo bëhet diçka konstante dhe e përhapur. Është gjithashtu e mundur të identifikohet kjo lodhje tek dikush, kryesisht nga mënyra se si ata e prezantojnë veten. Vazhdoni të lexoni artikullin për të kuptuar specifikat e rraskapitjes!

Lodhja dhe djegia

Djegia shkaktohet nga lodhja ekstreme dhe mund të përkufizohet si një çrregullimefektive. Presioni që merret përpara një funksioni ose aktiviteti mund të shkaktojë rraskapitje, por personi duhet të qëndrojë i vendosur dhe të ndërmarrë hapin e parë për të dhënë më të mirën e tij sa më shpejt të jetë e mundur.

Kështu, organizata duhet të krijohet për të rezolucioni më i mirë, i cili duhet të shënohet me një detyrë. Vendosja e diçkaje në një nivel urgjence do t'i japë përparësi për të ofruar me saktësi. Përveç kësaj, kërkimi për ndihmë mund të jetë gjithashtu një proces bashkëpunues, duke synuar dy perceptime për të rritur qartësinë.

Të ushqehemi mirë

Ka disa ushqime që mund të përmirësojnë dhe eliminojnë rraskapitjen, duke pasur parasysh që një nutricionist duhet kërkuar. Një përkufizim i fokusuar i asaj që duhet bërë është thelbësor, sepse forcimi duhet të bëhet nëpërmjet ushqimit.

Bananet, për shembull, janë plot me vitaminë B6 dhe kanë receta të shkëlqyera ushqimore. Elementë të tjerë si gjethet jeshile duhet të kenë përparësi pasi ato kontribuojnë në energji. Avokado është një ushqim i mbushur me proteina, i cili duhet të integrohet në një dietë të shëndetshme, përveç mirëqenies që do të fitohet.

Lëvizja e trupit

Duhen mbajtur disa qëndrime për funksionimin më të mirë të trupit, veçanërisht kur është në një nivel të lartë të lodhjes. Aktivitetet fizike duhet të imponohen në rutinën e një personi që është në këtë procestë pafavorshme, duke synuar mirëqenien tuaj.

Pra, vrapimi, shëtitjet, aktivitetet në palestër apo edhe një sport për t'u praktikuar, me synimin për të forcuar trupin ndaj problemeve të rraskapitjes, janë opsione të shkëlqyera. Çiklizmi është gjithashtu i mirë, sepse trupi do të mbetet aktiv gjatë periudhës, me stimuj të mëdhenj të shkaktuar nga aktiviteti.

Në kërkim të një profesionisti

Të përballur me përpjekjet e përdorura për të luftuar rraskapitjen dhe që nuk ka të ketë ndonjë perceptim pozitiv, individi do të duhet të kërkojë një profesionist të kualifikuar, duke pasur parasysh se ndihma do të bashkëpunojë për procesin.

Kështu, me aktivitete dhe metoda të imponuara, ai do të përshkruajë gjëra që do ta eliminojnë këtë problem. duke i lejuar individit ta rivendosë atë, përveç ndjekjes që do të jetë e nevojshme. Asgjë nuk duhet bërë pa udhëzimin e tij, sepse procesi mund të ndërpritet dhe të ndikohet.

Shijimi i kënaqësive të vogla

Përfitimi i momenteve të caktuara mund ta bëjë një person të shpëtojë nga rraskapitja, duke shkaktuar një të mirë - qenie, e cila do të jetë e shëndetshme për procesin tuaj të shërimit. Dalja me miqtë, një mbledhje familjare dhe madje edhe një moment në shoqëri të plotë do ta zhdukin këtë problem.

Megjithatë, nuk duhet të jetë domosdoshmërisht diçka e menduar mirë, duke pasur parasysh se qëllimi është të relaksohuni dhe qëndroni rehat në diçka të thjeshtë. Aktivitete që nuk bëjnëpërpjekjet e kërkesës mund të përdoren mirë, kryesisht sepse ato do të sjellin lirinë dhe paqen që ju nevojitet.

