Астролошка Нова Година: Кога почнува, пролетна рамноденица и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Општи размислувања за астролошката нова година

Западната година започнува на 1-ви јануари, но астролошката Нова година започнува кога Сонцето ќе го достигне знакот Овен, првиот од хороскопскиот појас. Затоа, неговиот почеток се случува во средината на март, кога родените ја имаат ѕвездата во знакот на огнот. Исто така, социјално, Астролошката Нова Година одговара на нов циклус.

Разликата е во тоа што, во случајот со астрологијата, почетокот на новата година секогаш ја носи со себе интензивната и импулсивна енергија на Овенот. Од него, Сонцето го следи своето патување во секој од 12-те знаци, истиот период останува во нив. Тоа е завршување на целосен циклус, кој минува низ различни енергии.

Специфичностите на небото во времето на астролошката Нова година влијаат и на тоа што ќе го почувствуваат луѓето. Во написот, дознајте повеќе за темата и нејзините влијанија!

Астролошка Нова Година, рамноденици и краткоденици

Астролошката Нова Година е богата можност за раст и промени. Во пракса, тоа е крај на целосното патување на Сонцето низ зодијачните соѕвездија и негов почеток повторно, што може да се воочи со енергетската промена. На крајот на краиштата, секој знак со себе носи енергија и, на секоја рамноденица и солстиница, еден од нив го прима преминот на Сонцето. Дознајте повеќе подолу!

Што е астролошка нова година

Астролошката нова година го претставувада бидеш. Бањата со посебни состојки е добар начин да го промовирате посоченото чистење, со цел да се подготвите да ги примите новогодишните благослови.

Поминете малку време на отворено

Да се ​​биде на отворено, секогаш е добро опција за оние кои сакаат да се центрираат и да се поврзат со повисоки енергии. Затоа, непосредно пред астролошката Нова година, потрудете се да бидете на отворени места, по можност каде што има земја и проточна вода. Вежбањето заземјување и дозволувањето проток на водена енергија помага да се прочисти поединецот во овој период.

Преиспитајте ги вашите цели

Ако астролошката Нова година го симболизира почетокот на новиот циклус, добро е да се земе време да оцените кои цели сè уште имаат смисла за вас. Секоја фаза што завршува остава зад себе енергии, чувства и желби и за подобро искористување на импулсот поврзан со знакот Овен во астролошката Нова година, неопходно е да се преоценат целите во овој период.

Како енергијата на Овенот влијае на астролошката нова година?

Ако Астролошката Нова Година ја претставува целата патека на Сонцето по зодијачкиот појас и започнува во Овен, може да се разбере дека секој знак има свој период на влијание. Првиот знак е од кардинален модалитет и со себе го носи елементот Оган, во уникатна комбинација на енергија, импулс и склоност кон активности и движење.

Значи, секој хороскопски знак има свој составединствен кога станува збор за елемент и модалитет. Така, почетокот на астролошката Нова година во Овен го носи пламенот на обновувањето на човештвото. Виталноста за нови почетоци е фокусната точка во годишното време кога се истакнува влијанието на знакот. Како што Сонцето напредува на својот пат, доминантната енергија се менува.

На овој начин, дури и за оние кои имаат потешкотии со промените, астролошката Нова година претставува момент за дејствување и преземање контрола врз ситуациите. Како за искористување на ариевскиот интензитет во ваша корист?

доаѓањето на Сонцето во соѕвездието Овен, првиот знак на зодијакот. Тоа значи дека е завршен уште еден комплетен циклус околу целиот зодијак, а започна нов. Покрај тоа, астролошката нова година е моментот кога стапува на сила владеењето на соодветната планета за секоја година, како што е Венера во 2021 година и Меркур во 2022 година.

На ист начин, има влијанија за секоја од 12-те знаци, кои одговараат на уникатни комбинации помеѓу нивниот елемент и нивниот поларитет. Позицијата на секоја планета е исто така релевантна, особено за оние во вашиот домашен знак. Така, секоја година има сингуларности кои можат подобро да се користат во акции и мантри, на пример.

Кога се одржува Астролошката Нова Година

Датумот на започнување на Астролошката Нова Година варира од една година во друга, според особеностите на Сончевиот систем, што се случува помеѓу 20-ти и 23-ти март. На јужната хемисфера, настанот се совпаѓа со пролетната рамноденица, носејќи со себе уште пошироко чувство на обновување.

Така, тоа е одлична можност да имате детоксикација, палење свеќи, вежбање медитации или тематски часови по јога и направи списоци со нови цели. Поставувањето намери е најдобриот начин да се искористи енергијата во моментот, бидејќи помага да се визуелизира вашето достигнување во текот на целиот процес. Направете листа на она што повеќе не служи и изгори илипогребувањето е уште еден чекор кон овој одлучувачки момент.

