Zoti Ganesha: Historia, imazhi, karakteristikat e tij dhe më shumë!

  • Shperndaje Kete
Jennifer Sherman

Kush është Ganesha?

Zoti Ganesha njihet si simboli hyjnor i mençurisë dhe pasurisë dhe është një figurë e pranishme në kulturën Vedike, përveçse është jashtëzakonisht e rëndësishme dhe e përdorur gjerësisht në fenë hindu. Karakterizohet nga një person me kokën e një elefanti dhe 4 krahë, ulur. Përveç kësaj, ai njihet gjerësisht si Zoti i pengesave.

Ky zot ka një ndërgjegje logjike të admirueshme, por simbolika e të qenit "Shkatërruesi i pengesave" bën që gjithë përkushtimi rreth tij të përqendrohet në këtë besim. . Për shkak të forcës së simbolologjisë së saj, kjo hyjni adhurohet edhe në Tajlandë, Nepal, Sri Lanka dhe disa vende të tjera. Ajo i kalon kufijtë me forcën dhe njohjen e saj. Mësoni më shumë rreth tij më poshtë.

Historia e Ganesha

Ashtu si të gjitha hyjnitë që kanë njohje të madhe, ka disa histori dhe shpjegime rreth perëndisë Ganesha që ka kokën e një elefanti. Shumë shkrime thonë se ai ka lindur me një kokë të tillë, të tjera se e ka fituar me kalimin e kohës.

Çështja është se Ganesha është djali i Parvatit dhe Shivait, të cilët janë dy perëndi shumë të fuqishëm hindu. Duke qenë djali i parë i Shivait, perëndisë supreme, maksimale dhe rigjeneruese dhe i Parvatit, perëndeshës nënë e pjellorisë dhe dashurisë. Për këtë arsye, ai është një simbol i rëndësishëm i inteligjencës dhe konsiderohet si ai që hap rrugën, sjell pasuri dhe udhëzon botën.Ganesha shikon tek ai gjëra që lidhen me pasurinë dhe jo gjithmonë pasurinë shpirtërore. Nuk është për t'u habitur që të ketë imazhe të këtij perëndie në shtëpi si simbol i fatit të mirë, ngjarjeve të mira dhe për të sjellë para.

Gjithçka për të mirën.

Prerë kokën nga Shiva

Një nga tregimet më të njohura për perëndinë Ganesha është se perëndeshë Parvati, e cila është perëndeshë hindu e dashurisë dhe pjellorisë, e krijoi atë nga balta në mënyrë që ajo të mund të kishte mbrojtje dhe sepse ndihej shumë e vetme në jetën e saj.

Një ditë, ndërsa Parvati po bënte banjë, ajo i kërkoi të birit të shikonte derën dhe të mos lejonte njeri të hynte. Pikërisht atë ditë, Shiva mbërriti herët dhe e qortoi zotin që ishte te dera. Në një sulm të tërbuar, Shiva i preu kokën Ganesha-s dhe më vonë, për të shpenguar veten, e zëvendësoi kokën e zotit me atë të një elefanti.

Lindur nga e qeshura e Shivait

Historia se koka e Ganeshës është i preu kokën nga Shiva nuk është i vetmi që ekziston. Historia e dytë më e famshme është se perëndia u krijua drejtpërdrejt nga e qeshura e Shivait, por Shiva e konsideroi atë shumë joshëse dhe për këtë arsye, ai i dha atij një kokë elefanti dhe një bark të madh.

Pavarësisht nga ndonjë arsye që Shiva duhej ta kthente kokën e djalit të tij në kokë elefanti dhe barkun e tij të madh, këto dy tipare përfunduan duke u bërë një simbol shumë i rëndësishëm për historinë dhe kuptimin e vërtetë të këtij perëndie, pasi koka e tij e elefantit shihet si simbol i mençurisë dhe dijes dhe i tij. barku i madh përfaqëson bujarinë dhe pranimin.

Përkushtimi ndaj Ganeshës

Ganesha ështëkonsiderohet perëndia që largon të gjitha pengesat në rrugë, jo vetëm materialisht, por edhe shpirtërisht. Madje shumë studiues thonë se ai është zot i pengesave, pasi ka aftësinë të eliminojë çdo gjë që nuk shërben më në jetën e atyre që i janë përkushtuar, megjithatë, ai vendos edhe gurë në rrugën e atyre që duhet. i testuar.