Cili është rreziku i rraskapitjes?

Lodhja mund të shkaktojë disa rreziqe, kryesisht sepse zhvillohet përmes disa dobësive të trupit dhe mendjes. Prandaj, mund të prekë në mënyrë drastike një person, duke rezultuar në disa probleme ankthi, stresi, djegieje dhe lodhjeje mendore. Kërkimi i një profesionisti është alternativa më e mirë, sepse ai do të diagnostikojë, do të përshkruajë aktivitete dhe procese të dobishme.

Konkretisht, rraskapitja mund të shkaktohet nga presioni i tepërt në punë, i cili mund të krijojë shqetësim për moszgjidhje. Duke qenë se është diçka që zhvillohet në heshtje, mund të intensifikohet nëse shpërfillet ose nuk identifikohet.

Prandaj, duhet të pushoni, t'i kushtoni vëmendje dhe të jeni të kujdesshëm për ta zgjidhur këtë ngërç. Në situata më të rënda, individi nuk duhet të injorojë konsultimin me një specialist.

psikike. Në përgjithësi është i lidhur me proceset e punës së një individi, përveç që quhet "sindroma e djegies profesionale". Ndikon në mënyrë drastike në fusha të tjera të jetës dhe ka nevojë për trajtim.

Kështu, akumulimi i stresit intensifikohet dhe shkakton tension emocional. Burnout mund të zhvillohet tek njerëzit që janë në pozicione të caktuara profesionale dhe që jetojnë nën presion. Mësuesit, mjekët dhe madje edhe profesionistët e komunikimit mund ta zhvillojnë këtë sindromë.

Lodhja dhe stresi

Stresi që vazhdon për një kohë të gjatë mund të kthehet në rraskapitje, përveçse të shfaqë rraskapitje. Disa faktorë mund të lidhen, kryesisht sepse demotivimi mund të jetë i pranishëm në këtë proces të lodhshëm. Mungesa e pushimit mund të rezultojë në këtë diagnozë, duke shkaktuar edhe mungesë energjie.

Pra, pa ndihmën e një profesionisti, lodhja dhe stresi mund të përkeqësojnë shëndetin e njeriut. Ngritja dhe zgjatja tregojnë një nivel të pafavorshëm, me nevojën për një mjek dhe trajtimet e tij të përshtatshme. Ka studime që tregojnë se vetëm 5 minuta mund të prekin dikë dhe sistemin e tij imunitar për 10 orë.

Ndryshe nga lodhja

Lodhja ndryshon nga lodhja, kryesisht sepse është më i larti i këtij procesi. Lodhja ka një karakterizim momental, dhe mund të jetë e thjeshtë dheme relaksim efektiv. Orët e nevojshme dhe një gjumë i mirë mund ta zgjidhin atë, duke mos pasur nevojë për një trajtim specifik.

Shterimi, nga ana tjetër, mund të eliminohet vetëm përballë një diagnoze dhe trajtimeve të saj për një periudhë të caktuar. Me konsum më të madh, qëllimi i tij është kthyer në diçka konstante. Trajtimet duhet të asistohen nga një mjek, përveç identifikimit të nivelit dhe indikacioneve të tij.

Shkaqet e rraskapitjes

Me ditët gjithnjë e më të lodhshme, disa probleme mund të intensifikohen, duke shkaktuar një rraskapitje që ishte akumuluar me kalimin e kohës. Puna, rutina stresuese dhe emocionet janë pjesë e një procesi që është lodhur, përveç daljes jashtë kontrollit.