Како функционира астролошката нова година

Астролошки, почетокот на новата година не се случува според грегоријанските календари што се користат во повеќето делови на светот . За овој календар, движењето на ѕвездите нема никаква важност, па датумите се фиксни. Астролошката Нова Година го зема предвид доаѓањето на Сонцето во соѕвездието Овен, кое се случува во март, со променливи датуми и други влијанија.

Размерот на месеците во паганските култури

Во античките пати, во создавањето на римскиот календар, имало само десет месеци. Како политеистичка, културата на општеството се сметала за паганска, поради отсуството на крштевање, а некои месеци биле именувани по боговите. Септември, октомври, ноември и декември го сочинуваа последниот квартал од годината, добивајќи имиња според нивната позиција во низата на месеци.

Римскиот календар, сепак, беше краток, бидејќи не го сметаше зимскиот период во почетокот на годината. Подоцна, со вклучување на два дополнителни месеци, другите почнаа да заземаат напредни позиции во 12-месечниот календар.

Рамнодениците

Рамнодениците одговараат на два моменти од годината кога денот а ноќта е со иста должина. За да се случи ова, ниту еден од половите на Земјата не може да се навалува, што го поставува истиот интензитет на светлина и на двата.хемисферите. Рамнодениците се датумите на кои започнуваат есента и пролетта, во март и септември, соодветно, на јужната хемисфера.

Есенската рамноденица, во земји како Бразил, го означува почетокот на астролошката нова година и влезот на Сонцето во знакот Овен. Понатаму, тие се можности за флексија за астрологијата. Рамнодениците се сметаат за пресвртни точки за луѓето.

Сонцетодините

Содениците се настани што се случуваат двапати секоја година, за да го означат почетокот на зимата и летото. Во пракса, она што се согледува е појавата на најкраткиот и најдолгиот ден во годината на јужната хемисфера, односно во јуни и декември. Должината настанува поради наклонот на Земјината оска, што го попречува инциденцата на сончевата светлина на површината на Земјата.

Како и рамнодениците, солстицијите се случуваат кога Сонцето ќе достигне два од знаците на кардиналната оска. Астролошки, поврзаноста на поединците со природното движење на космосот дава богата можност за размислување и свесност, идеална за поставување нови цели.

Кардиналните знаци и кардиналната оска

Кардиналната оска одговара на четирите знаци кои имаат кардинален модалитет. Нивната суштина е претставена со движечкиот потенцијал и, пред сè, со моќта што ја еминираат тие. Првиот кардинален знак е Овен, кој ја симболизира човечката способност за широкдостигнување од индивидуална иницијатива, често преобразено во импулс за дејствија кои ги следат нивните сопствени инстинкти.

Следно, доаѓа Ракот, кој се поврзува со длабочината на човечката психа и моќта што ја пренесува. Потоа, Вагата ја комбинира силата на кардиналниот модалитет со интересот за размена и колективот, обезбедувајќи заеднички искуства. Конечно, 10-тиот знак на зодијакот, Јарецот, ја затвора кардиналната оска со цврстината на напорната работа која станува моќ.

Кардиналните знаци се и оние кои според календарот го започнуваат својот циклус заедно со сезони од годината. Затоа, Овенот е првиот знак на зодијакот, почетната точка на астролошката Нова година и со себе носи почеток на пролетта на северната хемисфера и есента на јужната хемисфера.

Пролетна рамноденица, летна краткоденица и прослави поврзани

Рамнодениците и краткодениците се случуваат на четири датуми во годината, на двете хемисфери. Секоја од нив претставува почеток на една од годишните времиња, повикувајќи на полична поврзаност на поединците со доминантните енергии. Датумите ги повикуваат и кардиналните знаци, оние кои имаат постојана желба за движење. Продолжете да читате и дознајте повеќе за тоа!

Пролетна рамноденица на северната хемисфера (есен на јужната хемисфера)

Пролетната рамноденица на северната хемисфера се случува во месецотМарт, кога на југот на земјината топка започнува есента. Слично на тоа, во септември се случува рамноденицата на спротивната сезона - есен на северната хемисфера и пролет на јужната хемисфера. На двата датуми, сончевата светлина на земјината топка е подеднакво распределена, а тоа се преодни сезони, обележани со осцилации.

Така, симболологијата присутна во нивните традиционални прослави е можноста да се оддаде почит на плодноста и хармонијата. Цветовите добиваат важност, поради суштината на сезоната.

Летна краткоденица на северната хемисфера (Зима во јужната хемисфера)

Летната краткоденица на северната хемисфера одговара на доаѓањето на зимата во јужната хемисфера. Ова се случува во декември и, за спротивната сезона, во јуни. Овде, Сонцето влегува во два спротивни знаци, Рак и Јарец, и ја зајакнува вредноста на грижата и работата.