Ky zot ka shumë role për besimtarët e tij, të tilla si, për shembull, lehtësimin e të gjitha problemeve, sjelljen e të mirave për ata që kanë nevojë dhe, natyrisht, sjelljen e mësimeve për ata që duhet të mësojnë nga gabimet e tyre. dhe sfidat, sepse për të Ganesha pengesat janë të rëndësishme në formimin e karakterit, dhe pikërisht me këtë mendim ai vepron.

Përveç Indisë

Nuk është e vështirë ta gjesh Ganeshën në shtëpitë që kanë fe dhe kultura të tjera që nuk kanë qofshin Vedike apo Hindu. Ky zot dhe simbolika e tij e fatit dhe largimi i pengesave në rrugë, u rrit përtej Indisë, vendlindjes së tij.

Zoti ka shumë adhurues dhe festa për simbolikën e tij. Jo vetëm për shkak të pamjes së saj të mrekullueshme dhe të paharrueshme, por sepse kuptimi i saj është shumë i gjerë, i përshtatet të gjitha llojeve të besimeve dhe besimeve, pavarësisht nga vendi.

Imazhi i Ganesha

Të gjitha Imazhet e të gjithë perëndive kanë një kuptim tjetër. Pikërisht kjo i bën ata me besime të ndryshme, përveçse i bën edhe më shumëi veçantë dhe i rëndësishëm për njerëzit e besimit.

Imazhi i Ganesha është shumë i ndryshëm dhe i detajuar. Çdo pjesë e saj ka një kuptim. Ky zot nuk është as njeri dhe as kafshë, gjë që e bëri atë edhe më kurioz, të ndryshëm dhe të paharrueshëm. Trupi i tij i njeriut dhe koka e elefantit, përveç 4 krahëve dhe barkut të gjerë e bëjnë atë të veçantë.

Koka e elefantit

Koka e madhe e elefantit e perëndisë Ganesha simbolizon mençurinë dhe inteligjencën. Si i tillë, thuhet se i lejon njerëzit të mendojnë shumë më tepër për jetën e tyre, të dëgjojnë të tjerët me më shumë kujdes dhe mendim, dhe të reflektojnë më shumë për gjërat rreth tyre përpara se të marrin ndonjë vendim.

Barku

Barku i saj i madh përfaqëson bujarinë dhe pranimin. Për Ganeshën, një nga gjërat më të rëndësishme është t'i tresësh mirë pengesat, në kuptimin e të paturit më shumë mirëkuptim në lidhje me gjërat që ndodhin rreth teje. Barku tregon aftësinë e tij të madhe për të gëlltitur dhe përpunuar gjithçka të nevojshme, në mënyrë që të transmetohen shumë njohuri dhe përmirësime.

Veshët

Veshët e tij përdoren për të dëgjuar me shumë kujdes besimtarët. . Ato simbolizojnë dy hapat e parë të një besimtari, që do të ishin "Sravanam" që do të thotë "Dëgjimi i Mësimit" dhe "Mananam" që është reflektim. Për Ganeshën, këto dy hapa janë të domosdoshëm për evolucionin e atyre që besojnënë të.

Sytë

Sytë e Ganeshës janë pikërisht për të parë përtej asaj që është e mundur të shihet dhe të preket. Për këtë zot, jeta nuk është vetëm ajo që është në botën materiale, por gjithçka që është edhe në atë shpirtërore. Pengesat dhe pushtimet që Ganesha bën në jetën e besimtarëve të tij nuk janë vetëm në atë plan, por edhe në shpirt.

Sëpata në dorë

Spata juaj shërben për të prerë lidhjen me të gjitha të mirat materiale. Nevoja për të qenë gjithmonë i lidhur me atë që mund të bie në duart e tua shihet si diçka e pashëndetshme për këtë zot. Për këtë arsye, është e nevojshme të ndërpritet çdo lidhje dhe vlerësim për gjërat në këtë rrafsh, në mënyrë që të jetë e mundur të vëzhgoni, mësoni dhe kapërceni gjërat në mënyrë më të plotë dhe altruiste.