Kur nuk i kushtohet vëmendje këtij problemi, mund të mbingarkojë një individ, duke arritur një pikë rrëmuje të plotë. Ndërsa zhvillohet në heshtje dhe ngadalë, mund të jetë e vështirë të identifikohet. Kështu, vëmendja duhet të dyfishohet dhe të mos anashkalohet, me qëllim ndryshimin e situatës. Lexoni temat më poshtë për të mësuar pak më shumë rreth çështjeve të përfshira në këtë proces!

Ngarkesa e punës

Duke i bërë disa vendime të vështira, puna e tepërt shkakton rraskapitje. Prandaj, kërkesa e lartë, presioni dhe përshpejtimi i disa aktiviteteve do të rezultojë që njerëzit të mbingarkohen dhe me një akumulim stresi. Në këtë hyjnë edhe disa gjykimeçështje, veçanërisht nëse është një individ që kërkon shumë nga vetja.

Pra, për të kontrolluar apo trajtuar këtë rraskapitje, është e nevojshme që çështjet e pakëndshme t'i bëni të zbatueshme dhe të kërkoni një profesionist. Gjithçka do të zgjidhet vetëm përballë çështjeve të ngritura, përveç niveleve që janë grumbulluar dhe shkaktuar këto shqetësime të brendshme. Duke u zhvilluar fillimisht në mendje, ai reflektohet në trupin fizik.

Periudha e stimulimit mendor

Stimulimi mendor duhet të zhvillohet me aktivizimin e sistemit nervor, përveç qartësisë së problemeve. po shkaktojnë rraskapitje. Truri duhet të kuptohet, me nevojën për të qenë qendra e të gjitha zgjidhjeve. Ky grumbullim duhet të studiohet me metodologji efektive.

Prandaj, shumë gjëra të përditshme mund të shkaktojnë këtë konsumim, veçanërisht kur ai shpërfillet ose nuk identifikohet. Përveçse mund të bëhet gjithnjë e më keq, mund të shkaktojë edhe dëme serioze tek individi. Monitorimi nga një profesionist duhet të ketë prioritet, duke synuar shëndetin mendor dhe fizik.

Teprica e informacionit

Shumë informacion mund të shkaktojë një grumbullim të panevojshëm, me rraskapitje që intensifikohet gjithnjë e më shumë. Qëndrimi i informuar është i rëndësishëm, por nuk është mirë të përthithni çështjet që mund të shkaktojnë stres ose ankth.

Për të kontrolluar këtë problem, është e nevojshme të përcaktoni çështjet dhe t'i jepni përparësi vetëm atyre që nuk shkaktojnëasnjë dëm drastik. Përndryshe, paaftësia dhe mbingarkesa emocionale mund të zhvillohen në mënyrë të pakontrolluar, të heshtur dhe rënduese. Kështu, selektiviteti duhet të imponohet dhe vetëm me plotësimin e asaj që është e nevojshme.

Rutinë stresuese

Një rutinë stresuese shkakton tension dhe rraskapitje, përveç zhvillimit të problemeve të tjera. Kërkesat e brendshme, personale dhe profesionale vijnë në këtë pyetje, veçanërisht kur është e mundur të identifikohet një person që është perfeksionist.

Megjithatë, ka metoda që duhen ndjekur për të praktikuar një rutinë më të shëndetshme, përveç monitorimit. një profesionist në raste të rënda. Kjo mundësi nuk duhet të anashkalohet, duke pasur parasysh përkeqësimin dhe intensifikimin e problemit që prek shumë njerëz.

Gjendja emocionale

Për të shmangur rraskapitjen, gjendja emocionale duhet trajtuar me shumë kujdes. duke synuar kryesisht fuqinë që mund të rezultojë nga çekuilibri i këtij procesi. Ngjarjet e paparashikuara mund të ndikojnë shumë në këtë sistem të trupit të njeriut, përveç një zgjidhjeje që mund të duket e pamundur për momentin

Sado e vështirë të jetë, duhet vendosur qetësi, që truri të hyjë në zgjidhje mënyrë dhe me qëllim të zgjidhjes së këtij ngërçi. Duhet të trajtohet me qetësi dhe me shumë vëmendje, sepse roli kryesor i këtij procesi është të mbajë një person të shëndetshëm mendërisht. Prandaj,stimujt dhe metodat duhet të vlerësohen.

