Богородица од Гвадалупе: историја, ден, молитва, посветеност и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Која е светицата Богородица од Гвадалупе?

Светецот на Пресвета Богородица од Гвадалупе има потекло од Мексико. Служи како претстава на мајката на Исус Христос, Марија. Таа го имала своето прво појавување во 1531 година преку молитвите на еден Ацтечки Индиец познат како Хуан Диего, каде што тој извикал за спас на својот вујко кој бил болен.

Хуан Диего му го докажал појавувањето на светецот на епископот на неговиот град, од откривањето на ликот на Пресвета Богородица од Гвадалупе на нејзиното пончо. Која после 500 години се уште е зачувана во Мексиканското светилиште, изградено по желба на Светителот. Денес, таа мобилизира милиони верници, кои ќе се молат во името на Богородица Гвадалупе.

Дознајте повеќе за фасцинантната историја на Пресвета Богородица од Гвадалупе и дознајте како таа успеала да преобрати милиони Ацтеки кои живееле во Мексико во тоа време. Бидете воодушевени од нејзините чуда во читањето подолу.

Приказна за Пресвета Богородица од Гвадалупе

Името Гвадалупе потекнува од ацтечкиот јазик и значи: најсовршената девица која го скрши божица камен. Пред тоа, за Ацтеките било вообичаено да ја обожаваат божицата Кецалколтл и да и принесуваат човечки жртви.

На Ацтеките Индиецот Хуан Диего му се појавила за прв пат Богородица од Гвадалупе. Завршувајќи го, значи, обожавањето на камената божица набргу по појавувањето на Пресвета Богородица од Гвадалупе.наша сочувствителна мајка, те бараме и ти викаме. Слушајте ги со сожалување нашите солзи, нашите таги. Исцели ги нашите таги, нашите неволји и болки.

Ти, која си нашата мила и љубезна Мајка, дочека нè во топлината на твојата мантија, во наклонетоста на твоите раце. Нека ништо не нè мачи и не ни го вознемирува срцето. Покажи ни и покажи нè на твојот возљубен Син, за во Него и со Него да го најдеме нашето спасение и спасението на светот. Пресвета Богородица Гвадалупеска, направи нè твои гласници, гласници на волјата и словото Божјо. Амин."

Дали Богородица од Гвадалупе е заштитник на Латинска Америка?

На 12 декември црквата го слави празникот Пресвета Богородица од Гвадалупе. Дефинирано од католиците како светец-заштитник на Латиноамериканците. Заштитник на болните и сите сиромашни. Нејзината приказна открива моќни чуда, од кои едно постои и денес.

Пончото на Хуан Диего е направено од влакна од кактус и со рок на траење од 20 години, но до сега останува недопрен во Светилиштето во Мексико. Сега има повеќе од 500 години постоење. Ова парче е изложено за милиони верници кои одат до олтарот да се молат за Пресвета Богородица.

Неговите чуда опстојуваат во колективната свест и ја движат верата на сите латиноамерикански католици.помогна во трајноста на католицизмот до денес.

Разберете повеќе за приказната за светецот кој го промени животот на 8 милиони Ацтеки во Мексико и кој ќе го промени и вашиот.

Појавата на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Индиецот Хуан Диего беше на полето, во тоа време боледувал од тешка болест низ која минувал неговиот вујко. Од љубов кон својот вујко се молел за чудо да го спаси. Таму видел жена во блескава наметка.

Таа му се јавила и, извикувајќи го неговото име, изговорила на ацтечкиот јазик: „Не дозволувај болката што ја чувствуваш да ти го наруши вера Хуан. Јас сум овде и не смееш да се плашиш од никаква болест или мака што те мачи. Ти си под моја заштита“. Таа потоа го замоли да му ја открие оваа порака на локалниот бискуп.

Нашата Богородица од Гвадалупе потоа ќе заврши со камената змија и сите луѓе во Мексико ќе се најдат ослободени од холокаустот што ги погоди доколку се преобратат во Исус Христос. Со оглед на тоа, била изградена црква на местото каде што се појавила Света Гвадалупе.

Чудото на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Неверувајќи во зборовите на Индиецот, епископот му наредил да побарајте ја Богородица докази за да ја докажете вистинитоста на вашата приказна. Во тој момент на теренот се врати Хуан Диего, тогаш повторно му се појави Богородица од Гвадалупе. Раскажувајќи за недовербата на владиката и неверувањето во барањето на Марија.

Тоа бешеТогаш Марија, насмеана, го замоли Хуан Диего да се качи на планината среде зима и да собере цвеќиња. Снегот ги покри полињата и во тој дел на Мексико во зима немаше цвеќе. Хуан Диего го знаеше тоа, па дури и затоа ја послуша.