Lulet në këmbë

Ganesha në imazhin e tij ka lule në këmbë që simbolizojnë dhuratën e ndarjes së gjithçkaje që dikush ka. Bujaria është një nga gjërat më të forta për këtë zot dhe për këtë arsye, është e nevojshme të ndani të gjitha të mirat, mençurinë dhe njohuritë tuaja me njerëzit që ju rrethojnë. Për Ganeshën, praktika e ndjeshmërisë dhe dhembshurisë është jashtëzakonisht e rëndësishme.

Laddus

Ky Zot jep shpërblime për punën e tij dhe ky shpërblim vjen në formën e Laddus, të cilat janë ëmbëlsirat indiane. Për Ganesha, shpërblimet janë të rëndësishme për t'i mbajtur besimtarët e tij në rrugën e nevojshme drejt evolucionit, qoftë airrugë me shumë pengesa ose pa asnjë, sepse në të dyja mënyrat është e nevojshme të kesh shumë vendosmëri për t'i kapërcyer ato.

Miu

Miu është një kafshë që është në gjendje të gërryejë gjithçka, duke përfshirë litarët e injorancës, të gjithçkaje që largon mençurinë dhe diturinë. Prandaj, miu është një mjet që kontrollon mendimet dhe është gjithmonë vigjilent në mënyrë që njerëzit të ndriçohen në brendësinë e tyre më të thellë me mençuri dhe gjëra të mira dhe jo anasjelltas.

Fang

Fang përfaqëson të gjitha sakrificat që janë të nevojshme për të arritur lumturinë. Gjithçka që është e nevojshme për të hequr dorë, shëruar, sakrifikuar dhe transformuar për të pasur një jetë të plotë, të lumtur dhe të ndriçuar, e cila sillet rreth mençurisë, diturisë dhe bujarisë.

Karakteristikat e Ganesha-s

Të gjitha karakteristikat e perëndisë Ganesha konsiderohen të veçanta, pasi ato kanë kuptime unike. Tipari më i spikatur i këtij zoti është pikërisht mençuria dhe intelekti i tij. Për Ganeshën gjithçka ndodh pikërisht ashtu siç duhet të ndodhë, madje edhe pengesat që nuk hiqen nga rruga.

Mënyra e tij e të parit të pasurisë nuk është vetëm në botën materiale, por edhe gjithçka që fitohet nga përvoja e jetë, qofshin ato shpirtërore, mendore apo materiale. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që ai të merret me të mirat dhe të këqijat në jetë, dhe se sakrificat shpesh duhet të jenëe bërë në mënyrë që të jetë e mundur të arrihet lumturia e vërtetë.

Urtësia

Për Ganesha, Zotin e Urtësisë, e gjithë kjo njohuri dhe thellimi në të mësuar është ajo që e bën evolucionin dhe ndriçimin gjithnjë e më afër dhe gjithnjë e më të mundshëm për njerëzit, sepse për të, çdo trajektore ka dy anë, të mirën dhe të keqen, dhe të dyja kanë mësime për t'u fituar.

Njeriu me urtësi është ai që nuk është i lidhur me të mirat materiale të kësaj bote. jetë, por që gjen një ekuilibër midis shpirtërores dhe materiales, përveçse i kalon të gjitha mosmarrëveshjet në jetë me shumë shpresë dhe etje për të mësuar, dhe pikërisht këtë pret Ganesha nga besimtarët e tij.

Ai pastron, heq dhe zhbllokon pengesat kur është e nevojshme të veprohet në këtë mënyrë, por mençuria e vërtetë vjen nga të kuptuarit se nuk është gjithmonë e nevojshme të pastrohet, por, shumë herë, është e nevojshme t'i kalosh gjërat pikërisht ashtu siç janë dhe ata janë.

Pasuria

Pasuria e Ganeshës mund të vijë në shumë forma. Midis tyre, është e mundur të vijnë në formën e mësimeve dhe njohurive. Asgjë që Ganesha bën nuk është rastësisht. Edhe pse është i njohur për heqjen e pengesave, ai beson se ka pengesa që duhen kaluar, pasi ato kanë rëndësi të madhe për ndriçimin.