Simptomat e rraskapitjes

Kur disa aktivitete bëhen të lodhshme dhe me zgjidhje të vështira, mund të identifikohen disa simptoma të rraskapitjes. Ajo që më parë bëhej thjesht dhe në mënyrë rutinore, sot kërkon një përpjekje të caktuar, madje edhe mospërputhje.

Kështu, pagjumësia, nervozizmi, mungesa e motivimit, lodhja fizike dhe mendore dhe vështirësia në racionimi mund të jenë disa nga simptomat e shkaktuara nga grumbullimi i rraskapitjes. Kur mbingarkesa fillon të shfaqë shenja, kërkon një vëmendje të caktuar dhe një zgjidhje. Prandaj, njeriu duhet të jetë i vetëdijshëm për proceset e mendjes dhe trupit. Vazhdoni të lexoni artikullin për të kuptuar simptomat e këtij problemi!

Pagjumësia

Lodhja mund të shkaktojë pagjumësi, duke qenë se individi është në nivelin maksimal të mbingarkesës. Mund të vijnë disa detyrime dhe ngarkesa, duke e bërë atë të ndihet nën presion dhe të paaftë për të pushuar mjaftueshëm.

Kështu, një gjumë i shqetësuar dhe i shkurtër mund të justifikojë se si dikush nuk mund të fokusohet në pushimin e plotë, përveçse nuk ka energji për të zgjidhur diçka. . Për më tepër, individi mund të zgjohet më i rraskapitur se më parë dhe të mos i kryejë mirë funksionet e tij të përditshme.

Irritueshmëria

Kur bëhet fjalë për nervozizëm, është e mundur të identifikohet një personi në mbingarkesën dhe rraskapitjen e tij ekstreme. Prandaj, është normalese ajo ndihet jashtë kontrollit, e ndjeshme dhe duke parë qëndrime mosmiratuese ndaj saj. Mund të humbisni edhe vetëkontrollin.

Pra, nëse problemi përkeqësohet me kalimin e kohës, duhet të kërkoni ndihmë profesionale. Vetëm ndihma e mjekut do të mund ta zgjidhë këtë ngërç, përveçse do të përfitojë nga procesi i shoqërueshmërisë së tyre. Për më tepër, përpjekja për të mbajtur kujdesin ndaj vetes është gjithashtu një mënyrë për të menaxhuar.

Lodhja fizike

Lodhja fizike mund të reflektohet te një individ me një shkallë të lartë rraskapitjeje, kryesisht sepse mendja juaj është i mbingarkuar. Nëse përkeqësohet, ai do të arrijë kufirin e tij dhe nuk do të ketë kontroll mbi trupin e tij. Kështu mund të evidentohen disa ndryshime të tjera, duke bërtitur për ndihmë.

Një pjesë e mirë e popullatës është e prekur nga rraskapitja, duke treguar gjithnjë e më shumë se disa aktivitete mund të shkaktojnë këtë rraskapitje, e cila vetëm sa do të intensifikohet me kalimin e kohës. përveç ndryshimit drastik të rutinës. Ka metoda që mund ta luftojnë këtë proces, duke synuar përmirësimin dhe mirëqenien.

Harresa e shpeshtë

Kur mendja e njeriut përkeqësohet me harresën, ai duhet t'i kushtojë vëmendje procesit të rraskapitje, sidomos kur ka mundësi të bëhet diçka rutinë. Në këtë çështje hyn edhe ankthi, i cili zhvillohet shpesh dhe intensivisht.