Кога стигна до врвот на планината среде сиот тој снег, најде цвеќиња полни со убавина. Набргу ги зеде и го напика пончото и отиде да ги однесе кај владиката. Така го направи своето прво чудо.

Второто чудо на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Иако Хуан Диего една зима му го донесе на епископот своето пончо полно со цвеќиња. На запрепастување на сите што беа сведоци на сцената, Владиката сè уште не веруваше. Меѓутоа, кога го виделе пончото на Хуан, сфатиле дека на него има испечатена слика. Таа слика беше Пресвета Богородица од Гвадалупе.

Од тој момент сè се промени. Владиката набргу бил трогнат од оваа манифестација и наредил црквата да се изгради на местото што го посочил светецот. Што се однесува до пончо со ликот на Пресвета Богородица, тоа остана во светилиштето за да го почитуваат нејзините католички следбеници кои минуваа.

Гвадалупе стана големо светилиште на Мексико. Посветеноста на Пресвета Богородица од Гвадалупе денес се протега низ цела Латинска Америка. Во 1979 година, папата Јован Павле Втори го освети светецот за заштитничка на Латинска Америка.

Пончо на Хуан Диего

ПончоТрадиционалното важи до 20 години, повеќе од тоа почнува да се распаѓа и ги губи сите свои влакна. Пончото на чудото на кое му припаѓаше Хуан Диего сега е стар повеќе од 500 години и неговиот сјај останува до денес.

Потврдено е и дека ликот на Богородица не е слика. Материјалот од кој е направен пончото, влакна од ајатот (кактус), лесно би се деградирал со тогашните бои. Понатаму, нема траги од четка или било каков тип на скица што ја исцртува сликата.

Многу важен детал е во ирисот на Пресвета Богородица од Гвадалупе. Извршена е дигитална обработка на сликата и при зголемување на ирисот на светителот се забележуваат 13 фигури. Тие се луѓето кои беа сведоци на второто чудо на Светителот.

Симболиката на ликот на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Чудесниот изглед на ликот на Пресвета Богородица од Гвадалупе на Индијски пончо во 1531 година ги потресе сите во Мексико. И денес, ако го посетите Светилиштето во Мексико, ќе бидете изненадени од состојбата на конзервација на тој објект. Дека и по 500 години останала недопрена.

Околу ликот на светителот има многу елементи кои треба да се забележат. Разберете подобро за симболиката на ликот на Пресвета Богородица од Гвадалупе и бидете изненадени од она што ни го откриваат.

Туниката на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Симболиката зад туникатана Пресвета Богородица од Гвадалупе претставува дека Дева Марија била облечена во истата туника што ја користеле жените од Ацтеките. Што значи дека Марија е мајка и на Ацтеките и на сите домородни народи во Латинска Америка.

Токму од оваа чудесна манифестација на Пресвета Богородица од Гвадалупе таа му приоѓа и се покажува како слична на нив. Од таа демонстрација на вера, тој ги ослободува од камената змија Кецалкоалтл и од обврската за човечки жртви.

Цветовите во туниката на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Секој цвет набран од Хуан Диего на планина е поинаку. На туниката на Богородица се нацртани и различни видови цвеќиња, од кои секое припаѓа на различни региони. Ова нè наведува да разбереме дека Марија е мајка на сите и дека нејзината порака мора да се прими со вера низ целиот свет.

Врската на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Постои и врска која се наоѓа над половината на Пресвета Богородица од Гвадалупе. Ова беше знак дека домородните жени демонстрираа бременост. Што покажува дека симболично Дева Марија била бремена со бебето Исус. И дека ќе им донесе спас на Ацтеките.

Цветот со четири ливчиња

Малку под лакот, во утробата на Богородица од Гвадалупе има цвет со четири ливчиња. Иако има неколку видови цвеќиња во пончо, ова особено се издвојува. Овој цвет има ашто значи за Ацтеките дека тоа е „местото каде што живее Бог“. Потврдувајќи го присуството на божествено суштество во нејзината утроба.

Сонцето зад Богородица од Гвадалупе

Зад Богородица од Гвадалупе, се појавуваат многу сончеви зраци, исполнувајќи ја целата слика на нејзиното враќање. Сонцето за многу култури претставува моќно и заслепувачко божество. За Ацтеките не е поинаку, оваа ѕвезда е симбол на нивната најголема божественост.

Сонцето зад трудницата Богородица покажува дека таа ќе го прими своето дете. Тој ќе се роди од Бога и ќе биде одговорен за ослободување и осветлување на патиштата на американскиот народ.

Крстот на јаката на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Симболот на крстот на јаката на Пресвета Богородица од Гвадалупе му дефинира на американскиот народ дека божественото суштество во нивната утроба е Исус Христос. Тој беше убиен на крст, но наскоро ќе се врати за да ги спаси сите во апокалипсата.