Evolucioni shpirtëror është i një rëndësie të jashtëzakonshme për këtë zot. Për të, ne duhet të vazhdojmëkërko jo vetëm për të mirat materiale që na rrethojnë, por edhe për shumë urtësi të brendshme. Personi që është i vetëdijshëm për këtë është plot me pasuri në jetën e tij.

Heqja e pengesave

Simbolologjia më e njohur e këtij zoti është ajo e heqjes së pengesave në mënyrë që të ketë një jetë të plotë. Ganesha, në fakt, heq gjithçka që duhet hequr dhe që nuk i shërben evolucionit të qenieve njerëzore në rrugë. Megjithatë, ai nuk e bën vetëm këtë.

Ajo që shumë nuk e dinë është se ka besime që thonë se Ganesha gjithashtu vendos pengesa në rrugë, sepse kështu njerëzit evoluojnë dhe gjejnë rrugën e dritës dhe spiritualitet më të madh, pra të kesh vetëdije për të kapërcyer këto pengesa dhe jo vetëm të kërkosh që ato të largohen nga balli.

Llojet e materialit mandala

Ka shumë mënyra për t'iu përkushtuar perëndisë Ganesha dhe për ta bërë atë të pranishëm në momente të ndryshme të jetës së përditshme. Nuk është e nevojshme të kesh imazhin e tij diku që ai të mbahet mend, kontaktohet dhe thirret.

Është e mundur të kesh një kontakt më të madh me perëndinë përmes mantrave dhe përmes vetë trupit të njeriut, pasi Ganesha vepron në Chakra e zemrës, për të kërkuar mençuri, pasuri, njohuri dhe inteligjencë intelektuale, përveç bujarisë së madhe të Ganeshës.

Ganesha Mantra

Mantra Ganesha është një nga më të njohurat dhe më të përdorurat nga kulturahindu. Është e mundur të kërkosh të gjitha simbolet dhe kuptimet e këtij perëndie nga kjo mantra. Mantra është: Om Gam Ganapataye Namah, me origjinë hindu që do të thotë "Të përshëndes, Zot i Trupave".

Përbëhet nga "OM" që është thirrja fillestare dhe lidhja me të, përveç kësaj nga "Gam" që do të thotë të lëvizësh, të afrohesh, domethënë të takosh Ganeshën, fjala "Ganapati" që simbolizon vetë Zotin dhe Namah që është adhurim.

Ganesha Chakra

Sepse Ganesha është zot i mençurisë, inteligjencës dhe të mësuarit, thuhet se ai është në Chakra e parë, Muladhara, e njohur më mirë si Chakra e Pleksusit Diellor e cila ndodhet në majë të kokës së çdo njeriu.

Pikërisht në këtë Chakra manifestohet forca hyjnore dhe kjo është arsyeja pse Ganesha ka qëndrueshmërinë e tij, sepse kështu ai komandon forcat që veprojnë në jetën e njerëzve, duke u dhënë atyre drejtime të sakta.

Si funksionon ai. perëndia Ganesha manifestohet në kulturën perëndimore?

Në Lindje, perëndia Ganesha është një nga më të rëndësishmit dhe më të nderuarit, që ka festivale dhe data përkujtimore jashtëzakonisht të rëndësishme. Në Perëndim, këto rituale nuk janë aq të shpeshta, megjithatë, kjo nuk do të thotë se perëndia nuk adhurohet.

Simbolgjia dhe kuptimi i saj për kulturën perëndimore është i njëjtë si për kulturën lindore, por për perëndimin. është më e zakonshme që besimtarët e

Si ekspert në fushën e ëndrrave, spiritualitetit dhe ezoterizmit, jam i përkushtuar t'i ndihmoj të tjerët të gjejnë kuptimin në ëndrrat e tyre. Ëndrrat janë një mjet i fuqishëm për të kuptuar mendjet tona nënndërgjegjeshëm dhe mund të ofrojnë njohuri të vlefshme në jetën tonë të përditshme. Udhëtimi im në botën e ëndrrave dhe shpirtërore filloi më shumë se 20 vjet më parë, dhe që atëherë unë kam studiuar gjerësisht në këto fusha. Unë jam i pasionuar për të ndarë njohuritë e mia me të tjerët dhe për t'i ndihmuar ata të lidhen me veten e tyre shpirtërore.