Pra, tëpërpiquni ta lehtësoni këtë proces, individi duhet të kërkojë një mjek, duke pasur parasysh se ai do të tregojë disa aktivitete që do të stimulojnë trurin. Shqetësimi i tepërt gjithashtu mund ta përkeqësojë këtë simptomë, sepse personi mund të ndihet i presionuar përballë ndonjë situate.

Mungesa e motivimit

Demotivimi shfaqet vetëm kur një person është në një nivel të lartë rraskapitjeje. dhe madje mund të prekë segmente të tjera të trupit të saj. Nëse më parë ekzistonte ajo energji për të zhvilluar ndonjë aktivitet apo detyrë, tani personi nuk mund të bëjë minimumin.

Si shqetësues, kjo mund të përkeqësohet, duke i bërë ata të ndihen të paralizuar në një proces të vështirë zgjidhjeje. Nëse ky proces injorohet ose zgjatet, mund të vërehen dëme serioze dhe pa kontroll të problemit. Prandaj duhet futur një profesionist i kualifikuar që synon përmirësimin e pacientit.

Distancimi emocional

Distancimi emocional mund të shkaktojë një farë vetmie dhe mund të intensifikohet derisa të dalë jashtë kontrollit. Lodhja pushton në heshtje, duke e bërë atë person të paaftë të zhvillojë ndjenja thelbësore për pasurimin e jetës së tij.

Kështu, një ndjekje duhet të bëhet para mjekut, sepse zgjidhja mund të vendoset nga ai vetëm me vazhdimi i disa aktiviteteve për ndërveprim social. Aq sa ështëe vështirë për të dalë nga kjo situatë, duhet bërë një përpjekje që ky problem të mos ndikojë në mënyrë drastike në jetën e individit.

Mendimi i dëmtuar

Të menduarit e vështirë është një problem rraskapitjeje që mund të rezultojë në një vështirësi racionale, që prek një person dhe përpjekjet që ai ka për të arritur një përfundim. Kështu, gjëja e rekomanduar është praktikimi i disa aktiviteteve që do të stimulojnë trurin.

Në këtë mënyrë mbingarkesa ushqehet në mënyrë të dëmshme deri në lodhjen totale të mendjes. Një ndjekje është alternativa më e mirë, duke pasur parasysh që profesionisti do të diagnostikojë më saktë, përveç kalimit të metodave efektive për funksionimin e duhur.

Si të parandaloni rraskapitjen

Për të për të rikthyer një shkallë të caktuar lodhjeje ose për ta parandaluar atë, individi duhet të praktikojë një sërë aktivitetesh që do ta zbusin këtë problem. Stresi arrin kulmin nga një proces i zgjatur dhe intensifikohet, kështu që mund të rezultojë në diçka më serioze.

Përveç kësaj, është normale që njerëzit të preken nga këto simptoma, por disa mund ta gjejnë veten në më të komplikuar nivelet. Prandaj, mësoni më shumë se si të veproni përballë kësaj diagnoze me temat e mëposhtme!

Përcaktimi i përparësisë

Pavarësisht nëse bëhet fjalë për diçka urgjente apo jo, përcaktimi i përparësisë duhet të përcaktohet në këndvështrimi i parimit praktik dhe

Si ekspert në fushën e ëndrrave, spiritualitetit dhe ezoterizmit, jam i përkushtuar t'i ndihmoj të tjerët të gjejnë kuptimin në ëndrrat e tyre. Ëndrrat janë një mjet i fuqishëm për të kuptuar mendjet tona nënndërgjegjeshëm dhe mund të ofrojnë njohuri të vlefshme në jetën tonë të përditshme. Udhëtimi im në botën e ëndrrave dhe shpirtërore filloi më shumë se 20 vjet më parë, dhe që atëherë unë kam studiuar gjerësisht në këto fusha. Unë jam i pasionuar për të ndarë njohuritë e mia me të tjerët dhe për t'i ndihmuar ata të lidhen me veten e tyre shpirtërore.