Косата на Богородица од Гвадалупе

Косата што тече под превезот има симболика која е многу присутна во културата на Ацтеките. Овој украс го носеа жените од Ацтеките кои сè уште беа девици. Докажување дека Пресвета Богородица од Гвадалупе била девица, идеја која била во согласност со добро познатата католичка доктрина.

Црната месечина под нозете на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Црната месечина под нозете на Богородица претставува дека ликот на Богородица е гореод секакво зло. Благодарение на моќта на Бога и неговиот син тие би биле под негова заштита. За Ацтеките, црната месечина ја симболизираше моќта на злото, и по ова откровение тие ѝ веруваа на Црквата и се обидоа да се преобратат во католицизам.

Ангелот под Богородица од Гвадалупе

Ангелот му покажува на бискупот дека биле на вистинскиот пат со освојување на Мексико и ширење на католицизмот низ американското тло. За нив, овој портрет е директно поврзан со Богородица и со европската христијанска религија.

Мантијата на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Сината боја на мантилот на Пресвета Богородица од Гвадалупе претставува небото и ѕвездите. Положбата на ѕвездите во неговата мантија е иста како онаа што ја гледаат на небото на тој регион каде што се случило привидувањето. Покрај одбележувањето на зимската краткоденица.

Ацтеките се восхитувале на ѕвездите и знаеле сè за небото на регионот. За нив рајот беше свет и кога ја видоа точната претстава на рајот на мантијата на Гвадалупе, тогаш сфатија дека тоа што се случува таму е чудо. Таа жена што дојде од небото беше Богородица од Гвадалупе, мајка заштитничка на сите народи и која ќе донесе ослободување на својот народ.

Очите на Богородица од Гвадалупе

Бунар познат специјалист за IBM од Хозе Асте Тонсман дигитално ја обработил сликата на Богородица од Гвадалупе. Преку ова читање беше направено големо откритие.над мантија. Тонсман ги зголемил очите на Пресвета Богородица од Гвадалупе околу 3.000 пати и таму пронашол 13 фигури.

Овие 13 фигури го прикажуваат моментот кога се случило второто чудо. Кога Хуан Диего му ги доставува цвеќињата на бискупот и во нејзиното пончо се открива ликот на Гвадалупе. Овој детал ги импресионира сите верници кои се сведоци на фигурата на Пресвета Богородица од Гвадалупе.

Рацете на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Раката на Богородица од Гвадалупе има две бои. Левата рака е потемна и тој ги претставува абориџините народи, домородците на Америка. Додека десната рака е полесна и претставува белци кои доаѓаат од Европа. Ова е јасна порака за американскиот народ.

Двете раце заедно се во молитва и тие симболизираат дека белите мажи и Индијанците мора да се обединат во молитвата. Да, само тогаш ќе постигнат мир. Ова е прекрасната порака на Гвадалупе за сите кои се сведоци на нејзината фигура. Божествена порака за љубов и мир.

Посветеност на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Од нејзиното појавување, посветеноста на Пресвета Богородица од Гвадалупе порасна. Допре до сите народи во Латинска Америка. Мобилизирањето на илјадници католици секоја година во Светилиштето во Мексико.

Да се ​​сведочи за пончото на кое Хуан Диего му припаѓал пред 500 години е синоним за божествена слава која ги движи сите. Дознајте повеќе зачудата на Пресвета Богородица од Гвадалупе, нејзиниот ден и за нејзината молитва.

Чудата на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Од првото појавување на Пресвета Богородица од Гвадалупе, во тие пет се случија големи чуда сто години од своето постоење. Оттогаш, на мексиканскиот народ им се обнови надежта и католицизмот остана во нивните земји.

Денот на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Во 1531 година, манифестациите на Марија се одржаа во Мексико, последен пат се случува на 12 декември. Кога самиот Хуан Диего го однесе пончото кај бискупот и на него се појави ликот на Пресвета Богородица од Гвадалупе.

Оттогаш култот на Гвадалупе се одржува секоја година во истиот ден и месец, мобилизирајќи милиони верници околу Светилиштето на Мексико. Стана едно од верувањата кои најмногу се врзуваат за Мексико и кое денес е дел од неговиот идентитет.

Молитва до Пресвета Богородица од Гвадалупе

Молитвата до Пресвета Богородица од Гвадалупе го повикува вистинскиот христијанин Бог, како молба за заштита и исцелување на болните. Исто како што побарал Хуан Диего во молитва за неговиот вујко кој бил болен и чудесно го излекувал Санта Марија. Разберете ја моќта на верата и научете за молитвата на Гвадалупе да се приближи до божественото подолу:

„Совршена, секогаш Богородице Света Марија, Мајка на вистинскиот Бог, за Кого се живее. Мајко на Америка!

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.