За астрологијата, солстиците бараат активности кои носат повеќе енергетска рамнотежа за да започне нов циклус. Така, неговото празнување се однесува на најдолгиот ден во годината и се појавило во време кога природата управувала со човечките постапки. Летната краткоденица ја симболизира способноста на Земјата да се прероди.

Прославата на предците на пролетната рамноденица

Од почетокот, пролетта е сезона во годината која многу ја слават различни култури . На крајот на краиштата, тоа е период кој носи инспирација и повеќе вредност на животот, бидејќи е период од годинатаповрзани со будењето. Античките прослави ја почитувале плодноста на природата, во чест на просперитетот. За старите народи, промените што се случувале во текот на годината секогаш биле поврзани со природни настани.

Енергијата и карактеристиките на астролошката нова година

Енергијата на секоја астролошка нова година е свежа почеток. Затоа, време е да започнеме нов циклус, без да носиме грижи и искуства кои веќе ја исполниле својата улога. Покрај тоа, астролошката нова година има и влијанија на владејачката планета на годината што започнува и движењето на ѕвездите на небото, како астролошки настан од големо значење.

Келтите и нивниот однос со пролетна рамноденица

Келтите биле група на индоевропски народи поделени во групи на Пиринејскиот Полуостров и Британските острови. Нивните верувања имале силна врска со силите на природата, вклучувајќи жртви и употреба на материјали за изградба на предмети. Следно, дознајте како функционирал обредот на Остара и неговата важност за доаѓањето на пролетта, од фундаментално значење за Келтите!

Обредот на Остара

Обредот на Остара, за келтската култура, е синоним за доаѓањето на пролетта на јужната хемисфера. Затоа, на датумот на рамноденица, во септември, доаѓа време за нов циклус, со подолги денови и повисоки температури. Прославата на божицата Остара, симбол наплодноста во келтската митологија се однесува на нов проток на енергија и идеја за слобода.

Ритуалот ги става богот и божицата, претставници на Сонцето и Месечината, рамо до рамо. Обредот Остара се состои од принесување леб и колачи, бојадисување јајца кои се ставаат на олтар и ставање цвеќиња во свети простори. Настанот го симболизира повторното раѓање на природата по зимата и моќта на обновување. Така, неговата реализација се фокусира на благодарноста.

Тоа означува момент на обнова

Пред сè, обредот на Остара ја емитува енергијата на обновувањето. Кога размислувате за годишните времиња, пролетта е можност да се отворите за благословите што доаѓаат по периодот на повлекување, зимата. Келтите ја искористија моќта на новиот циклус и ја искористија во ритуалот, што направи простор за доаѓањето на новиот. Затоа, тоа е ритуал кој повикува на свесност и благодарност.

Унија и еднаквост преку ритуалот

Претставувањето на средбата на богот и божицата, ставајќи ги во еднаква важност е дел од на обредот на Остара. Симболиката на овој детал привлекува внимание и се однесува на контрастните сили во природата, кои работат во рамнотежа. Затоа, токму оваа хармонија придонесува за плодноста и просперитетот што ги бараат келтските групи.

Симболите присутни во обредот Остара

Симболите на ритуалот Остара се млеко, цвеќиња, јајцаи зајакот. Претставувајќи ја света моќ, тие се и референтни елементи за исхрана и плодност, а главните вредности кои се пренесуваат до крајот на зимата. Покрај тоа, тие се симболи на она што е неопходно за развој на животот, тема со силна поврзаност со божицата Остара.

Други свети ритуали на Келтите

За Келтите, ритуалите што се изведуваат во текот на годината ја зајакнуваат врската со различни енергии. Тие се: ноќ на вештерки (Samhain), летна краткоденица (Litha), ноќ на оган (Imbolc), есенска рамноденица (Mabon), љубовен ритуал (Beltane), зимска краткоденица (Yule), ритуал на жетва и просперитет (Lammas) и обред на Остара, на пролетната рамноденица.

Начини за искористување на енергијата на астролошката нова година

Секој почеток носи со себе заживувачка енергија, која има голем потенцијал да ги оствари желбите вистина. Покрај тоа, започнувањето на циклусите бара одредени специфични мерки со цел да се обноват вибрациите и да се оди напред, уживајќи во нивните придобивки. Следно, проверете како да ја проширите силата на астролошката Нова година и да ја направите позитивен период во вашата година!

Изведете одлично чистење

Првиот чекор за искористување на енергијата на астролошките Новата година спроведува енергетско чистење, идеално за секаков вид реновирање. За ова, неопходно е да се ослободите од густите чувства кои повеќе немаат смисла.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.